Champions League: Οι μυθικές ανατροπές σε τελικούς - Γι' αυτό λατρεύουμε το ποδόσφαιρο (Videos)

Champions League: Οι μυθικές ανατροπές σε τελικούς - Γι' αυτό λατρεύουμε το ποδόσφαιρο (Videos)

Champions League: Οι δέκα μεγαλύτερες ανατροπές σε τελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης – Το Onsports μεγαλώνει και «φρεσκάρει» τις γνώσεις σας.

Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ. Ακονίζουν τα «μαχαίρια» τους για μια απ’ τις σπουδαιότερες μονομαχίες του ποδοσφαίρου. Δύο κλαμπ κολοσσοί. Μας έχουν χαρίσει στιγμές που κανείς δε θα ξεχάσει όσο ζει. Ανατροπές, σασπένς, αγωνία, πάθος, καταστάσεις που αποδεικνύουν το τι σημαίνει η φανέλα που φορούν και η αύρα που αυτή αποπνέει.

Δεν είναι δυνατόν πριν από έναν τέτοιο τελικό, να μην πηγαίνει η σκέψη όλων στην ανατροπή. Να μην μπορεί κανείς να αισθάνεται σίγουρος ακόμη κι αν προηγηθεί, κι αν ο χρόνος τελειώνει. Όσο υπάρχει λάδι στο καντήλι των αναμετρήσεων της «βασίλισσας» ή των «κόκκινων», ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να είσαι σίγουρος για το παραμικρό. Φανταστείτε τώρα που κοντράρονται μεταξύ τους.

Με αφορμή το στάτους και τη φήμη των δύο σπουδαίων ευρωπαϊκών ομάδων, το Onsports επέλεξε τους δέκα τελικούς στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League, όπου χαρακτηρίστηκαν από σημαντικές ανατροπές. Από σασπένς και ποδοσφαιρική «μαγεία». Αυτή η αγωνία και οι συγκινήσεις που όταν τις χαρίζει ο «βασιλιάς των σπορ» δεν συγκρίνεται με καμία άλλη.

Μία και «φαρμακερή»

13 Ιουνίου 1956. Ένα εντελώς διαφορετικό ποδόσφαιρο, μια εντελώς διαφορετική διοργάνωση σε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε τώρα. Το Κύπελλο Πρωταθλητριών στις αρχές του. Η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζει τη Γαλλική Ρεμς. Στο Παρίσι.

Η μέρα που η «βασίλισσα» άρχισε να προσθέτει «βάρος» στη φανέλα της. Η Ρεμς προηγήθηκε γρήγορα-γρήγορα με δύο γκολ. Λεμπλόντ (6’) και Τεμπλάντ (10’) οι σκόρερ. Ο Ντι Στέφανο στο 14’ μείωσε σε 2-1 για τους Ισπανούς, με τον Ριάλ στο ημίωρο να ισοφαρίζει σε 2-2.

Η Ρεμς πήρε εκ νέου το προβάδισμα στο 62’ με τον Ινταλγκο. Αλλά ο Μαρκίτος πέντε λεπτά μετά έκανε το 3-3. Για να έρθει ο Ριάλ να κάνει το 4-3 στο 79’. Σκορ που «σφράγισε» το πρώτο προβάδισμα των Μαδριλένων που δε χάθηκε ποτέ, με το τρόπαιο να πηγαίνει στη Ρεάλ! Το πρώτο στην ιστορία της.

 

Ήταν να μην αρχίσει

28 Μαΐου 1958. Βρυξέλλες. Ρεάλ Μαδρίτης και πάλι η μία φιναλίστ. Απέναντί της μια άλλη ομάδα που έγινε απ’ τα πιο «βαριά» χαρτιά του αθλήματος. Η Μίλαν. Οι «ροσονέρι» ήταν αυτοί που βρήκαν πρώτοι γκολ με τον Σκιαφίνο στο 59’. Ο Ντι Στέφανο στο 74’ ισοφάρισε σε 1-1, αλλά τρία λεπτά μετά οι Ιταλοί έκαναν το 2-1 με τον Γκρίλο.

Ο Ριάλ στο 79’ ήταν αυτός που έκανε το 2-2, στέλνοντας τον τελικό στην παράταση. Με τη «βασίλισσα» να φεύγει με το τρόπαιο στις αποσκευές της, λόγω του γκολ που σημείωσε ο Χέντο στο 107’.

 

Με το ίδιο νόμισμα

2 Μαΐου 1962. Η Ρεάλ Μαδρίτης απ’ την αρχή του θεσμού ήταν «μανούλα» στις ανατροπές και στις κατακτήσεις. Μέχρι που ήρθε η Μπενφίκα να την «πληρώσει» με το ίδιο νόμισμα. Ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας με προσωπικά του γκολ στο 18’ και στο 23’ έκανε το 2-0 για τους «μερένχες» στο Άμστερνταμ. Οι «αετοί» αντέδρασαν άμεσα, με τους Άγουας (25’) και Καβέμ (33’) να ισοφαρίζουν.

Ο Πούσκας έκανε χατ τρικ στο 39’ δίνοντας εκ νέου προβάδισμα στους Ισπανούς με 3-2. Ο Κολούνα ισοφάρισε σε 3-3 στο 50’. Η Μπενφίκα δεν θα «απαντούσε» πλέον, αλλά θα όριζε τις τύχες του ματς. Με τον Εουσέμπιο να της δίνει το τρόπαιο με γκολ πέναλτι στο 64’ και ένα ακόμη τέρμα στο 69’. Διαμορφώνοντας το τελικό 5-3, μετά από διπλή ανατροπή.

 

Μετά την εξαίρεση, ο κανόνας

11 Μαΐου 1966. Στο «Χέιζελ» η Ρεάλ Μαδρίτης κοντράρεται με την ισχυρή Παρτιζάν της εποχής. Η οποία προβλημάτισε έντονα τους Ισπανούς και μάλιστα μπήκε μπροστά στο σκορ στον μεγάλο τελικό στο 55ο λεπτό. Με «δράστη» τον Βάσοβιτς.

Φτάνοντας στο τελευταίο 20λεπτο, η «βασίλισσα» σήκωσε μανίκια. Κι έκανε αυτό που ήξερε και ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα. Ο Αμάνθιο στο 70’ έκανε το 1-1, για να ακολουθήσει ο Σερένα επτά λεπτά μετά, ολοκληρώνοντας την ανατροπή κόντρα στους πρώην Γιουγκοσλάβους.

 
 

Το πάθος των Σκωτσέζων

25 Μαΐου 1967. Ο πρώτος τελικός στην ιστορία που συμμετείχε Βρετανική ομάδα. Απ’ τη Σκωτία για ακρίβεια. Το μεγάλο ραντεβού στη Λισαβόνα. Η Σέλτικ κόντρα στην Ίντερ του Ελένιο Ερέρα. Οι «νερατζούρι» μπήκαν μπροστά στο σκορ μόλις στο 7ο λεπτό. Σκόρερ με πέναλτι ο Ματσόλα.

Η τακτική της ομάδας απ’ το Μιλάνο, δεν αντιστάθηκε στο πάθος των Σκωτσέζων. Οι οποίοι επανήλθαν και σήκωσαν το βαρύτιμο τρόπαιο. Ο Γκέμελ στο 63’ έκανε το 1-1, για να έρθει ο Τσάλμερς στο 84’ να φέρει τούμπα το ματς. Χαρίζοντας το τρόπαιο στην ομάδα της Γλασκόβης που έγινε η πρώτη απ’ το νησί που κατακτά το κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης!

 

Το παραμύθι των «δράκων»

25 Μαΐου 1987. Βιέννη. Η Μπάγερν Μονάχου αισθάνεται έτοιμη να κατακτήσει το τρόπαιο. Οι ανατροπές έχουν λιγοστέψει, η σκοπιμότητα αυξάνεται όσο μεγαλώνει το κύρος και η σημασία της διοργάνωσης. Αντίπαλος των Βαυαρών, η Πόρτο.

Οι «δράκοι» φαντάζουν αουτσάιντερ. Και βρίσκονται να χάνουν μέχρι την τελική ευθεία του ματς. Αλλά εκεί απέδειξαν πως κάποια παραμύθια, έχουν δράκους. Ο Κεγκλ απ’ το 25’ έχει δώσει προβάδισμα στους Γερμανούς. Οι Πορτογάλοι «απαντούν» μόλις στο 77’ με τον Ματζέρ να ισοφαρίζει. Κι όπως είναι ζαλισμένοι οι Βαυαροί, ο Ζουάρι στο 80’ ολοκληρώνει την επική ανατροπή δίνοντας το τρόπαιο στην Πόρτο!

 

Έντεκα εναντίον έντεκα και στο τέλος χάνουν οι Γερμανοί

26 Μαΐου 1999. Ο αιώνας φτάνει στο τέλος του. Οι ανατροπές στους τελικούς, ακόμη δυσκολότερες. Γι’ αυτό και πιο αξιομνημόνευτες. Όπως εκείνη του «Καμπ Νου». «Θύμα» και πάλι η Μπάγερν Μονάχου. «Θύτης» η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σε μια βραδιά που όποιος αγαπά το ποδόσφαιρο, κατάλαβε το γιατί.

Οι παίκτες του Χίτσφελντ δείχνουν να «πατούν» καλά στο χορτάρι. Μόλις στο 6’ μπαίνουν μπροστά στο σκορ με τον Μπάσλερ. Συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο, δίχως να δείχνει η ροή του παιχνιδιού πως θα οδηγηθεί σε ένα φινάλε-έπος. H Μπάγερν χάνει ευκαιρίες, έχει δύο δοκάρια με Σολ και Γιάνκερ. Φαντάζει πιο πιθανό να «καθαρίσουν» οι Βαυαροί το ματς.

Σέριγχαμ αντί Μπλόνκβιστ στο 67’. Σόλσκιερ αντί Κόουλ στο 81’. Δύο αλλαγές του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που θα «στοιχειώνουν» τους Γερμανούς για πάντα. Στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων, η μπάλα δεν απομακρύνθηκε καλά. Ο Γκιγκς σούταρε κι ο Σέριγχαμ στην πορεία της μπάλας την έστειλε στα δίχτυα για το 1-1. Σοκάροντας τους Γερμανούς που είχαν αρχίσει να πανηγυρίζουν.

Δύο λεπτά μετά, η Μπάγερν δεν έχει συνέλθει απ’ το «χαστούκι» καθώς περίμενε απλά την απονομή. Κόρνερ του Μπέκαμ, κεφαλιά Σέριγχαμ, ο Σόλσκιερ απλώνει το πόδι. Γκολ. 2-1. Ανατροπή που ούτε οι Γερμανοί που είναι μανούλες σε αυτά δεν μπορούν να πετύχουν. Η μεγαλύτερη βραδιά του Champions League, μέχρι εκείνη τη στιγμή.

 

Η νύχτα που άλλαξε τα πάντα!

25 Μαΐου 2005. Η διαφορά του σκορ, τα δεδομένα των ομάδων, αλλά και η μορφή που είχε ο αγώνας, ίσως καθιστά το συγκεκριμένο τελικό ως τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία. Έστω κι αν ολοκληρώθηκε στα πέναλτι.

Κωνσταντινούπολη, η Λίβερπουλ που με το ζόρι είχε περάσει απ’ τον όμιλο (αφήνοντας εκτός τον Ολυμπιακό) κοντράρεται με το λογικό φαβορί της βραδιάς, Μίλαν. Ντίντα, Μαλντίνι, Σταμ, Νέστα, Καφού, Γκατούζο, Πίρλο, Ζέεντορφ, Κακά, Κρέσπο, Σεφτσένκο. Αυτής της Μίλαν!

Η στιγμή που θα γύριζε για πάντα το διακόπτη του αθλήματος. Η βραδιά που οι πάντες κατάλαβαν, πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, ή έστω δεν πρέπει να θεωρείται ακατόρθωτο. Το φαβορί της βραδιάς κάνει «περίπατο» στο πρώτο ημίχρονο. Ο Μαλντίνι στο 1ο λεπτό ανοίγει το σκορ. Ο Κρέσπο στο 39’ διαμορφώνει το 2-0, για να έρθει πέντε λεπτά μετά να κάνει το 3-0. Αποτέλεσμα ημιχρόνου. Τα πάντα μοιάζουν να έχουν κριθεί.

Οι φίλοι των «κόκκινων» στις εξέδρες, δε σταματούν το τραγούδι. Για τη δική τους «τρέλα». Αυτή η ενέργεια όμως, περνά στην ομάδα. Που δεν έχει τίποτα να χάσει. Ο Στίβεν Τζέραρντ στο 54’ ανάβει τη σπίθα μειώνοντας σε 3-1. Δύο λεπτά μετά, ο Σμίτσερ κάνει τη σπίθα πυρκαγιά! Οι Ιταλοί μοιάζουν σαστισμένοι. Κι εκεί «χτυπά» η Λίβερπουλ με τον Τσάμπι Αλόνσο να ισοφαρίζει στο 60’. Απίστευτο. Το ματς ήταν ισόπαλο.

Η Μίλαν βρήκε τον εαυτό της κόντρα στον ενθουσιασμό της Λίβερπουλ. Δημιούργησε ευκαιρίες, που βρήκαν τον Ντούντεκ σε απόλυτη ετοιμότητα. «Ζεστάθηκε» κι αυτός για τη στιγμή που έπρεπε. Κανονική διάρκεια και παράταση, έληξαν 3-3. Όλα θα κρίνονταν στα πέναλτι.

Η ποδοσφαιρική μοίρα δεν ήθελε να αφήσει την ιστορία χωρίς το επικό τέλος της. Χωρίς την απόλυτη ανατροπή. Η Λίβερπουλ κατακτά το Champions League, με τον Ντούντεκ να σταματά το πέναλτι του Σεφτσένκο. Ντελίριο. Όλοι τρέχουν, όλοι πανηγυρίζουν χωρίς να καταλαβαίνουν τι έγινε. Οι Ιταλοί απλά κοιτούν, χωρίς συναίσθημα. Ούτε αυτοί πρόλαβαν να καταλάβουν πως έγινε η ανατροπή του αιώνα και ίσως της ιστορίας.

 

O ανέλπιστος πρωταγωνιστής

17 Μαΐου 2006. «Σταντ Ντε Φρανς». Η Άρσεναλ του Βενγκέρ, του Ανρί, του Πιρές, αισθάνεται όμορφα. Άλλωστε δεν έχει τον τίτλο του φαβορί κόντρα στην Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο. Πολλοί θεωρούν πως η ομάδα του Ράικαρντ θα έχει εύκολο έργο.

Ο Σολ Κάμπελ έρχεται να τους δείξει πως τα πράγματα μόνο έτσι δε θα είναι. Σκοράροντας στο 37’ και δίνοντας προβάδισμα στους «κανονιέρηδες». Οι οποίοι το κράτησαν μέχρι τη στιγμή που το ματς μπήκε στο τελευταίο του τέταρτο, παρότι έπαιζαν με δέκα απ’ το 18’ λόγω αποβολής του Λέμαν.

Η παλικαρίσια παρουσία των Άγγλων που έχασαν κι ευκαιρίες για δεύτερο τέρμα, προδόθηκε στο 76’ από την ωραία προσπάθεια και την ισοφάριση του Ετό. Τέσσερα λεπτά μετά, η Μπαρτσελόνα βρήκε τον πιο απίθανο πρωταγωνιστή. Ο Ζουλιάνο Μπελέτι, το δεξί μπακ της, έγινε εξτρέμ, μπήκε στην περιοχή κι έκανε το 2-1. Ολοκληρώνοντας μια σπουδαία ανατροπή. Παρότι τα δεδομένα έμοιαζαν εύκολα, μόνο έτσι δεν ήταν για τους Καταλανούς που τελικά πανηγύρισαν.

 

Είχε τη σφυρίχτρα στο στόμα

24 Μαΐου 2014. Μαδριλένικος «εμφύλιος» στη Λισαβόνα. Στο «Ντα Λουζ» η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζει την Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε. Σκληρό παιχνίδι, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα με τους «ροχιμπλάνκος». Ακόμη περισσότερο όταν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο.

Ο Ντιέγκο Γοδίν στο 36’ σε μια περίεργη φάση με κεφαλιά κάνει το 1-0 για την Ατλέτικο. Στοιχείο που βάζει ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι «μερένχες» πιέζουν, αλλά μοιάζουν νευρικοί. Οι ευκαιρίες τους χάνονται είτε από αστοχία είτε λόγω της καλής βραδιάς του Κουρτουά που τότε αγωνιζόταν στους «ροχιμπλάνκος».

Ενώ το όνομα της Ατλέτικο ήταν έτοιμο να χαραχτεί στο τρόπαιο, ήρθε ένα κόρνερ στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Σέρχιο Ράμος με εκπληκτική κεφαλιά έστειλε την μπάλα στη γωνία! 1-1 σε σημείο που «άδειασε» την ομάδα του Σιμεόνε.

Έτσι, στην παράταση η Ρεάλ ολοκλήρωσε μία ακόμη ανατροπή στην ιστορία της. Ολοκληρώνοντας και μία ακόμη κατάκτηση στην ιστορία της. Μπέιλ στο 110’, Μαρσέλο 118’ και πέναλτι του Κριστιάνο στο 120’ διαμόρφωσαν τον σχεδόν χαμένο τελικό, σε θρίαμβο κατάκτησης με σκορ 4-1!



Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
Ρόμα: Πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει αθλητική δραστηριότητα ξανά ο Εντικά
Ρόμα: Πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει αθλητική δραστηριότητα ξανά ο Εντικά
Super League LIVE: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, Άρης – Ολυμπιακός και Λαμία – ΠΑΟΚ
Super League LIVE: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, Άρης – Ολυμπιακός και Λαμία – ΠΑΟΚ
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθένων για τα επεισόδια στου Ρέντη
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθένων για τα επεισόδια στου Ρέντη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved