«Τα ήξερε όλα ο Βγενόπουλος»

«Τα ήξερε όλα ο Βγενόπουλος»

Ενήμερος για όλα τα θέματα που αφορούν το έργο της διπλής ανάπλασης και το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος, όπως υποστήριξε ο Βαγγέλης Σαμαράς κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για την ΓΗΠΕΛ.

Ο αντιπρόεδρος της ΓΗΠΕΛ και μέχρι πρότινος μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, προχώρησε στην ενημέρωση για το έργο της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό, υποστηρίζοντας πως όλοι οι μέτοχοι της «πράσινης» ΠΑΕ ήταν ενήμεροι για όλες τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο έργο. Το «παρών» στην ενημέρωση έδωσε και ο νομικός σύμβουλος της ΓΗΠΕΛ, Σταύρος Καραγεωργίου που έδωσε χρήσιμες εξηγήσεις αναφορικά με το καθεστώς των συμβάσεων, των υποχρεώσεων που μπορεί να έχει η εταιρία και της μηδενικής ουσιαστικά πιθανότητας να υποστεί ζημίες η ΠΑΕ Παναθηναϊκός από το θέμα του γηπέδου.

Για δυόμιση ώρες ο Βαγγέλης Σαμαράς ενημέρωσε διεξοδικά για όλη την πορεία του έργου της διπλής ανάπλασης και ανέλυσε τα πάντα, από εποχής προ-πολυμετοχικότητας ως και τον Δεκέμβριο του 2010 όπου με εξώδικο της ΠΑΕ προς τον Δήμο σταμάτησαν ουσιαστικά να κινούνται τα πάντα γύρω από το θέμα του γηπέδου.

Επίσης, ανέφερε πως οι συμβάσεις που υπάρχουν είναι αυτή με τον Δήμο και αυτή με την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», όπου η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι ο τρίτος συμβαλλόμενος, καθώς είναι μεταξύ της κατασκευαστικής εταιρίας και της ΓΗΠΕΛ, η οποία θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση οριστικής διακοπής του έργου ή σε περίπτωση που Παναθηναϊκός και ΓΗΠΕΛ αποφασίσουν να αποχωρήσουν από τον Βοτανικό. Στη σύμβαση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με το Δήμο Αθηναίων, αυτός που έχει λαμβάνειν σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης - όπως και έγινε - είναι ο Παναθηναϊκός αφού ο Δήμος δεν έχει τον τρόπο και καμία διάταξη υπέρ του έτσι ώστε να κινηθεί νομικά προς τέτοια κατεύθυνση.

Ακόμα και στην περίπτωση που η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ κάνει κίνηση να πάρει τα 2 εκατ. ευρώ, τα χρήματα που θα… αναγκαστεί να καταβάλλει η ΓΗΠΕΛ και όχι ο Παναθηναϊκός, είναι αυτά που αναλαμβάνει, όπως έχει αναφέρει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Παράλληλα, ο Βαγγέλης Σαμαράς τόνισε πως ο Παναθηναϊκός έχει καταγγείλλει την σύμβαση με τον Δήμο Αθηναίων, καθώς είχαν σταματήσει οι εργασίες για 12 μήνες με υπαιτιότητα του Δήμου, κάτι που δεν ήταν γνωστό μέχρι τη σημερινή ενημέρωση. Οι «πράσινοι» είναι νομικά κατοχυρωμένοι και για όλες αυτές τις εξελίξεις, ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν ενήμερος, μια και είχε ζητηθεί η γνώμη του ως νομικού και είχε προτρέψει τους ανθρώπους του «τριφυλλιού» να προχωρήσουν στην καταγγελία.

Σε περίπτωση που η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δικαιωθεί από την καταγγελία στα δικαστήρια, έχει λαμβάνειν το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ που αναλογούν σε ποινική ρήτρα και εν δυνάμει άλλα 22 εκ. ευρώ, χρήματα που έχει καταβάλλει για την έναρξη των εργασιών. Μάλιστα, για την καταγγελία ήταν ενήμεροι οι κ. κ. Πατέρας, Βαρδινογιάννης και Βγενόπουλος.

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της ΓΗΠΕΛ και πρώην μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, έκανε γνωστό πως σημαντικό ρόλο στην πορεία του έργου θα παίξει και ο Ερασιτέχνης, ενώ τόνισε πως οποιοσδήποτε μέτοχος ή επενδυτής έρθει στην ομάδα, το έργο μπορεί να συνεχιστεί, αρκεί να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και να υπάρξει η τελική συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων.

Ακόμα, ο Βαγγέλης Σαμαράς ανέφερε πως οι μελέτες που έχουν γίνει για τον Βοτανικό μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλο χώρο εντός της Αττικής και στην συνέχεια να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την έκδοση των αδειών. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η άδεια οικοδομής έχει τετραετή ισχύ, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΓΗΠΕΛ έκλεισε την ενημέρωση, τονίζοντας: «Το έργο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού είναι ένα έργο που «πατάει» γερά στα πόδια του, διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες άδειες και πλήρη νομική θωράκιση από το ΣτΕ. Το έργο μπορεί να συνεχίσει και να αποτελέσει μια ουσιαστική επένδυση για το μέλλον του Παναθηναϊκού. Αρκεί αυτός που θα αναλάβει να έχει χρόνο, διάθεση και πίστη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Σαμαράς τόνισε ότι η όλη ιστορία της ΓΗΠΕΛ από τη σύστασή της ως σήμερα αποτελεί μια διαδικασία απολύτως διαφανή, εξέφρασε πολλές φορές την αισιοδοξία του και την πίστη του στο συγκεκριμένο έργο όμως έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ σε ενεργό ρόλο στο έργο. Ο κ. Σαμαράς τόνισε βέβαια πως όποιος του ζητήσει την τεχνογωσία και τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του, θα τα παραθέσει άμεσα έτσι ώστε να βοηθήσει στην υλοποίηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού που σύμφωνα με τον ίδιο θα αποτελέσει το μέλλον και την καλύτερη επένδυση για την ομάδα και το σύλλογο.

Απαντήσεις σε Βγενόπουλο

Το θέμα της συζήτησης περιστράφηκε πολλές φορές γύρω από τα ερωτήματα που θέτει διαρκώς ο Ανδρέας Βγενόπουλος στο θέμα της ΓΗΠΕΛ. Ο Βαγγέλης Σαμαράς έδωσε αναλυτικά στοιχεία τόσο για τα έξοδα της εταιρείας στο διάστημα που είχε την ευθύνη για το έργο του γηπέδου στο Βοτανικό, ενώ μίλησε και για τις συχνές τηλεφωνικές, αλλά και από κοντά, επαφές που είχε με τον μέτοχο του Παναθηναϊκού.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Βαγγέλης Σαμαράς, έκανε σαφές ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν πρόκεται να έχει καμία υποχρέωση που να προέρχεται από το έργο του γηπέδου. Τα 2 εκατ. ευρώ που μπορεί να διεκδικήσει ο Άκτωρας, βάσει σύμβασης βαραίνουν την ΓΗΠΕΛ της οποίας έχει δηλώσει ότι αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Ο Δήμος Αθηναίων από την πλευρά του, δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα, αντίθετα ο Παναθηναϊκός μπορεί να του πάρει χρήματα από την καταγγελία της σύμβασης που έχει κάνει από την 1η Δεκεμβρίου 2010.

Αναφορικά με το θέμα της προκαταβολής που δόθηκε στην ΓΗΠΕΛ από την ΠΑΕ, ο Βαγγέλης Σαμαράς έδωσε όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αποφασίστηκε αυτό ομόφωνα από ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και με την σύμφωνη γνώμη των μετόχων, ενώ παρείχε και όλα τα παραστατικά τόσο από την καταβολή των 9.595.000 ευρώ από την ΠΑΕ προς την ΓΗΠΕΛ όσο και από την επιστροφή των 5 εκατ. ευρώ.

Για το μεγάλο κόστος του γηπέδου που επικαλούνταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο 145 εκατ. ευρώ που χρειάζονταν για το γήπεδο, αυτό αποτελούσε μια στιγμίαια κοστολόγηση την άνοιξη του 2010 όταν δεν είχε έρθει τροποποίηση στο σχέδιο που συνέταξε το ΥΠΕΚΑ και δεν υπήρχαν οι αλλαγές ούτε στο συντελεστή πρασίνου, ούτε στις θέσεις πάρκινγκ που επιβάρυναν τον Παναθηναϊκό να τις κατασκευάσει. Ο Βαγγέλης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή το κόστος για την κατασκευή του γηπέδου δεν ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ, ίσως και λιγότερο.

Όσο για τα έξοδα που έκανε η ΓΗΠΕΛ, έτσι ώστε να υφίσταται και να λειτουργεί, παρουσιάστηκαν αναλυτικά. Για τις μελέτες δόθηκαν 1.820.000 ευρώ, για εκσκαφές και εξυγιάνσεις δόθηκαν 1.974.000 ενώ για καθαιρέσεις δόθηκαν 750.000 ευρώ. Επίσης, δόθηκαν 2,1 εκατ. ευρώ για το project management και κατά συνέπεια τα έξοδα που έκανε η εταιρεία ήταν 6,7 εκατ. ευρώ. Οι μελέτες λοιπόν που υπάρχουν και η όλη εργασία της ΓΗΠΕΛ σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον πρώην εντεταλμένο σύμβουλο της ΠΑΕ, αποτελούν περιουσία του Παναθηναϊκού.

Το γήπεδο μπορεί να κατασκευαστεί αν προχωρήσει η έκδοση του προεδρικού διατάγματος και οι εμπλεκόμενες πλευρές, Δήμος, ΠΑΕ και Ερασιτέχνης κυρίως, προχωρήσουν σε συμφωνία. Από εκεί και πέρα, απομένει η χρηματοδότηση που απαιτείται, για να ολοκηλρωθεί το έργο αφού όπως αναφέραμε υπάρχουν και οι άδειες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Σαμαρά το έργο έχει βιωσιμότητα και ανταποδοτικότητα, με αποτέλεσμα ακόμα και σε αυτή την εποχή της οικονομικής ύφεσης να αποτελεί θελκτική προοπτική επένδυσης για τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Κατεβάστε τα αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και δείτε το εξώδικο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός προς τον Δήμο Αθηναίων



Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved