Οι καλύτεροι τελικοί του FA Cup

Οι καλύτεροι τελικοί του FA Cup

Με αφορμή τον τελικό ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Τσέλσι, το Onsports σας θυμίζει τα πέντε καλύτερα παιχνίδια που έκριναν τον τίτλο στο FA Cup.

Ο κάθε τίτλος στο ποδόσφαιρο είναι και διαφορετικός. Για να φτάσεις σε αυτόν θα πρέπει να έχει αφήσει εκτός τους καλύτερους και να κάνει ακόμα ένα καλό παιχνίδι στον τελικό. Στην Αγγλία, χώρα που δημιούργησε το θεσμό του Κυπέλλου το FA Cup κεντρίζει όλα τα βλέμματα σχετικά με τη διεξαγωγή του, κάτι που αναμένεται και σήμερα (5/5) στο «Γουέμπλεϊ» όπου η Λίβερπουλ θα αντιμετωπίσει την Τσέλσι.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, το Onsports σας θυμίζει τους πέντε καλύτερους τελικούς του FA Cup.

5. Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3 (1990)

Το συγκεκριμένο παιχνίδι οι φίλοι της Κρίσταλ Πάλας δεν πρόκειται να το ξεχάσουν ποτέ. Η ομάδας τους, έχοντας αποκλείστει τη Λίβερπουλ νωρίτερα έδειχνε ικανή να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να κατακτήσει τον τίτλο έναντι των «κόκκινων διαβόλων».

Στο 18’ ο Γκάρι Ο’Ρίλι  άνοιξε το σκορ για το αουτσάιντερ, για να έρθουν τα τέρματα των Μπράιαν Ρόμπσον και Μαρκ Χιούζ να ανατρέψουν την κατάσταση. Η «χρυσή» αλλαγή του Στιβ Κόπελ όμως, Ίαν Ράιτ, γύρισε μόνος του το παιχνίδι.

Αρχικά ισοφάρισε σε 2-2 για να στείλει την αναμέτρηση στην παράταση, όπου στο πρώτο ημίχρονο έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Στην επανάληψη της παράτασης όμως, ο Μαρκ Χιούζ με το δεύτερό του τέρμα, διαμόρφωσε το τελικό 3-3 που έστειλε το τρόπαιο σε επαναληπτικό, με την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να επικρατεί 1-0.

4. Λίβερπουλ – Γουίμπλετον 0-1 (1988)

Η ημέρα που η… εκτός μόδας Γουίμπλετον κατάφερε να ενοχλήσει τις ομάδες που κυριαρχούσαν στα τέλη της δεκαετίας του 80’. Η «τρελή συμμορία» έφθασε στον τελικό απέναντι στη Λίβερπουλ και ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ.

Έχοντας τον τερματοφύλακά τους, Ντέιβ Μπίσαντ να κάνει την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, ένα τέρμα του Σάντσεθ με κεφαλιά στο 37’ αρκούσε για να δώσει τον τίτλο στην άσημη Γουίμπλετον.

Μάλιστα, ο Άγγλος γκολκίπερ στο δεύτερο ημίχρονο απέκρουσε το πρώτο πέναλτι στην ιστορία των τελικών του FA Cup από τον Τζον Όλντριτζ.

3. Κόβεντρι – Τότεναμ 3-2 (1987)

Από τις καλύτερες ομάδες της Αγγλίας ήταν το 1987 η Τότεναμ, η οποία είχε σε τρομερή κατάσταση τον Κλιβ Άλεν. Στον τελικό με την Κόβεντρι, ο επιθετικός των «πετεινών» χρειάστηκε μόλις δύο λεπτά για να πετύχει το 49ο τέρμα της σεζόν και να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του.

Επτά λεπτά αργότερα όμως, ο Ντέιβ Μπένετ έφερε την αναμέτρηση στα ίσια. Ο Γκάρι Μαμπούτ έβαλε και πάλι μπροστά στο σκορ τους Λονδρέζους, για να έρθει η κεφαλιά του Κέιθ Χάτσεν που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα για να διαμορφώσει το 2-2 της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης, στέλνοντας τον τελικό στην παράταση.

Εκεί, ο Ρέι Κλέμενς με αυτογκόλ έδινε το τρόπαιο στους «γαλάζιους» που έκαναν την έκπληξη κατακτώντας τον τίτλο.

2. Τότεναμ – Μάντσεστερ Σίτι 3-2 (1981)

Με τις δύο ομάδες να έχουν αναδειχθεί ισόπαλες ο τελικός του FA Cup πήγε σε επαναληπτικό, όπου θα μνημονεύεται για αρκετά χρόνια ακόμα. Στα πρώτα δέκα λεπτά, είχαν ήδη σημειωθεί δύο τέρματα.

Ο Ρίκι Βίλα άνοιξε το σκορ για τους «πετεινούς» με τον Στιβ Μακένζι να ισοφαρίζει με ένα εκπληκτικό τέρμα. Οι «πολίτες» έφθασαν στην ανατροπή με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Κέβιν Ριβς, ωστόσο ο Γκαρθ Κρουκς ισοφάρισε 20 λεπτά πριν από το τέλος της αναμέτρησης.

Όλα αυτά, για να έρθει ο Ρίκι Βίλα στα τελευταία λεπτά να ξεπεράσει τους Τόνι Κέιτον, Ρέι Ράνσν και τον Κέιτον ξανά και να πετύχει ένα φανταστικό τέρμα, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

1.    Λίβερπουλ – Γουέστ Χαμ 3-3 (3-1 πεν.) (2006)

Δεν είχε περάσει αρκετός καιρός από τη στιγμή που όλη η Ευρώπη είχε μείνει με ανοιχτό το στόμα, όταν η Λίβερπουλ ανέτρεπε το προβάδισμα της Μίλαν με τρία τέρματα στον τελικό του Champions League και κατακτούσε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Απέναντι στην Γουέστ Χαμ. Βρέθηκε πολύ νωρίς πίσω στο σκορ με 2-0 και αρκετοί σκέφτηκαν «όχι πάλι». Και όμως! Ο Στίβεν Τζέραρντ και η παρέα του έκαναν κάτι ανάλογο.

Με τον Τζιμρπίλ Σισέ να μειώνει άμεσα σε 2-1, ήρθε ο Στίβεν Τζέραρντ να ισοφαρίσει με ένα τρομερό σουτ. Οι «χάμερς» μπήκαν και πάλι μπροστά στο σκορ, ωστόσο ο Τζέραρντ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, με ένα σουτ από το… σπίτι του έκανε το τελικό 3-3 που οδήγησε την αναμέτρηση στα πέναλτι, με τον Πέπε Ρέινα να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, καθώς απέκρουσε τρία από αυτά.

Οι καλύτεροι τελικοί του FA Cup



Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved