Ανοδικό σερί για το πετρέλαιο - Στα 92 δολάρια το μπρεντ με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ+
SHARE

Ανοδικό σερί για το πετρέλαιο - Στα 92 δολάρια το μπρεντ με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ+

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του πετρελαίου λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση των κρατών μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των συνεργατών του, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου ως 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η οποία αν επιβεβαιωθεί θα είναι και η μεγαλύτερη μείωση στην προσφορά πετρελαίου από το 2020.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο, ο OPEC+ ήταν 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάτω από τον στόχο παραγωγής του, σε σχέση με τα 2,9 εκατομμύρια έναν μήνα νωρίτερα. Τον Σεπτέμβριο, η παραγωγή αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) διαπραγματεύτηκαν κοντά στα 86 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας στο επίπεδο των προηγούμενων δύο ημερών, μετά το άλμα κοντά στο 9%.

Την ίδια ώρα, το brent παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε οριακή μεταβολή στα 91,84 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται πως αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν το brent να φτάνει κοντά στα 100 δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες, πριν σκαρφαλώσει στα 105 δολάρια το επόμενο εξάμηνο. Αντίστοιχα, το WTI εκτιμάται πως θα εκτιναχθεί στα 95 δολάρια περίπου στο τέλος του έτους, πριν φτάσει τα 100 δολάρια κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Σημειώνεται πως η μείωση αυτού του μεγέθους αντανακλά τις έντονες ανησυχίες του OPEC+ σχετικά με τις προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας με δεδομένες και τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών για την εφαρμογή αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πίεση από τις ΗΠΑ

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες του OPEC+ να μην προχωρήσουν σε ενδεχόμενη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, όπως δήλωσε στο Reuters μία πηγή που έχει λάβει σχετική ενημέρωση.

Η Ουάσινγκτον παροτρύνει τις χώρες του Οργανισμού να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή τους, τονίζοντας ότι τα βασικά οικονομικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν μία μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι μειώσεις αυτές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες ανάκαμψης στις τιμές του πετρελαίου, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Πλαφόν στο πετρέλαιο από την ΕΕ

Πλαφόν στο πετρέλαιο θα περιλαμβάνει η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το όγδοο πακέτο κυρώσεων προς την Ρωσία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εξετάζεται η επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στις πωλήσεις πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Η επίσημη συμφωνία αναμένεται αργότερα σήμερα.

Το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου της Ρωσίας που επιβάλλει η ΕΕ δεν θα ισχύει για τις ποσότητες που παραδίδονται μέσω αγωγών, δήλωσε σχετικά ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.grΜουντιάλ 2022-Γερμανία: Δεν ολοκλήρωσε την προπόνηση ο Σανέ, παραμένει αμφίβολος με την Ισπανία
Μουντιάλ 2022-Γερμανία: Δεν ολοκλήρωσε την προπόνηση ο Σανέ, παραμένει αμφίβολος με την Ισπανία
Live Chat Πολωνία-Σαουδική Αραβία
Live Chat Πολωνία-Σαουδική Αραβία
Μουντιάλ 2022: Τα highlights από τη νίκη της Αυστραλίας (video)
Μουντιάλ 2022: Τα highlights από τη νίκη της Αυστραλίας (video)
Καρδίτσα-Γόντικας: «Δύσκολο το παιχνίδι με τον Άρη»
Καρδίτσα-Γόντικας: «Δύσκολο το παιχνίδι με τον Άρη»