Ρώσικο «Μίνγκ» ή ένας τζέντλεμαν στη Βέροια;

Ρώσικο «Μίνγκ» ή ένας τζέντλεμαν στη Βέροια;

Αναμφισβήτητα είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό όνομα που αγωνίστηκε στη Βέροια.

Ο λόγος για τον μουντιαλικό Όλεγκ Προτάσοφ, ο οποίος το 1996 σε ηλικία 32 χρονών επέστρεψε στην Ελλάδα, όταν αποκτήθηκε από τη Βέροια. Με τη φανέλα της «βασίλισσας» του βορρά αγωνίστηκε έως το 1998, σημειώνοντας συνολικά σε 62 αγώνες 11 τέρματα.

Ας θυμηθούμε την ποδοσφαιρική πορεία του Ουκρανού επιθετικού:

Ξεκίνησε να αγωνίζεται από την ηλικία των 8 ετών (γεννήθηκε 4 Φεβρουαρίου 1964), όταν η τοπική ομάδα του Ντνιπροπετρόφσκ, Ντνίπρο, τον ένταξε στις ακαδημίες της. Στις μικρές ομάδες αγωνίστηκε μέχρι το 1981, όταν εντάχθηκε στην ανδρική ομάδα. Με την φανέλα της Ντνίπρο αγωνίστηκε με επιτυχία μέχρι το 1987, κατακτώντας 1 φορά το πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης (1983) ενώ αναδείχθηκε επίσης τρεις συνεχόμενες φορές (1985, 1986, 1987) πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και καλύτερος Σοβιετικός ποδοσφαιριστής το 1987.

Στη συνέχεια μεταγράφηκε στη Ντιναμό Κιέβου με την οποία αγωνίστηκε μέχρι το 1990, κατακτώντας 1 φορά το πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης (1990). Ολοκληρώνοντας τη θητεία του στη Ντιναμό Κιέβου, ήταν πλέον ένας από τους καλύτερους επιθετικούς ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Τα 125 γκολ που σημείωσε συνολικά με τις Ντνίπρο και Ντιναμό, τον κατέταξαν στη θέση του όγδοου σκόρερ όλων των εποχών στο πρωτάθλημα της χώρας του.

Το 1990 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό μαζί με τους συμπατριώτες του Γκενάντι Λιτόφτσενκο και Γιούρι Σάβιτσεφ και η άφιξή τους στην Ελλάδα έμεινε στη ιστορία με το όνομα ως η έλευση των «Μιγκ» καθώς αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές κινήσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, δεν κατάφερε να κατακτήσει πρωτάθλημα, κατέκτησε όμως μία φορά το κύπελλο Ελλάδας (1992) και το Σούπερ Καπ Ελλάδας (1992). Συνολικά με τη φανέλα του Ολυμπιακού συμμετείχε σε 83 αγώνες και σημείωσε 48 γκολ.

Το 1994 μεταγράφηκε στην Γκάμπα Οσάκα της Ιαπωνίας, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε για μία σεζόν.

Το 1996 επέστρεψε στην Ελλάδα, όταν αποκτήθηκε από τη Βέροια, κάνοντας και πάλι την υπέρβαση ο αείμνηστος Πρόεδρός της Βασίλης Τσαμήτρος. Με τη φανέλα της Βέροιας αγωνίστηκε έως το 1998, σημειώνοντας συνολικά σε 62 αγώνες 11 τέρματα.

Τo 1998 αποκτήθηκε από την Προοδευτική, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε την περίοδο 1998-1999 και σε 28 συμμετοχές σημείωσε 5 γκολ.

Το καλοκαίρι του 1999 μεταγράφηκε στον Πανελευσινιακό, με τη φανέλα του οποίου αγωνίστηκε μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όποτε και αποφάσισε να κλείσει την καριέρα του.

Τα “βαριά” ονόματα εκείνης της εποχής στη Βέροια. Γιώτης Τσαλουχίδης, Όλεγκ Προτάσοφ και Τάσος Μητρόπουλος

Εθνική Σοβιετικής Ένωσης

Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που αγωνίστηκαν με την εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ, καθώς είναι ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της με 29 γκολ (πίσω από τον Όλεγκ Μπλαχίν που έχει σημειώσει 42).

Συμμετείχε σε 2 Παγκόσμια Κύπελλα, το 1986 στο Μεξικό και το 1990 στην Ιταλία.

Το 1988 ήταν φιναλίστ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Δυτική Γερμανία όπου η Ολλανδία του Μάρκο Βαν Μπάστεν και του Γκούλιτ του στέρησαν το τρόπαιο.

Οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν στις 23 Μαρτίου το 1988, όταν στο φιλικό αγώνα Ελλάδας-ΕΣΣΔ 0-4 ο Προτάσοφ σημείωσε 3 γκολ.

Πηγή: 24oresimathia



ΠΑΟΚ-Μπριζ 0-2: Αξεπέραστο εμπόδιο οι εξαιρετικοί Βέλγοι
ΠΑΟΚ-Μπριζ 0-2: Αξεπέραστο εμπόδιο οι εξαιρετικοί Βέλγοι
ΕΠΟ: «Ουδέποτε ετέθη θέμα θετικού δείγματος διεθνούς ποδοσφαιριστή»
ΕΠΟ: «Ουδέποτε ετέθη θέμα θετικού δείγματος διεθνούς ποδοσφαιριστή»
Conference League: Ο Μαρτίνες δε χάνει στα πέναλτι, πρόκριση για Άστον Βίλα!
Conference League: Ο Μαρτίνες δε χάνει στα πέναλτι, πρόκριση για Άστον Βίλα!
Άρης – ΑΕΚ: Ατομικό για Μουκουντί και Άμραμπατ | Εκτός οι Λιβάι Γκαρσία, Στάνκοβιτς
Άρης – ΑΕΚ: Ατομικό για Μουκουντί και Άμραμπατ | Εκτός οι Λιβάι Γκαρσία, Στάνκοβιτς
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved