Η Σαουδική Αραβία αλλάζει τα αθλητικά δρώμενα - Επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια 4ετία

Η Σαουδική Αραβία αλλάζει τα αθλητικά δρώμενα - Επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια 4ετία

Η εξήγηση πίσω από την «εισβολή» των ομάδων της Σαουδικής Αραβίας στον χώρο του ποδοσφαίρου και τις μεταγραφές σπουδαίων παικτών από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο χάρτης του ποδοσφαίρου αλλάζει δραματικά από αυτό το καλοκαίρι. Και η αιτία είναι η «επιθετική εισβολή» της Σαουδικής Αραβίας, με μεταγραφές που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν αυτός που έκανε πέρυσι την αρχή και άνοιξε τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση. Φέτος ακολούθησαν δεκάδες παίκτες που θα μπορούσαν να παίζουν άνετα στις κορυφαίες ομάδες του Champions League, ενώ έγινε προσπάθεια και για τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου, όπως ο Λιονέλ Μέσι και ο Κιλιάν Εμπαπέ.

Μπενζεμά, Μαχρέζ, Μανέ, Καντέ, Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Μπρόζοβιτς, Φιρμίνο, Φαμπίνιο, Νέβες, Κουλιμπαλί και Φοφανά, είναι μόνο ορισμένα από τα πιο φανταχτερά ονόματα που πλέον αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το μεγάλο μπαμ το πραγματοποιεί η Αλ Χιλάλ με τη μεταγραφή του Νεϊμάρ.

Όλα αυτά βέβαια δεν ήρθαν τυχαία. Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια της χώρας να κάνει αισθητή την παρουσία της στον χώρο του αθλητισμού από το 2020 και μετά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση «Sportswashing-Saudi Arabia 2023» της «Grant Liberty» από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων (46 δισεκατομμυρίων ευρώ) στον κόσμο του αθλητισμού.

Σε αυτή υπογραμμίζεται η επιτάχυνση των επενδύσεων στον αθλητισμό την τελευταία τετραετία σε σύγκριση με ό,τι είχε γίνει στο παρελθόν από το 2016 και μετά, όπως αναφέρει και η εξειδικευμένη ιταλική ιστοσελίδα calcioefinanza.

Σημείο αναφοράς της έκθεσης, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και από τον Σεπτέμβριο του 2022 πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας από το Σεπτέμβριο του 2022, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με την έκθεση από το 2016 έως το 2020 οι επενδύσεις στον τομέα του αθλητισμού ανήλθαν σε λίγο περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες).

Από το 2020 υπήρξε μια πραγματική έκρηξη που -σύμφωνα με την Grant Liberty- έχει ωθήσει το ποσό σε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 46 δισεκατομμύρια ευρώ), με τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 44 δισεκατομμύρια ευρώ) να αφορούν μόνο τα τελευταία τρία χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων πηγαίνει στα eSports, μέσω του Savvy Games Group, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε και ανήκει στην PIF, του οποίου ο Μπιν Σαλμάν είναι ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο διάδοχος του θρόνου και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά σχεδόν 38 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ποδόσφαιρο, με πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το βάθρο ολοκληρώνεται με το γκολφ, έναν άλλο τομέα στον οποίο οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να επενδύσουν. Συγκεκριμένα, η επένδυση τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία του LIV Golf, του πρωταθλήματος γκολφ με τα πιο κερδοφόρα τουρνουά στον κόσμο, χρονολογείται από το 2022.

Επίσης υπάρχει αύξηση επενδύσεων τα τελευταία χρόνια στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την πυγμαχία.



Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (30/04) - Με Game 3 για Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (30/04) - Με Game 3 για Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό
Παναθηναϊκός AKTOR: Στο Βελιγράδι για να πάρει και πάλι το πλεονέκτημα
Παναθηναϊκός AKTOR: Στο Βελιγράδι για να πάρει και πάλι το πλεονέκτημα
NBA: Οι Σπερς και οι Πέισερς θα παίξουν δύο αγώνες στο Παρίσι το 2025
NBA: Οι Σπερς και οι Πέισερς θα παίξουν δύο αγώνες στο Παρίσι το 2025
Champions League: Έτσι θα ήταν σήμερα το παζλ της σεζόν 2024/25
Champions League: Έτσι θα ήταν σήμερα το παζλ της σεζόν 2024/25
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved