Η επέλαση των Ελλήνων στη VTB Λίγκα!

Η επέλαση των Ελλήνων στη VTB Λίγκα!

Ο Δημήτρης Πρίφτης μεγάλωσε την ελληνική παροικία.

Τέσσερις Έλληνες προπονητές αριθμεί πια από την Δευτέρα (3/7) η VTB Λίγκα. Μετά την επίσημη λύση της συνεργασίας του με τον Άρη, ο Δημήτρης Πρίφτης ανακοινώθηκε από την νέα ομάδα του. Συγκεκριμένα, ο 48χρονος προπονητής ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ούνιξ Καζάν, υπογράφοντας συμβόλαιο για 1+1 έτος. Η Ούνιξ δεν κατάφερε φέτος να προκριθεί στην Euroleague της νέας σεζόν και έτσι θα αγωνιστεί στο EuroCUp. Παράλληλα ο Πρίφτης γίνεται ο τέταρτος Έλληνας τεχνικός που θα προπονεί τη νέα σεζόν ομάδα της VTB League μετά τους Δημήτρη Ιτούδη (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Γιώργο Μπαρτζώκα (Χίμκι) και Κώστα Φλεβαράκη (Αστάνα Καζακστάν).

priftis

H VTB Λίγκα είναι διεθνής διοργάνωση καλαθοσφαίρισης που ιδρύθηκε το 2008. Συμμετέχουν ομάδες της βορειοανατολικής Ευρώπης και σκοπός της δημιουργίας της ήταν να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με τις ισχυρότερες ομάδες κρατών, της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης. Συμμετείχαν αρχικά ομάδες από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Λιθουανία, την Λετονία και την Εσθονία. Από την σεζόν 2010-11 προστέθηκαν ομάδες από την Φινλανδία την Πολωνία και την Λευκορωσία ενώ από την σεζόν 2011-12 προστέθηκαν και ομάδες από την Τσεχία και το Καζακστάν. Σε μεγάλο βαθμό η λίγκα έχει οδηγήσει στην ανασύσταση του πρωταθλήματος της Σοβιετικής Ένωσης ενώ θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει ελληνοποιηθεί σε… μεγάλο βαθμό.

itoydhs

O πρώτος που... σέρνει το χορό!

Στις 19 Ιουνίου 2014 η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανακοίνωσε την πρόσληψη του Δημήτρη Ιτούδη. Ο Έλληνας προπονητής εξαργύρωσε έτσι την πολύ καλή πρώτη του χρονιά ως πρώτος προπονητής στην Μπάνβιτ (πρώτος στην κανονική περίοδο του τουρκικού πρωταθλήματος με ρεκόρ 25-1) μετακομίζοντας στη Μόσχα. Μάλιστα τότε η ΤΣΣΚΑ ανακοίνωσε την πρόσληψη του χαρακτηρίζοντας τον ως έναν «από τους πλέον υποσχόμενους προπονητές στην Ευρώπη». Οι Ρώσοι πάντως χρειάστηκε να καταβάλλουν ένα μπάι άουτ στην Μπάνβιτ προκειμένου να ελευθερωθεί ο Ιτούδης, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 1+1 ετών έναντι ετήσιων αποδοχών, που αγγίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το 1 εκατομμύριο Ευρώ.

Πριν από ένα μήνα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανακοίνωσε την τριετή επέκταση της συνεργασίας της με τον Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος την οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης μετά από αναμονή οκτώ ετών με τον ίδιο να αναφέρει: «Είμαι περήφανος που αποτελώ κομμάτι αυτού του συλλόγου, που δουλεύω μαζί με αυτούς τους ανθρώπους. Θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες, όπως επίσης να τους συγχαρώ για το λιθαράκι που έβαλαν στην επιτυχία της ομάδας. Κοιτάμε μπροστά για νέες προκλήσεις. Είμαστε... πεινασμένοι για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Ανυπομονούμε για να δημιουργήσουμε τη νέα εποχή της ομάδας στο υψηλότερο επίπεδο».

flrvarakis

Δυο Έλληνες back to back

Στις 21 Ιουνίου συνέχισε να μιλάει ελληνικά η Αστάνα. Κι αυτό γιατί στον πάγκο της θα βρίσκεται την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο ο Κώστας Φλεβαράκης. Ο έμπειρος τεχνικός ήταν στην κορυφή της λίστας της ομάδας η οποία εμπιστεύτηκε συμπατριώτη προπονητή, ο οποίος διαδέχτηκε έναν άλλον Έλληνα. Τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Το Καζακστάν είναι η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εργαστεί ο Κώστας Φλεβαράκης, μετά τη Σουηδία (2004-05), την Πολωνία (2006-07 και 2015) και τη Γερμανία (2012-13).

mopartzokas

Εποχή Μπαρτζώκα στη Χίμκι

Μετά την αποχώρηση του από την Μπαρτσελόνα ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν άργησε να βρει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του καθώς συμφώνησε ν' αναλάβει τη ρωσική Χίμκι. Ο 52χρονος τεχνικός, επιλέχθηκε ως ο καταλληλότερος να οδηγήσει την ομάδα της Μόσχας στην Euroleague της επόμενης περιόδου, συμφωνώντας σε διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ο Μπαρτζώκας πήρε τη θέση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς και η Χίμκι είναι ο τρίτος σταθμός του εκτός Ελλάδας μετά τη Λοκομοτίβ Κουμπάν και την Μπαρτσελόνα.

pedoulakis

Σύντομο πέρασμα Πεδουλάκη

Από την VTB Λίγκα όμως πέρασε πριν από μια διετία και ο  Αργύρης Πεδουλάκης. Την περίοδο που ο Ιτούδης υπέγραφε το 2014 στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο Έλληνας τεχνικός ανακοινώνονταν από την Ούνικς Καζάν. Με τους Ρώσους υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας αλλά αποχώρησε το Νοέμβριο του ίδιο έτους. Έπειτα από συνάντηση που είχε ο Έλληνας τεχνικός με τη διοίκηση του συλλόγου, αποφασίστηκε η διακοπή της συνεργασίας τους καθώς τα συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα, είχαν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στην ομάδα. Αντικαταστάτης του ήταν μέχρι το τέλος της σεζόν, ο Ευγένι Πασούτιν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στoν πάγκο της Ούνικς ο Πρίφτης

Στoν πάγκο της Ούνικς ο Πρίφτης

Συγκινητικό το «αντίο» του Πρίφτη: «Σαν τον Άρη δεν έχει...»

Συγκινητικό το «αντίο» του Πρίφτη: «Σαν τον Άρη δεν έχει...»

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Χωρίς Ιωαννίδη στο ντέρμπι οι «πράσινοι»
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Χωρίς Ιωαννίδη στο ντέρμπι οι «πράσινοι»
Παναθηναϊκός AKTOR: Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο στέλνουν δύο φιλάθλους στο Final 4 του Βερολίνου!
Παναθηναϊκός AKTOR: Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο στέλνουν δύο φιλάθλους στο Final 4 του Βερολίνου!
Αρης - ΠΑΟΚ: Συγκέντρωση οπαδών σε Καμάρα και πορεία στη Τούμπα για το ντέρμπι παρά το απαγορευτικό
Αρης - ΠΑΟΚ: Συγκέντρωση οπαδών σε Καμάρα και πορεία στη Τούμπα για το ντέρμπι παρά το απαγορευτικό
Ολυμπιακός – Φιορεντίνα: Ο τελικός του Conference League δεν είναι… προτεραιότητα για τον Ιταλιάνο
Ολυμπιακός – Φιορεντίνα: Ο τελικός του Conference League δεν είναι… προτεραιότητα για τον Ιταλιάνο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved