Ολυμπιακός: Ο μαχητής Βρσάλικο, το Μουντιάλ, ο πόλεμος και η θρυλική φωτογραφία (videos+photos)
Intime.gr

Ολυμπιακός: Ο μαχητής Βρσάλικο, το Μουντιάλ, ο πόλεμος και η θρυλική φωτογραφία (videos+photos)

Ολυμπιακός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον σπουδαίο μεταγραφικό στόχο των Πειραιωτών Σίμε Βρσάλικο.

Σίμε Βρσάλικο. Ένας διεθνής Κροάτης, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Ατλέτικο Μαδρίτης και είναι προ των πυλών του Ολυμπιακού.

Στην περίπτωση που οι Πειραιώτες καταφέρουν ν’ αποκτήσουν τον Βρσάλικο, ασφαλώς θα είναι μία εξαιρετική προσθήκη. Παίκτης έμπειρος, ψημένος στα δύσκολα, λόγω τραυματισμών, αλλά μαχητής, ποιοτικός και με νοοτροπία νικητή. Ας δούμε, όμως, ποιος είναι ο Βρσάλικο, ο οποίος μεγαλούργησε με την εθνική ομάδα της πατρίδας του και την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο Βρσάλικο γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1992 στη Ριέκα και αργότερα θα σας αναφέρουμε γιατί στη Ριέκα. Έκανε το ντεμπούτο του με την Κροατία το 2011 και συνέχισε να εκπροσωπεί τη χώρα του στο Euro του 2012, του 2016 και του 2020, όπως και στα Μουντιάλ του 2014 και του. Στο τελευταίο της Ρωσίας έφτασε ως βασικός στέλεχος και τελικό της διοργάνωσης.

Το ξεκίνημα

Ο 30χρονος, πλέον, Βρσάλικο ξεκίνησε την καριέρα του στην Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, που ουσιαστικά είναι η ομάδα τροφοδοσίας της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Έκανε το ντεμπούτο του για τη Λοκομοτίβα στο κορυφαίο επίπεδο της Κροατίας στον αγώνα εναντίον της Ριέκα στις 26 Ιουλίου 2009 σε ηλικία 17 ετών. Ήταν στην αρχική ενδεκάδα σε 17 αγώνες πρωταθλήματος της Λοκομοτίβα το 2009 κι έγινε αλλαγή μόνο μία φορά.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Εντάχθηκε στην ομάδα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στις 22 Δεκεμβρίου 2009 πριν από τις χειμερινές διακοπές και εμφανίστηκε στον πρώτο του αγώνα για την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στις 27 Φεβρουαρίου 2010 εναντίον της Σεσβέτε. Έκανε άλλες εννέα εμφανίσεις μέχρι το τέλος της σεζόν για τη Ντιναμό, πραγματοποιώντας συνολικά 27 συμμετοχές στο πρωτάθλημα σε όλη τη σεζόν.

Ο Βρσάλικο έχασε την έναρξη της σεζόν 2010–11, καθώς κλήθηκε με την Κροατία Κ19. Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έκανε ντεμπούτο στην ήττα από τη Σέριφ Τίρασπορ στον τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League της σεζόν 2010–11.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους το όνομά του συνδέθηκε με μεταγραφή στην Ολιμπίκ Μαρσέιγ έναντις 4 εκατ. ευρώ, αλλά ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του συλλόγου Ζντράφκο Μάμιτς απέρριψε την προσφορά του γαλλικού συλλόγου. Στις 29 Αυγούστου σημείωσε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθημα, κόντρα στη Σιμπάλια, όπου νίκησε η Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 2–0.

 Λόγω των εντυπωσιακών εμφανίσεων του στη Ντιναμό υπό τον προπονητή Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, ανακηρύχθηκε καλύτερος νέος παίκτης στο κροατικό ποδόσφαιρο για το 2010. Στο τέλος της σεζόν κέρδισε το νταμπλ με την Ντιναμό.

Ξεκίνησε τη σεζόν 2011-2012 δίνοντας ασίστ στον Ιβάν Κρστάνοβιτς στη νίκη με 3–0 στα προκριματικά του Champions League εναντίον της Νέφτσκι Μπακού στο Ζάγκρεμπ. Τον Αύγουστο του 2011, αποβλήθηκε κατά τη διάρκεια του εκτός έδρας αγώνα του 2011–12 του Champions League στα πλέι οφ κόντρα στη Μάλμε. Η Ντιναμό, μάλιστα, κατάφερε να προκριθεί στος Champions League μετά από 12 χρόνια.

Στην κορυφαία διοργάνωση έκανε το ντεμπούτο του τη σεζόν 2011–12 την 4η αγωνιστική εναντίον του Άγιαξ, ενώ έπαιξε και με τη Λιόν στο «Μάκσιμιρ». Στο εγχώριο πρωτάθλημα, έκανε 22 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και έδωσε 5 ασίστ, ενώ η Ντιναμό κέρδισε άλλο ένα νταμπλ.

Μετά την επιστροφή του από την Πολωνία, όπου συμμετείχε με την εθνική στο Euro 2012, βοήθησε τη Ντιναμό να προκριθεί σε άλλο ένα Champions League. Έκανε 4 συμμετοχές ως δεξιός μπακ το 2012-13 στον θεσμό, αλλά η Ντιναμό τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου της με μόνο έναν βαθμό. Έκανε επίσης 25 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, δίνοντας τρεις ασίστ.

Τζένοα

Στις 12 Ιουλίου 2013 ο Βρσάλικο εντάχθηκε στην Τζένοα για 4,6 εκατ. Στην πρώτη του σεζόν στη Serie A, ο Βρσάλικο ήταν συχνό μέλος της βασικής ενδεκάδας, παίζοντας δεξί μπακ, αλλά αρκετές φορές και χαφ. Έκανε 22 εμφανίσεις συνολικά, αλλά από την 24 αγωνιστική έως το τέλος της σεζόν δεν έπαιξε, λόγω τραυματισμού.

Σασουόλο

Στις 22 Ιουλίου 2014 ο Βρσάλικο μετακόμισε στη Σασπουόλο, έναντι 3,5 εκατ. ευρώ συν μπόνους 2 εκατ. ευρώ για διάφορους στόχους. Έγινε βασικό μέλος της άμυνας της Σαουόλο υπό τις οδηγίες του Ντι Φραντσέσκο και τελικά βοήθησε την ομάδα να πετύχει την πρώτη της πρόκριση στο Europa League, αφού τερμάτισε 6η στη Serie A, αφήνοντας εκτός τη Μίλαν που ηττήθηκε από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους στον τελικό του Κυπέλλου.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Και φτάνει η μεγάλη στιγμή. Ο Βρσάλικο υπέγραψε στον σύλλογο της La Liga, Ατλέτικο Μαδρίτης το 2016, με πενταετές συμβόλαιο. Στις 16 Μαΐου 2018, μάλιστα, ήταν βασικός στον τελικό του Europa League, όπου η Ατλέτικο νίκησε 3-0 τη Μαρσέιγ του Μήτρογλου.

 Δανεικός στην Ίντερ

Στις 31 Ιουλίου 2018, ο Βρσάλικο πήγε δανεικός στην Ίντερ. Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν καλά εξαιτίας τραυματισμού. Στις 27 Ιανουαρίου 2019 ο Βρσάλικο έκανε επέμβαση στους χιαστούς κι έμεινε εκτός έξι μήνες.

Ξανά Ατλέτικο

Γύρισε, λοιπόν, στην Ατλέτικο και στις 26 Ιανουαρίου 2020, ξεκίνησε το πρώτο του παιχνίδι μετά από ένα χρόνο εκτός αγωνιστικής δράσης, στο 0-0 με τη Λεγανές. Στις 18 Φεβρουαρίου 2020 ήταν βασικός στον εντός έδρας αγώνα της φάσης των «16» του Champions League εναντίον της Λίβερπουλ που έληξε με 1–0.

Στις 10 Αυγούστου του 2020, η Ατλέτικο ανακοίνωσε ότι ο Βρσάλικο και ο συμπαίκτης του Άνχελ Κορέα ήταν θετικοί στον COVID-19 και τους απέκλεισε από τη μάχη με τη Λειψία. Ακολούθησε μία ακόμα χειρουργική επέμβαση στο γόνατο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ο Κροάτης επέστρεψε στη δράση στις 16 Δεκεμβρίου, όταν σκόραρε σε μια στο νικηφόρο 3-0 στο Κύπελλο, κόντρα στην Καρντάσαρα.

Εθνική

Ο Βρσάλικο έλαβε την πρώτη του κλήση στην εθνική ομάδα της Κροατίας στις 2 Νοεμβρίου 2010 για τον προκριματικό αγώνα του Euro 2012 εναντίον της Μάλτας. Έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα στις 9 Φεβρουαρίου 2011 σε φιλικό αγώνα εναντίον της Τσεχίας. Έκανε επίσης ακόμα 3 εμφανίσεις πριν από τον Μάιο του 2012, όταν μπήκε στην προεπιλογή για το Euro 2012.

Μετά τον φιλικό αγώνα με την Εσθονία τον Μάιο του 2012, ο προπονητής της Κροατίας Σλάβεν Μπίλιτς τον απέσυρε από την τελική λίστα για το UEFA Euro 2012. Ωστόσο, μόλις μια εβδομάδα μετά την απόσυρσή του από την τελική λίστα, κλήθηκε ξανά λόγω τραυματισμού του Ιλίτσεβιτς. Δεν έπαιξε, πάντως και στους τρεις αγώνες της Κροατίας στο τουρνουά.

Κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 έκανε μόνο μία εμφάνιση, στον αγώνα με το Βέλγιο στο Ζάγκρεμπ. Τον Μάιο του 2014 ήταν στην αποστολή για τη Βραζιλία.

Λόγω τραυματισμών στην Κροατία, λίγο πριν την πρεμιέρα με τη Βραζιλία, ο Βρσάλικο έπαιξε αριστερό μπακ αντί του τραυματία και πρώην άσου του Παναθηναϊκού Ντάνιελ Πράνιτς. Αγωνίστηκε στην ίδια θέση και στην ήττα με 3-1 από το Μεξικό, όπου αποκλείστηκε η Κροατία.

Στις 12 Νοεμβρίου 2014, σε ηλικία 22 ετών, ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας στην ήττα με 2–1 από την Αργεντινή, παίζοντας για ολόκληρο το παιχνίδι. Έγινε ένας από τους νεότερους αρχηγούς στην ιστορία της εθνικής ομάδας, με τον Σρνα να ξεκουράζεται για τον αγώνα με την Ιταλία.

Τον Μάιο του 2018 ήταν στην αποστολή της Κροατίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 στη Ρωσία. Η καλύτερη στιγμή της καριέρας του. Ξεκίνησε στα έξι από τα επτά ματς στη δευτεραθλήτρια Κροατία. Κόντρα στη Γαλλία δεν κατάφερε να γίνει τελικά Παγκόσμιος Πρωταθλητής, αλλά ήταν ήδη ένα σπουδαίο μέλος της παρέας των Μόντριτς, Ράκιτιτς, Μάντζουκιτς.

Νέος τραυματισμός

Ο Βρσάλικο είχε τελικά έναν ακόμα τραυματισμό στις αρχές του 2020. Τον Σεπτέμβριο του 2020 επέστρεψε στην εθνική ομάδα μετά από σχεδόν δύο χρόνια απουσίας. Κλήθηκε, μάλιστα, στην αποστολή  του Nations League για τα ματς με Πορτογαλία και Γαλλία.  Ωστόσο, ο Βρσάλικο δεν έπαιξε ούτε ένα λεπτό μέχρι τον προκριματικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 εναντίον της Σλοβενίας στις 24 Μαρτίου 2021, τον οποίο η Κροατία έχασε με 1-0.

Αυτό ήταν το πρώτο του παιχνίδι για την εθνική ομάδα σε διάστημα 28 μηνών από τον τραυματισμό του και μετά. Συνολικά με την Εθνική ο Βρσάλικο έχει 52 ματς, αλλά κανέα γκολ.

Ο πόλεμος

Η οικογένεια του Βρσάλικο έχει βιώσει δύσκολες στιγμές. Ο προπάππους του σκοτώθηκε από Παρτιζάνους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο παππούς του, από τον οποίο πήρε το όνομά του, θάφτηκε με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Κροατίας.

 Ο πατέρας του Mladen ήταν επίσης ποδοσφαιριστής κι έπαιξε για τη Ζαντάρ από το 1992 έως το 1995. Ο θείος του (από την πλευρά του πατέρα του) Σβέμιρ ήταν πρώην αντιδήμαρχος του Μπένκοβατς και υπηρέτησε ως διοικητής της ειδικής δύναμης «Poskoci» (μακριές οχιές ) κατά τη διάρκεια του Γιουγκοσλαβικού Πολέμου.

 Ο Βρσάλικο γεννήθηκε το 1992 στη Ριέκα, λόγω βομβαρδισμού στην πόλη του Ζαντάρ. Η οικογένειά του επέστρεψε στην περιφέρεια του Ζαντάρ και στο κοντινό Ναντίν, από όπου κατάγεται ο πατέρας του, μετά το τέλος του πολέμου.

Ο έμπειρος παίκτης τον Ιούνιο του 2017 παντρεύτηκε την αγάπη του από το σχολείο Ματέα Κέτζο και στις 6 Ιουνίου 2018, το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί, τον γιο του Μπρούνο.

Η φωτογραφία

Τον Ιανουάριο του 2019, μια φωτογραφία του Βρσάλικο, ξαπλωμένο με μια κροατική σημαία στο γήπεδο του «Λουζνίκι» μετά τον ημιτελικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 με την Αγγλία, τραβηγμένη από τον Ντράγκο Σόπτα, επιλέχθηκε ως η τέταρτη πιο όμορφη στον κόσμο από την AIPS. Τα κροατικά μέσα την αποκάλεσαν «θρυλική φωτογραφία». Όταν ρωτήθηκε γι’ αυτήν ο Βρσάλικο είπε:

«Ήμουν περισσότερο κουρασμένος κι εξαντλημένος, έτσι ένιωσα ότι ήθελα να ξαπλώσω λίγο και να ξεκουραστώ».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολυμπιακός: «Βόμβα» με διεθνή Κροάτη στον Πειραιά (video)

Ολυμπιακός: «Βόμβα» με διεθνή Κροάτη στον Πειραιά (video)

Ολυμπιακός: Εξελίξεις με Σεμέδο - Κοντά στον νέο «σταθμό» της καριέρας του

Ολυμπιακός: Εξελίξεις με Σεμέδο - Κοντά στον νέο «σταθμό» της καριέρας του

Μεταγραφές, Ντόρτμουντ: Τέλος ο Ρόις - Αποχωρεί στο τέλος της σεζόν
Μεταγραφές, Ντόρτμουντ: Τέλος ο Ρόις - Αποχωρεί στο τέλος της σεζόν
«Τέλος» από τον Ατρόμητο ο Ίλιτς
«Τέλος» από τον Ατρόμητο ο Ίλιτς
Πινγκ Πονγκ: Η αποστολή για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 13 του Βουκουρεστίου
Πινγκ Πονγκ: Η αποστολή για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 13 του Βουκουρεστίου
Προκρίθηκε στο final-4 ο Ολυμπιακός
Προκρίθηκε στο final-4 ο Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved