Πιστιόλης: «Στο ΟΑΚΑ πάντα τα πράγματα αλλάζουν»

Πιστιόλης: «Στο ΟΑΚΑ πάντα τα πράγματα αλλάζουν»

Αν και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν εξ αρχής το φαβορί για πρόκριση στο Final Four δεν πέρασε με… σκούπισμα. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε.

Οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη τέθηκαν αντιμέτωποι με τον Παναθηναϊκό, στη φετινή προημιτελική φάση της Ευρωλίγκας, και έχασαν στο τρίτο ματς στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο, πέτυχαν το «διπλό» στο τέταρτο και με 3-1 εξασφάλισαν την παρουσία τους στη Μαδρίτη. Ο Ανδρέας Πιστιόλης, μέλος του τεχνικού επιτελείου της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την επιτυχία τους, αλλά και το «καυτό» κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στο οποίο ο «εξάστερος» παλεύει πάντα για τον κόσμο του και δεν τα παρατάει ποτέ. Αναλυτικά τα όσα είπε…

Για την προημιτελική σειρά με τον Παναθηναϊκό: «Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε εξ αρχής το ξεκάθαρο προβάδισμα, λόγω πλεονεκτήματος έδρας, αλλά και διαφοράς δυναμικότητας. Ξέρουμε, όμως, ότι στο μπάσκετ ο χαρακτηρισμός του φαβορί αποδεικνύεται στο γήπεδο. Πολλές φορές η πίεση δρα ως παράγοντας που αλλάζει την ισορροπία σε μια σειρά, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, για παράδειγμα στην περσινή σειρά με την ΤΣΣΚΑ ή παλαιότερα στους προημιτελικούς του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα. Φέτος αντιδράσαμε όπως έπρεπε να αντιδράσουμε, δείχνοντας ότι είμαστε σε καλή κατάσταση».

Για το πώς κύλησε η σειρά: «Ο Παναθηναϊκός στα παιχνίδια στη Μόσχα δεν χρησιμοποίησε την ψυχολογία του αουτσάιντερ, δηλαδή να είναι πιο ενεργητικός και αποφασιστικός, να είναι δηλαδή διατεθειμένος να παίξει δυνατά. Για αυτό κι είχαμε μεγάλες διαφορές στα δύο παιχνίδια. Από εκεί και πέρα, στο ΟΑΚΑ πάντα τα πράγματα αλλάζουν. Ειδικά όταν υπάρχουν παίκτες με προσωπικότητα, όπως αυτοί του Παναθηναϊκού, που ξέρουν ότι πρέπει να παλέψουν μπροστά στον κόσμο και να αποδείξουν ότι δεν τα παρατούν. Το τρίτο παιχνίδι πήγε όπως έπρεπε να πάει για να κερδίσει ο φετινός Παναθηναϊκός τη φετινή ΤΣΣΚΑ. Εμείς είχαμε πολύ άσχημα ποσοστά στα σουτ, αντίστοιχα ο Παναθηναϊκός έπαιξε πολύ physical και ήταν εύστοχος. Στο τέλος θα μπορούσαμε να το πάρουμε, αλλά θα ήταν περισσότερο σαν να κλέβαμε τη νίκη. Στο τέταρτο παιχνίδι αντιδράσαμε όπως έπρεπε και νομίζω ότι τελικά κερδίσαμε τη σειρά δίκαια και ξεκάθαρα».

Για το τέταρτο διαδοχικό Final Four της ΤΣΣΚΑ Μόσχας: «Το καλό φέτος είναι ότι δεν το βλέπαμε ως πίεση, αλλά ως στόχο. Δεν ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε, αλλά κάτι που θέλαμε να κάνουμε κι αυτό μας βοήθησε πολύ στην ψυχολογία μας και μας απελευθέρωσε. Η πίεση είναι η καλώς εννοούμενη, αυτή δηλαδή που βάζεις στον εαυτό σου για να πετύχεις κάτι που θέλεις. Δεν είναι η πίεση της καταστροφής σε περίπτωση που δεν τα καταφέρεις. Το μπάσκετ που έχουμε παίξει όλη τη χρονιά μάς έχει γεμίσει αυτοπεποίθηση και ψυχολογία, κάτι που δεν συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Η πίεση τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ανασταλτικά, κάνοντας την μπάλα να ζυγίζει περισσότερο και τα πόδια των παικτών να είναι πιο βαριά. Δεν ήταν κίνητρο για την επιτυχία, αλλά φόβος για την αποτυχία. Αυτή είναι ακριβώς η μεγάλη διαφορά σε σχέση με φέτος. Δεν φοβόμαστε να αποτύχουμε. Θέλουμε πολύ να πετύχουμε».

Για το τι έχει κάνει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να ξεχωρίζει φέτος: «Στα παιχνίδια που παίξαμε το καλό μας μπάσκετ ήταν παιχνίδια στα οποία είχαν μοιραστεί καλά οι ρόλοι της ομάδας. Η μπάλα κυκλοφόρησε καλά και βγήκε το ταλέντο όλων των παικτών. Έχουμε πολλούς τέτοιους παίκτες και όταν καταφέρνουμε να εκμεταλλευτούμε το ταλέντο όλων, κρύβοντας παράλληλα τις αδυναμίες μας, είναι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι αυτό που μας έχει δώσει το… κλικ παραπάνω είναι το γεγονός ότι έχουμε γίνει ακόμα πιο σοβαροί στην άμυνα. Δείχνουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση εκεί. Αυτό μπορεί να μην μεταφράζεται εύκολα στη στατιστική, αλλά ισχύει. Ο κόσμος όταν μιλάει για άμυνα κοιτάει αποκλειστικά για το παθητικό. Αυτό δεν είναι ακριβές, όμως. Η ΤΣΣΚΑ φέτος παίζει γρήγορα και πάει πάντα τα σκορ ψηλά. Πέρυσι, για παράδειγμα, έπαιζε με λιγότερες κατοχές και άρα λιγότερους πόντους. Εμείς δεν θυσιάζουμε φέτος την επίθεσή μας, προς όφελος της άμυνας. Έχουμε βελτιωθεί πολύ σε αυτό τον τελευταίο καιρό και αυτό μας έχει γεμίσει αισιοδοξία για τη συνέχεια».

Για τον Αντρέι Κιριλένκο. «Αλλάζει 100% τον τρόπο που παίζουμε άμυνα. Αυτό, όμως, δίνει ο Κιριλένκο: είναι ο παίκτης που σου δίνει περισσότερες κατοχές λόγω των ριμπάουντ σε επίθεση και άμυνα, αλλά και επειδή καλύπτει όποιο λάθος γίνει στην άμυνα. Οι ψηλοί μας λειτουργούν ως φόβητρο. Όταν η επίθεση βλέπει τον Καούν, τον Βοροντσέβιτς και τον Κιριλένκο στη ρακέτα αυτό δημιουργεί έξτρα πρόβλημα. Δεν είναι μόνο οι άμυνες που βγάζουν, αλλά και ο φόβος που προκαλούν. Ο αντίπαλος δεν επιχειρεί καν την προσπάθεια, γιατί ξέρει ότι μπορεί να κοπεί».

Για το Μίλος Τεόντοσιτς: «Είναι παίκτης με δεδομένο ταλέντο και χαρίσματα. Με το πέρασμα των ετών έχει ωριμάσει ως άνθρωπος κι αυτό βγαίνει στο παιχνίδι του. Έχει κι αυτός όπως όλοι αδυναμίες, αλλά η ποιότητά του και τα πλεονεκτήματα που δίνει είναι τόσα πολλά, που εάν χρησιμοποιηθούν σωστά τότε η ομάδα κερδίζει πολλά. Είναι παίκτης που μας έχει βοηθήσει πολύ».

Για την εμπειρία του στο εξωτερικό: «Είναι καλό ότι έχουμε δημιουργήσει καλό όνομα και έχουμε κερδίσει το σεβασμό ως Έλληνες προπονητές. Είναι κάτι που εισπράξαμε τόσο στην Τουρκία όσο και στη Ρωσία. Βέβαια, επειδή υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις τόσο από τους ίδιους μας τους εαυτούς όσο και από την ομάδα, δουλεύουμε όλη την ημέρα κι έτσι δεν υπάρχει χρόνος για να προσαρμοστούμε στον τρόπο ζωής στο εξωτερικό. Η ζωή του προπονητή είναι η δουλειά του. Είναι προπονήσεις, αγώνες και ταξίδια. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τέτοια, δυστυχώς, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μέλλον των Ελλήνων προπονητών είναι έξω. Δεν είναι πολύ καλό να το ακούει κανείς αυτό, αλλά έτσι είναι».



Παναθηναϊκός Α.Ο., Δούκας: «Επιτέλους ξεκινάμε», το μήνυμα για το νέο γήπεδο - «Στόχος το 2026»
Παναθηναϊκός Α.Ο., Δούκας: «Επιτέλους ξεκινάμε», το μήνυμα για το νέο γήπεδο - «Στόχος το 2026»
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Γιώργος Λυγγερίδης: Αγώνας μπάσκετ στη μνήμη του αστυνομικού - «Χρέος μας να τιμούμε τους ήρωές μας»
Γιώργος Λυγγερίδης: Αγώνας μπάσκετ στη μνήμη του αστυνομικού - «Χρέος μας να τιμούμε τους ήρωές μας»
Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»
Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved