Ντέρμπι είναι… (photos+videos)

Ντέρμπι είναι… (photos+videos)

Από το Μάντσεστερ μέχρι την Μόσχα, οκτώ ντέρμπι συγκεντρώνουν πάνω τους τα βλέμματα στην Ευρώπη, στην πιο «καυτή» Κυριακή της σεζόν.

Είναι κάτι παραπάνω από ένας αγώνας. Το έπαθλο είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλούς βαθμούς. Ένα ντέρμπι είναι ο λόγος που ζει και αναπνέει ένας μεγάλος αριθμός ποδοσφαιρόφιλων ανά τον πλανήτη, μια μάχη γοήτρου σε διάστημα 90 λεπτών. Ένας αιώνιος πόλεμος γοήτρου, κατά τη διάρκεια του οποίου οτιδήποτε άλλο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Η τέταρτη Κυριακή του Σεπτέμβρη είναι η πιο «καυτή» μέρα της σεζόν, με οκτώ ντέρμπι από το Μάντσεστερ έως τη Μόσχα να τραβούν πάνω τους τα βλέμματα σε όλη την Ευρώπη. Οκτώ μάχες γιγάντων που υπόσχονται συγκινήσεις. Το Onsports παρουσιάζει τα οκτώ σημερινά ντέρμπι!

Το Μάντσεστερ παίρνει… φωτιά! (6μ.μ. – ΟΤΕ Sport 1)

Μακράν το αρχαιότερο όλων των σημερινών ντέρμπι, το ντέρμπι του Μάντσεστερ αποτελεί έναν ποδοσφαιρικό… ογκόλιθο για κάθε ποδοσφαιρόφιλο στον πλανήτη. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι, «κόκκινοι διάβολοι» και «πολίτες», Αμερικάνοι εναντίον Αράβων, μια αιώνια μάχη για την μεγαλύτερη εργατούπολη της Αγγλίας ανάμεσα σε δυο συλλόγους που η ιστορία τους συνδέει από το μακρινό 1881!

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι οι δυο αγώνες με τον μεγαλύτερο αριθμό οπαδών στις εξέδρες, είναι δυο ντέρμπι του Μάντσεστερ! Το 1934 στο «Μέιν Ρόουντ» η Σίτι υποδέχθηκε τη Γιουνάιτεντ μπροστά σε κοινό 84.569 ανθρώπων και το 1948 στο ίδιο γήπεδο με την Γιουνάιτεντ τυπικά γηπεδούχο λόγω ζημιών που είχε υποστεί το «Ολντ Τράφορντ» εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μπροστά σε 83.260 φιλάθλους!
Έχοντας κατακτήσει τα δυο τελευταία Πρωταθλήματα Αγγλίας, οι δυο ομάδες συγκρούονται απόψε στο πρώτο φετινό τους ντέρμπι, προερχόμενες από δυο επιβλητικές νίκες στο Champions League στη μέση της εβδομάδας που κορυφώνεται σήμερα με τη μάχη τους στο «Ettihad».




Η σύγκρουση των «τσάρων»!

Μια από τις πιο γοητευτικές και «καυτές» μάχες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, παίρνει σάρκα και οστά στην «καρδιά» της Μόσχας. Η πρωτεύουσα της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας του πλανήτη τυλίγεται στις… φλόγες όταν η «ομάδα του λαού» βρίσκεται αντιμέτωπη με την «ομάδα του στρατού». Σπαρτάκ και ΤΣΣΚΑ αντίστοιχα σχηματίζουν το κορυφαίο ντέρμπι της Ρωσίας, οι… ρίζες του οποίου ξεκινούν από τον Ιούνιο του μακρινού 1922.

Οι ομάδες που μοιράζονται περισσότερα από τα μισά Πρωταθλήματα Ρωσίας στην ιστορία φροντίζουν σε κάθε «μάχη» τους να… ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα στην -κατά τα άλλα παγωμένη- πρωτεύουσα της Ρωσίας. Σε σύνολο 172 αγώνων, η Σπαρτάκ είναι αυτή που κρατάει τη… μερίδα του λέοντος με 74 νίκες, έναντι 62 της ΤΣΣΚΑ, ενώ 36 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι.

Μια ματιά στα προσωνύμια των δυο συλλόγων, αρκεί για να καταλάβει κανείς πως το μεταξύ τους ποδοσφαιρικό ντέρμπι δεν αποτελεί απλά μια αθλητική γιορτή. Είναι η λεπτή γραμμή μάχης στην οποία συγκρούονται δυο εντελώς διαφορετικές τάξεις του ρωσικού κράτους, ο λαός και ο στρατός. Δυο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί η μια απέναντι στην άλλη πολλές φορές, με την Ρωσία να αλλάζει ραγδαία την πολιτική και κοινωνική της στάση.






Derbi della Capitale!

Η ιστορική φράση θέλει όλους τους δρόμους να οδηγούν στη Ρώμη και την ημέρα του «Derbi della Capitale», του ντέρμπι της πρωτεύουσας δηλαδή, αυτό πράγματι συμβαίνει! Ρόμα και Λάτσιο συγκρούονται στην κοινή τους έδρα, το «Ολίμπικο» της Ρώμης, σε ένα ντέρμπι με δυνατή πολιτική χροιά!

Από τη μια πλευρά η Ρόμα, οι «τζιαλορόσι» με τις φιλελεύθερες, αριστερές πολιτικές απόψεις. Από την άλλη, η Λάτσιο, μια ομάδα με ισχυρή παρουσία νεοναζί στις τάξεις της και αρκετούς ποδοσφαιριστές στην ιστορία της να πανηγυρίζουν γκολ τους με τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Στην πραγματικότητα, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει ένας Ιταλός, το ντέρμπι της Ρώμης διαρκεί 365 μέρες τον χρόνο, 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Κάθε λεπτό, σε κάποια γωνιά της Ρώμης, κάποιος οπαδός της Ρόμα και κάποιος οπαδός της Λάτσιο, για διάφορους λόγους, συγκρούονται –λεκτικά και μη- με έπαθλο τον… θρόνο του Καίσαρα της πιο ιστορικής πρωτεύουσας στην ιστορία της ανθρωπότητας.






Η Πόλις… φλέγεται!

Με το βαλκάνιο και το αραβικό ταμπεραμέντο να συνδυάζονται, σχηματίζοντας μια ιδιαίτερη «πάστα» οπαδών, τα ντέρμπι της Κωνσταντινούπολης αποτελούν κάτι το εντελώς ξεχωριστό. Σπάνια άλλωστε πρωταγωνιστεί το ποδόσφαιρο σε συγκρούσεις όπως η σημερινή ανάμεσα στη Μπεσίκτας και τη Γαλατάσαραϊ, το ένα από τα τρία ντέρμπι της Κωνσταντινούπολης.

Το «Ινονού» θα… καίγεται από νωρίς με τους οπαδούς των «μαύρων αετών» να ετοιμάζουν ένα ακόμη εντυπωσιακό κορέο και –δεδομένα- να προετοιμάζουν μια… κόλαση για την «τσιμπόμ». Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε με λίγες λέξεις τα ντέρμπι ανάμεσα στους δυο συλλόγους, αυτές θα ήταν: γκολ, ξύλο και «καυτές» εξέδρες!

Δυο ομάδες οι οποίες έχουν συναντηθεί 322 φορές (!) τα τελευταία 89 χρόνια. Το πλέον εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις τους, όλες για τη Super Lig Τουρκίας, σημειώνονται κατά μέσο όρο τέσσερα τέρματα ανά αγώνα. Την τελευταία φορά που οι δυο τους συγκρούστηκαν στο «Ινονού», το τελικό σκορ ήταν 3-3 με τη Γαλατάσαραϊ να ισοφαρίζει στο 86ο λεπτό με εύστοχο πέναλτι του Σελτσούκ και τις εξέδρες να… βράζουν από οργή απέναντι στον διαιτητή του αγώνα!





Σύγκρουση ποδοσφαιρικής… φιλοσοφίας!

Παρά το γεγονός πως δεν φέρει την αίγλη και την ιστορία του ντέρμπι ανάμεσα στη Φέγενορντ και τον Άγιαξ, το ντέρμπι ανάμεσα στην PSV Αϊντχόφεν και τον «Αίαντα» έχει την δική του, ξεχωριστή ιστορία. Δεν ονομάζεται άδικα «Die Topper» (σ.σ. ουσιαστικά «Κριτής της κορυφής»), μιας και αποτελεί την σύγκρουση των δυο συλλόγων με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου.

Η απόλυτη… μάχη αφορά κάτι «καθαρά» ποδοσφαιρικό και έχει να κάνει με τη σύγκριση του «Total Football» που γεννήθηκε και γιγαντώθηκε στο Άμστερνταμ από τους Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόιφ τις δεκαετίας του ’60 και του ’70, αντίθετα με το Αϊντχόφεν στο οποίο οι Κέες Ράιβερς και Γκους Χίντινκ καθιέρωναν μια διαφορετική φιλοσοφία τις δεκαετίας του ’70 και του ’80. Καθώς τα χρόνια περνούν, με την… βάση της αντιπαλότητας να είναι απόλυτα φιλοσοφική και ποδοσφαιρική, τα ντέρμπι ανάμεσα στους δυο συλλόγους γίνονται όλο και πιο «καυτά» χρόνο με τον χρόνο.

Οι οπαδοί των δυο ομάδων δίνουν το δικό τους, ξεχωριστό ντέρμπι στις εξέδρες του «Phillips Stadion» και της «Amsterdam Arena», ενώ το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου διδύμου είναι η… τάση των δυο ομάδων να σκοράρουν κατά ριπάς στα μεταξύ τους ντέρμπι.









Ντέρμπι εν τη… γενέσει!

Μια γρήγορη ματιά στους τίτλους του γαλλικού ποδοσφαίρου μέσα στα χρόνια, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι η Παρί Σεν Ζερμέν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με την Μονακό. Τα ντέρμπι όμως «χτίζονται» με τα χρόνια και μια ραγδαία αλλαγή σε μια ομάδα, είναι ικανή να μετατρέψει ένα ματς από τυπική διαδικασία σε σύγκρουση τιτάνων.

Αυτό ακριβώς συνέβη το καλοκαίρι του 2012 όταν η Μονακό αγοράστηκε από έναν ζάπλουτο Ρώσο μεγιστάνα. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ εμπιστεύθηκε το «χτίσιμο» της ομάδας του στον Κλαούντιο Ρανιέρι και αφού επανέφερε τη Μονακό στα μεγάλα σαλόνια, απόψε ετοιμάζεται να την δει να συγκρούεται για πρώτη φορά με την Παρί Σεν Ζερμέν του Άραβα σεΐχη, Νασέρ Αλ-Κελαΐφι.
Το αποψινό παιχνίδι ανάμεσα στις δυο ομάδες, θεωρείται από πολλούς το πρώτο από μια σειρά αμέτρητων ντέρμπι που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τους τίτλους στη Γαλλία τα επόμενα χρόνια.







Αλλαγή σκηνικού

Το μεγάλο ντέρμπι του Μπριζ ανάμεσα στην Κλαμπ Μπριζ και την Σερκλ Μπριζ αποτελούσε για πολλά χρόνια το μεγαλύτερο ματς στο βελγικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 η Κλαμπ Μπριζ φρόντισε να θέσει τις βάσεις για μια τεράστια αυτοκρατορία, την ώρα που η μισητή συμπολίτισσά της δεν κατάφερε να βαδίσει σε δρόμους επιτυχίας και τίτλων.

Οι οπαδοί της Κλαμπ Μπριζ θεωρούν πλέον την τεράστια Άντερλεχτ ως την μεγαλύτερη εχθρό της ομάδας τους και για τουλάχιστον 40 χρόνια, τα μεταξύ τους ντέρμπι είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει το βελγικό ποδόσφαιρο. Οι δυο τους είναι οι ομάδες που εμφανίζονται με τρομερή συνέπεια στην Ευρώπη και εκπροσωπούν το Βέλγιο, ενώ στα μεταξύ τους παιχνίδια εμφανίζονται κατά διαστήματα σκορ όπως το περσινό 6-1 υπέρ της Άντερλεχτ το «Κονστάντ Βάντεν Στοκ».

Οι δυο σύλλογοι λόγω του μικρού αριθμού ομάδων στην Jupiler League, συγκρούονται τέσσερις φορές τον χρόνο μόνο για το Πρωτάθλημα, με τους οπαδούς τους να έχουν πρακτικά… διπλάσιες ευκαιρίες να απολαύσουν ντέρμπι συγκριτικά με τους οπαδούς άλλων μεγάλων ομάδων που συγκρούονται ανά την Ευρώπη.






Όταν… έσπασε η «Τριάδα του Βορρά»

Αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τα ματς της Μίλαν με τη Νάπολι θεωρούνται ντέρμπι, αυτός ο λόγος ονομάζεται Ντιέγκο Μαραντόνα. Η περίοδος που ένας από τους δυο κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου φόρεσε τη φανέλα της Νάπολι, ήταν η περίοδος που η «Τριάδα του Βορρά» των Μίλαν, Ίντερ και Γιουβέντους «έσπασε», με τον «πίμπε ντ’ όρο» να οδηγεί τους «παρτενοπέι» στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ιταλίας.

Η φυγή του Μαραντόνα ακολουθήθηκε από την πτώση της Νάπολι στις μεσαίες θέσεις της Serie A μέχρι που πριν λίγα χρόνια οι Καβάνι, Λαβέτσι και Χάμσικ σήκωσαν στις πλάτες τους την Νάπολι και την επανέφεραν στα υψηλά… πατώματα, διεκδικώντας τον τίτλο.

Το γεγονός ότι η Νάπολι δεν έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν είναι ικανό για να «σβήσει» τον χαρακτηρισμό του ντέρμπι από τους αγώνες της με τη Μίλαν. Τα πράγματα είναι πάντοτε «καυτά» είτε οι δυο ομάδες συγκρούονται στο «Σαν Πάολο» των 60.000 θέσεων είτε στο «Σαν Σίρο» των 80.000 καθισμάτων, με τους οπαδούς των συλλόγων να μην έχουν ιδιαίτερη αντιπαλότητα, αλλά να αποτελούν δυο από τις πιο δυνατές εξέδρες της Ευρώπης!







Ντέρμπι είναι… (photos+videos)



Καλή παρουσία και στη Λεμεσό ο Τεντόγλου
Καλή παρουσία και στη Λεμεσό ο Τεντόγλου
Θεσσαλονίκη: Απαγορεύει τις συγκεντρώσεις και τις πορείες οπαδών του Άρη και του ΠΑΟΚ η ΕΛ.ΑΣ.
Θεσσαλονίκη: Απαγορεύει τις συγκεντρώσεις και τις πορείες οπαδών του Άρη και του ΠΑΟΚ η ΕΛ.ΑΣ.
Elite League: Ξανά στην Α1 μετά από 24 χρόνια ο Μίλωνας!
Elite League: Ξανά στην Α1 μετά από 24 χρόνια ο Μίλωνας!
Basket League: Εύκολα το 1-0 ο Προμηθέας επί του Άρη
Basket League: Εύκολα το 1-0 ο Προμηθέας επί του Άρη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved