VAR και στο πινγκ πονγκ

VAR και στο πινγκ πονγκ

Η τεχνολογία Table Tennis Review βάζει σε νέα εποχή το άθλημα!

Η συμβολή της τεχνολογίας για τη διαλεύκανση αμφισβητούμενων φάσεων έρχεται και στην επιτραπέζια αντισφαίριση! Ακολουθώντας παραδείγματα ενός Hawk-Eye του τένις ή ενός Video Assistant Referee του ποδοσφαίρου, εμφανίζεται και το Table Tennis Review όπου οι αθλητές θα μπορούν ν’ αλλάξουν αποφάσεις διαιτητών με την υποστήριξη της τεχνολογίας!

Το νέο σύστημα δοκιμάστηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο των ανδρών, εφαρμόζεται τώρα πρώτη φορά σε ένα τραπέζι στον μεγάλο τελικό των World Tour και προφανώς συνιστά πολύ σημαντική εξέλιξη για το δημοφιλές άθλημα. Θ’ απασχολεί περιπτώσεις με πιθανά αντικανονικά σερβίς και φυσικά με το αν το μπαλάκι έχει βρει στην άκρη του τραπεζιού ή όχι. Η απόφαση για αρχή είναι να εφαρμοστεί από το 2020 στις κορυφαίες διοργανώσεις του αθλήματος, δηλαδή το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, το Παγκόσμιο Κύπελλο και τον World Tour Grand Finals.

Η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος εξέδωσε σχετικό ρεπορτάζ. Θ’ αναφέρουμε πρώτα αυτό και μετά ορισμένες δικές μας πληροφορίες:

«Για πρώτη φορά σε διοργάνωση της ITTF, οι παίκτες θα μπορούν να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις των διαιτητών με την υποστήριξη του Table Tennis Review (TTR), που παρουσιάζεται στο κορυφαίο τουρνουά, το World Tour Grand Finals, που γίνεται αυτές τις ημέρες, στο φινάλε του 2019 στο Zhengzhou της Κίνας.
Με τη βοήθεια της υψηλής πιστότητας τεχνολογίας για τον εντοπισμό της μπάλας, θα είναι δυνατό να παιχτεί άμεσα το βίντεο για έναν πόντο και να γίνει η επισκόπηση από επίσημο υπάλληλο για τη συγκεκριμένη δουλειά, ο οποίος θα έχει την εξουσία να ανατρέψει την αρχική απόφαση του διαιτητή με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία (τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας).

Το TTR θα υλοποιηθεί από την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας RigourTech, η οποία έχει επιλεγεί από την ITTF μετά από διαδικασία υποβολής προσφορών τον Αύγουστο του 2019 και η οποία έχει ήδη διεξάγει τρεις επιτυχημένες ημέρες δοκιμών στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών, που έγινε στο Τσενγκντού της Κίνας.

Σε περίπτωση που η πλήρης εφαρμογή στο World Tour Grand Finals αποδειχθεί επιτυχής, η ITTF θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι το TTR θα είναι διαθέσιμο σε περισσότερα κορυφαία γεγονότα το 2020.

«Η ITTF αναζητά συνεχώς τρόπους βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του αθλήματος και βλέπουμε το TTR ως έναν τρόπο να επιφέρει θετική αλλαγή, παρέχοντας ένα μηχανισμό για να διευθετήσουμε τις ασαφείς περιπτώσεις, που μπορεί να έχουν ερμηνευθεί εσφαλμένα από τους διαιτητές ή κάποιον άλλο τρόπο γύρω. Ερμηνεύεται σωστά από τους διαιτητές αλλά αμφισβητείται από την αντίληψη των παικτών», τόνισε η Κύπρια ITTF Competition Director Βίκυ Ελευθεριάδη και συνέχισε: «Αν είμαστε σε θέση να μειώσουμε το ανθρώπινο λάθος ή την αβεβαιότητα, που μπορεί φυσικά να συμβαίνει σε όλους τους αθλητικούς αγώνες, μέσω ενός δίκαιου, διαφανούς και αποτελεσματικού συστήματος, πιστεύουμε ότι αυτό θα ωφελήσει τους παίκτες, τους οπαδούς και τους ίδιους τους αξιωματούχους, όπως έχει επιτευχθεί σε πολλά σπορ. Από αυτή την άποψη, δεν βλέπουμε γιατί το πινγκ-πονγκ θα πρέπει να είναι διαφορετικό».

Το ρεπορτάζ φιλοξένησε και δηλώσεις εκπροσώπου της κινεζικής εταιρείας για την πρόκληση που αναλαμβάνει η τεχνολογία με την παρακολούθηση και της μπάλας τη επιτραπέζιας αντισφαίρισης για αμφισβητούμενες φάσεις κι έκλεισε με την επισήμανση ότι η διεθνής ομοσπονδία ανυπομονεί να καλωσορίσει τη νέα εποχή της τεχνολογίας στο table tennis».

Από την πλευρά μας προσθέτουμε τα εξής:

Στο World Cup έγιναν δοκιμές, στο Grand Finals το σύστημα εφαρμόζεται κανονικά και στις δύο διοργανώσεις αφορά ένα τραπέζι. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ότι πρόκειται για πολύ καλή εφαρμογή, μάλιστα στο Παγκόσμιο Κύπελλο υπήρξε περίπτωση όπου διαιτητές και αθλητές αποφάσισαν για ένα rally ότι η μπάλα βρήκε στη γωνία του τραπεζιού (edge), όμως όταν η φάση έπαιξε στο μόνιτορ αποδείχτηκε ότι η μπάλα είχε βρει στα πλάγια του τραπεζιού και άρα δεν ήταν τυχερός πόντος γι’ αυτόν που έκανε το τελευταίο χτύπημα (side)!

Στον Μεγάλο Τελικό των World Tour, που τελειώνει μεθαύριο Κυριακή, παίζουν στα «σόρι» τα βίντεο από το TTR σαν ριπλέι, άσχετα αν είναι ξεκάθαρες οι φάσεις και δεν έχουν αμφιβολία διαιτητής ή αθλητές.
Για τα σερβίς οι οδηγίες αναφέρουν ότι δεν μπορεί να καλέσει review ο αθλητής αν δεν δοθεί πρώτα fault από τον διαιτητή. Δεν θα έχει το δικαίωμα μάλιστα, να ζητήσει review ένας αθλητής για τα σερβίς του αντίπαλου.

Αυτό το κομμάτι αποτελεί και τον κύριο προβληματισμό των υπευθύνων. Ο λόγος είναι ότι πολλοί παίκτες (και μεγάλοι στο διεθνές στερέωμα) δεν σερβίρουν ακριβώς όπως πρέπει και καθώς οι ταχύτητες είναι μεγάλες δύσκολα αντιλαμβάνονται τυχόν παρατυπίες οι διαιτητές.

Κάτι καινούργιο, που δοκιμάστηκε επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο από τα προημιτελικά και μετά, είναι το λεγόμενο toss. Δηλαδή, την κλήρωση για το ποιος θα πάρει τα σερβίς την έκανε VIP πρόσωπο. Στην αρχή έπαιρναν θέση οι διαιτητές, μετά ένας-ένας πήγαιναν δίπλα στο τραπέζι οι αθλητές και αργότερα καλούσαν ένα VIP πρόσωπο (από χορηγό εταιρεία π.χ.) για να κάνει την κλήρωση.

Μετά έβγαιναν φωτογραφία όλοι μαζί και ακολουθούσε ο αγώνας. Είναι κάτι που επίσης σκέφτεται να «πάρει» το άθλημα από το τένις και κυρίως γίνεται για διαφήμιση, για προβολή χορηγών κτλ.



Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved