Νάχμπαρ στο Onsports: «Η Σλοβενία, η Ελλάδα και το… μετάλλιο!» (photos+videos)

Νάχμπαρ στο Onsports: «Η Σλοβενία, η Ελλάδα και το… μετάλλιο!» (photos+videos)

Ο Μποστιάν Νάχμπαρ μιλάει στο Onsports για τις πιθανότητες της Σλοβενίας και της Ελλάδας να πάρουν ένα μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ που διοργανώνει η πρώτη, με τις δύο ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες με φόντο την πρόκριση στα προημιτελικά.

Ο 33χρονος φόργουορντ της Μπαρτσελόνα είναι από τους καλύτερους παίκτες της αντιπάλου της Εθνικής Ανδρών. Στο φετινό τουρνουά μετρά 9 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ κατά μέσο όρο σε έξι ματς και είναι ένας από τους «κινδύνους» για την ελληνική άμυνα. Ωστόσο, οι Έλληνες διεθνείς πρέπει να προσέξουν και άλλα πράγματα από το συγκρότημα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, με τον Νάχμπαρ να μας περιγράφει τον τρόπο παιχνιδιού των Σλοβένων. «Παίζουμε μπάσκετ με ενέργεια, καρδιά και αποφασιστικότητα για τη νίκη. Έχουμε πολλούς παίκτες που είναι πολύ αθλητικοί και καλοί αμυντικοί, που τους αρέσει να παίζουν γρήγορο μπάσκετ και δεν διστάζουν να θυσιάσουν το σώμα τους για το καλό της ομάδας. Δεν είμαστε μια ομάδα που παίζει το πιο όμορφο μπάσκετ για να θαυμάσει κανείς, αλλά μια ομάδα που παίζει σκληρά σε κάθε ματς και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Ο διεθνής άσος που έχει περάσει και από το ΝΒΑ στο παρελθόν και συγκεκριμένα τους Χιούστον Ρόκετς, τους Νιου Ορλίν Χόρνετς και τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς θεωρεί ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Αντρέα Τρινκιέρι είναι ικανό για ένα μετάλλιο, αφού, όπως μας λέει, είναι μια σταθερή ομάδα στις μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, βλέπει και αρκετές άλλες ομάδες να έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν στο βάθρο. «Φαβορί είναι η Ισπανία. Η Λιθουανία είναι δυνατή και η Σερβία είναι πάντα καλή, όπως και η Κροατία. Κάθε φορά, όμως, υπάρχει και κάποια έκπληξη όπως στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ που ήταν τα Σκόπια. Δεν ξέρεις ποια ομάδα μπορεί να εκπλήξει φέτος. Υπάρχουν 10 ομάδες που μπορούν να παλέψουν για τα μετάλλια. Ωστόσο, υπάρχει χώρος μόνο για τρεις που θα είναι ικανοποιημένοι με την ολοκλήρωση του τουρνουά… Η Ελλάδα μπορεί ένα μετάλλιο. Είναι από τις πιο σταθερές ομάδες τα τελευταία 10-15 χρόνια. Δεν περιμένω τίποτα διαφορετικό από το να παλέψει για ένα μετάλλιο ξανά».

Το ίδιο πιστεύει, όμως και για τη δική του ομάδα με τη βοήθεια και του κόσμου της αν και θέτει ως πρωταρχικό στόχο την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της επόμενης σεζόν που θα γίνει στην Ισπανία. Ο Νάχμπαρ δεν θέλει να σκέφτεται να σκέφτεται την πρώτη θέση, αφού έστω το μετάλλιο θα αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του σλοβένικου μπάσκετ από τη στιγμή που η Σλοβενία δεν έχει καταφέρει ποτέ να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε Ευρωμπάσκετ και η καλύτερή της θέση είναι η τέταρτη στη διοργάνωση του 2009 που έγινε στην Πολωνία (ηττήθηκε στον μικρό τελικό από την Ελλάδα). «Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες που τη διεκδικούν (την πρώτη θέση). Οι ρεαλιστικές μας πιθανότητες είναι ένα μετάλλιο. Ελπίζω ότι θα είμαστε μία από αυτές τις ομάδες και ότι θα φτάσουμε στο σημείο να είμαστε κοντά, κάτι που θα είναι χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του σλοβένικου μπάσκετ. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα πρέπει τουλάχιστον να προκριθούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο τον επόμενο χρόνο. Έτσι, θα συνεχίσουμε την επιτυχία του σλοβένικου μπάσκετ, με την εθνική ομάδα να παίζει συνεχώς σε Ευρωμπάσκετ και Μουντομπάσκετ τα τελευταία 10 χρόνια περίπου. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε, καθώς αυτή η νέα γενιά έχει φέρει σε υψηλό επίπεδο το μπάσκετ της Σλοβενίας και θέλουμε να το συνεχίσουμε αυτό».

Ο έμπειρος παίκτης δεν νιώθει άγχος που το Ευρωμπάσκετ διεξάγεται στη χώρα του αν και υπάρχει πίεση για το αποτέλεσμα από τους συμπατριώτες του και θεωρεί συναρπαστικό που ο ίδιος και οι συμπαίκτες του έχουν την ευκαιρία να παίζουν μπροστά στο κοινό τους. «Προσωπικά δε νιώθω πίεση. Είναι κάτι το σπουδαίο. Για μια μικρή χώρα σαν και αυτή το να διοργανώσει το Ευρωμπάσκετ είναι κάτι πολύ μεγάλο. Από τη στιγμή που συμβαίνει αυτό δε νομίζω ότι είναι πίεση. Εγώ είμαι χαρούμενος για αυτό».

Δεν σου δίνεται κάθε μέρα η ευκαιρία να διεκδικήσεις τη διάκριση μέσα στο… σπίτι σου και όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει πρέπει να αδράξεις τη μέρα, με τον Νάχμπαρ να μην κρύβει τη μεγάλη επιθυμία που έχουν τα μέλη της Σλοβενίας να φέρουν την επιτυχία που τους… ξέφυγε μέσα από τα χέρια τα προηγούμενα χρόνια και εύχεται ο κόσμος να τους βοηθήσει σε αυτό: «Ο κόσμος θέλει να μας δει να κερδίζουμε το μετάλλιο γιατί ξέρει πόσο πολύ το θέλουμε. Παίκτες όπως εγώ, ο Γιάκα Λάκοβιτς, ο Ούρος Σλόκαρ και ο Μίρζα Μπέγκιτς είμαστε αρκετά χρόνια στην εθνική ομάδα και ήμασταν κοντά πολλές φορές. Οι οπαδοί έχουν συνειδητοποιήσει πόσο απεγνωσμένα θέλουμε να πάρουμε ένα από τα μετάλλια και μας υποστηρίζουν σε αυτό. Πάντα, όμως, είχαμε μεγάλη υποστήριξη από τους φίλους μας και φέτος δεν ισχύει κάτι διαφορετικό».

Τι χρειάζεται, όμως, να έχει η Σλοβενία και κάθε άλλη ομάδα που θέλει να φτάσει στην κορυφή του Ευρωμπάσκετ για να μπορέσει να υλοποιήσει τον μεγάλο της στόχο; Από τα βασικά συστατικά, σύμφωνα με τον πρώην άσο των Ολίμπια Λιουμπλιάνα, Μπενετόν Τρεβίζο, Δυναμό Μόσχας, Αναντολού Εφές, Ούνιξ Καζάν και Μπάμπεργκ είναι η υγεία των παικτών, η σταθερότητα και η συνέπεια στο στυλ παιχνιδιού, η άμυνα, η ενέργεια και η υποστήριξη από τους φιλάθλους. «Πρώτα από όλα πρέπει να είσαι υγιής. Αυτό είναι κάτι που το μάθαμε τα προηγούμενα χρόνια. Μας έτυχαν τραυματισμοί και δεν μπορέσαμε να πάρουμε κάποιο μετάλλιο. Ελπίζω να μείνουμε υγιείς. Το άλλο είναι η σταθερότητα. Πρέπει να είσαι σταθερός με τον τρόπο που παίζεις. Δεν είναι απαραίτητο να κερδίζεις κάθε αγώνα, αλλά πρέπει να είσαι συνεπής στο παιχνίδι σου. Επίσης, αν κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες, είναι εξίσου σημαντικό να παίζεις άμυνα σε κάθε ματς, να έχεις ενέργεια και ένα πράγμα που εμείς θα έχουμε είναι η υποστήριξη, κάτι που είναι σπουδαίο για μια ομάδα και ειδικά για τους νέους παίκτες».

Ο Νάχμπαρ δείχνει να πιστεύει πολύ στη δύναμη που μπορούν να δώσουν οι οπαδοί της Σλοβενίας που θα βρεθούν στο γήπεδο και κόντρα στην Ελλάδα αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών», αφού έχει σημειωθεί σολντ άουτ και γύρω στους 20.000 ανθρώπους θα φωνάζουν για τον Γκόραν Ντράγκιτς και την παρέα του. Μάλιστα, όπως μας τονίζει ο Νάχμπαρ δεν θα ξεχάσει ποτέ τον τρόπο που οι Σλοβένοι φίλαθλοι έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στην εθνική ομάδα σε κάθε μεγάλο ραντεβού της: «Πάντα υπάρχουν πολλές ιστορίες σε Ευρωμπάσκετ. Αλλά αυτό που θέλω να σημειώσω είναι οι οπαδοί που έχουμε πάντα στο πλευρό μας με μεγάλη υποστήριξη. Πάντα μας ακολουθούν όπου και αν παίζουμε. Αυτό είναι από τα πρώτα πράγματα που σκέφτομαι όταν με ρωτάνε ποιες είναι οι αναμνήσεις μου από την εθνική ομάδα. Είναι οι οπαδοί, γιατί πάντα μας υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό. Αυτές είναι από τις καλύτερες εμπειρίες μου».

Η Σλοβενία δείχνει να είναι από τις πιο δυνατές ομάδες του Ευρωμπάσκετ και φαίνεται πως ο προπονητής της και άλλοτε τεχνικός του Παναθηναϊκού, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, έχει κάνει σπουδαία δουλειά με τον Νάχμπαρ να μας επιβεβαιώνει πως η προετοιμασία πήγε τόσο καλά ώστε η ομάδα του να φτάσει στο σημείο να παίζει εξαιρετικά και να κερδίζει μεγάλα ματς όπως αυτά με Ισπανία και Ιταλία. «Όλα πήγαν καλά. Όλοι δούλεψαν σκληρά και ακολούθησαν το πρόγραμμα, όπως ακριβώς ειπώθηκε. Δεν είχαμε μεγάλα προβλήματα με τραυματισμούς, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό. Παίξαμε πολλά παιχνίδια, τα περισσότερα από τα οποία κερδίσαμε. Ήταν κάτι που μας έκανε χαρούμενους».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες με τον Νάχμπαρ με τη Σλοβενία:

Νάχμπαρ στο Onsports: «Η Σλοβενία, η Ελλάδα και το… μετάλλιο!» (photos+videos)



Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved