Η Premier League προσφέρει 200.000.000 ευρώ για άνοδο - Πόσο θα άλλαζε η ζωή ενός ελληνικού συλλόγου
Intime.gr

Η Premier League προσφέρει 200.000.000 ευρώ για άνοδο - Πόσο θα άλλαζε η ζωή ενός ελληνικού συλλόγου

Τα 200 εκατομμύρια ευρώ αλλάζουν την ποδοσφαιρική ζωή ενός συλλόγου. Που θα τα ξόδευαν οι ελληνικές ομάδες.

Η Νότιγμαμ πήρε το εισιτήριο για την Premier League και μαζί 200.000.000 ευρώ.

Το χρήμα κινεί τα πάντα στη ζωή και φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση η ποδοσφαιρική βιομηχανία. Τα οικονομικά, άλλωστε, έχουν ξεφύγει. Με 200 εκατ. ευρώ θα μπορούσε μία κυβέρνηση να κάνει αρκετά πράγματα. Τι θα έκανε ένας ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος όμως;

Το ερώτημα μοιάζει με το «τι θα έκανες αν κέρδιζες το τζόκερ;». Ασφαλώς είναι μία υπόθεση. Στην Αγγλία η Ομοσπονδία πριμοδοτεί την ομάδα παίρνει το τελικό εισιτήριο με 200 εκατ. ευρώ. Αφού έχει νικήσει ένα ματς στον ναό του ποδοσφαίρου, με δεκάδες χιλιάδες θεατές στις εξέδρες. Οπαδούς και των δύο ομάδων. Χωρίς διακοπές. Με το ματς να ξεκινάει στην ώρα που είναι προγραμματισμένο και να ολοκληρώνεται κανονικά.

Στην Ελλάδα το μπαράζ, για παράδειγμα, της Βέροιας με τη Λαμία διεξάγεται σε μισοάδεια γήπεδα. Με τις ομάδες να είναι εκτός έδρας 1-1,5 μήνα. Για να πάρει 200 εκατ. από την ΕΠΟ μία ομάδα, σημαίνει ότι το προϊόν στην Ελλάδα είναι εκπληκτικό. Οι μεγάλοι παίζουν συνέχεια στο Champions League και μάλιστα διεκδικούν και τίτλους.

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι μία ομάδα πριμοδοτείται στην Ελλάδα με 200 εκατ. ευρώ. Αλλάζει η ζωή της. Επειδή μιλάμε για Ελλάδα, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι τα χρήματα θα επενδυθούν όπως πρέπει. Εκεί που πρέπει. Σε κάθε περίπτωση είναι χρήματα που σε απογειώνουν.

Οι σπουδαίες μεταγραφές είναι η μία απλή σκέψη. Να έρθουν παικταράδες. Αυτοί, όμως, θα έχουν υψηλά συμβόλαια. Κι αν δεν υπάρχουν επιτυχίες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πωλήσεις, τότε αργά ή γρήγορα τα 200 εκατ. ευρώ θα τελειώσουν.

 Οι υποδομές είναι το πρώτο πράγμα και τα 200 εκατ. ευρώ είναι πολλά για να τις διαμορφώσεις. Πρώτα απ’ όλα το γήπεδο. Χωρίς να ψάχνεις στήριξη από την κυβέρνηση, χρηματοδοτήσεις από την ευρωπαϊκή ένωση και τα ταμεία επενδύσεων, μπορεί μία ομάδα να φτιάξει ένα ωραίο, σύγχρονο, λειτουργικό γήπεδο. Ένα γήπεδο 30.000-35.000 θέσεων. Φυσικά σου μένουν και «ρέστα».

Μερικά χρήματα αρκούν για ένα ικανότατο τμήμα σκάουτινγκ. Σε όλη τη χώρα, αλλά κι εκτός. Στις χώρες που αποτελούν την πηγή των περισσότερων παικτών.

Περισσεύουν για σύγχρονο αθλητικό κέντρο. Με πολλά γήπεδα κι εξαιρετικό χλοοτάπητα. Φυσικό και συνθετικό. Γήπεδα μεγάλα, ή πιο μικρά για τους γκολκίπερ. Με ξενώνες για τους επαγγελματίες, αλλά και για τους ερασιτέχνες. Φυσικά ΜΕ μάγειρες για τα παιδιά που έρχονται εκτός της βάσης μίας ομάδας. Ακόμα και οργάνωση για το που θα μείνουν ή που θα δουλέψουν οι γονείς τους, ώστε να μετακομίσουν μαζί τα ταλαντούχα παιδιά τους. Προπονητικό κέντρο με άνετα αποδυτήρια, με γυμναστήρια, αίθουσες αναλύσεων, ιατρείο.  

Η Ακαδημία είναι το άλλο στοίχημα. Ακαδημία, όμως, όχι απλά για να παίζουν ελληνόπουλα, να παίρνουν το πρωτάθλημα στην κατηγορία τους και να βλέπουν την πρώτη ομάδα με το κιάλι. Οι ποδοσφαιριστές είναι το ένα στοίχημα στην Ακαδημία. Χωρίς στελέχωση, χωρίς επιστημονική υποστήριξη, πάλι θα γίνει μισή δουλειά. Χρειάζονται προπονητές, αναλυτές, γυμναστές και προπονητές εξειδικευμένοι, ακόμα και για τις εκτελέσεις στατικών φάσεων. Χρειάζονται, όπως αναφέραμε, γιατροί. Διατροφολόγοι. Ψυχολόγοι.

Πριν λίγο καιρό στον τελικό του παγκοσμίου συλλόγων, ένας αναλυτής εξηγούσε πως η Τσέλσι κράτησε συγκεντρωμένο τον εκτελεστή ενός πέναλτι, κόντρα στην Παλμέιρας. Συγκεκριμένα, τον Χάβερτζ, με τον Αθπιλικουέτα να «τσακώνεται» με τους αντιπάλους, που είχαν ξεκινήσει τα mind games. Ο Χάβερτς αρκετά μέτρα πιο μακριά. Εκτός κάδρου. «Χρειάζονται τα 200 εκατ. ευρώ για να γίνει αυτό;», θ’ αναρωτηθεί κάποιος. Βοηθούν για να έχεις τους καλύτερους του είδους.

Φυσικά τα 200 εκατ. ευρώ μπορούν να χρησιμεύσουν ακόμα και για την μετακίνηση μίας ομάδας. Να αγοράσει το δικό της λεωφορείο. Να έχει τις δικές της συνεργασίες για τις μετακινήσεις και να γλιτώνει έξοδα.

Ενδεχομένως με όλα αυτά, με τις απαραίτητες υποδομές, να μην είναι η πρώτη σκέψη οι μεταγραφές, αν η ΕΠΟ «προικίσει» έναν ελληνικό σύλλογο με 200 εκατ. ευρώ. Άντε να πεις ο Έλληνας πρόεδρος ότι φέρνει κι ένα «όνομα», έτσι για να «γουστάρει» αυτός και ο κόσμος.

Αν τα 200 εκατ. ευρώ, λοιπόν, επενδυθούν πρώτα εκεί που πρέπει, τότε αργά ή γρήγορα θα έρθουν και οι παικταράδες. Γιατί τα 200 εκατ. ευρώ, θα έχουν δώσει τη δυνατότητα να έρθουν άλλα 200 εκατ. ευρώ. Κι ακόμα περισσότερα. Το θέμα είναι αν πιστεύει κανείς ότι θα τα αξιοποιούσε έτσι ένας ελληνικός σύλλογος με τη νοοτροπία που υπάρχει.



Σαββατοκύριακο με μεγάλα παιχνίδια, αμέτρητες αγορές και σούπερ αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Σαββατοκύριακο με μεγάλα παιχνίδια, αμέτρητες αγορές και σούπερ αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Basketball Champions League: Στο Βελιγράδι για το... όνειρο το Περιστέρι – Το πρόγραμμα του Final 4
Basketball Champions League: Στο Βελιγράδι για το... όνειρο το Περιστέρι – Το πρόγραμμα του Final 4
Ετοιμάζουν τις... σκούπες οι πρωταθλητές Νάγκετς - Τρίτη νίκη επί των Λέικερς
Ετοιμάζουν τις... σκούπες οι πρωταθλητές Νάγκετς - Τρίτη νίκη επί των Λέικερς
Formula 1: Σκέψεις για αλλαγή στη βαθμολόγηση
Formula 1: Σκέψεις για αλλαγή στη βαθμολόγηση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved