Σανμαρτεάν στο Onsports: «Τα καλύτερά μου χρόνια στον Παναθηναϊκό» (photos+videos)

Σανμαρτεάν στο Onsports: «Τα καλύτερά μου χρόνια στον Παναθηναϊκό» (photos+videos)

Ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν εξηγεί στο Onsports για ποιον λόγο δεν μπόρεσε να παίξει στον Παναθηναϊκό σύμφωνα με τις δυνατότητές του και μιλάει για τις πολύτιμες στιγμές που του χάρισαν ο σύλλογος και οι οπαδοί του.

Αν η καριέρα του 34χρονου μεσοεπιθετικού είχε την εξέλιξη που προμηνυόταν από αυτά που είχε δείξει στην αρχή της, τώρα θα βρισκόταν στην εθνική Ρουμανίας, αντίπαλο της Εθνικής Ποδοσφαίρου Ανδρών στα προκριματικά του Euro 2016.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ίσως να φορούσε και τη φανέλα μιας από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ωστόσο, τα πράγματα για αυτόν ήρθαν διαφορετικά, με αποτέλεσμα να βρει πολλές δυσκολίες στο «δρόμο» του και σήμερα να αγωνίζεται στην Στεάουα Βουκουρεστίου.

Ο ίδιος αναζητά και βρίσκει τις αιτίες μέσα από το Onsports, τόσο γιατί δεν καθιερώθηκε στο «τριφύλλι», όσο γιατί δεν δικαίωσε τις προσδοκίες όσων πίστευαν ότι θα γινόταν πολύ μεγάλο όνομα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Στο πρώτο ματς στην έδρα σας κερδίσατε 1-0 τη Λουντογκόρετς, αλλά δεν καταφέρατε να περάσετε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Νομίζεις ότι χάσατε μια μεγάλη ευκαιρία;

«Φυσικά και χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία σε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση όπως το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου θα μπορούσαμε να συναντήσουμε μεγάλες ομάδες. Αυτή είναι η ζωή, πρέπει να πάρουμε τα πράγματα όπως είναι τώρα και, ελπίζουμε, ότι θα προκριθούμε του χρόνου».

Ποιοι είναι οι στόχοι σου με τη Στεάουα φέτος και οι προσωπικοί σου;

«Ελπίζουμε να έχουμε εξαιρετική απόδοση στο Γιουρόπα Λιγκ φέτος, εκτός από τη μάχη για το νταμπλ στη Ρουμανία. Θα ήθελα πραγματικά να κερδίσουμε, τόσο το πρωτάθλημα, όσο και το Κύπελλο της Ρουμανίας. Προσωπικά, θα ήθελα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, γιατί αυτό έχει να κάνει και με την εικόνα μου. Αν τα πράγματα πάνε σωστά μέσα στην ομάδα, η προσωπική επίδοση ενός παίκτη εκτιμάται επίσης».

Το 2013/14 προσπάθησες να γίνεις προπονητής, από τη θέση του βοηθού προπονητή στην Βασλούι, αλλά φέτος συνεχίζεις το ποδόσφαιρο στην Στεάουα Βουκουρεστίου. Πόσα χρόνια νιώθεις ότι μπορείς να παίξεις ακόμη όντας 34 ετών;

«Ήμουν βοηθός προπονητή για μερικά παιχνίδια. Μάλιστα, καθοδήγησα και κάποιες προπονήσεις, αλλά δεν έχω πολύ ενδιαφέρον για αυτό προς το παρόν. Ήταν κάτι που δεν μου άρεσε, ίσως γιατί θέλω ακόμα να παίξω για λίγα χρόνια. Πιστεύω ότι, αν είμαι αρκετά τυχερός για να μην τραυματιστώ σοβαρά, μπορώ να παίξω για ορισμένα χρόνια σε υψηλό επίπεδο. Έχω μεγάλο κίνητρο να το κάνω αυτό όσο είμαι υγιής».

Εδώ στην Ελλάδα, όλοι σε θυμούνται και μιλάνε για εσένα πολύ συχνά. Στο Παναθηναϊκό άρεσαν σε όλους οι ικανότητές σου και πίστευαν πολύ σε σένα. Τι συνέβη και δεν μπόρεσες να αγωνιστείς πολύ σε αυτή την ομάδα;

«Υπήρχαν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν συνέχισα στον Παναθηναϊκό. Πρώτα από όλα, υπήρχε πρόβλημα με τον Μαλεζάνι. Ήταν πολύ καλός μαζί μου και είχαμε μεγάλες συζητήσεις για το ποδόσφαιρο και τη ζωή. Προσπάθησε να με βοηθήσει πολύ, αλλά ήμουν πολύ ανώριμος εκείνη την περίοδο. Ένας παίκτης μπορεί να πιστέψει, όταν είναι 23, ότι είναι ο καλύτερος, αλλά δεν συνειδητοποιεί ότι η ομάδα είναι το πιο σημαντικό στο ποδόσφαιρο. Επίσης, δεν είχα κάποιον να μου δώσει καλές συμβουλές και να μου δείξει τον σωστό τρόπο στη ζωή εκείνη την εποχή και αυτό έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο. Έβαλα το εγώ μου πάνω από τα συμφέροντα του συλλόγου και αυτό ήταν ένα λάθος που δεν θα έκανα ξανά.

Δεύτερον, ήμουν πολύ απογοητευμένος με το σύλλογο για το θέμα του ντόπινγκ στο οποίο εγώ ενεπλάκην. Ο Παναθηναϊκός προτίμησε να με παραγκωνίσει και έριξε το φταίξιμο σε μένα για τα πάντα, αντί να προσπαθήσει να με βοηθήσει. Έπρεπε να κάνω ιατρικές εξετάσεις μόνος μου για να αποδείξω ότι δεν ήμουν ένοχος για τίποτα και ότι η ποσότητα της τεστοστερόνης στο σώμα μου ήταν φυσιολογικά υψηλότερη από ό, τι σε άλλους παίκτες. Όταν αισθάνεσαι ότι δεν σε θέλουν πια, απομακρύνεσαι από την ομάδα και αισθάνεσαι ότι είσαι στην άκρη. Όταν επέστρεψα στο σύλλογο και ήθελαν να μου προσφέρουν ένα νέο συμβόλαιο, ο εγωισμός μου έλεγε όχι.

Με όλα αυτά, πιστεύω ότι τα χρόνια που πέρασα στον Παναθηναϊκό ήταν τα καλύτερα της καριέρας μου μέχρι τώρα, διότι κατακτήσαμε τον τίτλο και το Κύπελλο, είχαμε μια πολύ ισχυρή ομάδα και εξαιρετικούς οπαδούς. Όντας ανώριμος και μην έχοντας κάποιον να καθοδηγήσει τη ζωή μου εκείνη την εποχή, πήρα λάθος αποφάσεις και υπέφερα πολύ, τόσο σαν αθλητής, όσο και ως άνθρωπος».

Σε γενικές γραμμές, ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από την παραμονή σου στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό, έχοντας κατακτήσει το νταμπλ το 2004;

«Η κατάκτηση τροπαίων, η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ και οι καταπληκτικοί παίκτες σαν συμπαίκτες: υπήρξαν μερικές μεγάλες στιγμές για μένα και τις θυμάμαι με χαρά».

Μετά το 2007 που αποχώρησες, παρακολουθείς τον Παναθηναϊκό; Τι ξέρεις για την ομάδα των τελευταίων ετών;

«Όχι. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω παρακολουθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Παναθηναϊκό από όταν έφυγα».

Έχουν περάσει επτά χρόνια που δεν είσαι στον Παναθηναϊκό, αλλά είχες ποτέ άλλη πρόταση από τον Παναθηναϊκό ή άλλη ελληνική ομάδα όλα αυτά τα χρόνια για να παίξεις και πάλι στην Ελλάδα;

«Όχι. Κανείς δεν έχει έρθει σε επαφή με εμένα από τότε».

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού που σε αγαπούν ακόμη και σήμερα, μετά από επτά χρόνια που έχεις φύγει;

«Τους θυμάμαι ως φανατικούς, ξεχωριστούς και πάντα να σπρώχνουν την ομάδα προς τη νίκη. Επίσης, ξέρουν το ποδόσφαιρο πολύ καλά και γνωρίζουν πώς να κρίνουν την απόδοση ενός παίκτη. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω που ήταν τόσο επιεικής και ζεστοί μαζί μου. Ήταν πάντα ιδιαίτεροι για εμένα και την οικογένειά μου!»

Θεωρείσαι ως ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Ρουμανίας που έχουν περάσει ποτέ. Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να έχεις μια καλύτερη καριέρα, αλλά κάτι δεν σου επέτρεψε να το πετύχεις;

«Μου γίνεται πάντα αυτή η ερώτηση. Μάλλον πήρα κάποιες λάθος αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές της ζωής μου. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν είχα κάνει διαφορετικές επιλογές. Πάντως, δεν μετανιώνω για τίποτα, επειδή τα γεγονότα στη ζωή μου με έφεραν σε αυτή τη σπουδαία στιγμή, να είμαι με την Στεάουα Βουκουρεστίου, όπου εκτιμώ περισσότερο το ποδόσφαιρο, έχω πολλά κίνητρα και θέλω να αφήσω το στίγμα μου στο ρουμανικό ποδόσφαιρο».

Η Ρουμανία έχασε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας από την Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες. Έχοντας παίξει στην Ελλάδα, στενοχωρήθηκες περισσότερο για τη Ρουμανία από ό, τι μπορεί να χάρηκες για τη χώρα μας;

«Φυσικά και λυπήθηκα, επειδή είμαι Ρουμάνος, είμαι πατριώτης! Θέλω η Ρουμανία να πετυχαίνει πάντα, ακόμα και αν έπαιζα στην Ελλάδα».

Τώρα η Ρουμανία κοντράρεται με την Ελλάδα στα προκριματικά του Euro 2016. Πιστεύεις ότι η Ρουμανία θα πάρει εκδίκηση από την Ελλάδα, τερματίζοντας στην πρώτη θέση του ομίλου, προκειμένου να προκριθεί στο κυρίως τουρνουά;

«Η Ρουμανία έχει δύσκολα παιχνίδια σε αυτόν τον όμιλο των προκριματικών. Πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή τη διοργάνωση διαφορετικά, ανεξάρτητα από ό, τι έγινε στο πρώτο ματς. Η Ρουμανία πρέπει να παίξει με σύνεση και έξυπνα. Ελπίζω πραγματικά ότι φέρει ένα καλό αποτέλεσμα και είμαι πολύ αισιόδοξος για τα επόμενα παιχνίδια. Το ματς με την Ελλάδα ήταν σημαντικό, αλλά όχι το πιο καθοριστικό».

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες από την καριέρα του Λουτσιάν Σανμαρτεάν:

Σανμαρτεάν στο Onsports: «Τα καλύτερά μου χρόνια στον Παναθηναϊκό» (photos+videos)



Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Ετοιμοπόλεμοι οι «πράσινοι» διεθνείς, αποφόρτιση ο Σπόραρ - Εκτός ο Μπάμπα
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Ετοιμοπόλεμοι οι «πράσινοι» διεθνείς, αποφόρτιση ο Σπόραρ - Εκτός ο Μπάμπα
ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Μπήκε στις προπονήσεις ο Κάλενς ενόψει ντέρμπι
ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Μπήκε στις προπονήσεις ο Κάλενς ενόψει ντέρμπι
Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά
Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
Μιχάλης Φιλόπουλος: 17 χρόνια από τη δολοφονία του - Το μήνυμα Ερασιτέχνη και ΚΑΕ Παναθηναϊκός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved