Όταν ο Γκερντ Μίλερ «υπέταξε» τον Κρόιφ

Όταν ο Γκερντ Μίλερ «υπέταξε» τον Κρόιφ

Ήταν η έβδομη μέρα του Ιουλίου το 1974, όταν ο Γκερντ Μίλερ πετύχαινε το τελευταίο και πιο σημαντικό του τέρμα με τα «πάνσερ» στον τελικό του Μουντιάλ απέναντι στην Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ.

Λίγες μέρες πριν, στις 2 Ιουλίου, ο Λαρς Στιντλ χάριζε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Γερμανία με το γκολ του στον μεγάλο τελικό απέναντι στη Χιλή. Ένα τέρμα που σίγουρα είναι το σημαντικότερο στην μέχρι στιγμής καριέρα του.

 
Λίγες μέρες αργότερα λοιπόν, σαν σήμερα 7 Ιουλίου του 1974 οι Γερμανοί θυμούνται ένα άλλο σημαντικό τέρμα στην ποδοσφαιρική τους ιστορία. Σημαντικότερο ακόμα και από εκείνο του Γκέτσε στον τελικό του Μουντιάλ το 2014 απέναντι στην Αργεντινή του Μέσι. Μιλάμε για το ιστορικό γκολ του Γκερντ Μίλερ, στον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 που έδωσε χάρισε το τρόπαιο στη χώρα απέναντι στην πανίσχυρη Ολλανδία της εποχής. Τότε που ούτε ο ίδιος ήξερε ότι θα σκόραρε για τελευταία φορά με την Εθνική του ομάδα.
 
Ο τελικός εκείνος βέβαια δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε της σειράς, ήταν μία μάχη γιγάντων. Από τη μία η υπερδύναμη των Μπεκενπάουερ, Μάιερ, Μπράιτνερ, Χένες, και Μίλερ, Γερμανία ενώ στην αντίπερα όχθη βρισκόταν η Ολλανδία των Νέεσκενς, Κρολ, Ρεπ και κυρίως του αξεπέραστου Γιόχαν Κρόιφ. Ο «ιπτάμενος» Ολλανδός ήταν με διαφορά ότι καλύτερο είχε να προσφέρει το τουρνουά, δίνοντας επικές παραστάσεις σε όποιο γήπεδο πατούσε. Όλα έδειχναν ότι είχε φτάσει η ώρα να φτάσει με την Εθνική του ομάδα στην κορυφή και δεν άργησε να φανερώσει τις διαθέσεις του στον μεγάλο τελικό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Μόλις στο 2ο λεπτό μοιράζει… σακούλες στη γερμανική άμυνα και κερδίζει πέναλτι από μαρκάρισμα του Χένες. Ο Νέεσκενς στήνει τη μπάλα στην άσπρη βούλα δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του.

Johan Cruyff 1974

Η χαρά των Ολλανδών ωστόσο δεν θα κρατήσει για πολύ καθώς στο 25’ η Γερμανία ισοφαρίζει επίσης από το σημείο του πέναλτι με γκολ του Μπράιτνερ. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα οι δυο φιναλίστ ψάχνουν εναγωνίως το γκολ που θα τους δώσει και πάλι το προβάδισμα. Ο Κρόιφ θα συνεχίζει να ζαλίζει τον Μπεκενπάουερ και τους «συνάδελφους» αμυντικούς, ωστόσο στο 43’ ήρθε ένα γκολ-ψυχρολουσία για να καθορίσει την πορεία του ματς.

Τότε που σε μια κόντρα, η μπάλα έφτασε μέσα στην περιοχή των Ολλανδών και αποδέκτης της μπάλας έγινε ο Γκερντ Μίλερ. Το «κανόνι» της Μπάγερν Μονάχου κάτι τέτοια γκολ τα είχε για… πρωινό και με ωραίο γυριστό σουτ έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα στη χώρα του.

muller

Στο δεύτερο μέρος μάλιστα ο χαρισματικός σκόρερ θα πετύχει και δεύτερο τέρμα, ωστόσο ο διαιτητής του το ακυρώνει ως οφσάιντ. Τελικώς τίποτα δεν θα αλλάξει και το τελευταίο σφύριγμα του Τζακ Τέιλορ βρίσκει τους Γερμανούς να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του 10ου Παγκοσμίου Κυπέλλου μέσα στο «σπίτι» τους, την ίδια ώρα που ο Γιόχαν Κρόιφ και οι συμπαίκτες του έχουν χάσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας τους να κατακτήσουν το συγκεκριμένο τρόπαιο.

 

Ο παίκτης που στέρησε από τον «ιπτάμενο Ολλανδό» τη συγκεκριμένη επιτυχία, ο Γκερντ Μίλερ δεν θα ξανασκοράρει για λογαριασμό της Εθνικής του ομάδας. Θα σταματήσει συνολικά στα 68 γκολ σε 62 αναμετρήσεις, ενώ για πολλά χρόνια θα βρίσκεται στην κορυφή των σκόρερ με τη φανέλα των «πάνσερ», μέχρι να τον ξεπεράσει ο Μίροσλαβ Κλόζε το 2014.

Βέβαια για να σπάσει το στοιχειωμένο ρεκόρ του Μίλερ ο άλλοτε φορ της Λάτσιο χρειάστηκε παραπάνω από τα διπλάσια ματς του θρύλου του γερμανικού ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα για να φτάσει το γκολ νο.69 το κοντέρ του έγραφε… 132 συμμετοχές!



Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Ρέντη: Διάλογος-σοκ ανήλικων συλληφθέντων - Καμαρώνει που τον περιμένουν στις φυλακές Αυλώνα!
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved