Τσάνα στο Onsports: «Συνέχεια η Αλβανία, αξέχαστη η νίκη με Ελλάδα» (photos+videos)

Τσάνα στο Onsports: «Συνέχεια η Αλβανία, αξέχαστη η νίκη με Ελλάδα» (photos+videos)

Ο αρχηγός της εθνικής Αλβανίας και παίκτης της Λάτσιο, Λορίκ Τσάνα, μιλάει στο Onsports για το μετά του πρωτοφανούς θριάμβου των Αλβανών μέσα στην Πορτογαλία, τη σχέση του με την Ελλάδα, το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Τζιμπρίλ Σισέ.

Ο 31χρονος μεσοαμυντικός από την Πρίστινα του Κοσόβου έχει μια καριέρα που όλοι οι συμπατριώτες του ονειρεύονται, με θητεία σε κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μαρσέιγ, η Σάντερλαντ, η Γαλατάσαραϊ και η Λάτσιο, κάτι σπάνιο για ποδοσφαιριστή από την Αλβανία.

Έχοντας την επιλογή να παίξει για την εθνική ομάδα της Γαλλίας και της Ελβετίας ο έμπειρος άσος θυσίασε τη δόξα για την επιθυμία του να βοηθήσει την πατρίδα του να προοδεύσει.

Έντεκα χρόνια μετά από το ντεμπούτο του, μοιάζει να αρχίζει να δικαιώνεται, αφού η Αλβανία ξεκίνησε με το… δεξί στα προκριματικά του Γιούρο 2016 και ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια.

Θεωρείς τη νίκη σας εναντίον της Πορτογαλίας ακόμη πιο σημαντική από τη στιγμή που οι Πορτογάλοι έδιωξαν τον προπονητή τους, Πάουλο Μπέντο;

«Λοιπόν, περισσότερο από όλα είμαι πολύ χαρούμενος για την σπουδαία αρχή σε αυτά τα προκριματικά και τη νίκη επί της Πορτογαλίας. Απλά συγκεντρωνόμαστε σε αυτό, αυτό που συμβαίνει στους αντιπάλους μας δεν είναι δουλειά μας και δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του».

Ήταν μια σπουδαία νίκη, αλλά μπορεί η Αλβανία να έχει συνέχεια;

«Στα σίγουρα ήταν μια ιστορική νίκη για εμάς, ειδικά από τη στιγμή που ήρθε εκτός έδρας κόντρα σε έναν μεγάλο αντίπαλο όπως η Πορτογαλία. Ποτέ δεν συνέβη για το αλβανικό ποδόσφαιρο στο παρελθόν κάτι τέτοιο. Είμαστε σε ένα πολύ δύσκολο γκρουπ και αυτή η νίκη μάς δίνει αυτοπεποίθηση, αλλά μεγαλύτερη πίεση επίσης. Τώρα, όλοι μας περιμένουν να συνεχίσουμε και στα σίγουρα θα κάνουμε το καλύτερο για να ευχαριστήσουμε το έθνος μας και τους υποστηρικτές».

Παίζεις στη Λάτσιο από το 2011. Φέτος, μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε;

«Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα και δεν παίζουμε στην Ευρώπη. Οπότε, μπορούμε να επικεντρωθούμε στο πρωτάθλημα και να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε στη βαθμολογία. Ο στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στην Ευρώπη όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Ποια είναι η σχέση σου με την Ελλάδα σαν χώρα και το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα για το ποδόσφαιρο ή διακοπές. Είναι μια όμορφη χώρα και στο μέλλον θέλω να περάσω περισσότερο χρόνο στην επίσκεψη της Ελλάδας. Αγαπώ την ιστορία, οπότε η Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό μέρος για μένα για να επισκεφτώ. Έχω παίξει πολλές φορές εναντίον ελληνικών ομάδων, όπως ο Παναθηναϊκός ή το φιλικό απέναντι στον Άρη και φυσικά την ελληνική εθνική ομάδα και το αξέχαστο ματς στην Αλβανία τον Σεπτέμβριο του 2004 ακριβώς μετά από τον ευρωπαϊκό τίτλο. Φυσικά, βλέπουμε κάθε χρόνο τους δύο μεγάλους συλλόγους στην Ελλάδα, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να παίζουν στην Ευρώπη και πάντα έχουν καλές ομάδες με καλούς Έλληνες παίκτες και καλούς ξένους επίσης και γνωρίζουμε και κάποιες άλλες καλές ομάδες, όπως ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ που είναι πάντα ανταγωνιστικές».

Είχες ποτέ πρόταση από μια ελληνική ομάδα;

«Όχι ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο».

Τι θυμάσαι από τα ματς κόντρα σε ελληνικές ομάδες;

«Λοιπόν, ένα από τα καλύτερά μου ρεκόρ στην εθνική ομάδα ήταν το παιχνίδι που κερδίσαμε απέναντι στην ελληνική εθνική ομάδα που προερχόταν από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ήταν έντονο γιατί όλη η χώρα μας μάς υποστήριζε. Θυμάμαι που έχω παίξει στην Ευρώπη με τη Λάτσιο κόντρα στον Παναθηναϊκό και οι αγώνες στην Ελλάδα ήταν πάντα δύσκολοι επειδή οι οπαδοί είναι εκπληκτικοί και υποστηρίζουν πολύ τις ομάδες τους».

Στο ιταλικό πρωτάθλημα παίζουν πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές. Τι εντυπώσεις σού έχουν αφήσει;

«Οι περισσότεροι από αυτούς είναι καλοί, όπως ο Τοροσίδης και ο Μανωλάς με τη Ρόμα. Οι Έλληνες παίκτες προσελκύουν πολλούς συλλόγους στην Ιταλία και την Ευρώπη».

Στη Λάτσιο είχες συμπαίκτη στο παρελθόν τον Τζιμπρίλ Σισέ, έναν παίκτη που άφησε το στίγμα του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σου έχει πει ποτέ κάτι για την Ελλάδα;

«Ναι, γνώρισα τον Σισέ όταν παίζαμε μαζί στη Μαρσέιγ και μετά στη Λάτσιο. Σαφώς και μού έλεγε για την εμπειρία του στην Ελλάδα. Νομίζω ότι το απόλαυσε πραγματικά και είχε μια εξαιρετική σχέση με τον σύλλογο, την πόλη και τους οπαδούς».

Εσύ είχες την ευκαιρία να επιλέξεις μεταξύ της Αλβανίας, της Ελβετίας και της Γαλλίας για να παίξεις σε εθνική ομάδα. Αλλά επέλεξες την Αλβανία παρόλο που είσαι κορυφαίος ποδοσφαιριστής και θεωρητικά οι άλλες δύο είναι καλύτερες ομάδες που παίζουν συχνά σε κορυφαίες διοργανώσεις. Πώς πήρες αυτή την απόφαση;

«Για μένα ήταν μια εύκολη απόφαση. Άφησα το Κόσοβο όταν ήμουν 7 ετών, οπότε μεγάλωσα για ένα μεγάλο μέρος της παιδικής μου ηλικίας στην Ελβετία και μετά στη Γαλλία, αλλά πάντα ένιωθα τον εαυτό μου κοντά στο έθνος μου. Χάρη στους γονείς και τους φίλους μου πάντα ένιωθα Αλβανός ακόμη και μακριά από το σπίτι μου. Οπότε, με τον τρόπο μου ήθελα να δώσω την προσφορά μου στη χώρα μου και το έθνος ακόμη και αν ήξερα ότι είναι μια μεγάλη θυσία, όπως το να μην είμαι μέρος μεγάλων διοργανώσεων, αλλά το να αγωνίζεσαι για το έθνος των προγόνων σου δεν έχει άλλη περηφάνια και ικανοποίηση και αυτό είναι που η αλβανική εθνική ομάδα αντιπροσωπεύει σε εμάς. Ελπίζω ότι μια μέρα οι καλύτεροι Αλβανοί παίκτες να είναι στην ίδια ομάδα και αυτή τη μέρα είμαι πολύ σίγουρος ότι η Αλβανία θα έχει μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη».

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες με τον Λορίκ Τσάνα:

Τσάνα στο Onsports: «Συνέχεια η Αλβανία, αξέχαστη η νίκη με Ελλάδα» (photos+videos)



ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved