Γαλατάσαραϊ: Υπερδύναμη στην Ευρώπη!

Γαλατάσαραϊ: Υπερδύναμη στην Ευρώπη!

Δύο δημοσιογράφοι από Μέσα της Τουρκίας, ο Τσετίν Τσεμ Γιλμάζ από την εφημερίδα Hurriyet και ο Φατίχ Σαμλιόγλου από την ιστοσελίδα Sporx μιλούν στο Onsports για τη Γαλατάσαραϊ, τη μεγάλη θριαμβεύτρια στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ!

Η τουρκική ομάδα έκανε αίσθηση στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα αρχικά με τις μεγάλες μεταγραφές που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο με την απόκτηση των Ουέσλεϊ Σνάιντερ και Ντιντιέ Ντρογκμπά και στη συνέχεια με την πρόκρισή της στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το Onsports ζήτησε από τον αθλητικό συντάκτη της Hurriyet, Τσετίν Τσεμ Γιλμάζ και τον διευθυντή παραγωγής του Sporx, Φατίχ Σαμλιόγλου, να μιλήσουν για τις προοπτικές της «Γαλατά» μετά και την προσθήκη δύο μεγάλων αστεριών στο ρόστερ της.

Αμφότεροι αποκάλυψαν ότι ο πρόεδρος της ομάδας, Ουνάλ Αϊσάλ, έχει μεγάλες φιλοδοξίες και επιδιώκει να κάνει το σύλλογο, σε βάθος χρόνου, έναν από τους 10 καλύτερους στην Ευρώπη, μετατρέποντας τη Γαλατά σε ποδοσφαιρική… υπερδύναμη!

Μετά από αυτές τις μεγάλες μεταγραφές είναι στόχος της Γαλατάσαραϊ αυτή τη χρονιά να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ και να κάνει την έκπληξη, όπως παλαιότερα στο Κύπελλο UEFA (σημερινό Γιουρόπα Λιγκ);

Hurriyet: «Η Γαλατάσαραϊ ελπίζει να είναι στις τελευταίες φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά μπορεί να αποκλειστεί στα προημιτελικά. Αν έχει μια καλή κλήρωση, θα συνεχίζει να ελπίζει. Αλλά αν όχι φέτος, η φιλοδοξία της διοίκησης είναι ξεκάθαρη, ότι θέλει να φέρει τη Γαλατάσαραϊ στην ελίτ των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων».

Sporx: «Οι μεταγραφές της Γαλατάσαραϊ δεν έγιναν μόνο για επιτυχία στο τουρκικό πρωτάθλημα. Από τότε που ο πρόεδρος Ουνάλ Αϊσάλ ανέλαβε, κυνηγά τη μόνιμη επιτυχία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την αναβίωση της μεγάλης δύναμης της Γαλατάσαραϊ με αποκορύφωμα το 2000. Οι μεταγραφές του Ντρογκμπά και του Σνάιντερ είναι μέρος αυτής της πρόθεσης. Θα είναι έκπληξη στο Τσάμπιονς Λιγκ; Η Γαλατάσαραϊ θα κάνει τα πάντα για να το κερδίσει, αλλά είναι μια ευχάριστη ουτοπία να φέρει το Τσάμπιονς Λιγκ στον Βόσπορο».

Ποιο είναι το πρότζεκτ της Γαλατάσαραϊ με τόσο μεγάλα ονόματα στο ρόστερ της;

Hurriyet: «Το πρότζεκτ είναι μέρος της νοοτροπίας του προέδρου, Ουνάλ Αϊσάλ. Θέλει να φέρει σούπερ σταρ για να συνεχίζει να γεμίζει το γήπεδο, να τονώσει τις πωλήσεις και να προκρίνεται η ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο. Πιστεύει ότι ο μισθός των σταρ θα καλυφθεί με αυτόν τον τρόπο αν όλα πάνε γκαλά. Αυτό είναι το σχέδιο Γκαλάκτικος του Αϊσάλ».

Sporx: «Το μεγαλύτερο πρότζεκτ της Γαλατάσαραϊ είναι το όνομα. Ο κύριος στόχος όλων αυτών των εντυπωσιακών μεταγραφών είναι να κάνουν τη Γαλατάσαραϊ ένα μεγάλο όνομα στην Ευρώπη. Το σλόγκαν του προέδρου, Αϊσάλ είναι: “θα κάνουμε τη Γαλατάσαραϊ έναν από τους 10 καλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη”. Ο ορισμός του να γίνεις μια μεγάλη ομάδα είναι να έχεις δυνατό οικονομικό και οργανωτικό σκελετό. H Deloitte έδειξε ότι η Γαλατάσαραϊ είναι στο Top 30 και συγκεκριμένα στη 16η θέση της Football Money League Report που είναι μια ένδειξη ότι το πρότζεκτ του κύριου Αϊσάλ προχωράει».

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των οπαδών της Γαλατάσαραϊ για τις μεταγραφές των Σνάιντερ και Ντρογκμπά;

Sporx: «Οι οπαδοί της Γαλατάσαραϊ περίμεναν μεγάλες μεταγραφές από τη στιγμή που ανέλαβε η τωρινή διοίκηση. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε από τα καλά νέα που τους έφερε η διοίκηση για νέες μεταγραφές. Ωστόσο, δεν υπήρχαν εντυπωσιακές μεταγραφές τις τελευταίες δύο σεζόν και οι οπαδοί άρχισαν την κριτική. Αυτές του Ντρογκμπά και του Σνάιντερ ήταν περισσότερο από αρκετές για να ικανοποιήσουν τους φιλάθλους. Το γεγονός ότι οι οπαδοί της Γαλατάσαραϊ πήδηξαν στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον Σνάιντερ (στην υποδοχή του στο αεροδρόμιο) δείχνει το μέγεθος του ενθουσιασμού τους».

Γιατί ο Σνάιντερ και ο Ντρογκμπά επέλεξαν να φορέσουν τη φανέλα της Γαλατάσαραϊ;

Hurriyet: «Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις οι δύο παίκτες. Ο Ουέσλεϊ Σνάιντερ δεν ήταν στα πλάνα του προπονητή της Ίντερ, Αντρέα Στραματσιόνι και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά δεν ήταν χαρούμενος στη Σανγκάη Σένχουα και προφανώς δεν πληρωνόταν για μήνες. Πολλοί σύλλογοι χρειάζονται παίκτες σαν και αυτούς, αλλά λίγοι θα μπορούσαν να πληρώσουν το μισθό τους.

Η Τότεναμ ήταν σε συζητήσεις με τον Σνάιντερ, αλλά οι Λονδρέζοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν την πρόταση της Γαλατάσαραϊ. Βασικά, τα Σπιρούνια έχουν πολλούς σταρ και έχουν ήδη μεγάλους μισθούς στον προϋπολογισμό τους, αλλά για τη Γαλατάσαραϊ το να έχει έναν ή δύο παίκτες με αυτό το μισθό θα ήταν εντάξει. Και φυσικά, λίγες ομάδες στην Ευρώπη μπορούν να κάνουν μεγάλες μεταγραφές στη μέση της σεζόν, για τους αυτονόητους λόγους, κατά τη γνώμη μου».

Sporx: «Η Γαλατάσαραϊ είναι ένας ελκυστικός σύλλογος. Παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ και την ίδια ώρα είναι το μεγαλύτερο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Τουρκίας. Το γεγονός ότι δεν έχει οικονομικά προβλήματα και ότι έχει έναν πρόεδρο που είναι ικανός να λύσει τα οικονομικά ζητήματα, πρέπει να είναι επίσης λόγοι που ο Σνάιντερ και ο Ντρογκμπά επέλεξαν τη Γαλατάσαραϊ.

Ακόμη, ο μισθός των παικτών, η οικονομία της Τουρκίας που ανθίζει και τα ωραία μέρη της Κωνσταντινούπολης που δίνουν ευτυχία στους ανθρώπους, είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που βοήθησαν στην επίτευξη αυτών των μεταγραφών! Ο Σνάιντερ και ο Ντρογκμπά ήρθαν σε μια πόλη που υποδέχεται 12 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο».

Η Γαλατάσαραϊ έχει πολλούς ποδοσφαιριστές που μπορούν να χαρακτηριστούν αστέρια και όχι μόνο τον Σνάιντερ και τον Ντρογκμπά. Πώς σχεδιάζει ο Φατίχ Τερίμ να τους κάνει ομάδα;

Hurriyet: «Ακόμη εξελίσσεται το πράγμα. Ο Ντρογκμπά πλαισιώνει τον Μπουράκ Γιλμάζ, κάτι που παραγκώνισε από την αρχική ενδεκάδα τους Γιόχαν Ελμάντερ (είναι τραυματίας τώρα) και Ουμούτ Μπουλούτ. Με τον Σνάιντερ, μοιάζει περίπλοκο. Βοήθησε τον πλέιμεϊκερ Σελτσούκ Ινάν να παίξει έναν βαθύτερο ρόλο και στον Τερίμ δεν αρέσει η ιδέα να δώσει στον Ολλανδό την ελευθερία που φαίνεται πως θέλει αυτός. Έχουν παίξει μόνο πέντε παιχνίδια μαζί και φαίνεται πως η ομάδα ακόμη θέλει χρόνο».

Sporx: «Ο Φατίχ Τερίμ ξέρει πως να χειρίζεται τους μεγάλους αστέρες και έχει καλές συζητήσεις και με τους δύο. Το να είσαι μεγάλο ταλέντο δεν είναι αρκετό για τον Τερίμ, αλλά πρέπει να είσαι και καλός άνθρωπος. Η Γαλατάσαραϊ απέκτησε όχι μόνο μεγάλους σταρ, αλλά επίσης και καλούς ανθρώπους. Ο Σνάιντερ δεν θα είναι το μυαλό της ομάδας, καθώς αυτή έχει ήδη ένα που λέγεται Σελτσούκ Ινάν.

Ο Τερίμ περιμένει από τον Σνάιντερ να βοηθήσει στο δημιουργικό κομμάτι της ομάδας. Η Γαλατάσαραϊ έπαιζε με δύο επιθετικούς για κάποιο διάστημα αυτής της σεζόν. Ο Ντρογκμπά αγωνίζεται μαζί με τον Μπουράκ Γιλμάζ που είναι ο σκόρερ της ομάδας αυτή τη στιγμή. Ο Ουμούτ και ο Ελμάντερ μπορούν να είναι καλές εναλλακτικές λύσεις του Ντρογκμπά όταν χρειαστεί».

Ποιο ήταν το πρόβλημα με τη μεταγραφή του Ντρογκμπά από τη Σανγκάη Σένχουα;

Sporx: «Ο Ντρογκμπά έβαλε όρο στο συμβόλαιό του με την Σανγκάη Σένχουα που του έδινε τη δυνατότητα να το τερματίσει αν η ομάδα δεν τον πλήρωνε για τρεις συνεχόμενους μήνες. Η Σανγκάη δεν τον πλήρωσε για τρεις σερί μήνες και ο Ντρογκμπά έλυσε το συμβόλαιό του. Ο κινεζικός σύλλογος επέμεινε ότι είχε πληρώσει τα χρήματα, αλλά ο Ντρογκμπά απέδειξε ότι δεν ίσχυε κάτι τέτοιο με σχετικά έγγραφα, τα οποία έχει και η Γαλατάσαραϊ».

Τι συνέβη με τη γυναίκα του Σνάιντερ, Γιολάντε Σνάιντερ-Καμπάου και τον τουρκικό λαό; Είναι όλα καλά τώρα;

Hurriyet: «Ήταν απλά κάτι που βγήκε από τα ταμπλόιντ που διέδωσαν φήμες για μια ταινία που πρωταγωνιστούσε η Καμπάου. Τα Μέσα προσπάθησαν να το κάνουν μεγάλο θέμα, αλλά η Γιολάντε είναι ένας πραγματικά συμπαθής άνθρωπος και έστειλε θετικά μηνύματα για την Τουρκία, τη Γαλατάσαραϊ και τους Τούρκους μετά την άφιξή της. Δεν υπάρχει καθόλου θέμα».

Sporx: «Η Γιολάντε Σνάιντερ-Καμπάου δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον τουρκικό λαό. Τα Μέσα της Τουρκίας και οι οπαδοί επικεντρώθηκαν στη Γιολάντε επειδή υπήρχε μια φήμη ότι εκείνη θα αποφάσιζε αν ο άντρας της θα πήγαινε ή όχι στη Γαλατάσαραϊ. Οι Τούρκοι ποτέ δεν στοχεύουν γυναίκες διάσημων ποδοσφαιριστών. Το αντίθετο. Τις καλωσορίζουν με θέρμη, αγάπη και ειλικρίνεια».

Γιατί οι οπαδοί της Γαλατάσαραϊ συγκρίνουν τον Ουέσλεϊ Σνάιντερ με τον παλιό άσο της ομάδας, Γκεόργκι Χάτζι;

Hurriyet: «Όποιο δεκάρι έρχεται στην Τουρκία συγκρίνεται με τον Χάτζι. Θα μπορούσε να είναι άδικο από τη στιγμή που το κενό που άφησε ο Χάτζι είναι δύσκολο να αναπληρωθεί, αλλά είναι γεγονός ότι ακόμη λείπει στους οπαδούς της Γαλατάσαραϊ. Ο Σνάιντερ, πολύ έξυπνα, έδειξε το σεβασμό του για τον Χάτζι στην πρώτη του συνέντευξη και οι οπαδοί τον παρότρυναν να δώσει τα πάντα στον σύλλογο, όπως έκανε ο Χάτζι. Αν ο Σνάιντερ το κάνει, μπορεί να μην είναι ο νέος Χάτζι για τη Γαλατάσαραϊ, αλλά θα είναι σεβαστός για πάντα».

Sporx: «Ο Γκεόργκι Χάτζι είναι ένας μεγάλος θρύλος για τη Γαλατάσαραϊ και το κενό που άφησε είναι δυσαναπλήρωτο. Ο Χάτζι είχε μεγάλη επιτυχία στη Γαλατάσαραϊ. Βοήθησε τη Γαλατάσαραϊ να φέρει το Κύπελλο UEFA στην Τουρκία, κάτι που ήταν μεγάλο πράγμα και δεν είχαμε ξαναδεί παρόμοια επιτυχία πριν.

Οι οπαδοί και ο Χάτζι είχαν ιδιαίτερη σχέση που υπήρχε και έξω από το γήπεδο. Πολλοί χαρακτηρίστηκαν ως «νέος Χάτζι» όταν ήρθαν στη Γαλατάσαραϊ από τότε που ο Χάτζι σταμάτησε να παίζει. Αλλά κανείς τους δεν πήρε τη θέση του στις καρδιές των οπαδών. Ο χρόνος θα δείξει αν ο Σνάιντερ θα είναι ένας άλλος υποψήφιος νέος Χάτζι ή πραγματικός Χάτζι, αλλά ο ίδιος θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να φέρει ένα Κύπελλο Ευρώπης στην Τουρκία αν θέλει να μπει στις καρδιές των φιλάθλων».

Αναφορικά με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Άλμπερτ Ριέρα, ο οποίος μετακόμισε από τον Πειραιά στη Γαλατάσαραϊ, πέρσι, τι ισχύει; Είναι ικανοποιημένοι στην ομάδα με τις εμφανίσεις του;

Sporx: «Ο Άλμπερτ Ριέρα δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες μέχρι στιγμής. Ο Φατίχ Τερίμ τον χρησιμοποίησε σαν αριστερό επιθετικό πέρσι, αλλά φέτος τον βάζει αριστερό μπάκ λόγω του τραυματισμού του Χακάν Μπαλτά. Ο Τερίμ προσπαθεί να κερδίσει από τον Ριέρα παρά να χάσει και για αυτό του δίνει ευκαιρίες στον αγωνιστικό χώρο. Τουλάχιστον ο Τερίμ είναι κάπως ικανοποιημένος από τις εμφανίσεις του σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Αλλά, αυτό είναι σχετικό, καθώς ήθελε έναν προσωρινό αριστερό μπακ τη μεταγραφική περίοδο».

Τα τελευταία χρόνια οι τουρκικές ομάδες έχουν αποκτήσει μεγάλους παίκτες. Έχει κερδίσει το τουρκικό ποδόσφαιρο κάτι από αυτό και αν ναι τι;

Hurriyet: «Είναι δύσκολο να το πεις. Μερικές ομάδες ξόδεψαν πολλά χρήματα κάποιες περιόδους και σε ορισμένες από αυτές αποδείχθηκε καταστροφή, όπως στην Μπεσίκτας. Απέκτησε τους Ρικάρντο Κουαρέσμα, Γκούτι, Σιμάο Σαμπρόσα και άλλους, αλλά αυτοί δεν έδωσαν τίποτα παρά μόνο πολλά χρέη στον σύλλογο. Μείωσε το μπάτζετ της τώρα και είναι πιο επιτυχημένη.

Η Φενέρμπαχτσε προσπάθησε να φέρει μεγάλους παίκτες, όπως ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Νικολά Ανελκά και ο Αριέλ Ορτέγκα (σε διαφορετικές σεζόν), αλλά δεν ήταν σταθεροί. Παρόλα αυτά, η Φενέρμπαχτσε είχε ευρωπαϊκή επιτυχία για κάποια χρόνια και παίκτες όπως ο Άλεξ ντε Σόουζα και ο Ντιέγκο Λουγκάνο ήταν συντελεστές. Οπότε, οι μεγάλες μεταγραφές δεν εγγυώνται τα καλά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν μερικά παραδείγματα για το αντίθετο, επίσης».



Conference League: «Αστακός» η OPAP Arena για τον τελικό – Το σχέδιο δράσης της ΕΛΑΣ
Conference League: «Αστακός» η OPAP Arena για τον τελικό – Το σχέδιο δράσης της ΕΛΑΣ
Super League: Ολυμπιακός, Άρης, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός για το τρόπαιο| Δείτε LIVE τα «αστέρια» του αύριο
Super League: Ολυμπιακός, Άρης, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός για το τρόπαιο| Δείτε LIVE τα «αστέρια» του αύριο
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός AKTOR και ΑΕΚ – Ολυμπιακός
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός AKTOR και ΑΕΚ – Ολυμπιακός
«Ασπίδα» Μελισσανίδη σε Αλμέιδα, «καμικάζι» Κόντης: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
«Ασπίδα» Μελισσανίδη σε Αλμέιδα, «καμικάζι» Κόντης: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved