Βασιλάκης: «Περίμενε το Άγιο Πνεύμα ο Σπάθας;»

Βασιλάκης: «Περίμενε το Άγιο Πνεύμα ο Σπάθας;»

Ο καθηγητής διαιτησίας Περικλής Βασιλάκης υποστήριξε πως ο Ηλίας Σπάθας έκανε λάθος στους «Ζωσιμάδες».

Ο άλλοτε διαιτητής και νυν καθηγητής μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Sentra για τα όσα έγιναν χθες (15/01) στους «Ζωσιμάδες» και για το αν έπρεπε εν τέλει να ξεκινήσει η αναμέτρηση του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Παναθηναϊκό.

Αυτό που τόνισε χαρακτηριστικά ο Περικλής Βασιλάκης είναι πως ο Ηλίας Σπάθας δεν έπρεπε να περιμένει τις γνώμες και τις κρίσεις των άλλων αλλά έπρεπε να έχει ήδη αποφασίσει για το μέλλον του αγώνα.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για το αν έπρεπε να διεξαχθεί η αναμέτρηση:

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το εάν ένας αγωνιστικός χώρος είναι σε τέτοιο βαθμό ασφαλής για την σωματική ακεραιότητα των παικτών. Αυτό εξετάζει πρώτα ο διαιτητής. Κοιτάζει να βγουν οι παίκτες χωρίς προβλήματα, τα οποία θα προέλθουν από έναν κακό αγωνιστικό χώρο. Ο ΚΑΠ είναι ξεκάθαρος σε αυτά τα θέματα, στο πότε πρέπει ο διαιτητής να μην αρχίζει ή να μην συνεχίζει ένα παιχνίδι από κάποιες περιπτώσεις πάγου ή βροχής. Τώρα ένας διεθνής διαιτητής θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να βγει στον αγωνιστικό στις 19.30 για να ψάχνει με το παπούτσι του αν ο αγωνιστικός χώρος έχει πάγο...»

Για το αν έκανε λάθη ο Ηλίας Σπάθας:

«Έπρεπε να επιδείξει σοβαρότητα και μισή ώρα οπωσδήποτε πριν θα έπρεπε να βγει στον αγωνιστικό χώρο, εφόσον υπήρχαν αντίξοες συνθήκες που πιθανόν να μην επιτρέψουν την διεξαγωγή του παιχνιδιού. Να δει και κατά πόσο μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου. Δεν ξέρω αν έκανε προθέρμανση. Τον είδα να ξανακάνει. Αυτό εγώ το θεωρώ αστείο, με όλο τον σεβασμό προς την διαιτησία. Να ψάχνεται, να συζητάει με παράγοντες. Δεν ξέρω τι περίμενε. Την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος; Δεν ξέρω τι έκανε. Ξέρω ότι ο διαιτητής βγαίνει βλέπει και αποφασίζει. Εγώ δεν περιμένω από κανένα να μου πει τι θα κάνω. Εγώ είμαι ο υπεύθυνος και εγώ είμαι ο αρμόδιος και ο κανονισμός μου δίνει όλη την δυνατότητα. Εάν υπάρχουν κάποιοι άλλοι που θα του πουν «ξέρεις, βγες εσύ και θα δούμε εμείς και θα σου πούμε τι θα κάνεις». Αυτό δεν το δέχομαι. Απ' ότι μου είπαν αυτόπτες μάρτυρες υπήρχε πρόβλημα από την πλευρά της σκεπαστής εξέδρας».

Για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου:

«Ο βοηθός δεν μπορούσε να παίξει. Προσπαθούσε να στηριχθεί κατά κάποιο τρόπο στα πόδια του. Τώρα αν εσύ δεις ότι όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν παίζοντας 5-10 λεπτά δεν μπορείς να φωνάζεις κάτι σκούπες και κάτι συστήματα προϊστορικά, αυτό είναι για γέλια. Είναι το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει ο διαιτητής. Πρώτα κοιτάς την σωματική ακεραιότητα των παικτών. Υπάρχει η συνθήκη η ικανή και αναγκαία όπως το λέγαμε; Οι παίκτες σεβάστηκαν αλλήλους. Δεν έπαιζαν δυνατά, γιατί μία τσουλήθρα είναι σίγουρο ότι και εσύ ο ίδιος θα τραυματιστείς και αν τον παρασύρεις με τις τάπες θα τον τελειώσεις. Αυτά πρέπει να κοιτάει ο διαιτητής. Δεν νομίζω ότι γίνεται. Το έχω πει πολλές φορές ότι υπάρχουν γήπεδα λίμνες και οι διαιτητές επιμένουν να κάνουν αγώνες. Κάποτε λέγανε ότι είναι στο ΠΡΟ-ΠΟ και ότι πρέπει να γίνει ο αγώνας».

Για τους εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν την κατάσταση:

«Δεν πρέπει να τον ενδιαφέρει αν είναι ή δεν είναι τηλεοπτικό, αλλά για το αν θα βγουν οι παίκτες σόι και αβλαβείς χωρίς δική του υπαιτιότητα. Αλλιώς θα λέγανε παίξτε οπουδήποτε, δεν θα υπήρχαν κανονισμοί, δεν θα υπήρχαν οι περιπτώσεις που κατά έναν τρόπο δεσμεύει τον διαιτητή. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολιαστικοί στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό το οποίο πρέπει να βλέπει ένας διαιτητής είναι αυτό που βλέπει αυτός. Είχα κατηγορηθεί κατά κάποιο τρόπο στο παρελθόν, γιατί σταματούσα εύκολα το παιχνίδι, γιατί το γήπεδο ήταν λίμνη. Ο τερματοφύλακας τότε δεν έβλεπε την μπάλα από την σέντρα. Το γήπεδο δεν είχε χορτάρι, αν είχε όπως το ΟΑΚΑ θα είχε φύγει ο πάγος από πάνω σε δευτερόλεπτα».

Για τις καιρικές συνθήκες στα Ιωάννινα:

«Δεν υπήρχε βροχή, υπήρχε όμως πάγος. Το ξέρανε. Βέβαια θα μου πεις ήξερε η Λίγκα όταν το όριζε ότι θα έχει πάγος; Αλλά θα πω είναι καλύτερα κάποιον ανα είχε τραυματιστεί και να έχανε την καριέρα του εκεί; Εγώ εκεί στέκομαι. Δεν μπορεί ένας παίκτης που τον αγοράζεις εκατομμύρια, ή μία ομάδα που τον αγοράζεις εκατομμύρια και δεν μπορεί μία ομάδα που θα μείνει ή δεν θα μείνει στην κατηγορία π.χ. τα Γιάννενα ή η άλλη ομάδα θα πάρει ή δεν θα πάρει πρωτάθλημα να παίζεις εσύ με ένα γήπεδο που δεν ήταν κατάλληλο ν' αγωνιστούν οι παίκτες. Για να μην λέμε για την μία ομάδα. Και οι παίκτες των Ιωαννίνων δεν είναι μαθημένοι να παίζουν στον πάγο. Δεν ήταν σωστός ο τρόπος που το διαχειρίστηκε».

Για τα όσα διαδραματίστηκαν στο παιχνίδι:

«Πρώτα, πρώτα δεν υπάρχει να σου πει τι και πως. Να έρθει να σου πει ένας παίκτης δηλαδή να σου κάνει υποδείξεις. Αυτά δεν γίνονται. Από εκεί και πε΄ρα ως παίκτης, όταν βλέπεις έναν διαιτητή που ανέχεται, που παλινδρομεί, που δεν έχει την προσωπικότητα και την έντονη παρουσία μέσα στο γήπεδο, τότε θα κάνεις αυτά που δεν πρέπει να κάνεις. Δεν συμφωνώ βέβαια με αυτά που έκαναν οι παίκτες. Δόθηκε έδαφος όμως να τα κάνουν αυτά. Κάθισε και συζητούσε. Τι συζητούσε; Κάθεσαι και συζητάς με τους παίκτες και τους παράγοντες αν πρέπει να αρχίσει ή όχι το παιχνίδι αφού την πήρες την απόφαση. Είναι απαράδεκτο να ανέχεσαι την κατάσταση. Όπως λέει και ο κανονισμός δεν επιτρέπεται να κάθεσαι και να δίνεις εξηγήσεις στο γήπεδο κατά την διάρκεια του παιχνιδιού στον παίκτη τι έγινε. Εγώ κατάλαβα ότι δεν ήταν ο διαιτητής που θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα τέτοιοι σημαντικό γεγονός. Είναι όπως παίζουμε στην γειτονιά. Γι' αυτό επιμένω, αν οι διαιτητές δεν έχουν αυτά που ορίζει ο κανονισμός και τα έχουν άλλοι και τους λένε τι να κάνουν, πρέπει να βγουν και να πουν ότι το βιβλίου μου λέει άλλα. Θα πρέπει επιτέλους οι διαιτητές να είναι διαιτητές και να διαχειρίζονται το κάθε δύσκολο θέμα, ειδικά με τον αγωνιστικό χώρο με τρόπο που να σκέφτονται αυτόν που αγωνίζεται. Δεν λέω κάτι επιπλέον από αυτό που ορίζει ο κανονισμός. Τι καλύτερο έγινε όταν έπεσε κι άλλο η θερμοκρασία;»



Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Παναγιώτης Γκιώνης πάει Παρίσι με ιστορική επίδοση!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Παναγιώτης Γκιώνης πάει Παρίσι με ιστορική επίδοση!
Πολύ καλό ξεκίνημα θερινής περιόδου για τον Καραλή
Πολύ καλό ξεκίνημα θερινής περιόδου για τον Καραλή
Τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για τον Χουάνκαρ
Τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για τον Χουάνκαρ
Πανό των οπαδών της Ντόρτμουντ για τον ελληνικό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας
Πανό των οπαδών της Ντόρτμουντ για τον ελληνικό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved