Ο τελευταίος «badass» του ποδοσφαίρου! (photos+videos)

Ο τελευταίος «badass» του ποδοσφαίρου! (photos+videos)

Σαν σήμερα πριν 19 χρόνια ο Πολ Σκόουλς, ο τελευταίος… αλήτης των γηπέδων, έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

«Πολλοί μεγάλοι παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Πολ Σκόουλς είναι ο αγαπημένος μου για πάρα πολλούς λόγους». Όταν ακούς να μιλάει έτσι για σένα ένας από τους μεγαλύτερους «θρύλους» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της εθνικής Αγγλίας, δεν μπορείς παρά να αισθανθείς δέος και ευγνωμοσύνη. Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον τεράστιο σερ Μπόμπι Τσάρλτον, τον άνθρωπο που αποτέλεσε την ζωντανή ελπίδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια «μαύρη» εποχή για τον σύλλογο και οδήγησε την ομάδα σε δόξες, βοηθώντας την καθιέρωσή της στον ποδοσφαιρικό χάρτη ως έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην ιστορία.
Για πολλούς ανθρώπους, ο Πολ Σκόουλς θεωρείται ο άξιος διάδοχος του βιρτουόζου της μπάλας, Μπόμπι Τσάρλτον. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο κοινό που έχουν οι δυο τους είναι το γεγονός ότι με το τέλος της καριέρας του καθενός, έπεσε η… αυλαία δυο ποδοσφαιρικών στιλ τα οποία δύσκολα θα εμφανιστούν ξανά στο ποδόσφαιρο. Όσο Τσάρλτον αντιπροσώπευε ότι πιο πλήρες έχει «παράγει» ποτέ το αγγλικό ποδόσφαιρο, άλλο τόσο ο Σκόουλς ήταν ο… αλήτης των γηπέδων, ένας σκληρός παίκτης που έκανε τη ζωή… μαύρη στους αντιπάλους του, σκοράροντας με χειρουργική ακρίβεια στα πιο κρίσιμα σημεία της σεζόν, θυσιάζοντας την παρουσία του σε μεγάλους αγώνες πολλές φορές, στον βωμό του συλλογικού ενδιαφέροντος! Ένας… badass των γηπέδων ο οποίος σαν σήμερα πριν 19 χρόνια έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ.

Γέννημα-θρέμμα Γιουνάιτεντ!

Στην 20χρονη καριέρα του Σκόουλς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν υπήρξε ούτε ένα δευτερόλεπτο που ο σκληροτράχηλος Άγγλος  χαφ να μην θεωρούνταν στυλοβάτης του συλλόγου. Και πώς να συνέβαινε αυτό, όταν ο Σκόουλς ήταν γέννημα-θρέμμα Γιουνάιτεντ, έζησε όλη την παιδική του ηλικία στο Μάντσεστερ, βλέποντας την αγαπημένη ομάδα του να «χτίζει» την αυτοκρατορία της και στα 20 χρόνια του έκανε το πρώτο βήμα για να βάλει τον δικό του… ογκόλιθο στο τεράστιο οικοδόμημα που λέγεται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;
Από το 1991 έως το 1993 έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες των «κόκκινων διαβόλων» και παρότι δεν ήταν στέλεχος της ομάδας Νέων της Γιουνάιτεντ που κατέκτησε το Κύπελλο Νέων το ’92, την επόμενη χρονιά βοήθησε την ομάδα του να φτάσει στον τελικό του FA Youth Cup, παρέα με τον Φιλ Νέβιλ.
Γνώριζε ήδη όμως τους Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ράιαν Γκιγκς και Νίκι Μπατ, μαζί με τους οποίους σχημάτισε μια σχέση φιλίας και ποδοσφαιρικής συνεργασίας που εκτόξευσε τη Γιουνάιτεντ στην κορυφή του αγγλικού –και όχι μόνο- ποδοσφαίρου.

Ονειρεμένο ντεμπούτο!

Με παίκτες-θρύλους όπως ο Γκιγκς και ο Μπέκαμ να τον πλαισιώνουν, ο Σκόουλς έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι θα αποτελέσει τον άνθρωπο-κλειδί της Γιουνάιτεντ. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1994, ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον του έδωσε θέση βασικού στο ματς για το Λιγκ Καπ Αγγλίας με την Πορτ Βέιλ. Ο κοκκινομάλλης χαφ έβγαλε τον προπονητή του ασπροπρόσωπο, πραγματοποιώντας ένα ονειρεμένο ντεμπούτο!
Με δυο δικά του γκολ η Γιουνάιτεντ νίκησε 2-1 και πέρασε στον τρίτο γύρο της διοργάνωσης, όπου τελικά αποκλείστηκε από τη Νιούκαστλ. Η αρχή για μια λαμπρή καριέρα γεμάτη 25 τίτλους, είχε γίνει! Τρεις μέρες αργότερα, στις 24/9/1994 ο Σκόουλς έκανε ντεμπούτο και στο Πρωτάθλημα Αγγλίας, με αντίπαλο την Ίπσουϊτς, από την οποία η ομάδα του ηττήθηκε 3-2, όμως αυτός σκόραρε και στο ντεμπούτο του στο Πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ της Γιουνάιτεντ στο ματς!

«Βασιλιάς» του κέντρου!

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Σκόουλς καθιερώθηκε στην αρχική ενδεκάδα της Γιουνάιτεντ και αποτέλεσε έναν από τους παίκτες πάνω στον οποίο ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον «έχτισε» την σύγχρονη αυτοκρατορία των «κόκκινων διαβόλων».
Ο τρόπος με τον οποίο κυνηγούσε τη μπάλα και τους αντιπάλους του, κάνοντάς τους να νιώθουν ανά πάσα στιγμή πως βρίσκονται σε… κίνδυνο, έκανε τον Άγγλο χαφ «βασιλιά» του κέντρου στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Τα «φαρμακερά» σουτ του, η ποδοσφαιρική του ευφυΐα όταν η μπάλα «έκαιγε» και η αυτοθυσία του προκειμένου η Γιουνάιτεντ να αλλάξει την ροή ενός αγώνα, τον… έβαλαν αμέσως στις καρδιές των οπαδών της ομάδας. Ένας «θρύλος» είχε ήδη πάρει σάρκα και οστά. Η πίστη του στον σύλλογο παρέμεινε ίδια, με τις ανανεώσεις των συμβολαίων του μέσα στα χρόνια να είναι οι πιο εύκολες που έχει πραγματοποιήσει ποτέ οποιαδήποτε διοίκηση της Γιουνάιτεντ.

Ο βετεράνος επέστρεψε

Στις 31 Μαΐου 2011 ο Σκόουλς αποκάλυψε την επιθυμία του να σταματήσει το ποδόσφαιρο και έτσι ακριβώς έγινε. Στις 5 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του αφιέρωσε έναν αγώνα τιμής για τα 17 χρόνια θητείας του στην πρώτη ομάδα, με αντίπαλο την Κόσμος Νέας Υόρκης στο «Ολντ Τράφορντ». Η Γιουνάιτεντ νίκησε 6-0 με τον Σκόουλς να πετυχαίνει το πρώτο γκολ του ματς, σκοράροντας από τα 23 μέτρα.
Αυτή ωστόσο δεν ήταν η τελευταία φορά που φόρεσε τα κόκκινα. Στις 8 Ιανουαρίου 2012, με την Γιουνάιτεντ να πλήττεται από τραυματισμούς, ο Φέργκιουσον επικοινώνησε μαζί του και ο Σκόουλς ανακοίνωσε επίσημα την επιστροφή του στην ενεργό δράση. Η μεγάλη του αγάπη τον είχε ανάγκη και ο… βετεράνος επέστρεψε για να την στηρίξει!
Επέστρεψε επίσημα στον αγώνα Κυπέλλου με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι, με τη Γιουνάιτεντ να νικάει 3-2. Λίγες ημέρες αργότερα σκόραρε και στο ματς της Premier League με τη Μπόλτον, καταφέρνοντας κάτι ξεχωριστό: είναι ένας από τους λίγους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Premier League που σημειώσει τουλάχιστον ένα γκολ σε κάθε σεζόν της Premier League από το 1994 μέχρι και την τελευταία σεζόν που αγωνίστηκε!

ΤΟ ΠΑΛΜΑΡΕ ΤΟΥ ΣΚΟΟΥΛΣ
11 Premier League
3 FA Cup
2 League Cup
5 Community Shield
2 Champions League
1 Διηπειρωτικό
1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Trivia για τον Σκόουλς

* Είναι ο τρίτος σε συμμετοχές στην ιστορία της Γιουνάιτεντ με 718. Παραπάνω έχουν μόνο οι Τσάρλτον (758) και Γκιγκς (945).
* Είναι ο δέκατος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Γιουνάιτεντ με 155 τέρματα. Τα 107 τα σημείωσε στην Premier League.
* Από το 1997 έως το 2004 πραγματοποίησε 66 συμμετοχές με την εθνική Αγγλίας και σκόραρε 14 φορές με το εθνόσημο στο στήθος.
* Έχει χρόνιο άσθμα και πάσχει από την πάθηση «Osgood-Schlatter», μια πάθηση στο γόνατο που εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς αθλητές.
* Παντρεύτηκε την μεγάλη του αγάπη με την οποία είναι μαζί από το Λύκειο και έχει τρία παιδιά (Άρον, Αλίσια, Έιντεν). Ο μεγαλύτερος γιός του, Άρον, έκανε ντεμπούτο με την ομάδα U-12 της Σέλτικ τον Αύγουστο του 2011.
* Όπως είχε δηλώσει ο Ρόι Κιν «ο Σκόουλς δεν γουστάρει καθόλου το στιλ των celebrities, το θεωρεί σ….α»!
* Έχει δηλώσει στο περιοδικό «FourFourTwo» ότι στην αρχή της καριέρας του φοβόταν πολύ όταν του έλεγαν πως είναι καλός παίκτης, γιατί δεν ήθελε να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.
* Λίγο πριν το EURO 2004 είχε περιγράψει την ιδανική του μέρα: «Θέλω να κάνω προπόνηση το πρωί, να παίρνω τα παιδιά μου από το σχολείο το μεσημέρι, να παίζω με τα παιδιά μου, να απολαμβάνω το τσάι μου, να βάζω τα παιδιά μου για ύπνο και να βλέπω λίγο τηλεόραση πριν κοιμηθώ».

Ο τελευταίος «badass» του ποδοσφαίρου! (photos+videos)



Champions League: Κρίσιμες ρεβάνς σε Βεστφαλία και Βαρκελώνη - Το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών
Champions League: Κρίσιμες ρεβάνς σε Βεστφαλία και Βαρκελώνη - Το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών
Παναθηναϊκός AKTOR: Πως είναι το «αυτός» στα... ισπανικά;
Παναθηναϊκός AKTOR: Πως είναι το «αυτός» στα... ισπανικά;
Τραγωδία στην Ιταλία: Πέθανε 26χρονος ποδοσφαιριστής – Έπαθε ανακοπή εν ώρα αγώνα
Τραγωδία στην Ιταλία: Πέθανε 26χρονος ποδοσφαιριστής – Έπαθε ανακοπή εν ώρα αγώνα
Αγώνες ρεβάνς στα προημιτελικά των Κυπέλλων Ευρώπης με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Αγώνες ρεβάνς στα προημιτελικά των Κυπέλλων Ευρώπης με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved