Όλα όσα είπε ο Μπερτομέου για το μέλλον της Euroleague

Όλα όσα είπε ο Μπερτομέου για το μέλλον της Euroleague

Σχεδόν δυο ώρες κράτησε η συνέντευξη Τύπου του Τζόρντι Μπερτομέου στην οποία αναφέρθηκε σε όλα τα ανοικτά ζητήματα της Euroleague μετά την οριστική διακοπή της σεζόν.

Η Euroleague έριξε τίτλους τέλους για τη σεζόν 2019-2020 όπως αποφασίστηκε τη Δευτέρα (25/05). Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο CEO της διοργανώτριας αρχής, Τζόρντι Μπερτομέου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και ρωτήθηκε για όλα τα ανοικτά ζητήματα. Πέρα από τα ήδη γνωστά, από την ανακοίνωση της Euroleague, ο Μπερτομέου σχολίασε πως είναι ακόμα νωρίς να γίνει απολογισμός της ζημιάς λόγω του κορονοϊού κι εκτίμηση της κατάστασης για την επόμενη σεζόν, ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως όλοι θα επιστρέψουν πιο δυνατοί.

Αναλυτικά όσα είπε ο Τζόρντι Μπερτομέου

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, για όλους μας. Αλλά την πήραμε με την σκέψη πως ήταν η καλύτερη για το άθλημα. Εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα και επιλογή για να γυρίσουν οι ομάδες στην δράση. Εξετάσαμε όλα τα δεδομένα, τα τηλεοπτικά, τα υγειονομικά κριτήρια, τις ημερομηνίες, όλες. Δεν ήταν όμως εφικτό να συνεχιστεί η σεζόν. Είχαμε πει ότι σήμερα ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να μην παραταθεί η αγωνία και να επιτρέψουμε σε όλους να λειτουργήσουν για το μέλλον τους

Όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές, προτεραιότητά μας είναι η υγεία όλων. Από τους αθλητές και τους προπονητές, μέχρι τους φιλάθλους και τους εργαζομένους

Έπρεπε να λάβουμε υπόψιν πολλές παραμέτρους, όπως η υγεία των αθλητών και η πιθανότητα τραυματισμών, αλλά και τον ίδιο αριθμό ημερών προετοιμασίας των ομάδων. Αυτό θα διασφάλιζε τη φερεγγυότητα της διοργάνωσης. Κι αυτό δεν ήταν εφικτό

Η φετινή σεζόν δεν θα έχει κάποια ομάδα ως πρωταθλήτρια. Είμαι χαρούμενος που μια τόσο δύσκολη απόφαση, υποστηρίχθηκε από τις ομάδες που είναι μέλη μας. Είμαι πεπεισμένος ότι η ενότητα είναι το πιο σημαντικό εφόδιο για οποιαδήποτε διοργάνωση θέλει να εξελιχθεί. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλες τις χώρες και τις πόλεις που δήλωσαν ενδιαφέρον για να φιλοξενήσουν το υπόλοιπο της φετινής σεζόν

Σήμερα ξεκινάμε να δουλεύουμε για το μέλλον. Από σήμερα ξεκινάμε να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη σεζόν. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την υποστήριξη όλων. Είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους φιλάθλους μας».

Μετά την αρχική τοποθέτηση του CEO της Euroleague, ακολούθησαν ερωτήσεις…

Δεν ξέρω αν είναι νωρίς να μιλάμε για την επόμενη σεζόν, αφού η φετινή είναι παρελθόν. Μπορούμε όμως να προσεγγίσουμε σε πρώτο χρόνο το κομμάτι των εσόδων για την επόμενη σεζόν; Υπάρχει εικόνα για κάτι τέτοιο;

«Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε αξιολόγηση της επιρροής που θα έχει η πανδημία στις ομάδες για την επόμενη σεζόν. Ξεκινήσαμε να μιλάμε με τις ομάδες τις προηγούμενες ημέρες, για να υπάρχει ξεκάθαρη πορεία και κοινή γραμμή για την επόμενη σεζόν σε κομμάτια, όπως τα εισιτήρια. Καμία ομάδα δεν εξέφρασε επιθυμία να φύγει από τη διοργάνωση, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Αυτό μπορώ να στο πω σίγουρα. Είναι νωρίς να ξέρουμε για τα οικονομικά της επόμενης σεζόν, αλλά είμαι βέβαιοι πως σύντομα θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τη ζημιά. Ειλικρινά όμως, καμία ομάδα δεν εκφράστηκε για να φύγει από τη διοργάνωση. Αν κάποια ομάδα θέλει να φύγει, ο τρόπος είναι γνωστός εδώ και χρόνια».

Πόσο επηρέασε το "όχι" των παικτών στη σημερινή απόφαση; Μήπως έπαιξε ρόλο το ποσοστό των συμβολαίων που θα λάβουν βάσει της παλαιότερης ενημέρωσης που είχαμε;

«Αυτό που συζητήσαμε το Σάββατο με τους παίκτες ήταν μια σειρά από επιχειρήματα και σκέψεις. Είχαμε ίδιο σκεπτικό πριν από αυτή τη συνάντηση. Ήταν ξεκάθαρο πως στόχο της τηλεδιάσκεψης ήταν να τους ακούσουμε και να δούμε τι αισθάνονται. Αυτά που είπαν ήταν λογικά επιχειρήματα, ήταν πράγματα που ξέραμε από πριν. Δεν πιστεύω όμως ότι αυτό το 5% ανάμεσα στο αν θα παίξουν ή όχι (να πληρωθούν το 80% αν δεν παίξουν, 85% αν παίξουν) επηρέασε την απόφασή τους, δεν τους ενδιέφερε το οικονομικό κομμάτι, αλλά το μικρό διάστημα προετοιμασίας και ο φόβος ενός τραυματισμού. Πολλοί παίκτες εξέφρασαν την ανησυχία πως πολλοί δεν θα μπορέσουν να παίξουν στο επίπεδο που αρμόζει στην EuroLeague, λόγω της μακράς αποχής και του μικρού διαστήματος προετοιμασίας. Βασικό κριτήριο ήταν η υγεία όλων, δεν είχε να κάνει σε τίποτα με αυτό το 5% που αναφέρατε».

Γιατί η EuroLeague δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να παιχτεί το υπόλοιπο της σεζόν τον Αύγουστο, όπως συμβαίνει με το ποδόσφαιρο;

«Γιατί άμα τραβούσε περισσότερο από τις 26 Ιουλίου, θα επηρεαζόταν πολύ η επόμενη σεζόν. Θα χρειάζονταν ενάμιση μήνα ξεκούρασης και προστασίας του σώματός τους και άλλον ενάμιση μήνα προετοιμασίας. Θα ξεκινούσε η σεζόν τον Νοέμβριο και θα έπρεπε μετά να τελειώσουμε έγκαιρα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχουν επίσης τα εθνικά πρωταθλήματα στη μέση. Δεν θέλαμε να επηρεαστούν περισσότερο οι ημερομηνίες για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Το να αναβάλλουμε κι άλλο μια απόφαση, θα έκανε ακόμη πιο δύσκολη την επόμενη σεζόν».

Συζητήσατε με την IMG για το οικονομικό κομμάτι και αν θα επηρεαστεί η επένδυση που έχουν κάνει την επόμενη σεζόν;

«Είμαστε σε διαρκείς επαφές με την IMG, είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχός μας. Έχουμε κοινές ιδέες και θέλουμε να πορευόμαστε μαζί. Τώρα είναι στιγμή για να σκεφτούμε πόσο θα επηρεαστούν οικονονικά οι ομάδες την επόμενη σεζόν. Θα συζητήσουμε και γι αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δέσμευση ανάμεσα σε εμάς και την IMG παραμένει. Μετά την σωστή αξιολόγηση, θα έχουμε τα δεδομένα για το πόσο θα επηρεαστούν όλοι. Δεν υπάρχει όμως θέμα αμφισβήτησης για την δέσμευση ανάμεσα σε EuroLeague και IMG».

Ποιο είναι το σενάριο που εξετάζει η EuroLeague για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κόσμος στα γήπεδα την επόμενη σεζόν;

«Είναι νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να πούμε τώρα ότι δεν θα έχουμε ή θα έχουμε κόσμο. Σε κάποιες χώρες μπορεί να επιτρέπεται η είσοδος των φιλάθλων στο γήπεδο, σε άλλες να υπάρχουν περιορισμοί. Πρέπει να εξετάσουμε τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, οι οποίες αλλάζουν κάθε βδομάδα. Αυτή την στιγμή είμαστε πολύ ενεργοί για να δώσουμε στον κόσμο ό,τι χρειάζεται και να βοηθήσουμε τις ομάδες σε αυτό το κομμάτι. Πιστεύω ότι σε κάποιες χώρες θα ξεκινήσει η σεζόν χωρίς φιλάθλους, αλλά έχω την αίσθηση ότι σύντομα θα μπορούν σε όλα τα γήπεδα να υπάρχουν φίλαθλοι».

Όπως ξέρουμε, ένας ιδιοκτήτης εξέφρασε την αντίθεσή του σήμερα, μιλάω για τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, και αναφέρομαι σε θέμα που αφορά στην οικονομική φερεγγυότητα της διοργάνωσης.

«Δεν θυμάμαι να εκφράζει αντίθεση για την οικονομική φερεγγυότητα, αλλά ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι σύλλογοι πιστεύουν ότι το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία των παικτών, αυτό ήταν το βασικό θέμα. Θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε το οικονομικό κομμάτι της διοργάνωσης και τις συνέπειες. Σήμερα όμως, δεν ήταν το βασικό ζητούμενο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξέφρασε τις ανησυχίες του για αυτό το θέμα, αλλά μέχρις εκεί».

Πώς πάρθηκε η απόφαση να παίξουν οι ίδιες ομάδες την επόμενη σεζόν;

«Έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη και τη συνέπεια. Το ότι μια ομάδα είναι πρώτη αυτή την στιγμή δεν σημαίνει ότι θα έπαιρνε τον τίτλο. Αν δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια σεζόν, δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε κάποια ομάδα για να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη χρονιά. Αντιλαμβάνομαι τη στεναχώρια κάποιων που δεν μπορούν να βρίσκονται στην EuroLeague την επόμενη σεζόν, αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν πόσο πρωτοφανής είναι η συνθήκη που βιώνουμε. Για μια σεζόν δεν θα έχουμε προβιβασμούς ή υποβιβασμούς, ούτε πρωταθλητές. Δεν είμαστε χαρούμενοι γι αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό εκφράζει τις αξίες της διοργάνωσης. Αυτό έχει να κάνει με τη φερεγγυότητά της. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε τον πρωταθλητή ή αυτόν που είναι τελευταίος, χωρίς να έχει δοθεί η δυνατότητα να διεκδικηθεί ο τίτλος».

Το Final Four του 2021 θα γίνει στην Κολωνία, η οποία είχε πάρει το χρίσμα φέτος;

«Είναι πολύ νωρίς να δώσουμε μια απάντηση σε αυτό. Είχαμε πολύ καλή συζήτηση με τους φίλους μας στην Κολωνία, όταν μιλούσαμε για την ακύρωση της σεζόν. Θα έλεγα πως κι οι δύο πλευρές θέλουν να οργανώσουν το Final Four μαζί, ίσως και την επόμενη σεζόν. Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες γι αυτό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη αν αυτό είναι δυνατό να γίνει το 2021».

Πώς ομάδες όπως η Βαλένθια, χωρίς εγγυημένο συμβόλαιο, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής το 2021/22;

«Θα έχουμε τους ίδιους κανόνες. Η Βαλένθια και η Άλμπα πήραν το εισιτήριο φέτος μέσα από το EuroCup. Θα ξεκινήσουμε από την αρχή σε όλα. Οι δύο ομάδες θα ξέρουν αν θα είναι στην EuroLeague το 2021/22, ανάλογα με τα αποτελέσματά τους για το 2020/21. Θα το ξέρουν βάσει αυτών».

Έχετε εικόνα για το πλήρες οικονομικό πλήγμα στις ομάδες; Υπάρχει πλάνο για να στηριχθούν οι ομάδες;

«Ακόμη δουλεύουμε για να έχουμε ακριβή εικόνα για τις οικονομικές ζημίες. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα τηλεοπτικά ή τα χορηγικά, αλλά και με τα εισιτήρια. Ακόμη συλλέγουμε στοιχεία. Οι σύλλογοι συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με τους χορηγούς για να περιοριστεί η ζημιά. Από την προηγούμενη εβδομάδα, ένα γκρουπ ομάδων εργάζεται μαζί με την EuroLeague όχι μόνο για να περιοριστεί η ζημιά, αλλά και για να ενταχθούν νέες στρατηγικές για να περιοριστεί η ζημιά. Έχουμε στείλει στις ομάδες κάποιες αρχικές συμβουλές και κατευθύνσεις που αφορούν τη διοργάνωση. Θέλουμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Τι επαφές έχουν γίνει με τα τηλεοπτικά δίκτυα; Υπάρχει εικόνα για την αποζημίωσή τους; Επίσης υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν οι ομάδες στο μέλλον;

«Στη συζήτηση με τις ομάδες, ήταν σαφές πως από την στιγμή που δεν τελείωσε η σεζόν, δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθούν πλήρως οι οικονομικές δεσμεύσεις που υπήρχαν στην αρχή της σεζόν. Θα έχουμε μια ξεχωριστή συζήτηση με τα τηλεοπτικά δίκτυα και θα δούμε πώς μπορούμε να υπάρξει αποζημίωσή τους, αλλά και να εγγυηθούμε τι χρήματα θα λάβουν οι σύλλογοι. Κατανοούν όλοι όμως, πως τα χρήματα θα είναι διαφορετικά. Σε ό,τι αφορά στην αύξηση των ομάδων, πιστεύουμε ότι το κενό ανάμεσα σε EuroLeague και εθνικά πρωταθλήματα μεγαλώνει, κι αυτό είναι εμφανές πλέον. Πιστεύω ότι αν δούμε το αθλητικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε κάτι νέο. Η τελευταία έκδοση της EuroLeague ήταν κάτι νέο και βοήθησε, κι αυτό μπορεί να δώσει τη λύση στο μέλλον. Όλοι οι σύλλογοι συντάσσονται με αυτή την άποψη και γι αυτό δουλεύουμε».

Έχει αποφασιστεί πού θα δοθούν οι wild cards του EuroCup;

«Είναι νωρίς να το πούμε αυτό. Οι θέσεις στο EuroCup προκύπτουν μέσα από τα εθνικά πρωταθλήματα, ενώ έχουμε κάποιες wild cards. Φέτος θα είναι αρκετά δύσκολο να ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, αφού δεν τελείωσε η σεζόν σε κάποιες χώρες. Τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε τις δυσκολίες και θα κοιτάξουμε να έχουμε την πιο ομοιογενή εικόνα. Θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε με βάση όσα κάνουμε τόσα χρόνια».

Ποιος θα είναι ο βασικός χορηγός;

«Δεν πιστεύω πως θα αλλάξει ο naming partner την επόμενη σεζόν. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την Turkish Airlines όλα αυτά τα χρόνια. Διαβάζω για την Gazprom, αλλά ειλικρινά δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση μαζί της για το θέμα της ονοματοδοσίας της διοργάνωσης».

Υπάρχει πλάνο για την επόμενη σεζόν και το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα κορονοϊού;

«Σε ό,τι αφορά στη φετινή σεζόν, ουδείς συζήτησε για το αν πρέπει να δοθεί ο τίτλος κάπου, εν προκειμένω στην Αναντολού Εφές που ήταν πρώτη. Δεν συζητήθηκε καν, ούτε τέθηκε προς διαπραγμάτευση. Απέμεναν κάποιες αγωνιστικές, αλλά κι η post season της διοργάνωσης. Δεν υπήρχε καμία συζήτηση για το θέμα, αυτό είναι ξεκάθαρο. Σε ό,τι αφορά στην επόμενη σεζόν, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος. Κοιτάζουμε μαζί με τις ομάδες κάποιες επιλογές, σε περίπτωση που προκύψει κάτι τέτοιο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Υπάρχει επικοινωνία για να υιοθετηθούν τέτοια πρωτόκολλα για παν ενδεχόμενο».

Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την επόμενη σεζόν και την πιθανότητα να πρέπει να μπαίνουν οι ομάδες σε καραντίνα από χώρα σε χώρα;

«Κάθε χώρα έχει το δικό της υγειονομικό πρωτόκολλο, βάσει των συνθηκών που υπάρχουν σε αυτή. Κάποιες χώρες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να γυρίσουν στην κανονικότητα. Σε μία τέτοια περίπτωση, βάσει του προγράμματος που υπάρχει, θα μπορούμε ενδεχομένως να αλλάξουμε ημερομηνίες σε αγώνες ή κάτι τέτοιο. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχουμε τον χρόνο να το διαχειριστούμε αυτή την στιγμή. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι η επόμενη σεζόν θα είναι διαφορετική. Προσπαθούμε να προσαρμώσουμε όλες τις πολιτικές μας στην πραγματικότητα. Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε και θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το θέμα».

Τι μπορείτε να πείτε για τις ομάδες που άφησαν το EuroCup για να πάνε στο BCL;

«Σεβόμαστε την απόφαση των συλλόγων να παίξουν σε μία διοργάνωση. Όποιος σύλλογος έχει την προσδοκία να παίξει στην EuroLeague, βρίσκεται στο EuroCup. Είναι κάτι που λέμε εδώ και χρόνια. Υπάρχουν ομάδες που έφυγαν για το BCL, αλλά κι αυτές που έκαναν το αντίθετο δρομολόγιο. Δεν με ανησυχεί αυτό, αλλά σέβομαι την απόφαση κάθε συλλόγου να παίξει σε μία διοργάνωση. Αν μια ομάδα δεν θέλει να βρίσκεται στο EuroCup, υποθέτω πως δεν θέλει να είναι στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά αυτό είναι κάτι που σέβομαι».

Πότε καταλάβατε ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η σεζόν;

«Ήταν μια σειρά από δεδομένα που λάβαμε υπόψιν. Το "πότε" είναι κάπως σχετικό. Το μείζον είναι ότι στις 23 Απριλίου ανακοινώσαμε ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί μέχρι τις 25 Μαΐου, κι αυτό είναι κάτι που κάναμε. Δεν θέλαμε να αναβάλλουμε κι άλλο την απόφαση, γιατί θα είχε συνέπειες ντόμινο για μια σειρά από άλλες διαδικασίες για τις ομάδες. Δεν έχω ανησυχίες για την ποιότητα των ομάδων και τα ρόστερ. Πιστεύω ότι θα είναι εξίσου δυνατά και θα φέρουν θέαμα στον κόσμο».

Περιμένετε κάποιες αντιδράσεις από τις ομάδες που αδικήθηκαν από την απόφαση να μείνουν οι ίδιες ομάδες στην EuroLeague;

«Δεν βλέπω ότι κάποιος έχασε περισσότερο από άλλον. Όλοι χάσαμε φέτος. Όλες οι ομάδες, η ίδια η διοργάνωση. Αντιλαμβάνομαι πως κάποιες ομάδες μπορεί να νιώθουν ενοχλημένες, αλλά το ίδιο συμβαίνει για όλους. Νομίζω ότι όλοι όμως αντιλαμβάνονται γιατί συνέβη αυτό. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την οικονομική συνέπεια και σταθερότητα του EuroCup, κι αυτό κάναμε. Όπως όμως δεν μπορούσαμε να έχουμε έναν πρωταθλητή στο EuroCup, δεν μπορούμε να έχουμε κι έναν στην EuroLeague. Η ενόχληση είναι ένα συναίσθημα που βρίσκεται σε όλους. Δεν υπάρχει όμως μία ομάδα που έχασε περισσότερο από μία άλλη. Όλοι είμαστε χαμένοι».

Μετά την αποχώρηση της Ρίτας, θα διατηρήσει η Λιθουανία τη θέση της στη διοργάνωση;

«Η Λιθουανία είναι πολύ σημαντική για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και θέλουμε να έχουμε εκπροσώπους της στις διοργανώσεις μας. Ξέρουμε ότι υπάρχουν όμαδες που θέλουν να αγωνιστούν στο Eurocup. Σεβόμαστε την απόφαση της Ρίτας, αλλά δεν μπορεί κάποια ομάδα να πηγαινοέρχεται. Δεν θα υπογράψουμε πολυετές συμβόλαιο με κάποια ομάδα, όπως κάνει το BCL και μάλιστα με χρηματικό αντάλλαγμα».

Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο να μην μπορεί μια ομάδα να ξεκινήσει προετοιμασία στη χώρα της ή να μην μπορεί να παίξει κάποιους αγώνες στη χώρα της, λόγω του κορονοϊού;

«Αν συμβεί αυτό, θα προτείνουμε στις ομάδες να πάνε σε άλλη χώρα και να παίξουν εκεί τους αγώνες τους. Δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά αν υπάρχει κάποια εξαίρεση, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα».

Την επόμενη σεζόν θα υπάρξουν αλλαγές στο FFP για τις ομάδες; Υπάρχει εικόνα τι θα πρέπει να περιμένουμε;

«Είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε μία νέα κατάσταση στα επόμενα χρόνια εξαιτίας αυτής της πανδημίας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν προσαρμογές στη νέα πραγματικότητα. Θέλουμε να έχουμε μία λίγκα με σταθερές ομάδες. Πιστεύω ότι θα δουλέψουμε με τις ομάδες, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα. Θα μιλήσουμε και με τους παίκτες. Σίγουρα, πιστεύουμε ότι το FFP θα πρέπει να προσαρμοστεί επίσης, ώστε οι ομάδες να προστατευθούν και να παραμείνουν υγιείς».

Πώς βλέπετε την αύξηση των ομάδων σε κάποια εθνικά πρωταθλήματα; Επίσης, τι μέτρα μπορεί να λάβει η διοργάνωση για να διασφαλίσει την σταθερότητα και την εξέλιξή της;

«Όπως ξέρετε, δεν υπάρχει μία σταθερή λογική και πολιτική στα εγχώρια πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Κάθε λίγκα παίρνει τις δικές της αποφάσεις και δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Είναι προφανές, όμως, ότι το να αυξήσεις τις ομαδες σε ένα ήδη γεμάτο πρόγραμμα, δεν θα βοηθήσει κανέναν. Πάντως, δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν περισσότερα ματς ή ένα διαφορετικό φορμάτ. Μια αύξηση των αγώνων στα εγχώρια πρωταθλήματα θα κάνει τα πράγματα όλο και πιο δύσκολα για ομάδες που παίζουν σε δύο διοργανώσεις. Αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα με το καλεντάρι, θα είναι πολύ δύσκολο για τις ομάδες μας να παίζουν στα πρωταθλήματά τους. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί».

Πριν παρθεί η απόφαση να παραμείνουν οι ίδιες ομάδες, τέθηκε στο τραπέζι η αύξηση των ομάδων για να ικανοποιηθούν κι αυτές που το κυνηγούσαν μέσα από το EuroCup;

«Δεν είχαμε τέτοιες συζητήσεις, δεν σκεφτήκαμε ποτέ να έχουμε πάνω από 18 ομάδες. Όπως είπα, αυτή η σεζόν ακυρώθηκε και πρέπει να την βλέπουμε ως μη γενόμενη. Επομένως, δεν θα ήταν λογικό να αυξήσουμε τον αριθμό των ομάδων μας. Σχετικά με το μέλλον, θα υπάρξει κάποια επέκταση, αλλά πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο πάνω σε αυτό, ώστε να πάρουμε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή. Έχουμε πλάνο να επεκταθούμε και σε άλλες αγορές, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει απαραίτητα περισσότερες ομάδες. Αγορές που μας ενδιαφέρουν είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Μετά από όλα αυτά που έχουν γίνει, μήπως έχει προκύψει η δυνατότητα να καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να προκύψει ένωση;

«Προφανώς, ποτέ δεν συμφωνήσαμε με το σενάριο να υπάρχουν τέσσερις διασυλλογικές διοργανώσεις στην Ευρώπη. Κανείς δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι σωστό. Κάποιες φορές από προβλήματα μπορούμε να βρούμε ευκαιρίας. Ίσως αυτό να είναι ένα σενάριο. Ξεκινήσαμε κάποιες συζητήσεις με την FIBA πριν προκύψει όλο αυτό. Στη διάρκεια της πανδημίας, κάθε διοργάνωση είχε να ασχοληθεί με τα δικά της. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι υπάρχει νέα πραγματικότητα που απαιτεί προσπάθειες από όλους. Είμαστε πάντα ανοικτοί για τέτοιες συζητήσεις».

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για όλο αυτό που έχει γίνει; Υπήρξε ποτέ η αισιοδοξία πως θα ολοκληρωθεί εν τέλει η σεζόν;

«Φυσικά. Θα ήταν δύσκολο να εξετάζουμε πλάνο επιστροφής, αν δεν πιστεύαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όταν όμως δεν μπορείς να ελέγξεις τις δυσκολίες, πρέπει να το αποδεχθείς. Δεν πρόκειται για μία αποτυχία. Πάντα, παίρνουμε τις αποφάσεις μας βάζοντας τους φιλάθλους στο επίκεντρο. Μας στεναχωρεί ότι πρέπει να ακυρώσουμε τη σεζόν, αλλά το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να εγγυηθώ ότι η επόμενη σεζόν θα είναι ακόμη καλύτερη».

Η απόφαση που πάρθηκε σήμερα, επηρεάζει τα στατιστικά και τα ρεκόρ που καταγράφηκαν; Θα λαμβάνονται υπόψιν όσα έγιναν φέτος; Επίσης, υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το deadline των μεταγραφών για την επόμενη σεζόν λόγω του ΝΒΑ;

Την απάντηση έδωσε ο Έντουαρντ Σκοτ, Chief Operation Officer της διοργάνωσης: «Σχετικά με το πρώτο κομμάτι, πρέπει να πω ότι η σημερινή απόφαση ήταν ιστορική. Οι επιδόσεις θα πρέπει να μείνουν στο βιβλίο της ιστορίας και αυτό θα γίνει. Η σεζόν ακυρώθηκε, αλλά θα θεωρείται μη ολοκληρωμένη. 

Σχετικά με τις μεταγραφές, πρόκειται για κάτι που δεν έχει συζητηθεί ακόμη. Ο ένας λόγος είναι ότι το ΝΒΑ μπορεί να αρχίσει πιο αργά κι αυτό ίσως έχει επίδραση στο παγκόσμιο μεταγραφικό παζάρι. Ωστόσο, βασική μας αρχή είναι υπάρχει πάντα ένα deadline για τις μεταγραφές. Χωρίς να θέλω να αποφύγω να απαντήσω, είναι κάτι που θα ξέρουμε σε λίγο καιρό. Ελπίζουμε ότι και φέτος θα γίνουν ορισμένες συναρπαστικές μεταγραφές».



Super League: Ντέρμπι κορυφής ΑΕΚ - Παναθηναϊκός | Επικίνδυνοι έξοδοι για ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό
Super League: Ντέρμπι κορυφής ΑΕΚ - Παναθηναϊκός | Επικίνδυνοι έξοδοι για ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό
Αγωνία για Λούκα Βιλντόζα - Διάρρηξη στο σπίτι του
Αγωνία για Λούκα Βιλντόζα - Διάρρηξη στο σπίτι του
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (24/04) - «Πώρωση» στο ντέρμπι
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (24/04) - «Πώρωση» στο ντέρμπι
NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved