Ακτή Ελεφαντοστού – Γκάνα  0-0 (9-8 πέν)

Ακτή Ελεφαντοστού – Γκάνα 0-0 (9-8 πέν)

Για 2η φορά στην ιστορία του θεσμού η Ακτή Ελεφαντοστού κατέκτησε τον τίτλο στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής με νίκη 9-8 στα πέναλτι στον τελικό της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στην Ισημερινή Γουϊνέα.

Τόσο στα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας του αγώνα όσο και στην ημίωρη παράταση ο τελικός δεν είχε να παρουσιάσει  ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες.
Η κορυφαία του αγώνα ήρθε μόλις στο 16’ με τον  Γκραντέλ να κάνει το σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και την μπάλα να φεύγει ελάχιστα άουτ.

Έτσι ο τίτλος κρίθηκε στη ρουλέτα των πέναλτι όπου όλα ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς ς για τους «μαύρους αστέρες» καθώς προηγήθηκε 2-0 με τα εύστοχα πέναλτι των Μουμπάρακ και  Τζόρνταν Αγιού ενώ αντίθετα για τους «ελέφαντες» ο Μπονί έστειλε την μπάλα στο δοκάρι ενώ και ο Ταλό που είχε μπει στο 120’ ως αλλαγή στη θέση του Ζερβίνιο ήταν άστοχος. Το σκηνικό άλλαξε στη συνέχεια όμως με τον ήρωα στη διαδικασία Μπάρι να αποκρούει το πέναλτι του Ακουάχ για την Γκάνα , τον Οριέ να μειώνει για την ομάδα του  Ερβέ Ρενάρ και τον  τον Ατσεαμπόνγκ να αστοχεί για τους «μαύρους αστέρες» για να γίνει από τον Ντουμπιά το 2-2. Ο Αντρέ Αγιού έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην  ομάδα του Αβράαμ Γκραντ αλλά η Ακτή ισοφάριση με τον ηγέτη της Γιάγια Τουρέ.
Στη συνέχεια υπήρξαν από  τέσσερα εύστοχα πέναλτι για τις δύο αντιπάλους ( από τους  Μενσά, Μπαντού , Αφούλ,  Ραχμάν, Μπογιέ για την Γκάνα και Καλού, Κόλο Τουρέ,  Κανόν, Μπάιλι και Ντιέ για την Ακτή).
Στο 11ο πέναλτι  των «αστέρων» εκτελεστής ήταν ο γκολκίπερ  Μπραϊμάχ αλλά νικήθηκε από τον Μπάρι που ενώ  έδειξε να τραυματίζεται  σηκώθηκε για να εκτελέσει το 22ο πέναλτι του τελικού και ευστοχώντας έδωσε το τρόπαιο στους «ελέφαντες» για 2η φορά στην ιστορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κατάκτηση τους ήταν το 1992 όταν και τότε είχαν νικήσει  11-10 στην ίδια ρουλέτα  επίσης μετά από ισόπαλο 0-0 μετά από 120 λεπτά αγώνα την  ίδια αντίπαλο μετά από 24 συνολικά κτυπήματα από τα 11 μέτρα.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Μπάρι, Οριέ, Μπαϊλί, Κανόν, Τουρέ, Γκραντέλ (66’ Ντουμπιά), Ντιέ, Τουρέ, Τιενέ (116’ Καλού), Μπονί, Ζερβίνιο (121’ Ταγιό).

ΓΚΑΝΑ: Ράζακ, Αφούλ, Μπογιέ, Μενσά, Μπαμπά, Ατσού (116΄Ασεαμπόνγκ), Βακάσο, Άκουα, Αγιού, Γκιάν (120’ Μπαντού), Άπια (99΄Αγιού).



Premier League: Συνέχεια στο… μαρτύριο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Premier League: Συνέχεια στο… μαρτύριο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Serie A: Βήμα Champions League η Αταλάντα
Serie A: Βήμα Champions League η Αταλάντα
Ολυμπιακός: Πονοκέφαλος με Ορτέγκα ενόψει Άστον Βίλα
Ολυμπιακός: Πονοκέφαλος με Ορτέγκα ενόψει Άστον Βίλα
Το ξεχωριστό Q&A του Σαντιάγκο Έσε
Το ξεχωριστό Q&A του Σαντιάγκο Έσε
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved