Από το Ζαΐρ στο draft του NBA! (photos&videos)

Από το Ζαΐρ στο draft του NBA! (photos&videos)

Το Onsports παρουσιάζει την ιστορία του Εμάνουελ Μουντιάι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στο κορυφαίο Πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη!

Μεσημέρι στη Νέα Υόρκη. Ο ύψους 1,95μ., 100 κιλών Εμάνουελ Μουντιάι βρίσκεται στη δεύτερη σειρά θέσεων ενός ασημένιου βαν που διασχίζει το κέντρο της πόλης. Δεν τον ενοχλεί η κίνηση, στη Γκουανγκντόνγκ της Κίνας που έπαιζε την προηγούμενη σεζόν ήταν πολύ χειρότερα. Εκεί, σπάνια ταξίδευε με αυτοκίνητο. Χρησιμοποιούσε ποδήλατο για λίγο, μέχρι που είδε το σώμα ενός ποδηλάτη ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο. «Έπειτα από αυτό, άρχισα να περπατάω», λέει ο Μουντιάι ο οποίος βρίσκεται στο Μανχάταν για να δώσει το «παρών» στο draftτου NBA.

Πίσω από τον Εμάνουελ βρίσκεται ο μεγαλύτερος αδερφός του, Στεφάν, 26 ετών που είναι ο… πατριάρχης της οικογένειας. Ο πατέρας τους, Ζαν-Πολ, σκοτώθηκε το 1998 στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (τότε Ζαΐρ). Ένα μεσημέρι πριν φύγει από το σπίτι είπε στον Στεφάν να προσέχει τη μητέρα του και τους δυο αδερφούς του. «Όπως μου έλεγε πάντα όταν έφευγε από το σπίτι», λέει ο Στεφάν. Μόνο που εκείνη την ημέρα δεν επέστρεψε. Μερικές ώρες αργότερα κατέρρευσε και το κεφάλι του χτύπησε σε τραπέζι. Έφυγε από τη ζωή στον δρόμο προς το νοσοκομείο και η επίσημη αιτία θανάτου ήταν η καρδιακή προσβολή. Ξαφνικά ο Στεφάν κλήθηκε να γίνει ο άνδρας του σπιτιού. «Δεν προσπαθούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά αυτόν είχαμε ως παράδειγμα», θυμάται ο Εμάνουελ.

Στην πρώτη σειρά θέσεων του βαν βρίσκεται ο Ζαν-Μισέλ, 23 ετών, μεσαίο παιδί της οικογένειας. Το μπάσκετ είναι οικογενειακή υπόθεση για τους Μουντιάι. Ο Στεφάν ήταν smallforwardστο Κολέγιο Τρίνιτι Βάλεϊ της πόλης Άθενς στο Τέξας. Ο Ζαν-Μισέλ έπαιξε δυο χρόνια στο Κολέγιο Σνάιντερ του δυτικού Τέξας πριν πάρει μεταγραφή στο SMU το 2013. Γνώριζε ότι οι Μάστανγκς τον ήθελαν για να αποκτήσουν δίαυλο επικοινωνίας με τον αδερφό του Εμάνουελ. Ο Ζαν-Μισέλ δεν ενοχλήθηκε. Έπαιξε ως γκαρντ για δυο χρόνια και τον προηγούμενο μήνα πήρε πτυχίο προπονητικής.

Τα αδέρφια του Εμάνουελ είναι η ομάδα του. Όπου πάει, τον ακολουθούν, όπως έπραξαν και στο πρώτο επίσημο ταξίδι του ως πιθανό μέλος του draft. Το ταξίδι στις ΗΠΑ έγινε πραγματικότητα, έστω και καθυστερημένα. Αρκετά χρόνια πριν τα αδέρφια σκέφτηκαν να ζητήσουν άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είχαν όμως την οικονομική δυνατότητα για να αγοράσουν εισιτήρια και να ξεκινήσουν την απαραίτητη γραφειοκρατία.

Παρότι το εθνικό σπορ του Κονγκό είναι το ποδόσφαιρο, τα τρία αδέρφια ασχολήθηκαν με το μπάσκετ και ο Εμάνουελ Μουντιάι βρίσκεται πολύ κοντά στο να πραγματοποιήσει το απόλυτο όνειρο όλης της οικογένειας. Να μπει στο draft, να επιλεγεί από μια ομάδα και να ξεκινήσει να ζει το… αμερικάνικο όνειρο!



Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved