Freestyler: Οι μοναχικοί γητευτές της μπάλας(video+photos)
SHARE

Freestyler: Οι μοναχικοί γητευτές της μπάλας(video+photos)

Είναι οι  μοναχικοί καβαλάρηδες της στρογγυλής θεάς. Οι απίθανοι γητευτές της μπάλας. Αυτοί που αναπτύσσουν μία μοναδική, αποκλειστική σχέση μαζί της, δίχως… ενδιάμεσους και συντρόφους αν και οι ομοϊδεάτες τους και «συνάδελφοι» όλο και πληθαίνουν.

Είναι οι τολμηροί και …εγωιστές που δεν θέλουν να περιορίσουν  σε συγκεκριμένους με απαράβατες προδιαγραφές  τόπους λατρείας την επαφή τους  με το αντικείμενο του πόθου εκατοντάδων εκατομμυρίων συνανθρώπων μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Είναι εκείνοι που κάθε χώρος και σημείο πάνω στη γη (και όχι μόνον) είναι εν δυνάμει σκηνή για το δικό τους …τρόπο προσωπικής συνομιλίας μαζί της.

slippery-under-foot
Είναι οι αποφασισμένοι. Εκείνοι που βάζουν διαρκώς σε δοκιμασία τα όρια τους. Που θέτουν όλο τους το κορμί , και προηγούμενα και παράλληλα μυαλό και ψυχή στην υπηρεσία αυτού του ξεχωριστού ατομικού σπορ που τους γεμίζει με ασύγκριτη ενέργεια,  προσφέρει στους ίδιους πλήρη συναισθηματική φόρτιση και στους τυχερούς  και ασφαλώς  όχι πολλούς θεατές τους ένα ασύγκριτα συναρπαστικό  θέαμα.

get-to-know-the-ball
Είναι οι ελεύθεροι (και ελεύθερες)  και ωραίοι (ες)  σόουμαν της  μπάλας που ξεπερνούν σε …δημιουργία ακόμα και τους  κορυφαίους μάγους του ποδοσφαίρου. Αν και παραδέχονται πολλοί από τους τελευταίους , με λαμπρό παράδειγμα τον μοναδικό ζογκλέρ Ροναλντίνιο έχουν αποτελέσει μεγάλη πηγή έμπνευσης τους.

melody-donchet-of-france-performs-at-red-bull-street-style-2014-in-salvador-brazil


Για να υπηρετήσουν όχι απλά ένα σπορ , αλλά μία νεόκοπη τέχνη. Ένα συνδυασμό ποδοσφαίρου με χορό (από μοντέρνο τύπουbreak dance μέχρι και …μπαλέτο), ρυθμική και ενόργανη γυμναστική και στοιχεία ακόμα και από καλλιτεχνικό πατινάζ.

szymon-skalski-in-full-flight
Είναι μία αθλητική «γωνιά» σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητη γιατί πέραν των όχι ιδιαίτερα πολλών εν ενεργεία  αθλητών υπάρχουν οι  ακόμα περισσότεροι εν δυνάμει  «παίκτες» που βρίσκονται ένα βήμα πριν  από την ένταξη τους στην όλο και αυξανόμενη παγκόσμια κοινότητα αυτού του μοναδικού σπορ/τέχνη.

5884113-8765521
Θέλει γερά κότσια

Ασφαλώς θέλει κότσια γερά για να ασχοληθείς με το freestyle football. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι απλό. Αρχικά υπάρχουν οι τεχνικές δυσκολίες. Το atw ή το crossover μπορεί να βγουν, σύμφωνα με πολλούς μύστες,  σχετικά εύκολα και να τα 'χουν πολλοί. Όμως τα tatw, matw, latw, atatw, amatw είναι …δοκιμασίες αναμφίβολα πιο απαιτητικές .

5884113-8765538
Εντάξει, για την συντριπτική πλειοψηφία από εμάς οι  παραπάνω όροι  όπως και τα blocking κόλπα, sitdowns, transitions, uppers, combos είναι  πάνω –κάτω κινέζικα. Αλλά  αυτοί δεν αποτελούν παρά λεπτομέρειες τεχνικές που σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με την ουσία του. Εκείνη είναι η αναζήτηση της άρτιας κίνησης, όλα εκείνα που ακόμα και στο …μάτι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση δείχνουν.

5884113-8765604
Αλλά όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι η μαγκιά είναι εδώ: Δεν  τα κάνεις για να αποδείξεις κάτι στους άλλους! Αλλά αποκλειστικά για εσένα, γιατί είναι πρόκληση για εσένα! Το βρίσκεις ψυχαγωγικό να ξεπερνάς τα όριά σου κάθε φορά. Και αυτό είναι θέμα προσωπικότητας. Καθαρά.
Οι δυσκολίες πάμπολλες, ιδιαίτερα σε τόπους και χώρες όπου οι μυημένοι είναι ελάχιστοι.  Γιατί σαν βλέπεις ότι κάπου κοντά υπάρχουν  κι άλλοι …τρελοί τότε πέφτεις με μεγαλύτερη ψυχική αντοχή στη δοκιμασία. 

eyes-on-the-prize
Η προπόνηση είναι μοναχική  υπόθεση εκτός σπανίων περιπτώσεων!  Σύντροφος απαραίτητος φυσικά η μπάλα, ένα μπουκάλι με νερό , ένας χυμός, μια πετσέτα για τον ιδρώτα.  Και  για κάποιους και το κινητό με τα ακουστικά για να  φτιάξει με τη βοήθεια της μουσικής ένα πιο … mood κλίμα στη ρουτίνα της !
Στο εξωτερικό, βέβαια, είναι αλλιώς τα πράγματα. Εκεί  γνωρίζουν ότι άμα είσαι καλός, θα πετύχεις. Σχολεία, δουλειές  και ελεύθερο χρόνο περισσότερο. Και πολλοί ζουν μόνο από το freestyle! Οι ίδιοι οι αθλητές μαθαίνουν πώς να αξιοποιούν όλες τους τις δεξιότητες (skills, video edit, social media), ενώ και τα κράτη τους σέβονται και τους βοηθούν να αναπτυχθούν! 

carlos-alberto-iacono-wows-the-crowd

Αλλά κατά βάση όλα είναι υπόθεση ατομικής …πρωτοβουλίας.  Πέραν της διάστασης του πρωταθλητισμού που φυσικά δεν απουσιάζει και από αυτή την αθλητική δραστηριότητα,  και της λάμψης των σταρ του είδους (όπως ο διάσημος Ρεμί Γκαγιάρ) το πιο σημαντικό είναι η χαρά και η ικανοποίηση που παράγει αυτή καθ’ αυτή η «περιπέτεια». Ενώ κάθε θεατής της , είτε οι τυχεροί που θα βρουν  συνήθως απροειδοποίητα στο … δρόμο τους έναν performer freestyler, είτε μέσω διαδικτύου κυρίως,  δεν έχουν λόγια να περιγράψουν το χάρμα οφθαλμών του οποίου έγιναν αυτόπτες μάρτυρες και μένουν για πάντα  όχι απλά εντυπωσιασμένοι αλλά μαγεμένοι.

Soufiane-8
Μικρότεροι κίνδυνοι
Οι λάτρεις του  επισημαίνουν  ότι σε αντίθεση με άλλα  σπορ , είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες κάποιου τραυματισμού, είναι πολύ ψυχαγωγικό και ταυτόχρονα βοηθάει το μυαλό τους και την ανάπτυξη της φαντασίας τους, κάνοντας κάτι ευχάριστο.
Το Freestyle Football είναι τρόπος ζωής για αυτούς. Δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό  τους χωρίς το άθλημα. Είναι το σίγουρο… φάρμακο τους. Αυτό που τους κάνει να ξεχνιούνται και να παίρνουν δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το υπόλοιπο με …όρια κομμάτι της ζωής τους από το οποίο επιχειρούν μέσω αυτού να αποδράσουν όσο γίνεται πιο συχνά.

norway-s-erlend-fagerli-performs-at-red-bull-street-style-2014-in-salvador-brazil
Δυσκολίες υπάρχουν φυσικά (πόνοι στα πόδια, τραβήγματα και άλλες … μικροαπώλειες) αλλά εννοείται πως αυτό δεν  τους σταματά. Ενώ  θεωρούν βέβαιο ότι σε  κάθε περίπτωση η ασφάλεια του σπορ/χόμπι τους  είναι  ασύγκριτα μεγαλύτερη από εκείνη άλλων αθλημάτων και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου.

soufiane-bencok-red-bull-street-style-belgium-2014

Με κόντρα τον καιρό έχει τιμή να ...πετάς
Συνεχίζουν να freestylάρουν. Είτε παίζοντας, είτε ως ενθαρρυντικά μέλη αυτής της μικρής μεν, προς το παρόν,  πλην όμως,  όπως διακηρύσσουν με κάθε ευκαιρία, όμορφης παρέας.
Το κάνουν γιατί το αγαπούν, γιατί  τους  γεμίζει τη ζωή και ξεπερνούν τα όρια που βάζουν αυτοί οι ίδιοι και κανείς άλλος.

23 PHOTOS
Τράκαρε το πούλμαν της ΑΕΚ στο Βέλγιο
Τράκαρε το πούλμαν της ΑΕΚ στο Βέλγιο
Κι όμως! Το Mega παίζει ακόμα – Δείτε ΕΔΩ live
Κι όμως! Το Mega παίζει ακόμα – Δείτε ΕΔΩ live
Με φόρα η Τόφας
Με φόρα η Τόφας
Πανιώνιος: Σε απολογία ο Σπιριντόνοβιτς
Πανιώνιος: Σε απολογία ο Σπιριντόνοβιτς


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies