Δεν είναι (μόνο) προσβολή θρησκείας, είναι προσβολή ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

Δεν είναι (μόνο) προσβολή θρησκείας, είναι προσβολή ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

Η κατάρα του να έχεις άξεστο και «αδηφάγο» γείτονα, που έρχεται απρόσκλητος στην… αυλή σου και βεβηλώνει τα ιερά και τα όσια του παγκόσμιου πολιτισμού.

Λένε πως ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να σου συμβεί στη ζωή, είναι να έχεις «κακό γείτονα». Εδώ η Ελλάδα θα μπορούσε να απαντήσει «hold my beer» και να αρχίσει να απαριθμεί μια ιστορία σχεδόν 600 χρόνων που αφορά τη δική της γειτνίαση με την Τουρκία. Προφανώς και η από εδώ πλευρά δεν είναι «άγια». Έχουμε κι εμείς τα κουσούρια μας, τις παθογένειές μας, τα στραβά μας και έχουμε κάνει τα δικά μας (ιστορικά και μη) λάθη.

Βέβαια, κάναμε και κάποια βήματα μπροστά. Η εποχή που κι εμείς «γκρεμίζαμε» τζαμιά, παίρναμε τα μάρμαρα από Αρχαίους Ναούς για να χτίσουμε εκκλησίες και είχαμε τόσο θρησκευτικό φανατισμό που θα μας έκανε να πάρουμε και τα όπλα ακόμα, έχει περάσει. Παραμένουμε, προφανώς, ένα Ορθόδοξο Έθνος και όσοι πιστεύουν/με – παρότι έχουν δεχθεί επιθέσεις για αυτό κατά καιρούς στα όρια του χυδαίου – χρίζουν σεβασμού. Όπως κάθε πίστη. Κάθε ανθρώπου, κάθε εθνικότητας, χρώματος κλπ..

Κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει στη γείτονα Τουρκία. Ένα απλό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Ενές Καντέρ. Οι δηλώσεις του Greek Freak είναι αντικείμενο συζήτησης από την Πέμπτη το βράδυ. Διαφωνίες, ακραίες θέσεις και απαράδεκτες ακούστηκαν και από Έλληνες, απλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε την… ατυχία να μεταναστεύσουν οι αξιέπαινοι γονείς του στην Τουρκία, πολύ πιθανό να είχε βρεθεί σε μια βάρκα να προσπαθεί να περάσει από το Τσεσμέ στη Χίο. Δείτε την πορεία του Ενές Καντέρ, που είναι γέννημα – θρέμμα Τούρκος και απλά δεν επικροτεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

2942504

Τον… κακό γείτονα που λέγαμε και πριν. Ο «Σουλτάνος», λοιπόν, αν και λανθασμένα χρησιμοποιείται αυτός ο χαρακτηρισμός αφού οι σουλτάνοι ιστορικά – προφανώς όχι όλοι αλλά ένα σεβαστό ποσοστό – σεβάστηκαν ως έναν βαθμό την ανεξιθρησκεία, προχώρησε στην ύψιστη βεβήλωση στην Αγιά Σοφιά. Η ορθοδοξία πενθεί για τη μετατροπή του μεγαλύτερου συμβόλου της σε τζαμί, όμως, μαζί της θα έπρεπε να πενθεί όλος ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ κόσμος.

Διότι αυτό που συμβαίνει με τον… γείτονα, ξεπερνά τα στενά όρια της κόντρας των δυο χωρών. Αφορά τους πάντες. Είναι μια ξεκάθαρη δήλωσή του πως τάσσεται στο πλευρό του ακραίου ισλαμικού κόσμου ο οποίος έχει έναν και μόνο στόχο. Την διάλυση του δυτικού τρόπου ζωής, την εξαΰλωση των πολιτιστικών και ιστορικών του μνημείων και την επιβολή του δικού του «σκοταδισμού».

Εύστοχα σε αμερικανική εφημερίδα (Wall Street Journal), αυτό που συνέβη στην Αγιά Σοφιά παρομοιάστηκε με τη μετατροπή του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό σε Τζαμί. Αντίστοιχο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η μετατροπή του Παρθενώνα σε Χριστιανική Εκκλησία, του Λούβρου σε… βουδιστικού ναού, της Μέκκα σε… συναγωγή ή οτιδήποτε άλλο αντίστοιχο έρθει στο μυαλό του καθενός. Η 24η Ιουλίου 2020 θα περάσει στην ιστορία ως μια ημέρα προσβολής για τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Δεν χρειάζεται, θεωρούμε, ούτε περαιτέρω συζήτηση, ούτε περαιτέρω ανάλυση…

ΥΓ. Προφανώς και η επιλογή να περάσει αυτό το επικοινωνιακό μήνυμα ο κακός… γείτονας, δεν ήταν τυχαία. Δεν μπορεί παρά να ήταν σχεδιασμένη αυτή η ισλαμική φιέστα για να συμπέσει με την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Περνάει το μήνυμα ότι έρχεται για να επιβάλει το δικό του… νόμο. Κι ως συνήθως, η Ελλάδα είναι το τελευταίο ανάχωμα στις απειλές εξ ανατολάς, για αυτό και προσπαθεί να την πλήξει με κάθε τρόπο. Υλικά και – κυρίως – ηθικά. Γιατί όσα στραβά κι αν έχει το έθνος, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί και βάζει την πατρίδα πάνω από προσωπικές, πολιτικές και κάθε είδους άλλες διαφορές…

ΥΓ2. Η επιλογή του παραδείγματος του κακού γείτονα δεν έχει να κάνει μόνο με τις επεκτατικές τάσεις του και με όσα γίνονται τελευταία. Αφορά και κάτι που άλλο που τον χαρακτηρίζει. Και στη ζωή και στην περίπτωση του Ερντογάν. Τον φθόνο. Όταν το κορυφαίο μνημείο πολιτισμού, το κορυφαίο αξιοθέατο αν θέλετε, της χώρας σου, έχει κατασκευαστεί από Έλληνες (το ίδιο θα ίσχυε προφανώς κι αν είχε δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο από Αρμένιους, Κούρδους, Σύριους κλπ.) και παίρνουν αυτοί όλα τα credits, ο φθόνος «καίει» μέσα σου και σε «τρώει». Κι αυτό θα συμβαίνει για πάντα. Ακόμα και αν (ο μη γένοιτο) γίνει η Αγιά Σοφιά… night club. 


Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
Αργεντινή: Ο Τέβες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο
Αργεντινή: Ο Τέβες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved