Μαζί του, δεν είναι Panathinaikos…

Μαζί του, δεν είναι Panathinaikos…

Μια ακόμα ευρωπαϊκή βραδιά, με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα στο τιμόνι του Παναθηναϊκού, ολοκληρώθηκε σε «ναυάγιο» για το «τριφύλλι» και το Onsports καταγράφει τις κάκιστες επιδόσεις των «πρασίνων» εκτός των συνόρων επί ημερών του Πορτογάλου…

Όσο μεγάλο μερίδιο απολαμβάνει στην επιτυχία ένας προπονητής, άλλο τόσο μεγάλη είναι και η ευθύνη του στα άσχημα αποτελέσματα. Σύμφωνοι, ο Παναθηναϊκός δεν έχει σχέση με την ομάδα προηγούμενων ετών, το ρόστερ δεν… λάμπει από τα αστέρια – μάλλον είναι θαμπό αφού έχει φτιαχτεί όπως-όπως και με μπαλώματα – όμως κάποια στιγμή και οι δικαιολογίες έχουν όρια. Κι αν στο ελληνικό πρωτάθλημα ο στόχος είχε χαθεί νωρίς, η Ευρώπη που πάντα μεταμόρφωνε το «τριφύλλι» ήρθε φέτος να το «πληγώσει» ακόμα περισσότερο.

Όχι όσο ο περσινός διπλός αποκλεισμός από Οντένσε και Μακάμπι Τελ Αβίβ, τόσο όμως για να αρχίσει να ξεθωριάζει το καλοσιδερωμένο ευρωπαϊκό κοστούμι που φορούσαν σε τέτοιες περιστάσεις οι «πράσινοι» τα προηγούμενα χρόνια… Σαφώς και η ευθύνη για την εικόνα του φετινού Παναθηναϊκού είναι συνολική, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι τα αποτελέσματα του «τριφυλλιού» στην Ευρώπη, με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα στον πάγκο, είναι απογοητευτικά.

Δεν τον πάει…

Μπορεί με τον Πορτογάλο στον πάγκο ο Παναθηναϊκός να έπαιξε μετά από πάρα πολλά χρόνια όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο, για κάποιους μήνες, εντός των συνόρων, αυτό όμως συνέβη σε μια σεζόν όπου η Ευρώπη είχε… χαιρετήσει από τα τέλη Αυγούστου, κάτι που είχε να συμβεί 20 χρόνια στο «τριφύλλι». Ευθύνες δεν αποδόθηκαν τότε στον Πορτογάλο, όπως δεν του είχαν αποδοθεί και για τα πρώτα του αποτελέσματα στον όμιλο του Champions League της περιόδου 2010-2011, αφού οι όποιες… μουρμούρες για αλλοίωση της ταυτότητας του Panathinaikos καλύφθηκαν από την πορεία πρωταθλητισμού της ομάδας.

Ήταν όμως ενδεικτικό το γεγονός ότι χρειάστηκε να δώσει ο Παναθηναϊκός έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια για να πάρει την πρώτη του νίκη με τον Φερείρα στον πάγκο, και μάλιστα χωρίς αντίκρισμα. Κι αν στο ντεμπούτο του ο Πορτογάλος κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα του Μέσι στο ΟΑΚΑ, στα παιχνίδια με Κοπεγχάγη, Οντένσε και Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο κόσμος είχε περισσότερες απαιτήσεις. Απαιτήσεις που φάνηκαν, πρόσκαιρα, να καλύπτονται κάπως όταν οι «πράσινοι» νίκησαν φέτος δύο φορές τη Μάδεργουελ και πήραν την πρώτη – και μοναδική – πρόκρισή τους με τον 66χρονο τεχνικό στον πάγκο τους…

Χαμένη ταυτότητα…

Μια ματιά στα 14 ευρωπαϊκά ματς του Παναθηναϊκού, υπό την καθοδήγηση του Πορτογάλου, δείχνει με τον πλέον καθαρό τρόπο πως έχει αλλάξει η ταυτότητα της ομάδας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων αναμετρήσεων και το πώς αυτές καταλήγουν για τον Παναθηναϊκό. Η συμπαγής ομάδα του παρελθόντος, πρόσφατου σε ορίζοντα δεκαετίας στη χειρότερη περίπτωση, που δεν άφηνε τον αντίπαλο να πάρει «ανάσα» με τον τρόπο που αμύνονταν και που έψαχνε τρόπο να τον «σκοτώσει» στην κόντρα, δεν υπάρχει πλέον.

Ο Παναθηναϊκός έχει δεχθεί 24 γκολ σε 14 ευρωπαϊκά ματς στην εποχή του Πορτογάλου, έχει σημειώσει αντίστοιχα 14 και τα αποτελέσματα μόνο θετικά δεν είναι. Τα… διπλά του παρελθόντος αποτελούν περασμένα μεγαλεία, ενώ ακόμα και τα εντός έδρας ματς – με ομάδες μάλιστα που σε καμία περίπτωση δεν έχουν τη φανέλα του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη – δεν προσφέρουν… σιγουριά για το αποτέλεσμα. Οι «πράσινοι» έχουν συνολικό ποσοστό νικών 38,6% στα 176 ευρωπαϊκά τους παιχνίδια συνολικά, ενώ πριν τον Φερέιρα είχαν 40% ποσοστό επιτυχίας.

Στην εποχή του Πορτογάλου, οι «πράσινοι» έχουν να επιδείξουν μόλις 21% ποσοστό επιτυχίας, το οποίο μεταφράζεται σε μόλις τρεις νίκες σε 14 αναμετρήσεις. Αντίθετα, σε επτά περιπτώσεις ο Παναθηναϊκός έφυγε ηττημένος από το γήπεδο ενώ τέσσερα παιχνίδια του δεν ανέδειξαν νικητή. Το χειρότερο ωστόσο για τον Παναθηναϊκό είναι πως δεν δείχνει ικανός, άμεσα, να αντιστρέψει την κατάσταση και να ανακτήσει ξανά την αίγλη του παρελθόντος σε ότι αφορά τα παιχνίδια εκτός των συνορών.

Συνολικά, η ιστορία των «πρασίνων» και το βάρος της φανέλας δεν επιτρέπουν βέβαια εμφανίσεις όπως οι φετινές. Ο «πρέσβης» παραμένει «πράσινος» αφού ακόμα κι αν το «τριφύλλι» δεν έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, παραμένει η ομάδα με τις περισσότερες νίκες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας φτάσει τις 68 σε 176 αναμετρήσεις, με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες να είναι αρκετά μακριά και στις δυο κατηγορίες.

Αν ωστόσο δεν επιστρέψει γρήγορα η ταυτότητα του Panathinaikos, τότε οι «πράσινοι» θα κινδυνέψουν με… ευρωπαϊκή αποκαθήλωση…

Τα ευρωπαϊκά ματς του Φερέιρα

Ημ/νία

Διοργάνωση

Αγώνας

Αποτέλεσμα

24/11/2010

Ch. League

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα

0-3

7/12/2010

Ch. League

Κοπεγχάγη-Παναθηναϊκός

3-1

27/7/2011

Ch. League

Οντένσε-Παναθηναϊκός

1-1

2/8/2011

Ch. League

Παναθηναϊκός-Οντένσε

3-4

18/8/2011

Europa League

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός

3-0

25/8/2011

Europa League

Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ

2-1

31/7/2012

Ch. League

Μάδεργουελ-Παναθηναϊκός

0-2

8/8/2012

Ch. League

Παναθηναϊκός-Μάδεργουελ

3-0

22/8/2012

Ch. League

Μάλαγα-Παναθηναϊκός

2-0

28/8/2012

Ch. League

Παναθηναϊκός-Μάλαγα

0-0

20/9/2012

Europa League

Μάριμπορ-Παναθηναϊκός

3-0

4/10/2012

Europa League

Παναθηναϊκός-Τότεναμ

1-1

25/10/2012

Europa League

Παναθηναϊκός-Λάτσιο

1-1

8/11/2012

Europa League

Λάτσιο-Παναθηναϊκός

3-0



Ο Ζίλε ξεπερνά τα 100 κιλά ενώ προετοιμάζεται για τελικό Champions League
Ο Ζίλε ξεπερνά τα 100 κιλά ενώ προετοιμάζεται για τελικό Champions League
Δημοπρατήθηκε για... τρελό ποσό χαρτοπετσέτα με την υπογραφή του Μέσι
Δημοπρατήθηκε για... τρελό ποσό χαρτοπετσέτα με την υπογραφή του Μέσι
Ισπανία: Πλήγμα με τον Ίσκο να χάνει το Euro
Ισπανία: Πλήγμα με τον Ίσκο να χάνει το Euro
Άρης – ΠΑΟΚ: Τιμωρία από UEFA για τον «Δικέφαλο», πριν το ντέρμπι τίτλου στη Super League
Άρης – ΠΑΟΚ: Τιμωρία από UEFA για τον «Δικέφαλο», πριν το ντέρμπι τίτλου στη Super League
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved