Tο όραμα - μονόδρομος του Δ. Γιαννακόπουλου και η τελευταία ελπίδα για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού
15 SHARES

Tο όραμα - μονόδρομος του Δ. Γιαννακόπουλου και η τελευταία ελπίδα για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού

Το όραμά του για έναν Παναθηναϊκό ενιαίο, αδιαίρετο, αυτοδύναμο οικονομικά και πάνω απ' όλα υγιή σε όλα τα επίπεδα, έναν Παναθηναϊκό που θα ξεφύγει μια για πάντα από το διαχρονικό φλερτ με την καταστροφή, παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο ΟΑΚΑ.

Ενα όραμα που ταυτόχρονα αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία, αλλά και ελπίδα του Συλλόγου, προκειμένου να βγει οριστικά και αμετάκλητα απ' το αδιέξοδο, αφού η μη αποδοχή των προϋποθέσεων και η μη υλοποίηση των προαπαιτούμενων από όλους τους εμπλεκόμενους θα σημάνει ταυτόχρονα και την οριστική αλλαγή σελίδας στην ιστορία του Παναθηναϊκού, υποχρεώνοντας ακόμα και τον ίδιο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να αποχωρήσει...

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη και ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια το δικό του πλάνο για να μπορέσει να δει ο ίδιος και πάνω απ' όλα ο κόσμος του Παναθηναϊκού, αυτό το όραμα να γίνεται πραγματικότητα, κάνοντας μάλιστα επίσημη πρόταση για την ανάληψη των χρεών της ΠΑΕ ύψους 20.000.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση της θωράκισης του Βοτανικού και της παραχώρησης των μετοχών από τον Αλαφούζο στον Ερασιτέχνη.

Ένα πλάνο άκρως ρεαλιστικό που η υλοποίησή του εντός του χρονοδιαγράμματος του ενός έτους που θέτει ο Δ. Γιαννακόπουλος, αυτομάτως θα βάλει ολόκληρο τον Σύλλογο (Ερασιτέχνη, ΠΑΕ, ΚΑΕ) υπό την «προστασία» του κόσμου του, αφού η μόνη λύση για να καταστεί βιώσιμο ένα τέτοιο πλάνο αφορά και στη συμμετοχή των οπαδών του τριφυλλιού. Για να γίνει και πάλι ο Σύλλογος πρωταθλητής σ' όλα τα σπορ παντοτινός...

Πολιτεία (σε σχέση με τη θωράκιση του Βοτανικού), κόσμος του Παναθηναϊκού και Δ. Γιαννακόπουλος πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη για να δημιουργήσουν έναν Σύλλογο που θα πατά γερά στα «πόδια» του και θα βαδίζει σε στέρεο έδαφος.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δήλωσε και πάλι ΕΔΩ, όπως δηλώνει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και μάλιστα, εμφανίστηκε αποφασισμένος και έτοιμος να βγει μπροστά για να δώσει λύσεις και στο γηπεδικό, αλλά -κυρίως- στον ίδιο τον Σύλλογο, τονίζοντας πως έχει την πρόθεση και να μπει στην ΠΑΕ και να συνδράμει στη σωτηρία ολόκληρου του Παναθηναϊκού.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι εξελίξεις που δεν αποκλείεται πλέον να είναι ραγδαίες είναι οι ακόλουθες;

- Η θωράκιση της Παναθηναϊκής Πολιτείας στον Βοτανικό από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή της Αθήνας.

- Η συγκέντρωση μιας οικονομικής βάσης μίνιμουμ 20.000.000 ευρώ για την εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου, στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την είσοδο στον Βοτανικό. Οικονομική βάση που θα δημιουργηθεί μέσω εγγραφής μελών και μέσω χορηγιών επιφανών και μη Παναθηναϊκών. «Δηλαδή με άλλα λόγια τα 2,5 εκατομμύρια Παναθηναϊκών, να προσφέρουν από 8 ευρώ» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δ. Γιαννακόπουλος.

- Το αίτημα προς τον Γιάννη Αλαφούζο, αφού γίνουν τα δύο προηγούμενα, για να παραχωρήσει τις μετοχές της ΠΑΕ στον Ερασιτέχνη, τονίζοντας πως αν και έπρεπε να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη του και να αποχωρήσει, είναι διατεθειμένος να αναλάβει εξ ολοκλήρου το χρέος που υπάρχει σήμερα, όπως ήταν διατεθειμένος να το πράξει και με την υλοποίηση του Athens Alive. Διευκρίνισε ξεκάθαρα, όμως, πως χωρίς γήπεδο δεν αναλαμβάνει καμία ΠΑΕ, κάτι που έχει πει πολλές φορές κατά το παρελθόν.

- Ο ίδιος στο όλο εγχείρημα θα δωρίσει τις μετοχές της ΚΑΕ, αξίας 25.000.000 ευρώ, σύμφωνα με διεθνή εταιρία ορκωτών λογιστών: «πρόκειται για μια καθαρή από χρέη εταιρία που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα brand name της Ευρώπης και όχι μια χρεοκοπημένη ομάδα που ζει το δικό της GREXIT» σημείωσε ο Δ. Γιαννακόπουλος.

Ορόσημο η 1η Ιουλίου 2020...

ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος όρισε ως ημέρα ορόσημο για το μέλλον του Συλλόγου την 1η Ιουλίου 2020, ημέρα που θα πρέπει όλα τα παραπάνω προαπαιτούμενα να έχουν ολοκληρωθεί και ουσιαστικά να έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του δικού του πλάνου για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού. Και ξεκαθάρισε πως αν τελικά δεν προχωρήσει αυτό το σχέδιο, ο ίδιος θα αναθέσει το managment της ΚΑΕ σε άνθρωπο της εμπιστοσύνης του μέχρι να βρεθεί αγοραστής για το πλειοψηφικό πακέτο ώστε να προκύψει αλλαγή ιδιοκτησίας.

«Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και γράψτε το στην πέτρα. Είναι ειλημμένη απόφαση. Κουράστηκα να είμαι ο μόνος που παλεύει.
Υπό αυτές τις συνθήκες, βλέποντας τον Σύλλογο να μικραίνει, να ψυχορραγεί και να οδηγείται στο θάνατο. δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να παραμείνω στον Παναθηναϊκό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε, ακόμα, πως στόχος του δεν είναι άλλος απ' το να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να καταστεί αυτοδύναμος οικονομικά και να ανήκει στον κόσμο του, στα πρότυπα λειτουργίας της Μπαρτσελόνα και άλλων ομάδων που έχουν προχωρήσει ήδη σε αυτόν τον άκρως επιτυχημένο τρόπο λειτουργίας.

«Ξεκάθαρη πρόθεση μας είναι ακολουθώντας το πλάνο, ο Παναθηναϊκός να μην έχει ανάγκη κανέναν όχι μόνο για τα επόμενα χρόνια αλλά για πάντα!
Πρέπει ο κόσμος της κάθε ομάδας, να είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της! Όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη» τόνισε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος κλείνοντας απηύθυνε ένα συγκλονιστικό μήνυμα προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού:

«Θέλω όλοι να καταλάβετε την κρισιμότητα των στιγμών. Την αναγκαιότητα και την υποχρέωση όλων των Παναθηναϊκών να εξασφαλίσουμε το μέλλον.

Μόνο έτσι θα πάρει σάρκα και οστά το όραμα για έναν ΕΝΙΑΙΟ, ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ αλλά πάνω απ’ όλα αυτόνομο, αυτάρκη, αυτοχρηματοδοτούμενο και αυτοδύναμο Παναθηναϊκό!

Μόνο έτσι θα ξαναζήσουμε στιγμές όπως το Γουέμπλεϊ, το Άμστερνταμ, το Μιλάνο, το Τορίνο...

Μόνο έτσι θα ράψουμε το 7ο και το 8ο αστέρι...

Μόνο έτσι θα ξανατραγουδήσουμε για τα φίνα κορίτσια και τις άλλες ομάδες του Παναθηναϊκού μας...

Μόνο έτσι θα γίνει πράξη το «Πρωταθλητή σ’ όλα τα σπορ παντοτινέ»...

Και κλείνοντας, ανεξαρτήτως της έκβασης αυτής της προσπάθειας θα έχω ήσυχη τη συνείδηση μου γιατί θα έχω κάνει ότι μπορούσα, ώστε η ομάδα που αγαπώ να επανέλθει εκεί που της αξίζει. Δηλαδή στην κορυφή».

Αναλυτικά όσα είπε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος:

«Σας ευχαριστώ που είστε εδώ και ελπίζω στο τέλος της συνέντευξης Τύπου να μην υπάρξουν απορίες, ούτε περιθώρια παρερμηνείας για τα όσα θα ειπωθούν. Γι΄ αυτόν τον λόγο, θα είμαι ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις μου και εν συνεχεία θα απαντήσω σε κάθε σας ερώτηση.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι στην Ελλάδα, βασιλιάς των σπορ είναι το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο αποτελεί όχι μόνο τη δεξαμενή αλλά ανάλογα με τις επιτυχίες της κάθε ομάδας είναι ο βασικός λόγος δημιουργίας νέων φιλάθλων.

Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό και τους φιλάθλους του, η κατάσταση της ποδοσφαιρικής ομάδας δεν είναι αυτή που θέλουμε. Αλλά κυρίως δεν είναι αυτή που θα δημιουργήσει νέες γενιές Παναθηναϊκών.

Όσο και αν το μπάσκετ φέρνει επιτυχίες, κατακτά πρωταθλήματα και Κύπελλα, όσο και αν ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, δυστυχώς δεν αρκεί ώστε να γεννηθούν νέοι Παναθηναϊκοί.

Αποτέλεσμα της μέχρι τώρα κατάστασης είναι ο Σύλλογος να είναι ουσιαστικά σε μαρασμό. Διαρκώς να συρρικνώνεται και να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Αυτό είναι απογοητευτικό για κάθε Παναθηναϊκό. Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα στο χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: μια πρόκριση σε ένα Final Four αποτελεί υπέρβαση. 

Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ένδοξες ευρωπαϊκές πορείες στο ποδόσφαιρο ανήκουν στο παρελθόν. Τελικούς στο Πρωταθλητριών, ημιτελικά στο Champions League, ευρωπαϊκά στο μπάσκετ, σερί τίτλους σε βόλεϊ ανδρών και γυναικών όπως και αναρίθμητοι τίτλοι στα τμήματα του Ερασιτέχνη δεν πρόκειται να τα ξαναζήσουμε κάτω από το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης.

H μoναδική λύση είναι ο Σύλλογος να είναι αυτόνομος, αυτάρκης, αυτοχρηματοδοτούμενος και αυτοδύναμος.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο αρκετές φορές στο παρελθόν, έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου και προσπάθησα με το ATHENS ALIVE να δώσω οριστική λύση για τον Παναθηναϊκό. Για να μην εξαρτάται από τις διαθέσεις ενός ρομαντικού αλλά και τρελού που βάζει τα λεφτά του. Όπως είπα πρόσφατα σε μία ραδιοφωνική συνέντευξη αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και δεν θα συνεχιστεί.

Το γιατί δεν προχώρησαν αυτές οι ενέργειες θα έχουμε την ευκαιρία να το εξηγήσουμε… Προέχει όμως όλοι μας, να αντιληφθούμε την κατάσταση και τη μοναδική λύση που έχουμε ώστε ο Παναθηναϊκός να μην εξαρτάται από κανέναν, τα επόμενα χρόνια.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΕ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ

Πριν όμως από αυτό θα ήθελα να κάνω έναν απολογισμό της περσινής σεζόν τόσο για την ομάδα μπάσκετ, όσο και για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.
Για μία ακόμη χρονιά η ομάδα κατέκτησε το νταμπλ, συμπληρώνοντας 24 σερί χρόνια που κατακτά έναν τουλάχιστον τίτλο κάθε σεζόν. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει άλλη ομάδα με αντίστοιχο επίτευγμα στην Ευρώπη.

ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΝ ΠΙΤΙΝΟ

Για όλους εμάς στον Παναθηναϊκό ωστόσο η περσινή σεζόν ήταν ιστορική για έναν ακόμη λόγο.

Έναν λόγο που έχει ονοματεπώνυμο: Ρικ Πιτίνο.

Ο κύριος Πιτίνο είναι ένας ακόμη λόγος για να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Παναθηναϊκοί. Αποτελεί τεράστια τιμή για την ομάδα, για τον Σύλλογο και για το ελληνικό μπάσκετ ότι αυτός ο σπουδαίος προπονητής, μέλος του Hall Of Fame, ήταν προπονητής του Παναθηναϊκού.

Μάθαμε πολλά από εκείνον και τον ευχαριστούμε από καρδιάς για όσα πρόσφερε στην ομάδα μας. Νιώθουμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει πλέον έναν ακόμη πολύ σημαντικό φίλο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Όταν έχεις τον κόουτς Πιτίνο, θα εξαντλήσεις κάθε περιθώριο για να τον κρατήσεις στην ομάδα. Και αυτό πράξαμε. Η οικογένεια ωστόσο είναι πάνω απ’όλα και ο κόουτς το απόδειξε στην πράξη, ακόμη και αν μας στενοχώρησε η απόφαση του.

Είναι απ’ αυτές όμως τις αποφάσεις που δείχνουν πόσο μεγάλος είναι ως άνθρωπος και όχι μόνο ως επαγγελματίας.

Κάπου εδώ θέλω να τονίσω ότι το επίτευγμα να φέρουμε στην Ελλάδα ένα μύθο όπως ο κόουτς Πιτίνο, δυστυχώς θα γίνει ακόμη δυσκολότερο στο μέλλον με συμπεριφορές και καταστάσεις σαν κι αυτές που προκάλεσε ο Ολυμπιακός και η διοίκηση του.

Κανένας σοβαρός άνθρωπος, δεν μπορεί να δεχτεί ότι υπάρχει ομάδα που φεύγει από τα παιχνίδια στο ημίχρονο, που απαιτεί από την ΚΕΔ να παρανομήσει, που τρομοκρατεί διαιτητές και μετά πανηγυρίζει αγκαλιά με τους χούλιγκαν και που αρνείται να κατέβει σε έναν αγώνα επειδή δεν είναι διαιτητές της αρεσκείας του. Φέραμε στην Ελλάδα έναν μύθο και επειδή έκανε το έγκλημα να προηγείται η ομάδα του με 15 πόντους στο ημίχρονο και να πηγαίνει για διαφορά ρεκόρ , ο Ολυμπιακός όχι μόνο έφυγε από το παρκέ αλλά δεν ξανακατέβηκε απέναντι στον Παναθηναϊκό… Κι όλα αυτά με την απαίτηση να παρανομήσουν όλοι για να μην τιμωρηθεί. Το ελληνικό μπάσκετ όντως μικραίνει αλλά όχι γιατί ο Ολυμπιακός έπεσε στην Α2.

Μικραίνει με όσα έκαναν οι κύριοι Αγγελόπουλοι και οι σύμβουλοι τους από τις 13 Φεβρουαρίου και μετά. Τους εύχομαι λοιπόν καλή τύχη, στα σαλόνια της Α2...

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ

Πάμε τώρα στο κεφάλαιο Αργύρης Πεδουλάκης: Από την στιγμή που ο κόουτς Πιτίνο δεν συνέχισε στον Παναθηναϊκό, η μοναδική επιλογή μας ήταν ο Αργύρης Πεδουλάκης. Όχι γιατί δεν υπήρχαν άλλες επιλογές αλλά γιατί πέρα από το ότι είναι ο Καλύτερος Έλληνας Προπονητής, είναι και ένας γνήσιος μάγκας. Το γεγονός ότι διαδέχτηκε τον κόουτς Ομπράντοβιτς το 2012 και τώρα τον μύθο που λέγεται Πιτίνο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Οι προπονητικές γνώσεις, το ένστικτο αλλά και ο δυναμισμός του κόουτς, μαζί με κάποια άλλα στοιχεία που ταιριάζουν απόλυτα στο δικό μου κώδικα αξιών με κάνουν πάρα πολύ αισιόδοξο για την πορεία της ομάδας, με τον Αργύρη στο τιμόνι.

Είμαι σίγουρος ότι τα 24 χρόνια σερί θα γίνουν 25 και ότι ο Παναθηναϊκός με την πορεία του θα κάνει τον κόσμο υπερήφανο για ακόμη μία χρονιά. Τη σεζόν 2012-13 με μικρότερη οικονομική στήριξη λόγω της κρίσης και με μία εντελώς καινούργια ομάδα, καθώς στο καράβι είχαν μείνει μόνο ο Διαμαντίδης με τον Τσαρτσαρή, δεν πήγαμε στο FINAL 4 για ένα σουτ. Φέτος που θα δώσουμε στον Αργύρη το ίδιο μπάτζετ που θα είχε ο Πιτίνο, πολύ μεγαλύτερο του 2012-13, πιστεύω ότι το σουτ θα μπει και θα κάνουμε την υπέρβαση, να φτάσουμε στο Final-4 που όλοι τόσο επιθυμούμε.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ

Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου είχαμε δεσμευτεί ότι ο Σύλλογος θα κατακτήσει ξανά το σεβασμό όλων. Και αυτό φαντάζομαι ότι έναν χρόνο μετά είναι αντιληπτό από όλους. Και από φίλους και από αντιπάλους. Ως σήμερα έχουμε αποπληρώσει ή ρυθμίσει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών που παραλάβαμε.

Ο Σύλλογος έχει οργανωθεί σε επαγγελματικά πρότυπα δομής και λειτουργίας και παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει γηπεδικές εγκαταστάσεις και τα τμήματα του μοιράζονται στα διάφορα γήπεδα της Αθήνας, καταφέραμε και σε αγωνιστικό επίπεδο να πετύχουμε σημαντικά επιτεύγματα.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα μας για εγγραφή μελών, ήταν απογοητευτική για να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη ντροπιαστική.
Θέλω να επαναλάβω τα συγχαρητήρια μου σε όσους συνετέλεσαν σε αυτό το μικρό θαύμα. Ειδικά θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο, Στέφανο Αυγουλέα, τον Γενικό Γραμματέα, Παναγιώτη Μπόμη και τον Γενικό Διευθυντή, Σταύρο Ντίνο, αλλά κι έναν προσωπικό μου φίλο, τον Στέφανο.

Πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά, ο Σύλλογος θα βαδίσει με σταθερά βήματα προς τις επιτυχίες και τη φετινή σεζόν.

Η ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ

Το μπάσκετ, ο Ερασιτέχνης και φυσικά η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού, για να περάσουν στη νέα εποχή, χρειάζονται ιδιόκτητες γηπεδικές εγκαταστάσεις, οι οποίες πέρα από έσοδα , θα εξασφαλίσουν και τον καλύτερο δυνατό τρόπο λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα.

Ο Παναθηναϊκός, ο μεγαλύτερος Σύλλογος της Ελλάδος και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική ομάδα από τις λεγόμενες μεγάλες που δεν έχει δικό της γήπεδο και δικές της εγκαταστάσεις.

Πόσο μάλλον όταν της ανήκει έκταση 30 ολόκληρων στρεμμάτων στο κέντρο της Αθήνας. Τριάντα στρέμματα στο κέντρο της Αθήνας ξέρετε πόσο κοστίζουν; Αν κάποιος θέλει να αγοράσει 30 στρέμματα στο κέντρο θα πρέπει να εκταμιεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Για να μην πω και παραπάνω...

Εδώ και καιρό είχα ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια ώστε αυτή η τεράστια αδικία να αποκατασταθεί. Το project ATHENS ALIVE με την αξιοποίηση των Oλυμπιακών Εγκαταστάσεων που ρημάζουν, για το οποίο δαπανήθηκε εκτός από χρόνο και ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό για μελέτες, ήταν για μένα η καλύτερη δυνατή λύση σε όλα τα επίπεδα. Το έχω πει και θα το πω και σήμερα. Το ΟΑΚΑ παραμένει η καλύτερη λύση, αλλά δυστυχώς θα καθυστερήσει.

Παρά το γεγονός ότι είχαν βρεθεί και ξένοι επενδυτές που θα στήριζαν μαζί με εμένα αυτή την προσπάθεια δυστυχώς στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας αλλά και των διαφόρων συμφερόντων η προσπάθεια αυτή όχι μόνο καθυστέρησε αλλά τελικά ματαιώθηκε.

Όταν καταλάβαμε τον υπόγειο πόλεμο που γινόταν στο ATHENS ALIVE, αν και είμαι άνθρωπος που δεν το βάζει εύκολα κάτω και αυτό έχει αποδειχτεί στην πορεία των ετών, μετά από προτροπή του Αλέξη Τσίπρα άρχισα να εξετάζω τη λύση Βοτανικός.

Συνέχισα και συνεχίζω τις επαφές μου με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μου παρουσίασε με επιχειρήματα και με έπεισε με το πάθος και τη διάθεση του για το ότι η Παναθηναϊκή Πολιτεία στο Βοτανικό και η αποκατάσταση της αδικίας έναντι της ομάδας μας είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο.

Όλα είχαν πάρει το δρόμο τους μέχρι την προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών. Μετά από αυτό το γεγονός και επειδή ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να βγάλει η κάλπη στις 7 Ιουλίου, συναντήθηκα ως όφειλα, δύο φορές και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να εξασφαλίσω κι από εκείνον τις αντίστοιχες δεσμεύσεις για το έργο. Κάτι το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει γίνει. Από τη στιγμή που και οι δύο αρχηγοί έχουν δεσμευτεί για τη δημιουργία της Παναθηναϊκής Πολιτείας στο Βοτανικό, δεν μπορώ να φανταστώ ποιος θα αντιδράσει ώστε το έργο να μην γίνει. Δεν μπορώ να φανταστώ ποιος θα βγει και θα κάνει κωλοτούμπα, ενώ έχουν βγει κι έχουν πει ότι είμαστε 100% υπέρ του Βοτανικού!

Η ΕΝΘΕΡΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το πλέον ευχάριστο είναι ότι και ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, είναι ακόμα πιο ένθερμος υποστηρικτής του project και από εμένα!

Σας ανακοινώνω ότι, στη συνάντηση που είχαμε αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, συμφωνήσαμε πως άμεσα μετά την ολοκλήρωση των Εθνικών εκλογών θα συστήσουμε από κοινού ομάδα εργασίας.

Απ’ αυτή την ομάδα εργασίας θα προκύψει ο πιο ασφαλής τρόπος νομοθέτησης του έργου. Είτε με την τροποποίηση της Διπλής Ανάπλασης ώστε να προκύψει και Γήπεδο Μπάσκετ, είτε με την κατασκευή του Γηπέδου Μπάσκετ σε διπλανό οικόπεδο του Δήμου Αθηναίων. Ό,τι εισηγηθεί αυτή η ομάδα, αυτό και θα γίνει. Επίσης, με τον Κώστα Μπακογιάννη συμφωνήσαμε και τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου, τον οποίο θα ανακοινώσουμε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουμε.

Τι περιμένω από τους αρμοδίους; Με δεδομένη την αξία της Λεωφόρου και φυσικά με τα όσα έχουν προσφερθεί στο παρελθόν σε άλλες ομάδες, χωρίς να έχουν δώσει κάποια Λεωφόρο, ως Σύλλογος απαιτούμε η Παναθηναϊκή Πολιτεία στο Βοτανικό να μας δοθεί. Να μπούμε στις εγκαταστάσεις είτε ως ιδιοκτήτες, είτε με μία συμφωνία για 99 χρόνια χρήσης, ότι ισχύει δηλαδή τώρα στο νόμο της Διπλής Ανάπλασης. Τίποτα λιγότερο δεν θα γίνει αποδεκτό. Το επαναλαμβάνω: Τίποτα λιγότερο δεν θα γίνει αποδεκτό.

Κάθε μέρα που περνάει και ο Παναθηναϊκός δεν έχει τις δικές του γηπεδικές εγκαταστάσεις αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη ανισονομίας και απόλυτης αδικίας έναντι της μεγαλύτερης ομάδας της Ελλάδος. Και αυτό φαντάζομαι ότι δεν το θέλει κανείς σε όποια πολιτική παράταξη και αν ανήκει.

Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Συλλόγου βρισκόμαστε τόσο κοντά στη λύση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει όλοι μαζί, να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση.

Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να κάνω τα αδύνατα-δυνατά ώστε το συντομότερο δυνατόν, οι Παναθηναϊκοί να μπούμε στο δικό μας σπίτι. Δεν ζητάμε χάρη από κανέναν. Το δικαιούμαστε και θα θυσιάσουμε για αυτό μια περιούσια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και ακόμα μεγαλύτερης συναισθηματικής αξίας. Η δημιουργία της Παναθηναϊκής Πολιτείας είναι μέρος της λύσης ώστε ο Σύλλογος να βγει από το τέλμα και να ατενίσει επιτέλους με αισιοδοξία το μέλλον.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Πάμε λοιπόν τώρα στο μέλλον…

Ανεξάρτητα από το θέμα του γηπέδου, εδώ και καιρό έχω τονίσει την ανάγκη ο Σύλλογος να λειτουργήσει σε άλλα πρότυπα, ακολουθώντας για παράδειγμα το μοντέλο της Μπαρτσελόνα, της Ντόρτμουντ και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών Συλλόγων. Να στηριχθεί και να ανήκει δηλαδή στον κόσμο του. Στα εκατομμύρια των φιλάθλων του.

Γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον του. Μου φαίνεται αδιανόητο το μέλλον του Παναθηναϊκού να συνεχίσει να εξαρτάται από την ύπαρξη ή έστω τις διαθέσεις ενός ανθρώπου! Ακόμα και αν αυτός λέγεται Γιαννακόπουλος!

Πολύ περισσότερο όταν το περιβάλλον στον αθλητισμό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο και οι απαιτήσεις αυξάνονται διαρκώς.

Το έχω θέσει αρκετές φορές, θα το κάνω για μία ακόμη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο:

Ο Παναθηναϊκός χωρίς την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του κόσμου του, δεν θα επιβιώσει. Θα μικραίνει ολοένα περισσότερο και θα οδηγηθεί στην πλήρη απαξίωση και τον αφανισμό.

Στο ποδόσφαιρο είμαστε 9 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, 5 χρόνια χωρίς τίτλο και ο άλλοτε Πρέσβης του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, δεν υπάρχει πια στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Στο μπάσκετ κατεβήκαμε ένα σκαλόπατι στην Ευρώπη, ενώ στον Ερασιτέχνη από εκεί που ήμασταν Παντοτινοί πρωταθλητές σε όλα τα σπορ, είχαμε καταντήσει μέχρι να αναλάβω πέρυσι, να είμαστε ανυπόληπτοι σε όλους τους τομείς και εκτός από το Βόλεϊ Ανδρών όλα τα υπόλοιπα τμήματα να είναι στην Α2.

Αυτή είναι η σκληρή και μοναδική αλήθεια. Και σας το λέω κοιτώντας σας στα μάτια. Γιατί έτσι έχω μάθει να λέω την αλήθεια ακόμα και αν δεν είναι αρεστή.
Δεν κάνω απλά κάλεσμα στον κόσμο του Παναθηναϊκού αλλά σημαίνω συναγερμό. Το τελευταίο καμπανάκι πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Το 2012, μου ζητήθηκε να παραμείνω και να κρατήσω το μπάσκετ ψηλά… Το έκανα!

Μου ζητήθηκε να σώσω τον Ερασιτέχνη… Το έκανα!

Μου ζητήθηκε να δώσω λύση στο γηπεδικό… Είμαι εδώ για να το κάνω!

Μου ζητείται να μπω στην ΠΑΕ, να σώσω εν τέλει όλο τον Παναθηναϊκό… Ακόμα και για αυτό είμαι εδώ κι έχω την πρόθεση να το κάνω!

Για να συμβεί όμως αυτό, υπάρχει μόνο ένας τρόπος.

Η μόνη λύση για να μην επέλθει η καταστροφή και ο αφανισμός του Συλλόγου είναι η Πολιτεία, ο κόσμος και εγώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε έναν Σύλλογο που θα πατάει γερά στα πόδια. Που θα βαδίζει σε στέρεο έδαφος!

Μέσα στον επόμενο χρόνο θα πρέπει να γίνουν τα εξής και με σειρά προτεραιότητας:

Πρώτα απ΄όλα, η Πολιτεία να θωρακίσει και να διευκολύνει με κάθε τρόπο την Παναθηναϊκή Πολιτεία στον Βοτανικό. Τις δεσμεύσεις τις έχουμε πάρει.

Στη συνέχεια, μέσω εγγραφής μελών και μέσω χορηγιών των επιφανών και μη Παναθηναϊκών να δημιουργηθεί μια οικονομική βάση μίνιμουμ 20 εκατομμυρίων ευρώ η οποία απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου στη μεταβατική περίοδο, μέχρι να μπούμε στο Βοτανικό. Δεν γίνεται οι επιφανείς Παναθηναϊκοί το μόνο που τους ενδιαφέρει να είναι το πως θα πάρουν μια πρόσκληση για να δουν τζάμπα το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός ή να πάρουν ένα τζάμπα πάρκινγκ για να μπουν. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είμαστε όλοι Παναθηναϊκοί.

20 εκατομμύρια. Δηλαδή με άλλα λόγια τα 2,5 εκατομμύρια Παναθηναϊκών, να προσφέρουν από 8 ευρώ ή οι επιφανείς Παναθηναϊκοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΛΑΦΟΥΖΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αφού γίνουν τα παραπάνω θα ζητήσουμε από τον Γιάννη Αλαφούζο να παραχωρήσει τις μετοχές της ΠΑΕ στον Ερασιτέχνη. Κανονικά στην κατάσταση που έχει περιέλθει το ποδοσφαιρικό τμήμα, θα έπρεπε να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη του και να αποχωρήσει.

Εμείς όμως είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε εξολοκλήρου το χρέος που υπάρχει σήμερα όπως ήμουν διατεθειμένος να το αναλάβω με την υλοποίηση του ATHENS ALIVE. Άλλωστε έχουμε συνηθίσει να αποπληρώνουμε χρέη άλλων. Χωρίς γήπεδο όμως δεν αναλαμβάνω καμία ΠΑΕ. Το έχει πει πολλές φορές. Ουσιαστικά γίνεται μια πρόταση 20 εκατ. ευρώ στον κ. Αλαφούζο για να παραδώσει την ΠΑΕ στον Ερασιτέχνη.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία στον κ. Αλαφούζο να αποτελέσει και εκείνος μέρος της ιστορικής αλλαγής σελίδας του Συλλόγου.

Η ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Από την πλευρά μου, εκτός από τον επιπλέον πολύτιμο χρόνο που θα χρειαστεί να αφιερώσω για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, θα δωρίσω και το τονίζω ΘΑ ΔΩΡΙΣΩ, τις μετοχές της ΚΑΕ, η αξία των οποίων σύμφωνα με διεθνή εταιρία ορκωτών λογιστών ανέρχεται στο ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς πρόκειται για μια καθαρή από χρέη εταιρία που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα brand name της Ευρώπης και όχι μια χρεοκοπημένη ομάδα που ζει το δικό της GREXIT.

ΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΗΣ 1ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΝ…

Σε αντίθετη περίπτωση και αν για μία ακόμη φορά δεν υπάρξει ανταπόκριση την 1η Ιουλίου του 2020 θα αναθέσω το management της ΚΑΕ σε άνθρωπο εμπιστοσύνης μου, όπου θα την τρέξει αποκλειστικά με βάση τα έσοδα της, μέχρι να βρεθεί αγοραστής για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ώστε να προκύψει αλλαγή ιδιοκτησίας. Κουράστηκα να παλεύω μόνος μου...

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και γράψτε το στην πέτρα. Είναι ειλημμένη απόφαση. Κουράστηκα να είμαι ο μόνος που παλεύει. Θα πρέπει να έρθουν κι άλλοι δίπλα μου, κοιτάω αριστερά, κοιτάω δεξιά και δεν υπάρχει κανείς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, βλέποντας τον Σύλλογο να μικραίνει, να ψυχορραγεί και να οδηγείται στο θάνατο. δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να παραμείνω στον Παναθηναϊκό.

Κλείνοντας θέλω να πιστεύω ότι αυτά είναι επαρκή κίνητρα ώστε ο κόσμος του Παναθηναϊκού να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί για να αναστηθεί ο μεγαλύτερος Σύλλογος της Ελλάδος.

Ένας παράγοντας που αγαπάει την ομάδα του οφείλει όχι μόνο να φέρνει τρόπαια και διακρίσεις αλλά να θωρακίσει και το μέλλον της. Οι άνθρωποι άλλωστε δεν ζουν για πάντα αλλά ούτε και πρέπει να δέσμιοι της ομάδας, όταν δεν βρίσκεται διάδοχη κατάσταση.

Δεσμεύομαι ότι αν καταφέρουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της Παναθηναϊκής Πολιτείας και να διασφαλίσω ότι ο ενιαίος Παναθηναϊκός θα είναι αυτόνομος, αυτάρκης, αυτοχρηματοδοτούμενος, και αυτοδύναμος θα ηγούμαι της προσπάθειας αυτής.

Μετά το πέρας αυτής της περιόδου και καθώς ζητούμενο μου δεν είναι να είμαι ισόβιος Πρόεδρος, θα προκηρύξω εκλογές ώστε να κριθώ από τον κόσμο. Από τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού. Ο νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού θα εκλεγεί από τα μέλη-μετόχους του, στα πρότυπα λειτουργίας της Μπαρτσελόνα και των άλλων ομάδων που έχουν προχωρήσει ήδη σε αυτόν τον άκρως επιτυχημένο μοντέλο διοίκησης.

Ήδη έχει γίνει προεργασία και στο σωστό χρόνο θα παρουσιαστεί ο τρόπος που κάθε Παναθηναϊκός θα μπορέσει να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή, της Παναθηναϊκής Αναγέννησης.

Θέλω να ξεκαθαρίσω επίσης ότι το ποσό των 20 εκατομμυρίων που έχουμε προβλέψει και είναι άπαξ θα είναι ικανό για να θέσει σε λειτουργία τη μηχανή που θα βάλει τον Παναθηναϊκό σε άλλη τροχιά.

Ξεκάθαρη πρόθεση μας είναι ακολουθώντας το πλάνο, ο Παναθηναϊκός να μην έχει ανάγκη κανέναν όχι μόνο για τα επόμενα χρόνια αλλά για πάντα!

Πρέπει ο κόσμος της κάθε ομάδας, να είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της! Όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη.

Τι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια;

Προέδρους να υπεξαιρούν χρήματα από την ομάδα τους.

Προέδρους να ρίχνουν την ομάδα τους στην Α2 για ένα καπρίτσιο στιγματίζοντας την Ιστορία της.

Προέδρους να εμπλέκονται σε δικογραφίες για στημένους αγώνες.

Και πόσα άλλα παραδείγματα παραβατικότητας

Δεν μπορεί τέτοιες συμπεριφορές να γίνονται αποδεκτές.

Δεν μπορεί κάποιος επειδή έχει ένα γεμάτο πορτοφόλι να παίζει με την Ιστορία της ομάδας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Ο κόσμος πρέπει να έχει τη δύναμη να καταδικάζει και να αλλάζει ανθρώπους που λερώνουν τις ομάδες τους και τον αθλητισμό. Ο κόσμος πρέπει να έχει τη δύναμη να εκλέγει κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση.

Γιατί στην τελική η ομάδα είναι ο κόσμος της και όχι οι μετοχές. 

Θέλω όλοι να καταλάβετε την κρισιμότητα των στιγμών. Την αναγκαιότητα και την υποχρέωση όλων των Παναθηναϊκών να εξασφαλίσουμε το μέλλον.

Μόνο έτσι θα πάρει σάρκα και οστά το όραμα για έναν ΕΝΙΑΙΟ, ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ αλλά πάνω απ’ όλα αυτόνομο, αυτάρκη, αυτοχρηματοδοτούμενο και αυτοδύναμο Παναθηναϊκό!

Μόνο έτσι θα ξαναζήσουμε στιγμές όπως το Γουέμπλεϊ, το Άμστερνταμ, το Μιλάνο, το Τορίνο…

Μόνο έτσι θα ράψουμε το 7ο, το 8ο, το 10ο αστέρι…

Μόνο έτσι θα ξανατραγουδήσουμε για τα φίνα κορίτσια και τις άλλες ομάδες του Παναθηναϊκού μας…

Μόνο έτσι θα γίνει πράξη το «Πρωταθλητή σ’ όλα τα σπορ παντοτινέ»…

Και κλείνοντας, ανεξαρτήτως της έκβασης αυτής της προσπάθειας θα έχω ήσυχη τη συνείδηση μου γιατί θα έχω κάνει ότι μπορούσα, ώστε η ομάδα που αγαπώ να επανέλθει εκεί που της αξίζει. 

Δηλαδή στην κορυφή…

Όσες προσπάθειες και να κάνω για γήπεδο, όσες προσπάθειες και να κάνω για την ΠΑΕ - τέσσερις, πέντε αποτυχημένες; - είναι τέσσερις, πέντε παραπάνω από όσες έχει κάνει ο οποιοσδήποτε άλλος.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου…

Με βάση τις προηγούμενες συναντήσεις που έχετε κάνει με τον κ. Αλαφούζο, και με διαφορετικά δεδομένα στο χρέος, έχετε την αίσθηση πως θα κάνει αποδεκτή την πρόταση; Η πρόταση αυτή ισχύει από σήμερα ή μόλις ολοκληρωθεί η ομάδα εργασίας με τον Δήμο για τον Βοτανικό;

«Με τον κ. Αλαφούζο έχω να μιλήσω πάνω από ένα χρόνο. Δεν έχουμε ανταλλάξει απόψεις επί του θέματος. Έχει πει δημοσίως πως θέλει να φύγει από τον Παναθηναϊκό και νομίζω ότι η πρόταση αυτή είναι η λύση. Θα μπουν στην τσέπη του 20 εκατ. ευρώ για να φύγει από τον Παναθηναϊκό. Το ανέφερα στην πρώτη δήλωση, θα πρέπει να θωρακιστεί το έργο, μετά τις εκλογές θα γίνει η ομάδα εργασίας και θα πέσουν υπογραφές, το δεύτερο σκέλος είναι ο κόσμος του Παναθηναϊκού να κινητοποιηθεί και να βάλει το χέρι στην τσέπη για την ομάδα που αγαπάει, και το τρίτο κομμάτι να πάρουμε τις μετοχές του κ. Αλαφούζου».

Έχετε πάρει μηνύματα πως μπορεί αυτή τη φορά οι εκκλήσεις να έχουν ανταπόκριση; Στο παρελθόν δεν είχαν ανάλογο αποτέλεσμα ανάλογες εκκλήσεις, όπως στην Παναθηναϊκή Συμμαχία ή στον Ερασιτέχνη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι που έχουν εκδηλώσει πρόθεση να βοηθήσουν;

«Τότε δεν υπήρχε πλάνο γηπέδου, τώρα υπάρχει πλάνο γηπέδου. Θέλω να πιστεύω πως είτε κάποιος έχει 1 ευρώ, είτε κάποιος που έχει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην τσέπη του για τον Παναθηναϊκό, όλοι θα βοηθήσουν... Είναι Παναθηναϊκός Συναγερμός, εγώ έτσι το βλέπω».

Αν προχωρήσει ο Βοτανικός και δεν μαζευτούν τα χρήματα τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση;

«Εγώ σας ξεκαθάρισα το πλάνο, αν δεν ολοκληρωθεί το πλάνο συνολικά εγώ δεν θα συμμετάσχω».

Η πρόταση στον κ. Αλαφούζο γίνεται άμεσα ή μόλις συγκεντρωθεί το ποσό των 20 εκατ. ευρώ;

«Είπα πως υπάρχουν προτεραιότητες. Θωρακίζεται το γήπεδο, μαζεύεται το «μαξιλάρι» των χρημάτων που σας είπα, και το τρίτο κομμάτι γίνεται πρόταση 20 εκατ. ευρώ στον κ. Αλαφούζου».

Αν θέλετε να μας πείτε από ποιον έγινε ο υπόγειος πόλεμος που αναφερθήκατε, στο Athens Alive;

«Όταν δεν υπάρχουν οι αποδείξεις, δεν μπορείς να μιλήσεις με ονόματα. Αίσθηση έχω αλλά θα προτιμούσα να την κρατήσω για τον εαυτό μου».

Τέλη Μαρτίου υπήρξε μια ανακοίνωση του Παναθηναϊκού ΑΟ εναντίον του κ. Μπακογιάννη που έκανε αναφορά σε προεκλογικά παιχνίδια επειδή αναφέρθηκε στον Βοτανικό στον οποίο εμφανιστήκατε εναντίον. Εσείς 9 Μαΐου τοποθετηθήκατε υπέρ του Βοτανικού, τι άλλαξε για ένα πλάνο που εσείς δεν ήσασταν υπέρ του;

«Δεν ήμουν υπέρ του Βοτανικού γιατί θεωρούσα και συνεχίζω να θεωρώ πως η πρόταηση να γίνουν όλα αυτά εδώ στο ΟΑΚΑ ήταν καλύτερη. Θεωρούσα πως οι εμπορικοί χώροι ήταν καλύτεροι και θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα για τον Σύλλογο. Λόγω γραφειοκρατίας και άλλων θεμάτων, δεν μπορούσε να προχωρήσει στο χρονικό πλαίσιο που θα θέλαμε. Ο Βοτανικός δεν ήταν και δεν είναι η πρώτη μου επιλογή, αλλά είναι σήμερα η πιο ρεαλιστική για αυτό και είμαι τόσο υπέρ. Όσο για το πρώτο σκέλος της ερώτησης, τότε ο κ. Μπακογιάννης δεν ήταν εκλεγμένος Δήμαρχος, δεν είχε μιλήσει με τον Παναθηναϊκό και δεν ήθελα σε καμία περίπτωση, κανένας, και νομίζω το κατάφερα αυτό να χρησιμοποιήσει τον Παναθηναϊκό, τον Βοτανικό και τις γηπεδικές εγκαταστάσεις σε προεκλογικά παιχνίδια. Θα με ρωτήσετε βέβαια ποιος ο λόγος που κάνω σήμερα αυτή τη συνέντευξη πριν τις εκλογές. Ο λόγος που την κάνω είναι γιατί έχω καταφέρει και έχω δεσμεύσει και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη και θα ήθελα μπροστά σε όσα εκατομμύρια μας παρακολουθήσουν σήμερα, να υπάρχει αυτή η δέσμευση έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να κάνει κωλοτούμπα αύριο».

Πριν από 11 χρόνια ο Παναθηναϊκός διοικούταν από αρκετά ισχυρούς παράγοντες. Σήμερα εσείς, σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από το 2008, ζητάτε από τον κόσμο του Παναθηναϊκού να συμβάλλει. Τι έφταιξε σε αυτό το διάστημα και δεν μπόρεσαν τόσα πολλά πορτοφόλια να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό να μην έρθει σε αυτή την κατάσταση;

«Αν θυμάμαι καλά, τότε μαζεύτηκαν περίπου 180 εκατ. ευρώ. Για αυτά πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Πατέρα που τα κατασπατάλησε. Σήμερα, 11 χρόνια μετά, συνεχίζουμε να πληρώνουμε την κακοδιαχείριση του κ. Πατέρα».

Είναι πασιφανές κι από αυτά που είπατε κι από αυτά που ξέραμε πως ως αποκλειστικός χρηματοδότης της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη έχετε όρια το που μπορείτε να φτάσετε την οικονομική συνεισφορά. Μιλώντας για το θέμα Πιτίνο, είναι αληθές, όχι για τις προσωπικές του απαιτήσεις, ότι ο ζήτησε αυξήσεις πραγμάτων του μπάτζετ που θα εκτόξευε κατά 40% το κόστος της ομάδας για την επόμενη χρονιά;

«Αυτά είναι στα πλαίσια της φαντασίας. Με τον κ. Πιτίνο είχαμε συμφωνήσει σε όλα, υπήρχε πλάνο για την ομάδα για τη νέα χρονιά. Ήμασταν βέβαιοι και οι δυο πως θα συνεχίσουμε. Όταν επέστρεψε στην Αμερική, μου ανέφερε κάποιους σοβαρούς οικογενειακούς λόγους που δεν θα του επέτρεπαν να γυρίσει στη χώρα κι αυτό είναι απόλυτα σεβαστό»...

Στις συζητήσεις που έχετε κάνει με τον κ. Μπακογιάννη, σας έχει δώσει την εντύπωση πως είναι προτιμότερο το όμορο οικόπεδο για το μπάσκετ ή υπάρχει κίνδυνος αν μπει γήπεδο μπάσκετ να πειραχτεί η Διπλή Ανάπλαση και να καθυστερήσει η διαδικασία; Επίσης, έχει γίνει κάποια κουβέντα για το μέγεθος του γηπέδου του ποδοσφαίρου και για τα πρότυπα του γηπέδου μπάσκετ, αν θα είναι όπως η «Zalgirio Arena»;

«Ο κ. Μπακογιάννης είναι πάρα πολύ ένθερμος για να προχωρήσει το έργο. Το αν θα γίνει σε διπλανό οικόπεδο ή με την σημερινή κατάσταση, στην ομάδα εργασίας που θα αποτελείται από νομικούς και μηχανικούς, κι από ανθρώπους που ασχολούνται με συντελεστές δόμησης κλπ. Κλπ., θα βγάλουν και θα μας πουν το καλύτερο πλάνο. Αυτό το αποτέλεσμα θα ακολουθήσουμε όπως είπα. Μπορώ να σας πω αλλά όχι με ασφάλεια, ότι το γήπεδο ποδοσφαίρου θα πάει στις 38.000, του μπάσκετ στις 15.500 και εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του».

Μιλήσατε για τα 20 εκατ. ευρώ που είναι σημαντική προϋπόθεση, για να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για το πως θα ζητηθούν από τον κόσμο αυτά τα χρήματα; Υπάρχει κάποια επικοινωνία για να μαζευτούν αυτά τα χρήματα; Από τους επιφανείς είναι πιο εύκολο.

«Βεβαίως, θα υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, θα υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα μπορεί κάποιος να συνεισφέρει. Αυτά θα παρουσιαστούν σε ένα μεγάλο πλάνο, όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά κι εκτός γιατί υπάρχουν πολλοί Παναθηναϊκοί και πολλοί Έλληνες που θέλουν τον Παναθηναϊκό εκεί που πρέπει να είναι και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν κι αυτοί».

Πριν λίγο καιρό είχατε αναφερθεί στο κομμάτι ενιαίος Παναθηναϊκός. Έχει γίνει κάποια κρούση για κάποιους πιθανούς συμπαίκτες ή δεν έχει προχωρήσει η φάση αυτή;

«Σήμερα γίνεται η κρούση. Σήμερα βγαίνουμε και λέμε τι ζητάμε από τον κόσμο».

Ας υποθέσουμε ότι τρέχει όλη αυτή η προσπάθεια, με επιφανείς Παναθηναϊκούς και με τον απλό κόσμο και υπάρχει ανταπόκριση και ο κόσμος βλέπει έναν ενιαίο Παναθηναϊκό με όραμα για το γήπεδο. Αν όλα πάνε καλά η χρηματοδότηση του γηπέδου θα έχει να κάνει με τα χρήματα, τα 20 εκατ. ευρώ που έχετε θέσει ως στόχο ή είναι κάτι άλλο;

«Τα 20 εκατ. ευρώ σας είπα είναι για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Παναθηναϊκός στη μεταβατική περίοδο μέχρι να μπει τις δικές του εγκαταστάσεις. Η χρηματοδότηση του γηπέδου, είναι καλυμμένη στο 100%. Το πως ανέφερα και νωρίτερα, σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Μπακογιάννη, θα βγούμε μαζί και θα σας πούμε με κάθε λεπτομέρεια και το τελευταίο ευρώ από που προέρχεται».

Αν υποθέσουμε πως όλα πάνε καλά και πάει να προχωρήσει αυτό το μοντέλο, όπου τα πάντα θα κρίνονται από τον Ερασιτέχνη, θα υπάρχει μια κεντρική διοίκηση για όλα;

«Ο ερασιτέχνης θα είναι όπως πρέπει να είναι, η «Μάνα του Λόχου», όλα τα τμήματα θα ανήκουν στον Ερασιτέχνη. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα είναι υπεύθυνοι για το μπάσκετ, για το ποδόσφαιρο, για το πόλο, το βόλεϊ κοκ. Και βέβαια θα κρίνονται και κάθε δυο χρόνια θα υπάρχουν εκλογές, ώστε η διοίκηση αν δεν έχει πράξει αυτά τα οποία πρέπει και δεν έχει φέρει αποτελέσματα, να μπορεί να αλλάξει. Στη χώρα γιατί γίνονται εκλογές; Ένας σύλλογος τι είναι; Μια μικρογραφία μιας χώρας είναι».

Του χρόνου 1η Ιουλίου 2020 είπατε πως θα παραχωρήσετε το μάνατζμεντ της ΚΑΕ με προοπτική να αποχωρήσετε αν δεν συγκεντρωθούν τα 20 εκατ. ευρώ που αναφέρατε ή έχει να κάνει αυτό και με το πρότζεκτ του γηπέδου;

«Σας είπα είναι οι προϋποθέσεις το να προχωρήσει το πρότζεκτ του γηπέδου και να μαζευτούν αυτά τα χρήματα, για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο κάτω από τον Ερασιτέχνη».

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που έχει να κάνει και με το πρόσφατο παρελθόν. Στις επαφές και στις προσπάθειες που έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, έχετε απευθυνθεί και σε πρώην μετόχους του Παναθηναϊκού; Στον κ. Βαρδινογιάννη, στον κ. Πατέρα που αναφέρατε προηγουμένως, έχετε επικοινωνήσει και τι έχετε εισπράξει;

«Ευχής έργον θα ήταν σε αυτή την προσπάθεια όχι μόνο οι πρώην μέτοχοι του Παναθηναϊκού αλλά όλοι οι Παναθηναϊκοί να είναι κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Έχω κάτσει κι έχω μιλήσει με ανθρώπους που ήταν πρώην μέτοχοι του Παναθηναϊκού, τυχαίνει να έχω μια πολύ καλή φιλία με τον Γιώργο τον Νίκα, υπάρχει μια επαφή με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, τα έχουμε συζητήσει και θέλω να πιστεύω ότι όταν το πλάνο παρουσιαστεί ολόκληρο, θα βρούμε κι αυτούς συμπαίκτες. Δεν μπορώ να φανταστώ άνθρωποι που αγαπάνε τον Παναθηναϊκό, γιατί οι δυο που προανέφερα, αποδεδειγμένα αγαπάνε τον Παναθηναϊκό, δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν πρόκειται να συμβάλλουν κι αυτοί στην αναγέννηση του Παναθηναϊκού».

Έχοντας βιώσει το προηγούμενο διάστημα με το Athens Alive το σκληρό πρόσωπο των νομικών διαδικασιών που απαιτούνται για να νομοθετηθεί ένα τέτοιο έργο, είπατε προηγουμένως πως θα εξετάσει η ομάδα εργασίας που θα συσταθεί, την αλλαγή του προεδρικού διατάγματος για τον Βοτανικό. Αυτό για να νομοθετηθεί έκανε περίπου επτά-οκτώ χρόνια, δεν σας ανησυχεί ενδεχόμενη νέα καθυστέρηση, νέα προσβολή στο ΣτΕ που θα καθυστερήσει και το δικό σας πλάνο;

«Οι δεσμεύσεις που έχω πάρει και από τον κύριο Τσίπρα και από τον κύριο Μητσοτάκη είναι ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά και να πήγαινε προς μια τέτοια κατεύθυνση η κατάσταση, είναι κάτι το οποίο δεν θα αποδεχόμασταν και θα πηγαίναμε με οποιαδήποτε λύση είναι αυτή που θα έχει το πιο γρήγορο αποτέλεσμα».

«Παίκτες» στον Βοτανικό είναι οι δυο τράπεζες που έχουν το εμπορικό κέντρο. Η περιρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι «καίγονται» για να απεμπλακεί η «Διπλή Ανάπλαση» και να προχωρήσει το έργο. Έχετε κάνει κάποια επαφή με Alpha Bank και Πειραιώς κι αν ναι τι έχετε εισπράξει; Επείγονται τόσο πολύ;

«Έχετε απόλυτο δίκιο στην αίσθησή σας, έτσι ακριβώς είναι. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θέλουν αυτό το έργο να προχωρήσει».

Μιλήσατε για την απαξίωση του πρωταθλήματος λόγω της απόφασης του Ολυμπιακού να παίξει στην Α2 και τη σμίκρυνση του προϊόντος στο μπάσκετ. Έχετε τη δυνατότητα να συνυπολογίσετε σε οικονομικά μεγέθη τι σημαίνει αυτό και την ενδεχόμενη ζημιά και στη δική σας ομάδα από αυτά τα γεγονότα;

«Καταρχάς δεν είπα ότι το μπάσκετ μικραίνει με την απόφαση του Ολυμπιακού να πάει στην Α2, είπα ότι το μπάσκετ μικραίνει με όλες τις αποφάσεις των ανθρώπων του Ολυμπιακού που είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει ο Ολυμπιακός στην Α2. Από εκεί και πέρα, στο σύντομο μέλλον θα  υπάρξουν κάποιες άσχημες εξελίξεις γιατί φαντάζομαι ότι θα έχουμε λιγότερα συμβόλαια, αλλά το μπάσκετ μόνο να κερδίσει έχει με το να αποβάλλει τέτοιες συμπεριφορές. Είμαι βέβαιος ότι το σημερινό μπάσκετ που ταλαιπωρείται, γιατί δεν υπάρχουν επενδυτές ίσως κι από τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές των ανθρώπων του Ολυμπιακού, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε υγιείς επιχειρηματίες και επενδυτές στον χώρο του μπάσκετ».. Στο άμεσο μέλλον μπορεί να έχουμε άσχημες εξελίξεις από τα μικρότερα συμβόλαια, αλλά στη συνέχεια θα λυθούν κάποια προβλήματα, θα εκλείψουν αυτές οι συμπεριφορές και θα έχουμε υγιείς επενδυτές στον χώρο του μπάσκετ».

Σκοπεύετε να μιλήσετε με τον κ. Αλαφούζο για το πλάνο σας; Θα ήθελα να μας αναλύσετε το πλάνο που έχετε, αν και είναι μελλοντικό, για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό. Είναι αρκετά τα χρήματα που πρέπει να δαπανηθούν για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να πρωταγωνιστήσει…

«Ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη οφείλω να καθίσω να μιλήσω με τον κ. Αλαφούζο, όταν υπάρξουν τα προαπαιτούμενα όπως η διασφάλιση του γηπέδου και το να συγκεντρωθούν τα χρήματα, βεβαίως και θα μιλήσω μαζί του για να δούμε και πρακτικά πως θα μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών. Καταρχάς το πρώτο είναι να μπορέσουμε να μην είμαστε στα όρια του υποβιβασμού, να είμαστε ανταγωνιστικοί σε επίπεδο ελληνικού πρωταθλήματος, να μπορέσουμε να πάρουμε ξανά άδεια να αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη. Αυτά΄ είναι τα πρώτα βήματα. Το τελικό σχέδιο είναι ο Παναθηναϊκός να έχει επιτυχίες όπως είχε στο παρελθόν. Να πηγαίνει στους «4», στους τελικούς και να είναι ένα μεγάλο μέγεθος, μια φανέλα που τη σέβεται όλη η Ευρώπη, όπως ήταν κάποτε».

Συνέντευξη Τύπου Δημήτρη Γιαννακόπουλου


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ευχαριστώ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον Ρικ Πιτίνο

Το ευχαριστώ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον Ρικ Πιτίνο

Ο απολογισμός του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για τον Παναθηναϊκό ΑΟ

Ο απολογισμός του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για τον Παναθηναϊκό ΑΟ

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Γνήσιος μάγκας ο Πεδουλάκης»

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Γνήσιος μάγκας ο Πεδουλάκης»

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού Α21: Ανοιχτή η πλατφόρμα για αιτήσεις - Δικαιούχοι και ποσά
ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού Α21: Ανοιχτή η πλατφόρμα για αιτήσεις - Δικαιούχοι και ποσά
Μπάχαλο στη Σπαρτάκ Μόσχας - Αποχώρηση στο ημίχρονο του αγώνα με την Μπενφίκα!
Μπάχαλο στη Σπαρτάκ Μόσχας - Αποχώρηση στο ημίχρονο του αγώνα με την Μπενφίκα!
Κατώτατος μισθός: Πόση αύξηση θα πάρουν οι εργαζόμενοι ανάλογα με την προϋπηρεσία τους
Κατώτατος μισθός: Πόση αύξηση θα πάρουν οι εργαζόμενοι ανάλογα με την προϋπηρεσία τους
Ολυμπιακοί Αγώνες: Η απίστευτη ιστορία Λευκορωσίδας που είναι ασφαλής στην Πολωνία! (Photos)
Ολυμπιακοί Αγώνες: Η απίστευτη ιστορία Λευκορωσίδας που είναι ασφαλής στην Πολωνία! (Photos)

Χαρδαλιάς για φωτιές: «Ένα ενεργό μέτωπο στη Βαρυμπόμπη - Δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια»

Χαρδαλιάς για φωτιές: «Ένα ενεργό μέτωπο στη Βαρυμπόμπη - Δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια»

Μιχαλόπουλος στο Newsbomb.gr: Κρίσιμη η κατάσταση στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου - «Μείνετε σπίτι»

Μιχαλόπουλος στο Newsbomb.gr: Κρίσιμη η κατάσταση στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου - «Μείνετε σπίτι»

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στα καμένα - Εικόνες ανείπωτης θλίψης και καταστροφής

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στα καμένα - Εικόνες ανείπωτης θλίψης και καταστροφής

Συζυγοκτονία στη Λάρισα: Ο 54χρονος φέρεται να ηχογράφησε στο κινητό τη δολοφονία της 43χρονης

Συζυγοκτονία στη Λάρισα: Ο 54χρονος φέρεται να ηχογράφησε στο κινητό τη δολοφονία της 43χρονης

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 - Πόλο: Στα ημιτελικά η Ελλάδα - Νίκησε με 10 - 4 το Μαυροβούνιο

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 - Πόλο: Στα ημιτελικά η Ελλάδα - Νίκησε με 10 - 4 το Μαυροβούνιο

Καύσωνας: «Σαχάρα» για 8η ημέρα η χώρα - Πολύ ψηλός και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

Καύσωνας: «Σαχάρα» για 8η ημέρα η χώρα - Πολύ ψηλός και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

ΟΑΕΔ: 47.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού το δεύτερο 15νθημερο Ιουλίου

ΟΑΕΔ: 47.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού το δεύτερο 15νθημερο Ιουλίου

Βαρυμπόμπη: Συγκλονίζουν οι δορυφορικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο χθες και σήμερα

Βαρυμπόμπη: Συγκλονίζουν οι δορυφορικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο χθες και σήμερα