Ελλάδα – Ακτή Ελεφαντοστού: Ήρεμος ο Λαμουσί

Ελλάδα – Ακτή Ελεφαντοστού: Ήρεμος ο Λαμουσί

Η συνέχεια στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 για Ελλάδα και Ακτή Ελεφαντοστού θα κριθεί στο μεταξύ τους παιχνίδι και ο προπονητής των «Ελεφάντων», Σαμπρί Λαμουσί, παραμένει ήρεμος ενόψει της «μάχης» με την Εθνική μας.

Ήρεμος, ήπιος μετρημένος και άνθρωπος που δεν παίρνει βιαστικές αποφάσεις, ο προπονητής της Ακτής Ελεφαντοστού, Σαμπρίλ Λαμουσί, το στιλ του έξω από τις γραμμές έχει πολλά κοινά με αυτό που είχε ως ποδοσφαιριστής. Ακούραστος εργάτης, ο 42χρονος άλλοτε αμυντικός μέσος που έγινε 18 φορές διεθνής με τη Γαλλία ήταν πάντα καθοριστικός όπου αγωνίστηκε, όπως στις Οσέρ, Ίντερ και Μαρσέιγ. Γνωστός για το γεγονός ότι έκανε πάντα σωστές επιλογές στον αγωνιστικό χώρο, φαίνεται να έχει αυτό το ανεκτίμητο χαρακτηριστικό και στην καριέρα του ως προπονητής.

«Ψάχνουμε να βρούμε το δικό μας στιλ», είπε ο Λαμουσί στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της FIFA. «Δουλεύουμε μαζί και χτίζουμε αυτή την ομάδα δυο χρόνια τώρα. Πρέπει να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον και να αφήσουμε το στίγμα μας στο γήπεδο», πρόσθεσε. Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι μια ομάδα που έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά του προπονητή της. Ένα μίγμα νέων και ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, που έκανε ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, και έμπειροι βετεράνοι είναι το σύνολο που απαρτίζει την Ακτή Ελεφαντοστού, με τους νέους και τους έμπειρους να ενεργούν ως ένας.

Η δουλειά του Λαμουσί είναι πολύ καλή και έχει διαλύσει κάθε αμφιβολία που μπορεί να υπήρξε όταν προσλήφθηκε ως αντικαταστάτης του Φρανσουά Ζαχουί τον Μάιο του 2012. Αν και αυτή είναι η πρώτη του προπονητική δουλειά, είναι έτοιμος να γράψει ιστορία. Μια νίκη στον τελευταίο αγώνα του ομίλου απέναντι στην Ελλάδα θα δώσει στους «Ελέφαντες» την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014 για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Η προπονητική του, χαρακτηρίζεται από έντονες αποφάσεις, όπως το να αφήσει στον πάγκο τους Ντιντιέ Ντρογκμπά και Κόλο Τουρέ, δίνοντας μεγαλύτερο ρόλο στους νεαρούς όπως ο Σερζ Οζιέρ που βρέθηκε στη Βραζιλία από… σπόντα.

Ο Λαμουσί έχει επί μέρους προσέγγιση στη φόρμα που έχουν οι δυτικοαφρικάνοι στο φετινό τουρνουά. Μετά από μια εξαιρετική νίκη 2-1 απέναντι στην Ιαπωνία στην πρεμιέρα, ήρθε η ήττα 2-1 από την Κολομβία. «Ήμουν χαρούμενος με την απόδοσή μας (σ.σ. κόντρα στους «Καφετέρος»). Πιστεύω ότι μπορούν να υπάρξουν μεγάλες νίκες ή ήττες και αντίστροφα. Αν παίξουμε έτσι, δεν θα χάσουμε πολλά παιχνίδια», είπε χαρακτηριστικά ο γεννημένος στη Λιόν προπονητής, που κατάγεται από την Τυνησία και πρόσθεσε: «Οι αντίπαλοί μας δεν θα έχουν αναγκαία την ποιότητα της Κολομβίας».

lam2

Λύπη και Ελλάδα

Το επόμενο παιχνίδι της Ακτής Ελεφαντοστού είναι αυτό με την Ελλάδα, του ενός βαθμού και του… κανενός γκολ στον όμιλο. Ο Λαμουσί, όμως, συστήνει ηρεμία. «Δεν πρέπει να παρασυρθούμε. Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο παιχνίδι, ξέρουμε πως η νίκη θα μας επιτρέψει να γράψουμε τα ονόματά μας στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Ακτής Ελεφαντοστού. Θα είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα και οι παίκτες το γνωρίζουν καλά, συνεπώς θα είναι άστοχο να προσπαθήσουμε να τους βάλουμε έξτρα πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ακτή Ελεφαντοστού έχει παίξει μόνο οκτώ παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου, που δεν είναι τίποτα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να παίξουμε καλά απέναντι στην Ελλάδα, μια ομάδα με πολύ σταθερή άμυνα. Προετοιμαζόμαστε με αυτό στο μυαλό μας».

Ωστόσο, η προετοιμασία της ομάδας συνταράχθηκε από τα τραγικά νέα μετά τον αγώνα με την Κολομβία. Ο αδερφός των Γιάγια και Κόλο Τουρέ, Ογιάλα Ιμπραΐμ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 28 ετών. Αυτό το συμβάν έθεσε τον επερχόμενο αγώνα σε διαφορετική βάση. «Είναι δύσκολο να μιλάς για ποδόσφαιρο όταν έχεις τέτοια νέα. Είναι κάπως ακατάλληλο. Οι προπονήσεις έγιναν μικρότερες από ότι συνήθως», είπε ο Λαμουσί, δείχνοντας και την ευαίσθητη πλευρά του.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτονόητο πως ο αγώνας Ελλάδα – Ακτή Ελεφαντοστού στις 24 Ιουνίου στη Φορταλέζα θα είναι μια ξεχωριστή και οδυνηρή ευκαιρία για τους αδερφούς Τουρέ να δείξουν το δέσιμό τους με την υπόλοιπη ομάδα των «Ελεφάντων». «Η ομάδα είναι δίπλα τους και με την επιλογή που έκαναν, Γιάγια και Κόλο, έδειξαν πως κάνουν το ίδιο για εμάς», είπε ο Λαμουσί, του οποίου η σοφία τον οδηγεί στην επιτυχία…



Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved