Το μαγικό… ραβδί του «Cholo» (photos+videos)

Το μαγικό… ραβδί του «Cholo» (photos+videos)

Με αφορμή το ένδοξο παραμύθι της Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε το Onsports θυμάται παρόμοιες ιστορίες που κάνουν ακόμη πιο λαμπρό το κατόρθωμα του Αργεντινού

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε γράφει ιστορία. Σε διάστημα 2,5 ετών ο Αργεντινός έχει οδηγήσει την Ατλέτικο Μαδρίτης στην κατάκτηση του Europa League, του UEFA Super Cup, του Copa del Rey και του Πρωταθλήματος Ισπανίας, με τον τελικό Champions League να ακολουθεί το προσεχές Σάββατο. Οτιδήποτε κι αν συμβεί στη Λισσαβόνα, η επιρροή του στο brand name της Ατλέτικο Μαδρίτης θεωρείται ήδη ιστορική.

Όταν ο «Cholo» ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2011, η Ατλέτικο βρισκόταν στη 10η θέση της Primera Division, μόλις 4 βαθμούς μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού. Την περασμένη Κυριακή, με το ίδιο ρόστερ στη διάθεσή του χωρίς τον παίκτη που θεωρούταν ο κορυφαίος του συλλόγου, Ρανταμέλ Φαλκάο, οδήγησε τους «ροχιμπλάνκος» στην ιστορική κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ισπανίας.

Παρόμοιες ιστορίες ομάδων που μεταμορφώθηκαν σε «γίγαντες» μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα υπάρχουν και είναι λίγες. Ο τρόπος με τον οποίο ο Ζοζέ Μουρίνιο οδήγησε την Πόρτο στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA και του Champions League το 2003 και το 2004 αντίστοιχα είναι παρόμοιος, όμως οι «δράκοι» ήταν ήδη ισχυρή δύναμη στην Πορτογαλία.

Όλες οι ιστορίες που ακολουθούν, επιβεβαιώνουν πως ο Σιμεόνε είναι ήδη ένας «θρύλος» της Ατλέτικο και ο άνθρωπος που κρατάει στα χέρια του τα… κλειδιά για την πόρτα του ποδοσφαιρικού παράδεισου στον οποίο οδηγεί τους Μαδριλένους.

Μπράιαν Κλαφ – Νότιγχαμ Φόρεστ

Το 1975 ο Μπράιαν Κλαφ ανέλαβε τη Νότιγχαμ όταν ο σύλλογος βρισκόταν στη 13η θέση της 2ης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οδήγησε τη Φόρεστ στην άνοδο, κατέκτησε το Πρωτάθλημα Αγγλίας και δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης, τοποθετώντας τον εαυτό του στην ελίτ των κορυφαίων προπονητών ποδοσφαίρου στην ιστορία.

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον – Αμπερντίν

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Άλεξ Φέργκιουσον, πριν η Βασίλισσα της Αγγλίας τον χρήσει σερ, ανέλαβε την Αμπερντίν και την οδήγησε σε 3 Πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό!

Τζοκ Στάιν – Σέλτικ

Περίπου 20 χρόνια πριν ο Φέργκιουσον οδηγήσει την Αμπερντίν στη δόξα, ο Τζοκ Στάιν φρόντιζε ώστε η Σκοτία να πανηγυρίσει την πρώτη διάκριση ομάδας της στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ανέλαβε τη Σέλτικ στη δεκαετία του ’60, μια περίοδο κατά την οποία οι Κέλτες κατέρρεαν. Τους οδήγησε στην κατάκτηση 10 Πρωταθλημάτων Σκοτίας και 1 Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Γουόλτερ Σμιθ – Ρέιντζερς

Κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε ο Στάιν στη Σέλτικ, κατόρθωσε να πετύχει ο Σμιθ στη Ρέιντζερς. Οδήγησε τους «τζερς» σε 7 συνεχόμενα Πρωταθλήματα και τους… πήγε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA στη δεύτερη θητεία του στην ομάδα μέσα σε διάστημα 20 ετών.

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν την ιστορία του πως ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον κατάφερε να επαναφέρει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Σκοτσέζος τεχνικός ανέλαβε τους «κόκκινους διάβολους» και η πρώτη του αποστολή ήταν να μετατρέψει μια ομάδα… χάος σε σύνολο που μπορεί να γράψει ιστορία ξανά.

Οι τίτλοι και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους για τη δουλειά του «Φέργκι»: 13 Πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ, 10 CommunityShield, 2 ChampionsLeague, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Η στοιχειώδης διαφορά ανάμεσα στους παραπάνω συλλόγους και στην Ατλέτικο Μαδρίτης του Σιμεόνε, είναι το γεγονός ότι ο «Cholo» ανέλαβε μια ομάδα που θεωρούταν… μέτρια στον ποδοσφαιρικό χάρτη -παρότι παραδοσιακή δύναμη- και σε καμία περίπτωση δεν είχε στη διάθεσή του το μπάτζετ που είχαν οι παραπάνω ομάδες. Ομάδες που θεωρούταν ήδη «τιτάνες» του ποδοσφαίρου της χώρας τους ή μετατράπηκαν σε… φωτοβολίδες (βλ. Νότιγχαμ Φόρεστ) που επιβίωσαν χάρη στη λαμπρή ιστορία τους και μόνο.



Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved