Πόσες ομάδες αντέχεις;

Πόσες ομάδες αντέχεις;

Το Onsports αναλύει το θέμα που «καίει» το ελληνικό μπάσκετ, όσον αφορά των αριθμό των ομάδων της Basket League, εξηγεί τι συμβαίνει στα άλλα πρωταθλήματα αξιολογώντας τον πληθυσμό της κάθε χώρας, αλλά και το Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της

Πριν καταλήξουμε στον αριθμό των ομάδων που πρέπει να αγωνίζονται στην Basket League, οφείλουμε να αποδεχθούμε ότι αυτό εξαρτάται κυρίως από τα έσοδα που έχει ένα πρωτάθλημα.

Γι’ αυτό το λόγο και στο Onsports κάνουμε ανάλυση σε βάθος του τι συμβαίνει στα υπόλοιπα πρωταθλήματα της Ευρώπης, συνυπολογίζοντας τον πληθυσμό κάθε χώρας, αλλά και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της, δηλαδή τον τζίρο που κάνει το κάθε κράτος.

Στην χώρα μας, ξεκινώντας από τον αριθμό 16 που ήταν ο αρχικός, καθώς λόγω πανδημίας του κορωνοϊού αποφασίστηκε να μην πέσει κανείς, είχαμε ένα… κύμα μεγάλης φυγής! Συγκεκριμένα, πρώτο άνοιξε την πόρτα και αποχώρησε το Ρέθυμνο, ακολούθησε ο Ήφαιστος Λήμνου, ενώ η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού απέβαλλε τον Ιωνικό Νικαίας και την Λάρισα. Η τελευταία βέβαια, με αίτηση ανάκλησης της απόφασης της ΕΕΑ, αισιοδοξεί ότι θα αλλάξει τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση ως τώρα έχουμε 12 ομάδες εκ των οποίων ο Διαγόρας Δρυοπιδέων έχει ξεκινήσει προσπάθεια συγχώνευσης με τον Ιωνικό για να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα και ο Πανιώνιος, εάν δεν βρεθεί αγοραστής οδεύει για την Β’ Εθνική.

Εν ολίγοις οι ομάδες θα είναι 12 (η 13 με την Λάρισα) και εάν δεν τα καταφέρει κάποιος από τους Πανιώνιο, Διαγόρα-Ιωνικό, ίσως και λιγότερες… Κάποιοι συζητούν ήδη για 10! Θα δούμε…

Επειδή σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, θα διαπιστώσουμε ότι χώρες με τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα όπως το Ισραήλ, έχουν πρωτάθλημα 12 ομάδων, η και λιγότερων όπως το Βέλγιο που έχει 10. Ενώ, η Λιθουανία, μια χώρα 2 εκατομμυρίων 794 χιλιάδων κατοίκων έχει μόλις 10 ομάδες. Το δε Βέλγιο έχει και υπερδιπλάσιο ΑΕΠ (542.8 δισεκατομμύρια), έναντι της χώρας μας (218 δισεκατομμύρια).

ΠΙΝΑΚΑΣ             2019-2020

ΧΩΡΑ

ΟΜΑΔΕΣ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

ΑΕΠ

ΙΣΠΑΝΙΑ

18 ομάδες

46.94 εκατομμύρια

1.419 τρισεκατομμύρια

ΙΤΑΛΙΑ

17 ομάδες

60.36 εκατομμύρια

2.084 τρισεκατομμύρια

ΤΟΥΡΚΙΑ

16 ομάδες

82 εκατομμύρια

771.4 δισεκατομμύρια

ΙΣΡΑΗΛ

12 ομάδες

9.152.100 εκατομμύρια

370.6 δισεκατομμύρια

ΓΑΛΛΙΑ

18 ομάδες

66.99 εκατομμύρια

2.778 τρισεκατομμύρια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

17 ομάδες

83.02 εκατομμύρια

3.948 τρισεκατομμύρια

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

10 ομάδες

2.794 εκατομμύρια

53.43 δισεκατομμύρια

ΒΕΛΓΙΟ

10 ομάδες

11.46 εκατομμύρια

542.8 δισεκατομμύρια

VTB LEAGUE

13 ομάδες

Ρωσία, Εσθονία, Πολωνία, Καζακστάν, Λευκορωσία

-

ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΛΙΓΚΑ

12 ομάδες

Σερβία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Βοσνία, Κροατία

-

ΕΛΛΑΔΑ

14 ομάδες

10.72 εκατομμύρια

218 δισεκατομμύρια

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Ρωσία δεν έχει Εθνικό πρωτάθλημα μπάσκετ

Δεν υπάρχει σύγκριση

Η Ισπανία που διαθέτει το κορυφαίο πρωτάθλημα εκτός ΝΒΑ στον πλανήτη έχει 18 ομάδες, σε πληθυσμό 46.94 εκατομμύρια και ΑΕΠ 1.419 τρισεκατομμύρια!!! Η Ιταλία έχει 17 ομάδες με πληθυσμό 60.36 εκατομμύρια και ΑΕΠ 2.084 τρισεκατομμύρια. Στην Γαλλία το πρωτάθλημα φιλοξενεί 18 ομάδες σε πληθυσμό 66.99 εκατομμυρίων και με το δεύτερο καλύτερο ΑΕΠ (2.778 τρισεκατομμύρια) της Ευρωζώνης πίσω από την Γερμανία. Το Γερμανικό πρωτάθλημα έχει 17 ομάδες σε πληθυσμό 83.02 εκατομμύρια και ΑΕΠ 3.948 τρισεκατομμύρια!!! Όσο για την γείτονα Τουρκία σε πληθυσμό 82 εκατομμυρίων και με ΑΕΠ 771.4 δισεκατομμύρια το πρωτάθλημα της που είναι από τα πλέον ανταγωνιστικά έχει 16 ομάδες.

Παράλληλα, υπάρχουν και οι δυο λίγκες Αδριατική (Σερβία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Βοσνία, Κροατία) και VTB (Ρωσία, Εσθονία, Πολωνία, Καζακστάν, Λευκορωσία) που έχουν από 12 και 13 ομάδες αντίστοιχα και περιλαμβάνουν πρωτάθλημα πέντε χωρών η καθεμιά.

Προφανώς και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τα πρωταθλήματα που αναφέραμε, καθώς πολύ απλά υπερτερούν σε πληθυσμό (τέσσερις και πέντε φορές περισσότερο) και σε ΑΕΠ.

Γι’ αυτό και εκτίμηση μας είναι πως ένα πρωτάθλημα 12 ομάδων φαντάζει το ιδανικότερο ως μοντέλο για να στηριχθεί το ελληνικό μπάσκετ τα επόμενα χρόνια και να επενδύσει στην δημιουργία πρόσθετων πόρων.

Αν δεν μπορείς να έχεις έσοδα ίσως χρειαστεί να έχεις προσωρινά και λιγότερες ομάδες (10). Άλλωστε, το μοντέλο ανάπτυξης ως τώρα είναι θνησιγενές και διαπιστώνουμε τα τελευταία πολλά χρόνια, ανθρώπους που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε να αποχωρούν γιατί δεν θέλουν να πληρώνουν άλλο, είτε γιατί έχουν κουραστεί.

pao osfp1

Εμπορικότητα και έσοδα

Η Εμπορικότητα και τα έσοδα είναι δυο έννοιες που καθορίζουν την αξία ενός προϊόντος (πρωτάθλημα). Αν λάβουμε υπόψη μας τα έσοδα και την εμπορικότητα της Liga Endesa στην Ισπανία θα δούμε πως απέχει πολύ από το ελληνικό μπάσκετ. Τα έσοδα της Ισπανικής Λίγκας ανέρχονται σε 35 εκατομμύρια ετησίως, ενώ στην Ελλάδα μόλις στα 5 εκατομμύρια!!! Δηλαδή έχουν επτά φορές περισσότερα έσοδα… Βέβαια, η Ελλάδα έχει ένα παράδοξο. Ποιο είναι αυτό; Διαθέτει πολύ υψηλό τηλεοπτικό συμβόλαιο και οι ομάδες συγκεντρώνουν πολύ λιγότερα χρήματα από εισιτήρια, εισιτήρια διαρκείας, εμπορικά δικαιώματα και χορηγούς. Εκεί, χρειάζεται πιο εντατική και συστηματική δουλειά. Βέβαια, ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι πως στο ελληνικό μπάσκετ δεν υπάρχουν υποδομές (γήπεδα) και τεχνογνωσία για να πλασαριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προϊόν, όπως συμβαίνει στην Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία, ακόμη και την Λιθουανία.

kamera

Το μοντέλο ομάδα-πόλη

Επίσης ένα στοιχείο που θα πρέπει να μελετηθεί στην Ελλάδα έχει να κάνει με το μοντέλο ομάδα-πόλη! Τι θέλουμε να πούμε με αυτό. Στην Βαρκελώνη, το Παρίσι και αλλού δεν θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν 7-8 ομάδες όπως συμβαίνει στην χώρα μας με την Αθήνα.

Ακόμη και η Κωνσταντινούπολη που έχει 2-3 ομάδες έχει πληθυσμό 15.52 εκατομμύρια!!! Μιάμιση φορά η Ελλάδα δηλαδή… Στην Basket League βλέπεις πως υπάρχουν 7-8 ομάδες από την Αθήνα, 3 ομάδες (ήταν δυο μέχρι να ανέβει ο Ηρακλής) τα τελευταία χρόνια από την Θεσσαλονίκη και ελάχιστες από την περιφέρεια. Προφανώς και δεν γίνεται σωστός καταμερισμός και θα πρέπει να αξιολογηθεί και να λειτουργήσει το μοντέλο ομάδα-πόλη όχι μόνο στην Λάρισα και το Μεσολόγγι, αλλά και στην Ρόδο και αλλού…

Εν κατακλείδι, το ελληνικό μπάσκετ με την υπάρχουσα μορφή του κατά την άποψη μας δεν μπορεί να διαθέτει περισσότερες από 12 ομάδες και λιγότερες από 10. Και για να κερδίσει η Basket League πόρους για τους συλλόγους και να αυξηθούν τα έσοδα, θα πρέπει να ξεκινήσει από κάπου. Που; Φυσικά από τις υποδομές των ομάδων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα γήπεδα θα πρέπει να υποστηρίζουν τη νέα εποχή, να έχουν όλες τις ανέσεις και την προβολή για χορηγούς-σπόνσορες και βήμα-βήμα να μεγαλώσουν τον κουμπαρά τους, ώστε να γίνει ξανά στο μέλλον το ελληνικό πρωτάθλημα ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης.



Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Λευτέρης Πετρούνιας: Ραντεβού με την Ιστορία για τον «άρχοντα των κρίκων» - Ώρα τελικού στο Ρίμινι
Λευτέρης Πετρούνιας: Ραντεβού με την Ιστορία για τον «άρχοντα των κρίκων» - Ώρα τελικού στο Ρίμινι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός, Τενερίφη-Περιστέρι και τον Πετρούνια
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός, Τενερίφη-Περιστέρι και τον Πετρούνια
Παπαπέτρου στο Onsports.gr: «Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, ευχαριστούμε τον κόσμο μας»
Παπαπέτρου στο Onsports.gr: «Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, ευχαριστούμε τον κόσμο μας»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved