Η Euroleague σε τεντωμένο σχοινί! Τι σημαίνει για το ευρωπαϊκό μπάσκετ πιθανή αποχώρηση της ΤΣΣΚΑ

Η Euroleague σε τεντωμένο σχοινί! Τι σημαίνει για το ευρωπαϊκό μπάσκετ πιθανή αποχώρηση της ΤΣΣΚΑ

Το OnSports δίνει απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα που προκύπτουν για το αύριο της Euroleague και του ευρωπαϊκού μπάσκετ γενικότερα, από την πιθανή αποχώρηση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας από τη διοργάνωση την επόμενη σεζόν.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που ακολούθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν επιπτώσεις και στον αθλητισμό.

Στην Ευρωλίγκα, η τελευταία -κατά τα φαινόμενα- χρονιά του Τζόρντι Μπερντομέου ως εκτελεστικού διευθυντή, εξελίσσεται σε φιάσκο μετά την οριστική αποβολή των ρωσικών ομάδων (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ούνικς Καζάν), αλλά και την οριακή απόφαση για... αλλοιωμένη βαθμολογία και ακύρωση αγώνων που είχαν ήδη καθοριστεί εντός παρκέ.

Η παρούσα κατάσταση που βιώνει το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι πρωτόγνωρη, αλλά τα πραγματικά... δύσκολα είναι μπροστά μας.

Ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αντρέι Βατούτιν δεν είναι τυχαίος. Ούτε τυχαία είναι η χρονική στιγμή που επιχείρησε να μας ανοίξει τα μάτια για αυτά που έρχονται. Στις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγες μέρες, άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να ξεκινήσει και η νέα Ευρωλίγκα χωρίς ρωσικές ομάδες και κυρίως χωρίς την «ομάδα του στρατού».

Η ανησυχία του για τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν τους επόμενους μήνες είναι βάσιμες. Καθώς είναι κάτι παραπάνω από ορατό το ενδεχόμενο να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ας πάρουμε, όμως, ένα προς ένα τα ερωτήματα που προκύπτουν για το μέλλον της Euroleague και γενικότερα του ευρωπαϊκού μπάσκετ...

Τι σημαίνει αποχώρηση της ΤΣΣΚΑ από την Ευρωλίγκα;

cska moscow champ final four vitoria gasteiz 2019 eb18

Όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ένα από τα πρώτα ονόματα ομάδων που θα σου έρθουν στο μυαλό είναι αυτό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μιας ομάδα-μετόχου της Euroleague, με βαρύνουσα άποψη σε κάθε συνεδρίαση των ιδιοκτητών για τις εξελίξεις στη διοργάνωση.

Μπορεί στην αγορά να μην έχει την απήχηση του Παναθηναϊκού ή της Μακάμπι, σε ό,τι αφορά στα τηλεοπτικά ή τις χορηγίες, αλλά μαζί με τους «πράσινους», τους Ισραηλινούς και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αποτελούν σε αγωνιστικό επίπεδο τα σημαντικότερα κομμάτια του «παζλ» της Ευρωλίγκας.

Με 4 τίτλους στην κατοχή της, 20 συμμετοχές στο Final Four και ξοδεύοντας τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην άνοδο του επιπέδου του ευρωπαϊκού μπάσκετ και στην αίγλη που έχει αποκτήσει η διοργάνωση.

Όλα τα παραπάνω από μόνα τους είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του πλήγματος που θα δεχθεί η Euroleague σε πιθανή αποχώρηση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οικονομικά, εμπορικά και φυσικά σε επίπεδο ανταγωνισμού μέσα στα παρκέ.

Χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε στο δεδομένο χρονικό σημείο, πιθανές αλυσιδωτές αντιδράσεις, με μια εμπλοκή της FIBA στην υπόθεση ή γενικότερα μια απόφαση της ΤΣΣΚΑ -ως αντίδραση- να αγωνιστεί σε άλλη διοργάνωση. Εξάλλου οι σχέσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ με την Euroleague του Μπερτομέου δεν έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα - παρά τα αντιθέτως φημολογούμενα- από τη στιγμή που πάνω στα παράθυρα των εθνικών ομάδων εξακολουθούν να πέφτουν αγώνες των διοργανώσεων της. Οπότε μια ενδεχόμενη ενεργή εμπλοκή της ΤΣΣΚΑ σε αυτή την κόντρα, ίσως μεγάλωνε το χάσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αντί να το γεφυρώσει.

Παράλληλα, θα πρέπει να δούμε και πως θα κινηθεί ο ίδιος ο Μπερτομέου μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Ο Ισπανός παράγοντας έχει καταφέρει με τους τραγικούς του χειρισμούς και φέτος να υποβαθμίζει συνεχώς το προϊόν. Κάνοντας το έργο του επόμενου ακόμα πιο δύσκολο, παραδίδοντας ουσιαστικά καμένη γη. Δεν αποκλείεται όμως να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το αλαλούμ που θα προκύψει για ξεκάθαρα προσωπικά συμφέροντα. Να επιδιώξει δηλαδή να μείνει στη θέση του σε περίπτωση που αποχωρήσει οριστικά η ΤΣΣΚΑ, η οποία είχε ταχθεί (και ψηφίσει) για την αποχώρησή του στο τέλος της σεζόν.

Ποια είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή;

Η πραγματικότητα, ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή είναι πως ακόμα δεν υπάρχει η παραμικρή απόφαση για το τι θα γίνει την επόμενη σεζόν με τις ρωσικές ομάδες και πολύ περισσότερο με την μέτοχο της Euroleague, ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Τα λόγια του Βατούτιν αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό το που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Ακόμη κι αν επιτευχθεί ειρήνη τους επόμενους 2-3 μήνες στην Ουκρανία και δεν υφίσταται τιμωρία των ρωσικών ομάδων σε αθλητικό επίπεδο, τα πράγματα για την ΤΣΣΚΑ και τους υπόλοιπους Ρώσους δεν θα είναι εύκολα.

Αρχικά, ποιος θα θέλει να ταξιδέψει, αν φυσικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα, στη Μόσχα; Μια λύση για τη ρωσική ομάδα θα ήταν να αγωνιστεί σε ουδέτερο γήπεδο και έδαφος. Είχε συμβεί κάτι ανάλογο επί Σοβιετικής Ένωσης, όταν η ΤΣΣΚΑ έπαιζε απέναντι στη Μακάμπι σε ουδέτερες έδρες.

Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν για μια ολόκληρη σεζόν σε κάποια μη εχθρική πόλη (στο Βελιγράδι για παράδειγμα), αλλά όπως είπε και ο Βατούτιν κάτι τέτοιο ίσως να μη συμφέρει ούτε στο αγωνιστικό, ούτε στο οικονομικό σκέλος τη ρωσική ομάδα, οπότε πιθανότατα θα το απορρίψει.

Με αυτά τα δεδομένα η αποχώρηση της ΤΣΣΚΑ από την Ευρωλίγκα και της νέας σεζόν δεν είναι ακόμα σίγουρη, αλλά παραμένει ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο.

Πως θα καλυφθεί το κενό των ρωσικών ομάδων;

euroleague ball

Η εύκολη λύση για την Euroleague θα είναι να καλύψει τα τρία κενά που θα δημιουργηθούν είτε από τις ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό του Eurocup, είτε μέσω μιας wild card όπως έχει γίνει κι άλλες φορές στο παρελθόν.

Ο κανονισμός αναφέρει πως αν η Μονακό (που προέρχεται από το Eurocup) περάσει στα play offs της Euroleague, τότε δεν μπορεί να επιλέξει κατευθείαν τους δυο φιναλίστ του Eurocup, αλλά μόνο τον νικητή. Λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν είναι πιθανό να δημιουργήσει εξαίρεση στον κανόνα. Η Βίρτους Μπολόνια, η Παρτίζαν και η Βαλένθια είναι τα μεγάλα φαβορί για να φτάσουν μέχρι τον τελικό και αποτελούν ομάδες με εμπειρία και θητεία στην Ευρωλίγκα.

Ειδικά η Βίρτους, στην απίθανη περίπτωση που δεν έφτανε στον τελικό, θα μπορούσε να πάρει (ειδικά στο σενάριο οριστικής αποχώρησης της ΤΣΣΚΑ) wild card, καθώς έχει επενδύσει περισσότερα χρήματα από αρκετές ομάδες της Euroleague τα τελευταία χρόνια. Ειδάλλως υπάρχουν και οι επιλογές των Μπανταλόνα, Γκραν Κανάρια και Τσεντεβίτα-Ολίμπια Λιουμπλιάνας.



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR-Περιστέρι, Ολυμπιακός-Ναντ και Τσιτσιπά
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR-Περιστέρι, Ολυμπιακός-Ναντ και Τσιτσιπά
Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Παναθηναϊκός AKTOR - Περιστέρι: Γιορτάζει με τον κόσμο του στο ΟΑΚΑ πριν τη μάχη των playoffs
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved