Γερουλάνος: «Είναι λάθος να μην μπορούν να επενδύσουν ξένοι»
SHARE

Γερουλάνος: «Είναι λάθος να μην μπορούν να επενδύσουν ξένοι»

Για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη ρύθμιση περί ξένων επενδυτών, μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. 

Ο Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra FM» στάθηκε στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι αστείο, όπως χαρακτηριστικά είπε, να το χαρακτηρίζει κάποιος ως φωτογραφικό. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε και σε πολλά άλλα θέματα, όπως αυτό της απαγόρευσης μετακινήσεων, του ντόπινγκ και της κάθαρσης του ποδοσφαίρου.

Ο υπουργός Πολιτισμού, ξεκινώντας, έκανε το σχόλιό του για τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, λέγοντας: «Μεγάλη απώλεια αυτή του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Σε αυτόν όπως και σε πολλούς άλλους ανθρώπους του πολιτισμού είχαμε στηριχθεί για να μας ανεβάσουν. Ένας - ένας έχουν αρχίσει να χάνονται και πλέον δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο σε άτομα, αλλά να ανασκουμπωθούμε οι ίδιοι».

Για την κατάσταση που επικρατεί στον αθλητισμό, στην χώρα μας:

«Όλοι βάλαμε το χέρι μας και η Πολιτεία και οι δημοσιογράφοι και οι παράγοντες. Εάν καταλάβουμε, αν οραματιστούμε τι θα μπορούσε να είναι ο ελληνικός αθλητισμός για όλο τον κόσμο, τότε μόνο θα καταλάβουμε πόσα πετάξαμε στο δρόμο και τι πρέπει να κάνουμε για να τα μαζέψουμε».

Για το αν έχει την δυνατότητα ο νέος νόμος να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του κόσμου και του αθλητισμού:

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι επιστέγασμα της δουλειάς που έχει γίνει όλους αυτούς τους μήνες. Τα αποτελέσματα που φέραμε στον τουρισμό τα φέραμε επειδή καθίσαμε όλοι στο ίδιο τραπέζι, να το πάρουμε απόφαση να κάνουμε το ίδιο και στον αθλητισμό. Πρέπει να γίνει ένα συμβούλιο εθνικής στρατηγικής που θα σχεδιάζει το μέλλον του αθλητισμού, πραγματικά πιστεύω σε αυτό και έχω δει πόσο αποτελεσματικά μπορούν να λειτουργήσουν συλλογικά όργανα στην Ελλάδα. Καταλαβαίνω την κριτική που γίνεται. Στην κατάσταση που είμαστε μόνο αυτό το νομοσχέδιο μπορούσαμε να φέρουμε σ αυτή τη φάση, πρέπει να σταματήσουμε την αιμορραγία για να προχωρήσουμε μπροστά».

Για τις τελευταίες εξελίξεις, με την αποπομπή του Βασάρα, αλλά και την έντονη αμφισβήτηση των φιλάθλων για τη διαιτησία:

«Έτσι είναι πάντα και γενικά σε ένα χώρο που έχει συνηθίσει να ζει σε γκρίζες ζώνες, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση, πρέπει να αλλάξουμε το πώς βλέπουμε τον αθλητισμό. Μόνο αν αρχίσουν ακόμη και οι παράγοντες να καταλάβουν τι σημαίνει να γεμίζουν τα γήπεδα με οικογένειες, τότε θα σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα».

Για το αν ολοκληρώθηκε η κάθαρση:

«Έγινε το πρώτο βήμα που εστιάζεται στο εξής σημείο: Πάντα λέγαμε πως πρέπει να γίνει συλλογική δουλειά, αλλά ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που είπε ότι το πρώτο βήμα θα το κάνουμε εμείς, τώρα που έγινε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να συμβάλουν όλοι οι άλλοι να κάνουν το δικό τους βήμα και εάν συνεχίσουν τότε θα πάμε καλά.

Όσοι θέλουν να βγάλουν λεφτά, θα αναζητούν πάντα τρόπους να υποβιβάζουν και να εξαθλιώνουν τον αθλητισμό, η Πολιτεία πρέπει να ‘χει το νου της να αλλάζει τους όρους, να γινόμαστε συνέχεια καλύτεροι και να είμαστε συνεχώς μπροστά από τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κακό.

Όταν έχεις πάει στο γήπεδο και η φωτοβολίδα περνάει ξυστά, αναρωτιέσαι κι εσύ αν αυτό το πράγμα πρέπει να κλείσει. Αν κοιτούσαμε μόνο τα πολιτικά οφέλη, το πρώτο που θα χα κάνει είναι να κλείσω το πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι αυτό που κάναμε ήταν ακόμη πιο θαρραλέο. Θα βοηθήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο να βγει από την κρίση. Προσωπική πολιτική απόφαση να μείνει ανοιχτό από σεβασμό και ανάγκη μείνει ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν δέχομαι καμία κριτική για το αυτοδιοίκητο γιατί ο πρώτος που το προάσπισε ήμουν εγώ.

Πώς σήμερα κάνουμε συζήτηση για ένα άρθρο, ενώ το 2006 η Πολιτεία επέβαλε ποιος θα διεξάγει το πρωτάθλημα; Το αυτοδιοίκητο πρέπει να το σεβαστούμε όλοι και η πολιτεία και οι παράγοντες του ποδοσφαίρου».

Για το ποιος έχει τον έλεγχο στο ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Σαν εκπρόσωπος της πολιτείας αυτή η συζήτηση δεν με αφορά σε ότι αφορά τον κλειστό χώρο του ποδοσφαίρου, έχουμε δεχτεί ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να αυτοδιοικηθεί στο πλαίσιο το ευρωπαϊκό.

Αυτό που μας αφορά εάν κινδυνεύουν ζωές, εάν κινδυνεύουν οι νόμοι του κράτους, εκεί η πολιτεία έχει την υποχρέωση να τηρεί τους νόμους του κράτους. Πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι τα όρια του καθενός. Δεν με ενδιαφέρει από ποιον θα διοικείται αρκεί να τηρούνται οι νόμοι του κράτους».

Για το θέμα της απαγόρευσης των μετακινήσεων:

«Όσο ο επαγγελματικός αθλητισμός συμπεριφέρεται έτσι, με τους συλλόγους να θέλουν μικρές ομάδες φανατικών οπαδών στις κερκίδες, εμείς πρέπει να ανταποκρινόμαστε. Αν καταλάβουμε ότι μπορούμε να είμαστε δέκα φορές καλύτεροι από την Αγγλία, μπορούμε. Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στη δημιουργία μια καλύτερης εικόνας για τον αθλητισμό. Μέχρι τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται. Κάποιοι σκοτώνονται στις εξέδρες. Αυτό δεν μπορεί να το ανεχτεί κανένας».

Για τα όσα είπε ο Γιώργος Ανατολάκης περί φωτογραφικής διάταξης αναφορικά με το αθλητικό νομοσχέδιο:

«Είναι προσβολή αυτό. Αν κάποιος υποστηρίζει ότι ένα νομοσχέδιο με 52-53 άρθρα φτιάχτηκε φωτογραφικά, είναι αστείο. Το να λες ότι ένας ξένος δεν μπορεί να επενδύσει, είναι λάθος. Πρέπει να σπάσουμε τα αποστήματα. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες».

Για το θέμα του ντόπινγκ:

«Είναι ένα φαινόμενο που προσέβαλε τον Έλληνα πολίτη. Ίσως και πιο πολύ από τη βία. Αρκετοί αθλητές πιάστηκαν ντοπάρισμένοι. Ολόκληρες ομάδες βρέθηκαν ντοπαρισμένες και αποκλείστηκαν από τα παγκόσμια πρωταθλήματα. Το μοντέλο αυτό έχει ξεφτίσει. Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να δουλέψουμε μακροχρόνια. Δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια τις συνθήκες για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Πλέον πρέπει να στέλνουμε αισιόδοξα μηνύματα. Με το μοντέλο του πρωταθλητισμού, όπως αυτό ορίστηκε πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, τελείωσε. Αυτή η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν κέντρο αντιντόπινγκ για όλη την περιοχή. Έχουμε την τεχνογνωσία. Πρέπει να είμαστε μια χώρα που θα έχει λέγειν για το πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο».

Για το επόμενο βήμα στον τομέα του αθλητισμού:

«Κοιτάξτε τα λεφτά που πετάξαμε στο παρελθόν. Δώσαμε απλόχερα λεφτά σε λάθος δραστηριότητες. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας. Πρέπει να γίνουν σωστές επενδύσεις. Θα ήθελα να βλέπω να αναπτύσσονται όλα τα αθλήματα. Κάποια απ’ αυτά, για παράδειγμα, είναι καινούργια. Αυτό λέγεται αθλητική πολιτική, ενώ μέχρι τώρα λέγαμε για πολιτική πρωταθλητισμού. Είναι κάτι διαφορετικό. Πρέπει να δούμε η Πολιτεία που πρέπει να παρέμβει, για να κάνει καλύτερο τον αθλητισμό. Θα μπορούσαμε να μην παρέμβουμε. Εμείς, όμως, λέμε ότι έχουμε μια τεράστια υποχρέωση στον αθλητισμό να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις, αλλά να παρεμβαίνουμε για το καλύτερο».

Για την επιστροφή των πρωταθλημάτων στις Λίγκες:

«Λίγο ενδιαφέρει την πολιτεία αυτό. Το θέμα είναι ότι όποιος διοργανώνει τα πρωταθλήματα να το κάνει σωστά».

Για το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού:

«Είναι ένα αισιόδοξο Υπουργείο. Έρχεσαι σε επαφή με νέους ανθρώπους που κάνουν ένα δύσκολο αγώνα. Έρχομαι σε επαφή με νέους επιχειρηματίες. Αν υπάρχει ένα υπουργείο που σε γεμίζει αισιοδοξία αυτό είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Στόχος μας είναι να δίνουμε αξία σε αυτά που πρέπει στη χώρα μας. Αγοράζαμε αγαθά μέχρι σήμερα, τα οποία είχαν οι γείτονες. Βυθιστήκαμε στις ανάγκες μας να καταναλώνουμε».

Για το στοίχημα:

«Το στοίχημα έχει καταφέρει να βάλει καινούργιες διαστάσεις στον αθλητισμό. Είναι ένας από τους λόγους που πάει λάθος ο αθλητισμός. Πρέπει να επενδύσουμε σε όσους νοιάζονται. Να μην είμαστε έρμαια αυτών που θέλουν να βγάλουν κέρδη». 

ΑΟΧ Κισσαμικός: Τέλος ο Πετράκης
ΑΟΧ Κισσαμικός: Τέλος ο Πετράκης
Ο Κουκ «σκότωσε» τη Μακάμπι του Σφαιρόπουλου
Ο Κουκ «σκότωσε» τη Μακάμπι του Σφαιρόπουλου
Ρίβερ-Μπόκα 3-1: Επικοί "εκατομμυριούχοι"! (photos)
Ρίβερ-Μπόκα 3-1: Επικοί "εκατομμυριούχοι"! (photos)
Live Chat: Ρίβερ Πλέιτ-Μπόκα Τζούνιορς 3-1 (τελικό)
Live Chat: Ρίβερ Πλέιτ-Μπόκα Τζούνιορς 3-1 (τελικό)

 • Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
 • La Liga Specials - Docs E2
  01:45Στιγμιότυπα.
 • Μπάσκετ: Ρεάλ Μαδρίτης - Γκραν Κανάρια
  02:00Πρωτάθλημα ACB Ισπανίας 2018 - 2019. 11η αγωνιστική. Περιγραφή: Δημήτρης Ζαφειρόπουλος.
 • Χάντμπολ: Βέσπρεμ - Μονπελιέ
  02:30VELUX EHF Champions League 2018-19. Φάση ομίλων. 10η αγωνιστική. Περιγραφή: Παύλος Παλαιστής.
 • WRC 2018
  02:45Αυστραλία. Τα καλύτερα στιγμιότυπα.
 • Ποδόσφαιρο: Σάρπσμποργκ - Μπεσίκτας
  02:50UEFA Europa League 2018 - 2019. Φάση ομίλων. 5η αγωνιστική. 9ος όμιλος. Περιγραφή: Πάρης Τσελεπίδης.
 • RBAR 2018 - Magazine
  04:00Τέξας, ΗΠΑ. Στιγμιότυπα.
 • SportShow
  04:30Δείτε ενδιαφέροντα θέματα, ρεπορτάζ και highlights για και από τους αγώνες του Σαββατοκύριακου στα ευρωπαϊκά γήπεδα.
 • Red Bull Air Race World Championship 2018
  04:45Βουδαπέστη, Ουγγαρία. Δοκιμαστικά. Περιγραφή: Χρήστος Βασιλείου.
 • Μπάσκετ: Τορόντο Ράπτορς - Μιλγουόκι Μπακς
  05:55NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Κώστας Κατέβας.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  06:00Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • Red Bull Air Race World Championship 2018
  06:35Βουδαπέστη, Ουγγαρία. Αγώνας. Περιγραφή: Χρήστος Βασιλείου.
 • Watersports: 2018 Speed Catamarans GC32 E5
  07:00Στιγμιότυπα.
 • UEFA Nations League 2018-19
  07:30Ανασκόπηση φάσης ομίλων. Στιγμιότυπα.
 • Τένις: Fed Cup 2018 by BNP Paribas
  07:45Τελικός, Τσεχία-ΗΠΑ. Στιγμιότυπα.
 • Ποδόσφαιρο: Μάιντς - Ανόβερο
  08:30Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 14η αγωνιστική. Περιγραφή: Σωτήρης Κωσταβάρας.
 • Μπάσκετ: Ντιτρόιτ Πίστονς - Νιου Ορλίνς Πέλικανς
  08:35NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Κυριάκος Κουρουτσαβούρης.
 • WRC 2018
  09:00SS12 Panzerplatte 2, Γερμανία. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • Ποδόσφαιρο: Νιουκάστλ - Γούλβερχαμπτον Γουάντερερς
  09:15Αγγλικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Πέτρος Δριτσάκος.
 • Χάντμπολ: VELUX EHF Champions League 2018-19
  10:1510η αγωνιστική. Στιγμιότυπα.
 • WRC 2018
  10:20SS18 Bosenberg Power Stage, Γερμανία. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • SportShow
  10:45Δείτε ενδιαφέροντα θέματα, ρεπορτάζ και highlights για και από τους αγώνες του Σαββατοκύριακου στα ευρωπαϊκά γήπεδα.
 • Sports Classics: The Outdoor Sports Show 2018 E11
  11:00Αθλητική εκπομπή.
 • NBA Daily
  11:15Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • Ποδόσφαιρο: Άρσεναλ - Χάντερσφιλντ
  11:30Αγγλικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Γιώργος Μπιτσικώκος.
 • Χάντμπολ: Ράιν Νέκαρ - Μαγδεβούργο
  11:45Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Παύλος Παλαιστής.
 • Μπάσκετ: Ολυμπιακός - Ρέθυμνο Cretan Kings
  12:00Betshop Basket League 2018-19. 8η αγωνιστική. Περιγραφή: Βασίλης Σκουντής.
 • WRC 2018
  12:10Γερμανία. Τα καλύτερα στιγμιότυπα.
 • Μηχανοκίνητα: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2018
  13:25Μέγαρα. 1ος αγώνας. Στιγμιότυπα.
 • Sports Classics: 2018 Outdoor Specials
  13:30Resolute Cup 2018.
 • Ποδόσφαιρο: Γκλάντμπαχ - Στουτγκάρδη
  13:45Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 14η αγωνιστική. Περιγραφή: Άλκης Τσαβδαράς.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  14:00Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • Μπάσκετ: Ντάλας Μάβερικς - Χιούστον Ρόκετς
  14:15NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Κυριάκος Κουρουτσαβούρης.
 • Μηχανοκίνητα: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2018
  15:40Τρίπολη. 2ος αγώνας. Στιγμιότυπα.
 • Μπάσκετ: Μπαχτσεσεχίρ Κολέτζι - Αναντολού Εφές (Ζ)
  16:00Τουρκικό Πρωτάθλημα 2018-19. 10η αγωνιστική. Περιγραφή: Γιάννης Μέγας.
 • Χάντμπολ: VELUX EHF Champions League 2018-19
  16:1010η αγωνιστική. Στιγμιότυπα.
 • RBAR 2018
  16:50Τέξας, ΗΠΑ. Στιγμιότυπα.
 • Υδάτινα Σπορ: ISA World Junior Surfing Championships
  16:55Στιγμιότυπα.
 • Μπάσκετ: Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Γ.Σ. Περιστερίου (Ζ)
  17:00Betshop Basket League 2018-19. 8η αγωνιστική. Περιγραφή: Βασίλης Σκουντής.
 • COSMOTE SPORT 7HD
  18:00Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πλαγιολίσθησης 2018
  18:05Πύργος. 4ος αγώνας. Στιγμιότυπα.
 • Υδάτινα Σπορ: ISA World Surfing Games
  18:10Στιγμιότυπα.
 • NBA Daily
  19:00Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πλαγιολίσθησης 2018
  19:15Ζάκυνθος. 5ος αγώνας. Στιγμιότυπα.
 • Βόλεϊ: Λαρντίνι Φιλοτράνο - Σαν Μπερνάρντο Κούνεο
  19:25Ιταλικό Πρωτάθλημα Γυναικών 2018-19. 9η αγωνιστική. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • Ποδόσφαιρο: Μπόχουμ - Σαν Πάουλι (Ζ)
  19:30Γερμανικό Πρωτάθλημα 2η Κατηγορία 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Γιάννης Μάριος Παπαδόπουλος.
 • Μπάσκετ: Τορόντο Ράπτορς - Μιλγουόκι Μπακς
  19:35NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Κώστας Κατέβας.
 • Ποδόσφαιρο: Έβερτον - Γουότφορντ (Ζ)
  20:00Αγγλικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Δημήτρης Σπηλιόπουλος.
 • WRC 2018
  20:05Ανασκόπηση της σεζόν.
 • Sports Classics: ABC of Rally Raid
  21:20Ο στόχος για τους οδηγούς απλός: να βρουν την πιο γρήγορη διαδρομή σε ανώμαλο έδαφος και να την ολοκληρώσουν πριν από τους αντιπάλους. Αυτό που χρειάζονται είναι ικανότητα στον προσανατολισμό, ομαδικότητα και εντυπωσιακές ικανότητες στην οδήγηση.
 • COSMOTE SPORT 8HD
  21:30Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies