VAR και επίσημα στην Ελλάδα! Μπήκαν οι υπογραφές (photos)

VAR και επίσημα στην Ελλάδα! Μπήκαν οι υπογραφές (photos)

Υπογράφτηκε η σύμβαση για το VAR, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στον τελικό Κυπέλλου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς υπέγραψε τη σύμβαση με το ανάδοχο σχήμα για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου» με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ (VAR). «Η χρήση του Video Assistant Referee στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα βοηθήσει τον φίλαθλο να ασχολείται λιγότερο με τις αποφάσεις του διαιτητή και περισσότερο με το θέαμα,» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και πρόσθεσε: «Είναι ένα πρώτο βήμα για το συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών να αυξήσει την αξιοπιστία του».

Παρόντες στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε της υπογραφής ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Στέλιος Ράλλης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) Βαγγέλης Γραμμένος. Τις εταιρείες που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν το έργο, Medialuso και ΙnDigital, εκπροσώπησαν οι Φερνάντο Χοσέ ντε λα Φουέντε και Κώστας Ρούπτσος αντίστοιχα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε: «Πήραμε ένα σκοτεινό περιβάλλον και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε εργαλεία αξιοπιστίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε μία νέα κατεύθυνση». Ο Γιώργος Βασιλειάδης υπογράμμισε αμέσως μετά: «Το VAR αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας απέναντι σε όσους θέλουν να επαναφέρουν την ατζέντα στη μιζέρια. Όχι το μοναδικό... το πρώτο όμως σίγουρα!»

«Μέσα από το VAR μπορείς να δημιουργήσεις νέες συνθήκες για όλο το ποδόσφαιρο» εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος.

Το Σάββατο 11 Μαΐου στον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ θα χρησιμοποιηθεί το VAR, ενώ η πρώτη δοκιμή της λειτουργίας του VAR στην Ελλάδα έγινε στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Παναιτωλικό στις 5 Μαΐου για την 30ή αγωνιστική της Super League. Το έργο θα έχει πενταετή υποστήριξη από την κοινοπραξία των εταιρειών Medialuso και InDigital, αφορά 1205 αγώνες και με τη δυνατότητα επέκτασης εφόσον δώσει το «πράσινο φως» η ΕΠΟ.

Δεκαέξι γήπεδα διασυνδέονται με οπτικές ίνες και θα διασυνδέονται με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΠΟ, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και κατασκευάζεται σε κτήριο που η ίδια η ΕΠΟ έχει επιλέξει με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Ο διαγωνισμός για της οπτικές ίνες έχει ήδη ολοκληρωθεί, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σύντομα θα ανακοινωθεί επισήμως η ολοκλήρωση του έργου. θα Μπορούν να παρακολουθούνται ταυτόχρονα οκτώ αγώνες, σε ισάριθμα δωμάτια, όπου θα βρίσκονται και οι διαιτητές VAR, οι οποίοι συμβουλεύουν το διαιτητή του αγώνα. Υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα επικοινωνίας που τα ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί.

Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα, θα πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου και να ολοκληρώσουν μέχρι τη σέντρα του επόμενου πρωταθλήματος, ένα έργο που απαιτεί περίπου εννέα μήνες. Το καλοκαίρι οι Έλληνες διαιτητές θα εκπαιδευτούν, αλλά η UEFA θα είναι αυτή που θα ελέγξει την ετοιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη της χρήσης VAR σε όλα τα γήπεδα της Super League και όσον αφορά την απασχόληση Ελλήνων διαιτητών VAR.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Στέλιος Ράλλης επισήμανε: «Σε ένα εθνικό cloud αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα! Είναι στη διάθεση της ΕΠΟ, της ελληνικής κοινωνίας, στη διάθεση των διαιτητών, των σχολείων, όποιου θα θέλει να λάβει όλο αυτό το πολύτιμο αρχείο και πλούτο που προκύπτει από την καταγραφή σε όλα αυτά τα γήπεδα. Φυσικά με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αφού όλα αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται σε ένα εθνικό cloud, το cloud του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας στο οποίο αποθηκεύονται και άλλα πολύ χρήσιμα δεδομένα».



Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved