Γκαϊτατζής: «Το Ανατόλια ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις»
SHARE

Γκαϊτατζής: «Το Ανατόλια ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις»

Ο Πέτρος Γκαϊτατζής μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΚ για το Κολέγιο Ανατόλια, που ανέβηκε στην Α2 και τόνισε ότι το νέο πρωτάθλημα δεν θα αλλάξει τον χαρακτήρα της ομάδας του.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το δελτίο Τύπου της ΕΟΚ και η συνέντευξη του Πέτρου Γκαϊτατζή:

Μια χρονιά σχεδόν… τέλεια! Το Κολέγιο Ανατόλια, από τα καλύτερα σχολεία στην Ελλάδα, είχε ανέκαθεν και καλή ομάδα μπάσκετ, αλλά ποτέ δεν έφτασε τόσο ψηλά, όσο φέτος. Κατέκτησε σχεδόν από το… χειμώνα την 1η θέση στον 2ο Όμιλο της Β' Εθνικής, έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ, κέρδισε σχεδόν… παντού και πλέον σχεδιάζει τη νέα του χρονιά σε μια πρωτόγνωρη κατηγορία, την «σκληρή» και απαιτητική σε όλα τα επίπεδα, Α2.

Στο τιμόνι της ομάδας ένας προπονητής που όλοι γνωρίζουν για τη μεθοδικότητα, τη συνέπεια, τους χαμηλούς τόνους, την εργατικότητα και εν τέλει, το… αποτέλεσμα! Ο Πέτρος Γκαϊτατζής. Ήταν και είναι ο «αρχιτέκτων» της προσπάθειας, την μετουσίωσε σε μια πολύ καλή εικόνα μέσα στο παρκέ, έχοντας συνοδοιπόρο τη διοίκηση της ομάδας υπό τον Νίκο Χαΐτογλου (γιο του εμβληματικού προέδρου του Ηρακλή, Κώστα Χαΐτογλου) και μια ομολογουμένως πολύ καλή ομάδα με πλειάδα έμπειρων αλλά και ταλαντούχων παικτών (Καραποστόλου, Μπρόζος, Κιγμέτογλου, Γαλανίδης, Ζώτος, Αμπατζάς, Ξενιτίδης, Στεφανίδης κ.α.).

Πλέον όμως έχει άλλες… «φουρτούνες» στο κεφάλι του, καθώς η Α2 δεν… αστειεύεται. Δε δείχνει όμως να φοβάται την πρόκληση και εξηγεί στο basket.gr τους λόγους…

-Η χρονιά τελείωσε με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο για εσάς και την ομάδα σας. Ένας απολογισμός που μπορεί να γίνει για όλη τη σεζόν, ποια θετικά στοιχεία θα κρατούσατε και ποια αρνητικά, αν υπήρχαν, θα ξεχνούσατε;

«Όταν καλείσαι να κάνεις τον απολογισμό μιας πετυχημένης αγωνιστικής περιόδου, αισθάνεσαι ικανοποίηση καθώς βλέπεις πως οι στόχοι που τέθηκαν στο ξεκίνημα υλοποιήθηκαν σχεδόν στο ακέραιο. Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων διοίκηση – προπονητικό team –παίκτες λειτούργησε καταλυτικά.

Οι σχέσεις όλων μας άντεξαν όταν δοκιμάστηκαν στα δύσκολα. Το καθημερινό κίνητρο που δημιουργούσαμε για τους αθλητές και η απαίτηση τους για τη νίκη λειτούργησε καθοριστικά. Επίσης το γεγονός πως το ΣΑΑΚ Ανατόλια μας δίνει τη δυνατότητα να επιτελούμε το έργο μας απερίσπαστοι από άλλα προβλήματα, δημιουργεί τις συνθήκες επιτυχίας.

Αυτά είναι νομίζω τα σημαντικότερα στοιχεία που θα ήθελα να διατηρήσουμε και την επόμενη χρονιά. Στα αρνητικά αφήνω μόνο τους τραυματισμούς μας στέρησαν την ευκαιρία να παίζουμε όλοι μαζί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο συσπείρωσαν την ομάδα που έδειξε χαρακτήρα πρωταθλητή».

-Αγωνιστικά η φιλοσοφία σας ίσως είναι γνωστή στους ανθρώπους του χώρου, αλλά λιγότερο στον απλό φίλαθλο κόσμο, που βλέπει μια ομάδα μαχητική, με έμπειρους αλλά και νέους παίκτες, με ταλέντο και οξυδέρκεια, που "διάβαζε" καλά τον αντίπαλο. Είναι, πράγματι, έτσι;

«Πιστεύω πολύ σε αυτή τη σύνθεση των ομάδων όταν οι μεγαλύτεροι ηλικιακά παίκτες μπορούν να λειτουργήσουν διδακτικά για τους νεότερους. Δεν είναι εύκολο πάντα να γίνει αυτό γιατί όλοι όσοι απαρτίζουν την ομάδα θα πρέπει να αποδεχτούν ένα ρόλο που κάποιες φορές δεν τους ικανοποιεί αρχικά.

Οι παίκτες προσαρμόστηκαν γρήγορα και αυτό έκανε τα πράγματα ευκολότερα καθώς μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε τους ομαδικούς μας στόχους εντάσσοντας ομαλά τα νέα παιδιά στον πρωταθλητισμό. Όσον αφορά το διάβασμα του αντιπάλου, έχω ξαναπεί πως για μας το scouting διαδραματίζει βασικό συστατικό της δουλειά μας, μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια και μας δίνει λύσεις. Ωστόσο η ποιότητα των παικτών μας ήταν σε τέτοιο βαθμό που μπορούσαν να αναγνωρίζουν καταστάσεις και να δίνουν λύσεις, δείχνοντας και την προσωπικότητα τους».

-Με ποιο στόχο ξεκινήσατε τη σεζόν, άλλαξε αυτός όσο κερδίζατε και τελικά πού καταλήξατε και πόσο ικανοποιημένος είστε απ' την προσαρμογή της ομάδας σας στις απαιτήσεις αυτής της "πίεσης", του πρωταθλητισμού;

«Η ομάδα που δημιουργήσαμε το καλοκαίρι γνωρίζαμε πως θα πρωταγωνιστήσει. Δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς που θα καταλήξεις αν δεν ξεκινήσει το πρωτάθλημα ώστε να σχηματίσεις ακριβή εικόνα για τους αντιπάλους σου. Δείξαμε αποφασιστικότητα και σταθερότητα σε όλη τη διάρκεια και το αποτέλεσμα ήταν να ξεχωρίσουμε από τις αρχές του δευτέρου γύρου με μια διαφορά που μας έδινε άνεση και όχι άγχος αποτελέσματος. Ουσιαστικά αυτό που κάναμε ήταν να βάλουμε την πίεση εμείς στον εαυτό μας για να διατηρούμε τα επίπεδα της απόδοσης που εμείς θέλαμε».

-Το Ανατόλια είναι γνωστό ως ένα απ' τα καλύτερα κολέγια της χώρας και προφανώς διέπεται από σαφείς αρχές για την παιδεία, τη συμπεριφορά, την πειθαρχία. Τις εφαρμόζετε ή τις προσεγγίζετε έστω και στην ομάδα σας;

«Όταν εκπροσωπείς ένα σχολείο όπως το Ανατόλια τότε σίγουρα η κάθε σου ενέργεια θα πρέπει να εκφέρει και να εκφράζει αυτό που ανήκεις. Θέλουμε μια ομάδα που θα διεκδικεί τη νίκη σεβόμενη τους κανόνες του παιχνιδιού. Για το λόγο αυτό στο σχηματισμό της ομάδος λαμβάνεται σημαντικά υπόψη ο χαρακτήρας των αθλητών. Αυτό λύνει πολλά από τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στη διάρκεια ενός πρωταθλήματος. Κυρίως όμως δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου είναι εύκολο κανείς να ενταχθεί και να εξελιχθεί. Ότι δηλαδή θα έπρεπε να έχει και ένας σχολικός οργανισμός για τους μαθητές του».

-Και αυτή τη φορά το πρωτάθλημα της Β Εθνικής και στους δύο ομίλους, και δη στον Βόρειο, το επίπεδο ήταν ομολογουμένως καλό και το ενδιαφέρον μέχρι τέλους. Η δική σας ομάδα έκρινε στο τέλος με μια νίκη τη 2η θέση, για πολλούς. Πώς τα σχολιάζετε όλα αυτά;

«Θεωρώ πως το πρωτάθλημα ήταν αμφίρροπο όσον αφορά στη διεκδίκηση της δεύτερής θέσης αλλά και της παραμονής. Ένας από τους στόχους που είχαμε θέσει ήταν να παραμείνουμε μέχρι την τελευταία αγωνιστική σε υψηλό επίπεδο ώστε να μη γίνουμε αρνητικοί ρυθμιστές στους στόχους άλλων ομάδων.

Τις τελευταίες 5 αγωνιστικές αντιμετωπίσαμε ομάδες που πάλευαν για τους παραπάνω στόχους και παρόλο που είχαμε κατακτήσει και μαθηματικά τον τίτλο θέλαμε τη νίκη παντού. Η νίκη μας μέσα στο Αγρίνιο έκρινε σίγουρα την ομάδα που θα άλλαζε κατηγορία, ωστόσο πιστεύω ότι και οι δύο ομάδες είχαν πολλές ευκαιρίες να καθαρίσουν την άνοδο σε άλλα παιχνίδια».

-Πλέον ανοίγεται ενώπιον σας μια μεγάλη πρόκληση, για πρώτη φορά στην ιστορία σας, που ονομάζεται Α2. Μια κατηγορία ένα επίπεδο "πάνω" απ' τη Β Εθνική παντού, οπότε και για εσάς απαιτείται το κάτι παραπάνω, από τη διοίκηση, από τους παίκτες, απ' όλους. Πώς την αντιμετωπίζετε αυτή την πρόκληση;

«Η ομάδα έχει δείξει ότι ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις που της έχουν τεθεί. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε οργανωτικούς και επικοινωνιακούς τομείς με την παρουσία του Νίκου Χαΐτογλου αρχικά αλλά και του Τριανταφυλλιδη Φώτη στο ρόλο του team manager.

Γνωρίζουμε πως η κατηγορία είναι πολύ διαφορετική και στο αγωνιστικό κομμάτι, όμως μέσα από τον προγραμματισμό αλλά και τη δουλειά θα μπορέσουμε να δείξουμε ότι αυτό που συνέβη φέτος έχει στέρεες βάσεις»

-Αν και έχουμε Ιούνιο ακόμη, εντούτοις θεωρούμε βέβαιο ότι κάνετε ήδη τον σχεδιασμό. Τι... Ανατόλια να περιμένουμε σε μια τόσο σκληρή κατηγορία;

«Θα ήθελα η ομάδα να διατηρήσει τα αγωνιστικά της χαρακτηριστικά και στην Α2. Δε θα μας αλλάξει τη φιλοσοφία η νέα και πιο δύσκολη κατηγορία. Έχουμε αποκτήσει τα τελευταία δυο χρόνια το χαρακτήρα του νικητή και αυτό θα μας βοηθήσει στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Στόχος είναι και πάλι η δημιουργία μιας ομάδας με εμπειρία αλλά και νεανικό ενθουσιασμό».

-Τι χρειάζεται, κατά τη γνώμη σας, το ελληνικό μπάσκετ όσον αφορά στις εθνικές κατηγορίες για να βελτιωθεί; Ιδέες έχουν πολλοί, αλλά υπάρχει κάτι εφικτό, κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα;

«Πιστεύω πως μια καλή αφετηρία θα ήταν η τήρηση των χρονικών προθεσμιών. Πολλές ομάδες ταλανίζονται από την αβεβαιότητα της συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε κατηγορία μέχρι και την έναρξη των πρωταθλημάτων δημιουργώντας ένα περιβάλλον ανασφάλειας και ασάφειας. Χωρίς να επιστρέψουμε σε ένα κρατικοδίαιτο αθλητισμό, η ομοσπονδία θα πρέπει μέσα από χορηγούς να επιδιώξει να ελαφρύνει τις ομάδες από τα έξοδα διεξαγωγής των πρωταθλημάτων. Επίσης η προβολή του αθλήματος διαδικτυακά ή και τηλεοπτικά είναι βέβαιο ότι θα δώσει ώθηση και ενδιαφέρον».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Super League 2: Απόφαση την τελευταία στιγμή
Super League 2: Απόφαση την τελευταία στιγμή
ΑΕΚ: Μια ανάσα από μέσο - Τα δεδομένα για τη μεταγραφή
ΑΕΚ: Μια ανάσα από μέσο - Τα δεδομένα για τη μεταγραφή
Τσιτσιπάς: «Πάμε να το κάνουμε - Ο γιατρός μου δεν περίμενε να βρίσκομαι εδώ»
Τσιτσιπάς: «Πάμε να το κάνουμε - Ο γιατρός μου δεν περίμενε να βρίσκομαι εδώ»
NBA: Τα αποτελέσματα της βραδιάς (26/01)
NBA: Τα αποτελέσματα της βραδιάς (26/01)

Βομβαρδισμένο τοπίο η Συγγρού: Ισχυρή έκρηξη σε κτήριο στους Στύλους του Ολυμπίου Διός

Βομβαρδισμένο τοπίο η Συγγρού: Ισχυρή έκρηξη σε κτήριο στους Στύλους του Ολυμπίου Διός

Ισχυρή έκρηξη σε κτήριο στο κέντρο της Αθήνας

Ισχυρή έκρηξη σε κτήριο στο κέντρο της Αθήνας

Ο Μητσοτάκης, η Ελπίς, η δυσφορία και ο ανασχηματισμός

Ο Μητσοτάκης, η Ελπίς, η δυσφορία και ο ανασχηματισμός

Διπλές αυξήσεις στις συντάξεις για χιλιάδες ασφαλισμένους

Διπλές αυξήσεις στις συντάξεις για χιλιάδες ασφαλισμένους

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Δύσκολο 48ωρο λόγω παγετού – Πότε θα λιώσουν τα χιόνια

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Δύσκολο 48ωρο λόγω παγετού – Πότε θα λιώσουν τα χιόνια

Survivor Spoiler: «Βόμβα» από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα – Χαμός στο συμβούλιο του νησιού

Survivor Spoiler: «Βόμβα» από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα – Χαμός στο συμβούλιο του νησιού

«Όπισθεν» από τη βουλευτή της ΝΔ μετά τον σάλο για τα πρόστιμα στους εγκλωβισμένους

«Όπισθεν» από τη βουλευτή της ΝΔ μετά τον σάλο για τα πρόστιμα στους εγκλωβισμένους

Τραγικό δυστύχημα: Ρωσίδα χάθηκε μετά τη βουτιά στα Θεοφάνεια – Ούρλιαζαν τα παιδιά της (vid)

Τραγικό δυστύχημα: Ρωσίδα χάθηκε μετά τη βουτιά στα Θεοφάνεια – Ούρλιαζαν τα παιδιά της (vid)