Τσάμπερλεϊν: Ο μύθος του μπάσκετ (photos+videos)

Τσάμπερλεϊν: Ο μύθος του μπάσκετ (photos+videos)

Σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια (12/10/1999 ), ο μύθος του αθλήματος, που λέγεται μπάσκετ, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών. Το Onsports θυμάται τα επιτεύγματα του σπουδαίου αυτού αθλητή.

Ο Τσάμπερλεϊν έπαιξε συνολικά σε 1.045 αγώνες του ΝΒΑ πέτυχε 31.419 πόντους, μάζεψε 23.924 ριμπάουντ και μοίρασε 4.643 ασίστ!

Παρά το ύψος του (2μ.16), όταν ήταν μικρός δεν του άρεσε το μπάσκετ. Αναγκαστικά, όμως, λόγω σωματοδομής στράφηκε στην πορτοκαλί θεά όταν ήταν στο κολλέγιο. Ήταν τόσο ψηλός για την εποχή και την ηλικία του που γρήγορα προσέλκυσε τα βλέμματα όλων των ανθρώπων του κολλεγίου πάνω του.

 Τα παρατσούκλια που του  «κόλλησαν» ήταν τρία. Το«Wilt the Stilt», το «Goliath», και το αγαπημένο του «The Big Dipper». Η πρώτη του ομάδα στο  NBA, ήταν οι Σαν Φρανσίσκο Ουόριορς, όπου αγωνίστηκε για έξι σεζόν (1959-1965). 

  Στις 2 Μαρτίου του 1962 εναντίον των Νικς, ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν έβαλε για τα καλά το όνομά του στις πλέον λαμπερές σελίδες του  ΝΒΑ και του παγκόσμιου μπάσκετ, σκοράροντας 100 πόντους!  Ο «Wilt The Stilt|» είχε 36/63 σουτ και εκείνο το βράδυ και 28/32 βολές!

Το 1965 πήρε μεταγραφή στους Σίξερς, την ομάδα με την οποία έγινε πιο γνωστός, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις και κατακτώντας το 1967 το πρωτάθλημα. Όσο περνούσαν τα χρόνια έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τη σεζόν 1967-68 έγινε ο πρώτος και μοναδικός σέντερ που ήταν πρώτος σε ασίστ έχοντας συνολικά μοιράσει 702!

Το δεύτερο πρωτάθλημα της καριέρας του το κατέκτησε το 1972 με τη φανέλα των Λέικερς.  Μεγάλος αντίπαλός του ήταν ο Μπιλ Ράσελ των Σέλτικς και η κόντρα του ντουέτου Τσάμπερλεϊν-Ράσελ παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις πιο σπουδαίες στην ιστορία του NBA.

Όταν κρέμασε τα παπούτσια αποφάσισε να γίνει επιχειρηματίας. Ήταν ιδιοκτήτης πολλών κλαμπ, έπαιξε  σε night club, συμμετείχε σε διαφημίσεις και δοκίμασε την τύχη του και στον κινηματογράφο δίπλα στον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, συμμετέχοντας στην ταινία, Κόναν ο Βάρβαρος!

Τα ρεκόρ του Τσάμπερλεϊν

Τα ρεκόρ του 63 και δύσκολα θα σπάσουν! 50,4 πόντοι μέσο όρο σε μια σεζόν, 22,9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε μια σεζόν, οι 100 πόντοι σε έναν αγώνα, τα 55 ριμπάουντ σε έναν αγώνα, οι 65 πόντοι που έχει σκοράρει 15 φορές, οι 50 πόντοι που έχει σημειώσει 118 φορές, είναι τα σημαντικότερα από αυτά.

Αποκαλύψεις στην αυτοβιογραφία του

Μεταξύ άλλων, ο Τσάμπερλεϊν ανέφερε πράγματα στην αυτοβιογραφία του που προκάλεσαν την κοινή γνώμη.

«Έχω πάει με  20.000. Δεκατέσσερις σε μία νύχτα, με  εννέα παντρεμένες και οι περισσότερες λευκές».

Μετά από λίγο καιρό αναγκάστηκε να διευκρινίσει: «Αν αδίκησα τις γυναίκες φίλες μου. Σεβόμουν απόλυτα τις γυναίκες.  Πέντε μάλιστα κέρδισαν την καρδιά μου, αλλά όχι τόσο για να τις παντρευτώ.  Στα παιδικά μου χρόνια μεγάλωσα με τη μητέρα μου και τις έξι αδελφές μου.  Ποτέ δεν θα υποτιμούσα τις γυναίκες. Ο,τι έκανα με αυτές ήταν στο πνεύμα της αμοιβαιότητας».





ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved