Ο Πανιώνιος που έφυγε, ο Απόλλωνας που ήρθε

Ο Πανιώνιος που έφυγε, ο Απόλλωνας που ήρθε

Η Σμύρνη άλλαξε εκπρόσωπο στη Super League - Γιατί οι δύο ομάδες έχουν εντελώς διαφορετική πορεία

Δύο ομάδες που ξεκίνησαν μαζί την πορεία τους. Ο μεν Πανιώνιος με έτος ίδρυσης το 1890, ο δε Απόλλων Σμύρνης το 1891. Πολλά χρόνια πριν, στη Σμύρνη.

Τα χρόνια πέρασαν. Οι δύο... πρόσφυγες περιπλανήθηκαν και τελικά ρίζωσαν σε Νέα Σμύρνη και Ριζούπολη. Ο Πανιώνιος συμπλήρωσε 130 χρόνια ζωής, ο Απόλλωνας ετοιμάζεται να τα γιορτάσει.

Μόνο που για τις δύο ομάδες με την παράλληλη πορεία, χαράχτηκαν φέτος δρόμοι εντελώς αντίθετοι. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης κατρακυλά πλέον στις μικρές κατηγορίες, αυτή της Ριζούπολης αναρριχήθηκε στην πρώτη τι τάξει. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων είναι ξεκάθαρο ότι είναι η διοίκηση. Ο Απόλλωνας άντεξε, όταν ο Πανιώνιος δεν άντεξε.

Τα σύννεφα στη Νέα Σμύρνη φάνηκαν πριν φτάσουμε στην καταστροφή. Η διοίκηση δεν κατάφερε να δημιουργήσει τις σωστές προϋποθέσεις και η ΠΑΕ δεν πήρε άδεια από το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της ΕΠΟ. Ακολούθως ήρθε το -6 στο νέο πρωτάθλημα και οι προβλεπόμενοι σε αυτές τις περιπτώσεις περιορισμοί στις αποκτήσεις παικτών. Την ίδια ώρα στην ΠΑΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ, καθώς η διοίκηση δεν κατάφερε να συγκροτήσει πλάνο βιωσιμότητας και να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση όπως προέβλεπε το 52 του κανονισμού αδειοδότησης.

Κάπως έτσι το σακούλι των χρεών συνέχισε να γεμίζει, οι αγωνιστικές ποινές ήρθαν ως πικρό κερασάκι στην τούρτα και μοιραία η αγωνιστική απαξίωση, ο υποβιβασμός και η ερασιτεχνική Γ' Εθνική. Οι διοικούντες προς τιμήν τους αναγνώρισαν τα λάθη. «Ζητάω συγνώμη από τον κόσμο του Πανιωνίου γιατί δεν έβαλα φρένο σε αλόγιστες μεταγραφές, παραμονές ή απολύσεις προπονητών κι έκανα το λάθος να υπογράφω ό,τι μου έφερναν στο αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας», είπε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Δάρας και πρόσθεσε: «Τα χρέη βαραίνουν εξ ολοκλήρου εμένα και μόνο εμένα και θα πληρωθούν από την προσωπική περιουσία την οποία απέκτησα νόμιμα μετά από 30 χρόνια σκληρής δουλειάς στα χειρουργεία και τα νοσοκομεία».

Στη γειτονιά της Ριζούπολης

Σε μια άλλη γειτονιά, στη Ριζούπολη ή κατάσταση είχε δυσκολίες αλλά και τρόπο να ξεπεραστούν. Πίσω στον χρόνο ο εφοπλιστής Σταμάτης Βελλής πήρε την ομάδα στα χέρια του και από τις κατηγορίες στις οποίες πήγε ο Πανιώνιος την έφτασε στη Super League. Μόνο για μια χρονιά είναι αλήθεια για να πάρει τη σκυτάλη την τελευταία εξαετία η οικογένεια Μονεμβασιώτη και να την επαναφέρει για τρίτη, επί των δικών της ημερών, φορά στη μεγάλη κατηγορία.

Στη διάρκεια των έξι ετών γύρισε την πλάτη στους «μεγάλους» που της πρότειναν ουκ ολίγες φορές να πάρει δανεικούς ποδοσφαιριστές. Της γύρισαν κι αυτοί την πλάτη το περασμένο καλοκαίρι με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίσει την άνοδο με τη συναίνεσή τους και μια απλή απόφαση της ΕΠΟ όταν διακόπηκε λόγω κορονοϊού το πρωτάθλημα της Football League. Πέρα από τα παχιά λόγια τους βρήκε απέναντί της στις αποφάσεις και στις ψηφοφορίες και τελικά τα κατάφερε μέσω των μπαράζ με την Ξάνθη. Αφού προηγουμένως είδε την ΕΠΟ να ζητά σε 35 ημέρες να δώσει δώδεκα αγώνες για τη Football League, δύο αγώνες μπαράζ και ενδιάμεσα να βρεθεί χρόνος και γίνουν δύο επικυρώσεις βαθμολογίας. Τελικά, τέλος Αυγούστου πήγε στα περιβόητα μπαράζ με την Ξάνθη.

Μπαράζ, τα οποία διεξήχθησαν υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο Απόλλωνας είχε περισσότερους από πέντε μήνες να αγωνιστεί λόγω κορονοϊού, αρκετοί παίκτες είχαν αποχωρήσει ή είχαν ενημερωθεί ότι αποχωρούν και τελικά βρέθηκαν μόλις 12 - κάποιοι από αυτούς είχαν συμφωνήσει ήδη με άλλες ομάδες- έπαιξαν δύο αγώνες με την Ξάνθη και τα κατάφεραν.

Η μεγάλη διαφορά

Η διαφορά μεταξύ Πανιωνίου και Απόλλωνα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Διαφορά... διοίκησης. Ακόμα πιο εμφανής αν ψάξουμε τα έσοδα του Απόλλωνα την τελευταία διετία. Μιλάμε για τη μοναδική επαγγελματική ομάδα η οποία είχε διετή κλειστή σύμβαση για τα τηλεοπτικά της και τελικά έμεινε χωρίς τηλεοπτική στέγη μετά από απόφαση της ΕΡΤ. Δηλαδή, οι αγώνες του Απόλλωνα Σμύρνης δεν είχαν τηλεοπτική κάλυψη. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης ήταν να χάσει και τους χορηγούς της. Άρα, άδειο ταμείο...

Στην εξέδρα η κόντρα με μερίδα των οπαδών συνεχιζόταν και ο «πόλεμος» στα social media δεν σταματούσε. Κάποιοι οπαδοί που τα έβλεπαν όλα στραβά, η διοίκηση τα έβαζε με αυτούς που αποκαλεί «ορφανά της Ριζούπολης», αλλά τελικά... τέλος καλό, όλα καλά.

Κάπως έτσι, ο Απόλλωνας κατάφερε να επιβιώσει. Ο Πανιώνιος όχι.



Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved