Ο παίκτης Σαρούνας, ο κόουτς Γιασικεβίτσιους (video+photos)

Ο παίκτης Σαρούνας, ο κόουτς Γιασικεβίτσιους (video+photos)

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επιστρέφει στην Μπαρτσελόνα και το Onsports.gr θυμίζει σε όλους την τεράστια πορεία του «Σάρας» ως παίκτης, αλλά και το τροματικό... potential που διαθέτει ως τεχνικός.

Πριν από λίγη ώρα, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της συνεργασίας της, με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ρίχνοντας τη «βόμβα» του καλοκαιριού στο ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Μετά το περσινό απίστευτο μεταγραφικό ντεμαράζ, οι «μπλαουγκράνα» φέτος κατάφεραν και απέκτησαν το πιο hot όνομα προπονητή που υπήρχε στην Ευρώπη, αφήνοντας στα... κρύα του λουτρού τη Φενέρμπαχτσε που σχεδίαζε τη σεζόν, με τον Λιθουανό στο τιμόνι της.

Ο 44χρονος πλέον, Γιασικεβίτσιους λοιπόν επιστρέφει μετά από 17 χρόνια στη Βαρκελώνη, σε μια από τις πόλεις που λατρεύτηκε, ώστε να επαναφέρει τους «μπλαουγκράνα» στην κορυφή, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.

552324 492689 756x425

 

Για να φτάσει εδώ ο μέγας «Σάρας», χρειάστηκε να καταγράψει μια τεράστια καριέρα ως παίκτης, κατακτώντας (σχεδόν) τα πάντα σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Και όταν το μακρινό σήμερα, 2000 η Μπαρτσελόνα τον αποκτούσε από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας, λίγοι ήταν εκείνη που μάντεψαν το που θα έφτανε. Με μαέστρο τον Σάρας και MVP τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, οι Καταλανοί κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης το 2003, επικρατώντας στον τελικό της Μπενετόν Τρεβίζο με 76-65, στο «Παλάου Σαν Τζόρντι». Και το καλοκαίρι εκείνο ήρθε η Μακάμπι...

Sarunas Jasikevicius 01

 

Και αν στη Βαρκελώνη ήταν το μυαλό της ομάδας, στο Τελ Αβίβ ήταν ο απόλυτος σταρ, ο άνθρωπος που έφτασε στο Ισραήλ για να δημιουργήσει μια από τις... φονικότερες ομάδες στο θεσμό, κάτι που φάνηκε και στο παρκέ, με τη Μακάμπι να κατακτά τόσο το 2004 το τρόπαιο, διαλύοντας στον τελικό τη Σκίπερ Μπολόνια (118-74), όσο και το 2005 επικρατώντας με 90-78 της Ταού Κεράμικα και τον Σάρας να αναδεικνύεται MVP του Final-4 της Μόσχας.

jasikevicius

 

To... American Dream και η ευρωπαϊκή Dream Team

Το καλοκαίρι του 2005, ο Γιασικεβίτσιους πήρε την απόφαση να περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναζητώντας την καθιέρωση και στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το NBA. Την ευκαιρία του έδωσαν οι Ιντιάνα Πέισερς, με τους οποίους υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, με συνολικές απολαβές 12 εκατ. δολάρια. 

Σε 112 παιχνίδια στον «μαγικό κόσμο» με τους Πέισερς, ο Σάρας μέτρησε 7,3 πόντους και 3 ασίστ, ενώ το 2007 μετακόμισε στους Γκόντεν Στέιτ Ουόριορς, χωρίς ωστόσο να δείξει αυτά που έκανε στην Ευρώπη.

MD 20140729 MAS DEPORTE D 54412599981 652x492MundoDeportivo Web

 

Το καλοκαίρι του 2007, ο Λιθουανός πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη, με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για... σίγουρη μεταγραφή του, στον Ολυμπιακό, που τότε είχε στο στόχαστρό του, όποιον παίκτη έπαιζε μπάσκετ. Στα «ερυθρόλευκα» στέκια η μεταγραφή ήταν τόσο σίγουρη, που όταν ο Σάρας εμφανίστηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», του φόρεσαν το κασκόλ της ομάδας, με τον ίδιο σε μια εικόνα που έγραψε ιστορία να το... πετά με θυμό!

saras

 

Και τότε, στις 25 του Σεπτέμβρη, η «βόμβα» έπεσε... Και ήταν πράσινη! Σε μια μυθική συμφωνία, ο τεράστιος Γιασικεβίτσιους θα αγωνιζόταν για τον Παναθηναϊκό, όπου θα μετατραπεί σε μια από τις αγαπητές φιγούρες για την πράσινη εξέδρα. Το 2009 με τους «πράσινους» θα κατακτήσει ακόμα μια Euroleague, ενώ έγινε ο μόνος παίκτης στην ιστορία που είχε φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Αλλά βέβαια, ο Παναθηναϊκός το '09 δεν ήταν μια οποιαδήποτε ομάδα, καθώς έχει μπει στα βιβλία της ιστορίας ως η κορυφαία ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης, καθώς διέθετε ίσως το καλύτερο ρόστερ που είχε δημιουργηθεί, με τον Σάρας να μοιράζεται την περιφέρεια με τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Βασίλη Σπανούλη...

saras vasiki

 

Το τέλος μιας τεράστιας καριέρας και η αρχή μιας νέας σελίδας

Μέχρι και το 2014 όπου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αγωνίστηκε σε Ολίμπια Λιουμπλιάνας (2010), Φενέρμπαχτσε (2011), επέστρεψε στον Παναθηναϊκό (2011-2012) και την Μπαρτσελόνα (2012-2013), ενώ η Ζαλγκίρις Κάουνας ήταν ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του, ως παίκτης. Και τότε μια νέα σελίδα ξεκίνησε να γράφεται...

maxresdefault 1

 

Το 2014 εντάχθηκε στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας του Κάουνας και τη σεζόν 2015-2016 του δίνεται η ευκαιρία να μπει στα... βαθιά, αναλαμβάνοντας χρέη πρώτου προπονητή στη Ζαλγκίρις.

Στις 22 Ιανουαρίου του 2016 πετυχαίνει την πρώτη του νίκη, απέναντι στον Ολυμπιακό, ενώ με σκληρή δουλειά και μικρά μπάτζετ, καταφέρνει και παρουσιάζει εξαιρετική δουλειά, όπου φτάνει στην κορύφωση τη σεζόν 2017-2018.

sarunas jasikevicius zalgiris kaunas eb17

 

Εκεί, όπου με εκπληκτικό μπάσκετ και ένα ρόστερ χωρίς κάποιο σταρ, τσακίζει τον Ολυμπιακό με μειονέκτημα έδρας (3-1) και παίρνει την πρόκριση για το Final-4 της Euroleague, όπου στον ημιτελικό βάζει δύσκολα στη Φενέρμπαχτσε (76-67) και κατακτά την τρίτη θέση, επικρατώντας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 79-77.

Και έφτασε η μεγάλη ώρα. Η ώρα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να επιστρέψει στη Βαρκελώνη και να οδηγήσει με το δικό του στυλ, την Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Ευρώπης, μετά το 2010. Και αν δεν μπορεί ο γεννημένος νικητής Σάρας, τότε ποιος;

One Day With a Euroleague Legend: Sarunas Jasikevicius' documentary

Sarunas Jasikevicius Top 10 Plays

Barcelona hands reins to Jasikevicius



Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Η απονομή του χρυσού στον Λευτέρη Πετρούνια
Η απονομή του χρυσού στον Λευτέρη Πετρούνια
Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία
Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved