Πατσούλια στο Onsports: «Αλλιώς, αν Ελλάδα - Σερβία ξανάπαιζαν» (photos+videos)

Πατσούλια στο Onsports: «Αλλιώς, αν Ελλάδα - Σερβία ξανάπαιζαν» (photos+videos)

Ο συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα στους Μιλγουόκι Μπακς του ΝΒΑ, Ζάζα Πατσούλια, είδε την «κόντρα» τους στο Ελλάδα – Σερβία για το Μουντομπάσκετ 2014 της Ισπανίας και εξηγεί στο Onsports τον αποκλεισμό των Ελλήνων από τους Σέρβους.

Ο 30χρονος Γεωργιανός φόργουορντ / σέντερ παρακολούθησε την αναμέτρηση των δύο συμπαικτών του και βγάζει το δικό του συμπέρασμα από όσα έγιναν στο παιχνίδι που οι Σέρβοι πήραν την πρόκριση για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ 2014 των «φούριας ρόχας» απέναντι στους Έλληνες.

Μόλις πριν από λίγο καιρό, ο έμπειρος NBAer βοήθησε τη Γεωργία να περάσει στο Eurobasket 2015 μέσω των προκριματικών προσβλέποντας σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον για την εθνική ομάδα της πατρίδας του.

Με την Ελλάδα δεν τον συνδέει μόνο ο Αντετοκούνμπο και η συμπάθειά του προς τη «γαλανόλευκη», αλλά και η αγάπη του για τη χώρα, καθώς η Αθήνα είναι μία από τις αγαπημένες του πόλεις, ενώ δεν κρύβει ότι θα ήθελε μια μέρα να αγωνιστεί σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με τη Γεωργία και τη συμμετοχή σου με αυτή στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2015, όπου καταφέρατε να πάρετε την πρόκριση για το κυρίως τουρνουά. Ποιες είναι οι σκέψεις σου;

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Επίσης περήφανοι που τα καταφέραμε για τρίτη σερί φορά. Για μια χώρα σαν τη Γεωργία είναι μεγάλη υπόθεση να έχουμε τέτοιου είδους ευκαιρίες. Οπότε, τώρα με αυτή τη γενιά, την ομάδα και το τεχνικό τιμ, είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που πηγαίνουμε στο Ευρωμπάσκετ. Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα. Οι παίκτες είναι πολύ περήφανοι. Όλοι. Γιατί η χώρα μας έχει ανάγκη αυτού του είδους τις επιτυχίες καθώς δεν είμαστε μια ομάδα, σαν την Ελλάδα για παράδειγμα, που παίζει κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκά, παγκόσμια και Ολυμπιακούς Αγώνες. Για μια μικρή χώρα σαν τη Γεωργία είναι ένα σπουδαίο κατόρθωμα που δείχνει πρόοδο. Ήταν μια εξαιρετική επιτυχία για τη Γεωργία και το γεωργιανό μπάσκετ».

Η Γεωργία μοιάζει να κάνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, αφού «παράγει» όλο και πιο πολλούς σπουδαίους παίκτες, όπως εσύ, ο Σενγκέλια, ο Σανικίτζε και ο Σερμαντίνι. Θεωρείς ότι είναι θέμα χρόνου να έχετε επιτυχία και σε μια μεγάλη διοργάνωση όπως το Ευρωμπάσκετ;

«Έχουμε καλούς παίκτες σε κάθε θέση. Αν το δει κανείς αρχίζοντας από τους σέντερ, με τον Σερμανίντι με σπουδαία εμπειρία από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχοντας κερδίσει δύο πρωταθλήματα Ευρώπης, ένα με Παναθηναϊκό και ένα με Ολυμπιακό. Έπαιξε σε υψηλό επίπεδο σε αυτές τις δύο σπουδαίες ελληνικές ομάδες, όπως και την Ισπανία και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στο τέσσερα έχουμε επίσης εξαιρετικούς παίκτες, όπως ο Σενγκέλια, ο οποίος ήταν 2 χρόνια στο ΝΒΑ, ο Μπουρτζανάντζε, ο οποίος παίζει στην Ισπανία, είναι μόλις 20 ετών με πολύ ταλέντο, δύναμη και με μεγάλο μέλλον. Στο τρία έχουμε τον Σανικίτζε, ο οποίος παίζει στην Ευρώπη και είναι επιπέδου ΝΒΑ. Θα μπορούσα να τον συγκρίνω με τον Κιριλένκο, κυρίως λόγω της σωματοδομής του, είναι πολύ αθλητικός, εξαιρετικός ριμπάουντερ και μπλοκέρ και κάνει πολλά πράγματα για την ομάδα.

Ο Μαρκοϊσβίλι είναι ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες, εξαιρετικός σουτέρ, με υψηλό μπασκετικό IQ, δουλεύει σκληρά και έχει παίξει σε σπουδαίες ομάδες στην Ευρώπη. Στα πόιντ γκαρντ έχουμε τον Τσιντσάντζε, ο οποίος είναι στην εθνική ομάδα εδώ και πολύ καιρό και είναι πάντα πρωταγωνιστής. Υπάρχουν και νέα παιδιά που έρχονται από τον πάγκο και φέρνουν ενέργεια. Έχουμε μια ολοκληρωμένη ομάδα, μου αρέσει. Φυσικά πάντα μπορείς να σκέφτεσαι ότι θα ήταν καλύτερα, αλλά επίσης και χειρότερα. Οπότε, ό, τι και αν έχουμε, χρησιμοποιούμε την ενέργειά μας, την εμπειρία μας και την επιθυμία μας να παίξουμε μπάσκετ για να πετύχουμε.

Δυστυχώς, στις μεγάλες φάσεις όπως πέρσι στο Ευρωμπάσκετ δεν είχαμε δύο παίκτες, εμένα και τον Σενγκέλια, που είναι πολύ μεγάλη δύναμη για την ομάδα. Και επίσης δύο χρόνια πριν, εγώ ήμουν επίσης τραυματίας και ένας πόιντ γκαρντ. Ελπίζω ότι το χρόνου αυτή η ομάδα θα τους έχει όλους υγιής. Αυτό είναι που ελπίζω, όπως και όλοι. Αυτό είναι που θέλουμε για να είμαστε επιτυχημένοι. Γνωρίζουμε τους εαυτούς μας, τη δύναμή μας και τι μπορούμε να κάνουμε. Θα παλέψουμε του χρόνου στο Ευρωπαϊκό».

Αυτές τις μέρες διεξάγεται η μεγάλη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ 2014 της Ισπανίας. Έχεις δει κάποια ματς;

«Ναι, έχω δει. Από τη μία είναι οι ΗΠΑ που είναι κυρίαρχες, αφού κερδίζουν όλα τα ματς πολύ εύκολα και από την άλλη είναι η Ισπανία. Αυτές οι δύο ομάδες θα είναι στον τελικό, αλλά επίσης υπάρχουν και άλλες ομάδες, όπως η Σερβία που νίκησε την Ελλάδα. Η Σερβία και το μπάσκετ της είναι τεράστια όλα τα χρόνια. Οπότε δεν μπορείς να υποτιμήσεις αυτού του είδους τις ομάδες. Επίσης η Λιθουανία και η Τουρκία που τελευταία έπαιζε καλό μπάσκετ. Εγώ ήμουν με την Ελλάδα, επειδή ήταν ο συμπαίκτης μου, Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά δυστυχώς έχασε από τη Σερβία. Η Αυστραλία έχει και αυτή καλή ομάδα. Υπάρχουν σπουδαίες ομάδες, αλλά κυριαρχούν η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Η Βραζιλία, οι Λατινοαμερικανοί, γνωρίζουμε τι μπορούν να κάνουν από τα προηγούμενα πρωταθλήματα. Δυστυχώς η Αργεντινή δεν είχε τον καλύτερό της παίκτη, τον Μανού Τζινόμπιλι και αυτό είναι λυπηρό, αλλά η Βραζιλία παίζει σκληρά και ξέρει τι πρέπει να κάνει».

Είδες τον αγώνα Σερβία – Ελλάδα;

«Ναι, είδα το τέλος του παιχνιδιού».

Η Ελλάδα ξεκίνησε με πέντε στα πέντε και όλοι περίμεναν να περάσει στα προημιτελικά. Αλλά δεν τα κατάφερε. Πώς εξηγείς ότι η Ελλάδα δεν εμφανίστηκε κόντρα στη Σερβία τόσο καλή όσο ήταν στην αρχή του Μουντομπάσκετ 2014;

«Όπως είπα και πριν, μου αρέσουν και οι δύο ομάδες. Χάρηκα την Ελλάδα λόγω του Γιάννη (Αντετοκούνμπο), αλλά και για τη Σερβία λόγω του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα. Παρακολούθησα το ματς για να το απολαύσω και αυτό έγινε. Δύο καλές ομάδες, καλά χτισμένες με καλούς προπονητές και παίκτες και είναι πάντα ωραίο να τις βλέπεις. Αλλά νομίζω ότι η Σερβία ήταν καλύτερη, έπαιξε καλύτερα από την Ελλάδα. Για αυτόν τον λόγο το ματς ολοκληρώθηκε με αυτό το σκορ. Αν παίξουν ξανά ίσως να είναι διαφορετικά, επειδή δεν μπορείς να πεις αν η Ελλάδα είναι καλύτερη ή η Σερβία είναι καλύτερη. Και οι δύο ομάδες είναι εξαιρετικές, αλλά ήταν η μέρα της Σερβίας».

Όπως είπες και πριν, ήταν ένας αγώνας που δύο συμπαίκτες σου στους Μιλγουόκι Μπακς έπαιζαν ο ένας απέναντι στον άλλον, ο Αντετοκούνμπο και ο Ραντούλιτσα. Ποια είναι η γνώμη σου για τον Αντετοκούνμπο; Μπορεί να γίνει μεγάλο αστέρι του ΝΒΑ;

«Πρώτα από όλα είναι νέος, ένα νεαρό ταλέντο. Κοίτα το σώμα του, έχει αποκτήσει μυώδες σώμα. Είναι μακρύς, αθλητικός και σκληρός εργάτης. Το πρώτο πράγμα που αναφέρω για αυτόν είναι ότι δουλεύει σκληρά. Είναι στο γήπεδο όλη την ώρα. Αυτό είναι εξαιρετικό για ένα 19χρονο παιδί. Θέλει να γίνει καλύτερος. Αυτό είναι κάτι που σέβομαι. Δεν είναι εγωιστής και αυτό είναι ακόμη ένα μέρος του παιχνιδιού του που μου αρέσει. Δεν είναι καθόλου εγωιστής. Όταν είναι στην ομάδα, κάνει τα πάντα. Μπλοκάρει, έχει καλή αντίληψη, κυκλοφορεί την μπάλα, μπορεί να πάρει ριμπάουντ, να πασάρει.

Είναι ωραίο να παίζεις μαζί του. Εγώ προσωπικά διασκεδάζω να παίζω μαζί του. Κάνει τα πάντα. Όλα τα μικρά πράγματα. Ίσως οι αριθμοί του να μην είναι εξαιρετικοί, να μην βάζει 20-30 πόντους, αλλά ένας παίκτης σαν και αυτόν χρειάζεται σε μια ομάδα. Κάθε ομάδα χρειάζεται έναν παίκτη σαν και αυτόν. Αλλά είναι 19, μπορεί να γίνει καλύτερος, να προοδεύσει και έχει μια μακριά καριέρα μπροστά του. Από τη στιγμή που θα συνεχίσει να δουλεύει σκληρά θα γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες στο ΝΒΑ».

Πέρσι, δεν είχατε πολύ καλή χρονιά στο Μιλγουόκι, αλλά τώρα έχετε έναν νέο προπονητή, τον Τζέισον Κιντ, έναν παίκτη – θρύλο. Πώς περιμένεις τη νέα σεζόν, τη δεύτερη με τον Αντετοκούνμπο σαν συμπαίκτη;

«Πέρσι ήταν πολύ δύσκολα για όλους μας. Ειδικά για τους ρούκι. Όταν μπαίνεις στο ΝΒΑ θέλεις να πηγαίνεις καλά. Εμείς κερδίσαμε λίγα ματς. Ελπίζω ότι και ο Γιάννης δεν είναι χαρούμενος με το πέρσι επίσης. Όχι με τον χρόνο συμμετοχής του ή τα νούμερά του, αλλά την επιτυχία της ομάδας. Γιατί όταν η ομάδα χάνει δεν έχει σημασία πόσους πόντους βάζεις.

Όταν η ομάδα σου νικάει τότε οι αριθμοί σου είναι καλοί και το όνομά σου επίσης. Οπότε, πέρσι ήταν πολύ άσχημα και έγινε αλλαγή προπονητή, κάτι που όμως δεν ελέγχουν οι παίκτες, αλλά η διοίκηση και οι ιδιοκτήτες. Εγώ είμαι ενθουσιασμένος που θα δουλέψω με έναν θρύλο. Ο Τζέισον Κιντ είναι ένας παίκτης που όλοι σέβονται. Ήταν μη εγωιστής και σπουδαίος παίκτης. Σαν προπονητής θα μάθουμε πολλά πράγματα από αυτόν και ανυπομονούμε να έχουμε μια καλύτερη χρονιά. Επειδή κανείς δεν θέλει χρονιές σαν την περσινή και ελπίζω ότι θα είναι και η τελευταία, τουλάχιστον για εμένα. Δεν θέλω ξανά ανάλογη σεζόν».

Με την Ελλάδα και το ελληνικό μπάσκετ ποια είναι η σχέση σου;

«Το ελληνικό μπάσκετ έχει παράδοση για πολλά χρόνια. Η ελληνική εθνική ομάδα ήταν πάντα σε υψηλό επίπεδο. Θυμάμαι ότι είχε νικήσει τις ΗΠΑ και έχει και NBAers. Σπουδαίους προπονητές επίσης, όχι μόνο παίκτες, με συλλόγους που διεκδικούν ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Οι ομάδες είναι πάντα στην κορυφή. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είστε περήφανοι και είμαι σίγουρος ότι είστε. Το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι τεράστιο.

Έχω παίξει εκεί στο παρελθόν και είναι εξαιρετικό να βλέπεις τόσους πολλούς φιλάθλους να υποστηρίζουν την ομάδα τους. Από τους πιο τρελούς οπαδούς. Είμαι χαρούμενος για αυτό γιατί προσωπικά εγώ έχω απολαύσει να παίζω στην Ελλάδα. Από τις χώρες που αγαπούν και καταλαβαίνουν το μπάσκετ. Είναι πάντα ωραίο να βλέπεις τις ελληνικές ομάδες  στην κορυφή και ελπίζω ότι και άλλες χώρες, όπως η Γεωργία, να μπορούν να πάρουν παράδειγμα από την Ελλάδα».

Εσύ είχες ποτέ πρόταση για να παίξεις στην Ελλάδα;

«Όχι, δυστυχώς όχι. Παίζω στο ΝΒΑ επί 11 χρόνια. Οπότε, ίσως τα τελευταία χρόνια της καριέρας μου να το σκεφτώ, αλλά θα είμαι στο ΝΒΑ για ακόμα δύο χρόνια, όσα είναι το συμβόλαιό μου και μετά θα δούμε. Η Αθήνα είναι από τα αγαπημένα μου μέρη, έχω βρεθεί εκεί πολλές φορές για διακοπές και διασκέδαση. Μου αρέσει ο ελληνικός πολιτισμός και ο φραπές είναι το αγαπημένο μου ρόφημα! Αν συμβεί, θα ήταν εξαιρετικό».

Οπότε θα ήθελες να παίξεις στην Ελλάδα. Για τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό, που είναι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες;

«Ξέρω και τις δύο ομάδες με την επιτυχία τους στο παρελθόν. Και οι δύο έχουν απίστευτους φιλάθλους και όταν παίζουν μεταξύ τους είναι μπελάς. Είναι από τις μεγαλύτερες αντιπαλότητες στην Ευρώπη. Δεν έχω σκεφτεί να παίξω στον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό, αλλά αν αποφασίσω να αγωνιστώ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια της καριέρας μου και υπήρχε ενδιαφέρον, θα το σκεφτόμουν σίγουρα. Αγαπώ την Ελλάδα και την ατμόσφαιρα. Επίσης είναι πολύ κοντά στην πατρίδα μου».

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες με τον Πατσούλια:

Πατσούλια στο Onsports: «Αλλιώς, αν Ελλάδα - Σερβία ξανάπαιζαν» (photos+videos)



Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Λευτέρης Πετρούνιας: Ραντεβού με την Ιστορία για τον «άρχοντα των κρίκων» - Ώρα τελικού στο Ρίμινι
Λευτέρης Πετρούνιας: Ραντεβού με την Ιστορία για τον «άρχοντα των κρίκων» - Ώρα τελικού στο Ρίμινι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός, Τενερίφη-Περιστέρι και τον Πετρούνια
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός, Τενερίφη-Περιστέρι και τον Πετρούνια
Παπαπέτρου στο Onsports.gr: «Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, ευχαριστούμε τον κόσμο μας»
Παπαπέτρου στο Onsports.gr: «Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, ευχαριστούμε τον κόσμο μας»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved