Αλβέρτης-Διαμαντίδης: «Θα προχωράμε μαζί»!

Αλβέρτης-Διαμαντίδης: «Θα προχωράμε μαζί»!

Φραγκίσκος Αλβέρτης και Δημήτρης Διαμαντίδης συνεχίζουν να περπατάνε μαζί, στο μονοπάτι των επιτυχιών που έχει χαράξει ο Παναθηναϊκός  –Το Onsports.gr θυμίζει τις σημαντικότερες στιγμές των δύο εμβληματικών αρχηγών με το «τριφύλλι» στο στήθος

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στις 28 Ιουνίου του 2020 έμελλε να είναι η πιο σημαντική απ’ όλες. Η πιο σημαντική για λόγους ουσιαστικούς, για λόγους ελπίδας, για λόγους αισιοδοξίας, για λόγους οραμάτων, για λόγους συναισθηματικούς.

Μετά την πολύ δύσκολη ημέρα της 9ης Ιουνίου, όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος γνωστοποίησε, μέσω της συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στην αίθουσα «Παύλος Γιαννακόπουλος» της ΒΙΑΝΕΞ, την απόφασή του να αποχωρήσει από τα κοινά του μπασκετικού Παναθηναϊκού, ο κόσμος του «τριφυλλιού» βρήκε το κουράγιο να χαμογελάσει και πάλι.

Και ας είχε μεσολαβήσει και η απόφαση του Μάνου Παπαδόπουλου να αποχωρήσει από την ομάδα και να αλλάξει σελίδα στην ζωή του και την επαγγελματική του καριέρα έπειτα από 30 ολόκληρα χρόνια.

Η ανακοίνωση ήταν ξεκάθαρη. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης συνέχιζε στο σπίτι του (από ένα πόστο που μέχρι σήμερα δεν είχε υπηρετήσει τον Παναθηναϊκό, το μοναδικό ίσως) και ο Δημήτρης Διαμαντίδης επέστρεφε σπίτι του. Οι σημαίες στον ιστό τους. Οι δύο εμβληματικότεροι αρχηγοί στην ιστορία του συλλόγου ένωναν και πάλι τις δυνάμεις τους για το κοινό (Παναθηναϊκό) καλό. Οι δύο τεράστιες αυτές προσωπικότητες, του ευρωπαϊκού μπάσκετ, στην πιο δύσκολή στιγμή της αγαπημένης τους ομάδας, βγήκαν μπροστά και αποφάσισαν να κουβαλήσουν στους ώμους τους τον Παναθηναϊκό. Και πάλι. Όπως κάνει από την πρώτη ημέρα ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, από εκείνο το καλοκαίρι του 1990 και όπως πράττει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Από εκείνο το καλοκαίρι του 2004.

Η μοίρα (ή καλύτερα η οικογένεια Γιαννακόπουλου) ήταν εκείνη που έφερε τον «Φράγκι» να προχωράει μαζί με τον Μήτσο. Να γράφουν μαζί την ιστορία. Να υπογράφουν νίκες και τίτλους, να βγαίνουν μπροστά στις ήττες και τις απογοητεύσεις, να είναι οι αρχηγοί των αποδυτηρίων. Να είναι ο Παναθηναϊκός στα δύσκολα. Γιατί αυτό είναι που έχει σημασία. Στα δύσκολα.

Οι δυο τους έχουν βάλει την σφραγίδα τους στις πιο εμβληματικές στιγμές της ιστορίας του Παναθηναϊκού. Από την κούπα στο Βερολίνο (που έπειτα από προτροπή του Διαμαντίδη σήκωσαν μαζί στον «ουρανό» της O2Arena), την αλλαγή σκυτάλης στην αρχηγία του «τριφυλλιού» λίγους μήνες αργότερα, την κατάκτηση του τίτλου με τον «Φράγκι» προπονητή και τον Μήτσο αρχηγό, μέχρι την ανάληψη της διοικητικής ηγεσίας της ομάδας μαζί με τον Δημήτρη Τριαντόπουλο.

Η πρώτη και η τελευταία φορά με το Εθνόσημο

Η πρώτη φορά που Αλβέρτης και Διαμαντίδης μοιράστηκαν το μπασκετικό πάλκο δεν ήταν με την φανέλα του Παναθηναϊκού, αλλά με την φανέλα της Εθνικής. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2003 η Ελλάδα αντιμετώπιζε την Κροατία για το Ευρωμπάσκετ και οι δύο τους έπαιξαν για πρώτη φορά ως συμπαίκτες σε Εθνικό επίπεδο, με την Εθνική να επικρατεί με 77-76 χάρη σε καλάθι του Χρήστου Χαρίση στην εκπνοή. Η τελευταία ήταν έπειτα από σχεδόν 11 μήνες στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας με την Ελλάδα να επικρατεί του Πουέρτο Ρίκο με 85-75 και τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να ρίχνει τίτλους τέλους με το Εθνόσημο στο στήθος.

199124

Το χειρουργείο που καθυστέρησε το «πράσινο» ντεμπούτο τους

Το καλοκαίρι του 2004 ο Δημήτρης Διαμαντίδης έμελλε να κάνει την κίνηση-ματ όχι μόνο για την καριέρα του αλλά για ολόκληρη την ζωή του. Ο παίκτης από την Καστοριά αποφάσιζε να αφήσει τον Ηρακλή και να πει το «ναι» στην πρόταση του Παναθηναϊκού. Όμως η κοινή διαδρομή του με τον Αλβέρτη θα καθυστερούσε μερικούς μήνες, μιας και ο αρχηγός του «τριφυλλιού» στην προετοιμασία της ομάδας υπέστη ρήξη χιαστού και έμεινε εκτός. Στις 8 Δεκεμβρίου του 2004 ο αρχηγός επέστρεψε και το παιχνίδι με την Ούλκερ στην Κωνσταντινούπολη (παρά το αρνητικό του αποτελέσματος, 66-64) έμελλε να είναι ιστορικό. Ο κολλητός του Διαμαντίδη, ο Νίκος Χατζηβρέττας αστόχησε στο τρίποντο της νίκης, αλλά Αλβέρτης και Διαμαντίδης μόλις ξεκίνησαν.

Το ευρωπαϊκό τέλος

Στις 22 Οκτωβρίου του 2008 έμελλε οι δυο τους να μοιραστούν για τελευταία φορά το παρκέ σε αγώνα της Euroleague. Πρεμιέρα των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της ομάδας, ο Παναθηναϊκός διέλυε την Ζαλγκίρις με 78-51 και τότε ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως ο Φραγκίσκος Αλβέρτης δεν θα ξαναπατούσε παρκέ με το Νο4 στην πλάτη.

526211

Το σήκωσαν μαζί

Στις 3 Μαίου του 2009, όμως, στο Βερολίνο ο Δημήτρης Διαμαντίδης έκανε όλη την Παναθηναϊκή Υφήλιο να… ανατριχιάσει. Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει το πέμπτο ευρωπαϊκό κόντρα στον Ολυμπιακό, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον Αρτεάγκα με τους φίλους του και ο Δημήτρης Διαμαντίδης ως αρχηγός φωνάζει στο βάθρο τον Φραγκίσκο Αλβέρτη για να σηκώσουν την κούπα μαζί. Μια στιγμή που δεν θα ξεχάσουν ποτέ… Μια στιγμή «απογείωσε» την σχέση και το δέσιμο των δύο….

578632

Το «αντίο» του «Φράγκι» και η αλλαγή…. σκυτάλης

Λίγους μήνες αργότερα, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης λέει το δικό του «αντίο» στην ενεργό δράση. Στις 11 Οκτωβρίου του 2009, στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει σε φιλικό αγώνα την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την φανέλα με το «τριφύλλι» και το Νο4 στην πλάτη να παίρνει τον δρόμο προς τον… ουρανό του ΟΑΚΑ. Και την ίδια στιγμή ο Αλβέρτης να παραδίδει το… χρίσμα στον Διαμαντίδη. Λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποφασίζει να αποσύρει τον Αλβέρτη, σηκώνει τον Διαμαντίδη και η «αγκαλιά» των δύο σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην ιστορία της ομάδας, με τον κόσμο αν εύχεται «Η κόρνα ποτέ να μην ηχήσει και ο αρχηγός μας να μην σταματήσει».

618130

Κούπα και με προπονητή τον «Φράγκι»

Τα χρόνια περνάγανε, ο Διαμαντίδης συνέχιζε να «οδηγεί» τον Παναθηναϊκό και ο Αλβέρτης να κάνει ότι του ζητηθεί για το «τριφύλλι». Στο πλαίσιο αυτό το 2014 ο «Φράγκι» αναλαμβάνει προπονητής της ομάδας, μετά την απομάκρυνση του Αργύρη Πεδουλάκη και με αρχηγό τον Δημήτρη Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός κατακτά ένα ακόμα πρωτάθλημα κόντρα στον Ολυμπιακό. Και μάλιστα με break στο break κόντρα στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

1107419

Τιμή δια χειρός Αλβέρτη

Η σεζόν 2015-2016 είναι η τελευταία του Δημήτρη Διαμαντίδη στην ενεργό δράση. Ο αρχηγός έχει πάρει την απόφασή του και η Euroleague την δική τους. Η διοργανώτρια αρχή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θέλει να τιμήσει τον Διαμαντίδη για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και αποφασίζει να το κάνει δια χειρός Φραγκίσκου Αλβέρτη. Την 1η Απριλίου του 2016, στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στον αγώνα με την Τσεντεβίτα οι δυο τους γράφουν και πάλι ιστορία.

1438144

Στον «ουρανό» του ΟΑΚΑ και ο Μήτσος

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2016 και έπειτα από μια σειρά εκδηλώσεων της ΚΑΕ Παναθηναϊκός προς τιμήν του Δημήτρη Διαμαντίδη, η φανέλα με το Νο13 αποσύρθηκε και πήρε και αυτή τον δρόμο της προς τον… ουρανό του ΟΑΚΑ για να σταθεί στο πλάι εκείνης του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Μια στιγμή, αξέχαστη, μια στιγμή, μοναδική, μια στιγμή άκρως Παναθηναϊκή.

fan4

Συλλέκτες τίτλων και συνεχίζουν

Αντί επιλόγου… Αλβέρτης και Διαμαντίδης σε 5 σεζόν ως συμπαίκτες κέρδισαν 2 Ευρωλίγκες, 5 πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα Ελλάδας. Με τον Αλβέρτη προπονητή και τον Διαμαντίδη παίκτη κέρδισαν 1 πρωτάθλημα. Με τους δυο τους στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του Παναθηναϊκού; Μόλις ξεκινάνε…

490841



Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved