Ψηφιακός μετασχηματισμός: Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, αξιοποίηση πόρων, «φρένο» στο clawback

Ψηφιακός μετασχηματισμός: Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, αξιοποίηση πόρων, «φρένο» στο clawback

Με μεγάλη διαδικτυακή συμμετοχή ξεκίνησε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον «Ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγεία» που διοργανώνει Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων, την Πέμπτη (22/04/2021).

Την έναρξη κήρυξε ο Δρ Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και γενικός διευθυντής ΣΑΦΕΕ, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο της σημερινής συζήτησης. Παράλληλα, τόνισε τη δέσμευση του ΣΑΦΕΕ στη διοργάνωση συνεδρίων με στοχευμένη θεματολογία ώστε να συμβάλλει στη συνεχιζόμενη δια βίου εκπαίδευση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει η ψηφιοποίηση σημαντικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς αλλά και στους παρόχους. Ως προς την επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ότι «οι οργανωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως, θα πρέπει να φέρουν βελτιστοποίηση της χρήσης των χρηματοδοτικών πόρων. Κρίσιμο είναι οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν, να επανεπενδυθούν στο σύστημα υγείας και κυρίως σε τομείς που εδώ και χρόνια υποχρηματοδοτούνται από το κράτος και επαφίενται στις ιδιωτικές πληρωμές των πολιτών και των επιχειρήσεων. Μιλώντας για το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας μπορεί να προσφέρει τα δομικά εργαλεία για τον περιορισμό της ζήτησης, που εδώ και χρόνια συζητάμε. Επειδή όμως τα αποτελέσματα θα τα δούμε μακροπρόθεσμα, χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση σήμερα και να αυξηθεί ουσιαστικά το όριο του δημόσιου προϋπολογισμού φαρμάκου, ώστε να ξεμπερδέψουμε με τα δυσθεώρητα clawback που βάζουν φρένο στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Για τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επισήμανε ότι «ήδη ο κλάδος διαθέτει σημαντική πείρα στην ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας και το "πράσινο αποτύπωμα" που αφήνει. Τα προηγούμενα χρόνια η φαρμακοβιομηχανία έχει ολοκληρώσει εξειδικευμένα project που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, τη δημιουργία ερευνητικών κόμβων και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες συμβάλλουν στις προσπάθειες για εκπαίδευση με επίκεντρο τον ασθενή. Υποστηρίζουν αποτελεσματικά e-Health εφαρμογές για την παροχή καθοδήγησης στους ασθενείς με real-time παρακολούθηση. Οι σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές υγείας προσφέρουν μεθόδους για τη βελτίωση της πρόληψης ασθενειών, διευκολύνουν τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών και τελικά ενθαρρύνουν τους πολίτες να παραμένουν υγιείς.

Παράλληλα, η φαρμακευτική έρευνα περνάει σε νέα φάση με την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών. Στην αιχμή της έρευνας βρίσκεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, το 3D Printing και τα Μεγάλα Δεδομένα, η οργάνωση community-based crowd sourcing. Η βιομηχανία μπορεί να αξιοποιήσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας με νεοφυείς επιχειρήσεις ψηφιακής τεχνολογίας.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό στα αντικείμενα των Βιοεπιστημών, της Πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Μπορεί να αξιοποιήσει τους νέους αποφοίτους των πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά και να προσελκύσει επιστήμονες που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω κρίσης. Η φαρμακοβιομηχανία είναι κατεξοχήν τομέας που διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία, την τεχνολογική υποδομή και την αναπτυξιακή δυναμική για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, προς όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας. Αρκεί να υπάρξει το κατάλληλο επιχειρηματικό πλαίσιο απαλλαγμένο από τα βαρίδια της εποχής των μνημονίων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα στην έναρξη μιας νέας εποχής».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Γιώργος Παπάζογλου, γενικός γραμματέας ΣΑΦΕΕ, ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Φαίη Κοσμοπούλου, γενική διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Ο κ. Παπάζογλου έθεσε το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού, την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και να ενισχυθεί η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη με τη βοήθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Παπαδημητρίου τόνισε την ικανοποίηση του κλάδου για την συμπερίληψη του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και ζήτησε να αξιοποιηθούν ορθολογικά οι πόροι που θα διατεθούν, καθώς και να προωθηθούν ταχύτερα οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις. Τέλος, η κυρία Κοσμοπούλου μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του προέδρου της ΠΕΦ, Θεόδωρου Τρύφων, τόνισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του ψηφιακού μετασχηματισμού. Κάθε χρόνο επενδύονται σημαντικά ποσά, όμως ανασχετικός παράγοντας είναι το clawback. Το εργαλείο του συμψηφισμού επενδυτικών δαπανών με μέρος του clawback μπορεί να λειτουργήσει θετικά και πρέπει να ενισχυθεί, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Newsbomb.gr



Δικαίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο
Δικαίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο
Αυστραλία: Εκτός κινδύνου ο 21χρονος ποδοσφαιριστής που κατέρρευσε στην προπόνηση
Αυστραλία: Εκτός κινδύνου ο 21χρονος ποδοσφαιριστής που κατέρρευσε στην προπόνηση
Super League: Ο Πορτογάλος Νογκέιρα ορίστηκε διαιτητής στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Super League: Ο Πορτογάλος Νογκέιρα ορίστηκε διαιτητής στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved