Εσείς ξέρετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
SHARE

Εσείς ξέρετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Το έθιμο με τον μπακαλιάρο ανήμερα της Εθνικής Εορτής και η εξήγησή του

Την 25η Μαρτίου, ανήμερα της διπλής εορτής, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Εθνικής Εορτής, καταλύεται η νηστεία της Σαρακοστής. Το έθιμο μάλιστα καλεί στο οικογενειακό τραπέζι την 25η Μαρτίου να προσφέρεται μπακαλιάρος συνοδεία σκορδαλιάς.

Πρόκειται για το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821.

Η εξήγηση, σύμφωνα με τη neaselida, για τη γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Το απίστευτο στατιστικό για τις μεταγραφές του 2018
Το απίστευτο στατιστικό για τις μεταγραφές του 2018
Δείτε ποια γνωστή κυρία τράβηξε βίντεο και φωτό τον Μηλιώνη με την Μπέλλα και προκάλεσε χαμό
Δείτε ποια γνωστή κυρία τράβηξε βίντεο και φωτό τον Μηλιώνη με την Μπέλλα και προκάλεσε χαμό
Απόλλων Σμύρνης: Δύο διαζύγια και μια εκκρεμότητα
Απόλλων Σμύρνης: Δύο διαζύγια και μια εκκρεμότητα
Νέο πανελλήνιο ρεκόρ για τη Ντουντουνάκη στα 100μ. πεταλούδα
Νέο πανελλήνιο ρεκόρ για τη Ντουντουνάκη στα 100μ. πεταλούδα


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies