Περασμένα μεγαλεία… Ο Πανιώνιος «κατάπιε» την Ατλέτικο Μαδρίτης (video+photos)

Περασμένα μεγαλεία… Ο Πανιώνιος «κατάπιε» την Ατλέτικο Μαδρίτης (video+photos)

Σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια ο Πανιώνιος του Τζο Μάλετ, με τους Ιντζόγλου, Χάιτα, Δέδε και τον 17χρονο Θωμά Μαύρο, έπαιρνε επική πρόκριση επί της Ατλέτικο των Αραγονές και Ιρουρέτα.

Ο Πανιώνιος βρίσκεται μπροστά στη πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του και θα κάνει προσπάθεια αναγέννησης από τις στάχτες του.

Μια ομάδα με πλούσια ιστορία, από τα «σπλάχνα» της οποίος ξεπήδησαν τεράστιες μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο Θωμάς Μαύρος, ο Νίκος Αναστόπουλος κ.ά.

Και μια ομάδα με σημαντικές ποδοσφαιρικές στιγμές, όχι μόνο με τις δύο κατακτήσεις Κυπέλλων αλλά και κάποιες σπουδαίες ποδοσφαιρικές βραδιές.

Μία εξ αυτών έλαβε χώρα σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 50 χρόνια. Ένα σπουδαίο έτος για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το 1971, με την παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό του Γουέμπλεϊ, ήρθε να… δέσει με τον πρώτο αποκλεισμό ισπανικής ομάδας από ελληνική.

Ο Πανιώνιος κατάφερνε να ρίξει στο καναβάτσο την Ατλέτικο Μαδρίτης των Λουίς Αραγονές και Χαβιέρ Ιρουρέτα στο Κύπελο ΟΥΕΦΑ. Μιας ομάδας που είχε κατακτήσει το Πρωτάθλημα του 1970, όπως και αργότερα αυτό του 1973, το Κύπελλο του 1972 και το Διηπειρωτικό του 1974, έχοντας χάσει λίγους μήνες νωρίτερα από την Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Μάλιστα, και το 1971 είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τον Άγιαξ, μετέπειτα αντίπαλο του Παναθηναϊκού και νικητή της διοργάνωσης.

Ο Πανιώνιος, με τον αείμνηστο Τζο Μάλετ στον πάγκο του, είχε στη σύνθεσή του παίκτες όπως ο Στάθης Χάιτας, ο Γιώργος Δέδες, ο Θανάσης Ιντζόγλου και φυσικά ο… αμούστακος Θωμάς Μαύρος.

Η πίστη για πρόκριση στις τάξεις του Πανιωνίου υπήρχε μετά το γκολ του Κώστα Λαγού στο 80ό λεπτό του πρώτου αγώνα στη Μαδρίτη, που διαμόρφωνε το 2-1, καθώς ο Μπεσέρα (47’) και ο Ιρουρέτα (64’) είχαν πετύχει τα τέρματα της Ατλέτικο.

«Τα λεφτά Θανάση, τα λεφτά!»

Το ματς άρχισε με τον Πανιώνιο να απειλεί στο 27’ όταν ο Λαγός σούταρε άουτ, ενώ στο 39’ η καρφωτή κεφαλιά του Ιντζόγλου αποκρούστηκε πάνω στη γραμμή από τον Φρανθίσκο Ντελγάδο Μέλο.

Στο 52’ ήρθε η στιγμή που σήκωσε στο πόδι το «Καραϊσκάκης». Μία σέντρα του Μωραϊτέλη από αριστερά προκάλεσε σύγχυση στα καρέ της Ατλέτικο, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Κίκε και ο Ρουμάνος διαιτητής Αλεξάντρου Πίρβου καταλόγισε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Θανάσης Ιντζόγλου δύο λεπτά αργότερα.

Η τότε διοίκηση των «κυανέρυθρων» είχε τάξει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως πριμ για την πρόκριση, γι' αυτό και στους πανηγυρισμούς για το πολύτιμο οι υπόλοιποι παίκτες του Πανιωνίου έτρεχαν προς τον Ιντζόγλου φωνάζοντας: «Τα λεφτά, Θανάση, τα λεφτά»!

Στο 87ο λεπτό ο σκόρερ του «χρυσού» γκολ στο «Βιθέντε Καλδερόν, ο Λαγός, αποβλήθηκε για σκληρό μαρκάρισμα στον Ιρουρέτα, ωστόσο το σκορ δεν μεταβλήθηκε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

Πανιώνιος (Τζο Μάλετ): Φίλης, Χριστοδούλου, Θεοφιλόπουλος, Παπασίκας, Κυριαζής, Μωραϊτέλης, Χάιτας, Θ. Ιντζόγλου, Λαγός, Δέδες (77' Χιώτης), Μαύρος.
Ατλέτικο Μαδρίτης (Μ. Ντομίνγκο): Ρόντρι, Μέρλο, Γκαγιέγο (32' Βιθέντε), Αδελάρδο, Οβεθέρο (46' Κέκε), Ιγκλέσιας, Αραγονές, Γκάρατε, Σαλθέδο, Ιρουρέτα, Αλμπέρτο.

1971: Η πρόκριση του Πανιωνίου επί της Ατλέτικο Μαδρίτης



Άνοιξε πειθαρχική διαδικασία η Euroleague για Μπολτάουζερ
Άνοιξε πειθαρχική διαδικασία η Euroleague για Μπολτάουζερ
Ρέντη: Στη φυλακή 3 από τους 10 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
Ρέντη: Στη φυλακή 3 από τους 10 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση τον ΠΑΟΚ
Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση τον ΠΑΟΚ
Παναθηναϊκός AKTOR: Στήριξη Ερντογάν σε Αταμάν για τις απειλές από Μακάμπι Τελ Αβίβ (video)
Παναθηναϊκός AKTOR: Στήριξη Ερντογάν σε Αταμάν για τις απειλές από Μακάμπι Τελ Αβίβ (video)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved