Μια βόλτα με το ποδήλατο (video+photos)
SHARE

Μια βόλτα με το ποδήλατο (video+photos)

Τους βλέπουμε, τους ζηλεύουμε  και  τους θαυμάζουμε για την τόλμη και γοητεία τους. Είναι οι  συνεχιστές μιάς παιδικής απόλαυσης των περισσότερων (αν όχι όλων) από εμάς. Της  κουλτούρας των δύο τροχών. Της ξεχωριστής εμπειρίας του ποδηλάτου.

Μοιάζουν με τα … σαλιγκάρια των μεγαλουπόλεων.  Είναι φορείς μιάς άλλης πιο ζωντανής στη γεμάτη σωματική δυσκινησία (αν όχι ακινησία) ζωή των μεγαλουπόλεων (αλλά δυστυχώς όχι μόνον) της Δύσης.

svadba
Το ποδήλατο αυτή η …εξέλιξη μιας από τις σπουδαιότερες ανθρώπινες εφευρέσεις  (τροχός) μέσω της οποίας το ανώτερο των έμβιων όντων  επέτρεψε στον πολιτισμό του να προχωρήσει γρηγορότερα μπροστά, αποτελεί ένα μέσο γρήγορης και χαλαρωτικής διαφυγής από τα δεσμά της καθημερινότητας. Εργαλείο απόδρασης  για κάπου όπου  όσοι και όσα μας κάνουν τη ζωή πεζή ή …ποδήλατο μένουν μακριά.

copenhagencyclechic-791337
Τρία καλά σ’ ένα
Στη σύγχρονη εποχή κατέχει έναν ιδανικό τριπλό ρόλο. Είναι τρία καλά στη συσκευασία του ενός. Αποτελεί άριστο μέσο μεταφοράς, ψυχαγωγίας και άθλησης.  
Σ’ ότι αφορά τον πρωταρχικό εξ αυτών είναι οικονομικό, καθαρό, υγιεινό αποτελώντας μία γρήγορη και οικονομική λύση. Έχει ένα μάτσο αρετές  που αποτελούν την υπέρτατη και αναμφισβήτητη διαφήμιση του.

bicycle by prancarita-d4aol3p
Σε σύγκριση με τα άλλα μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα), είναι πιο οικονομικό (αγορά, έξοδα μετακίνησης, φόροι, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα, παρκινγκ, κλπ), έχει ελάχιστη συντήρηση, δεν είναι ρυπογόνο, δεν προκαλεί θόρυβο, μεταφέρεται εύκολα, παρκάρει παντού, ξεκινάει αμέσως, αποθηκεύεται εύκολα ενώ ο ποδηλάτης επιτυγχάνει καλύτερους ελιγμούς στην κυκλοφορία της πόλης. Τέλος,  και διόλου λιγότερο σημαντικό ασφαλώς,  είναι φιλικό για το περιβάλλον, αφού χρειάζονται πολύ λίγες πρώτες ύλες για να κατασκευασθεί, δεν απαιτεί καύσιμα και δεν προκαλεί …μποτιλιάρισμα. 

343
Δημοκρατικό και ψυχοτονωτικό
Παράλληλα είναι απόλυτα … δημοκρατικό καθώς  μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες. Το μικρό του βάρος και ο όγκος επιτρέπουν την φόρτωσή του σε αυτοκίνητο αλλά και την εύκολη και σχεδόν ανέξοδη μεταφορά του σε μέσα μαζικής μετακίνησης (πλοία, τραίνα, αεροπλάνα).
Στο «μέτωπο» της ψυχαγωγίας βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και στην καταπολέμηση του άγχους αλλά και πολλών ψυχολογικών παρενεργειών του σύγχρονου τρόπου ζωής προσφέροντας ψυχική υγεία.

hybrid-bicycle

Με το απολαυστικό αυτό «εργαλείο» μπορούν να πραγματοποιηθούν κάθε είδους ταξίδια. Βραδινές έξοδοι, ημερήσιες εκδρομές μικρών και μεσαίων αποστάσεων αλλά και πολυήμερα ταξίδια σε άσφαλτο και χωματόδρομο. Μπορεί κάποιος να κάνει ποδήλατο μόνος του και να βυθιστεί στις σκέψεις του βρίσκοντας έτσι τη μοναδική ευκαιρία αυτοανάλυσης και περισυλλογής ή να ποδηλατεί με φίλους αυξάνοντας την… κοινωνικότητά του.

Copenhagen-bikes-670x300

Εξοπλισμένοι, ασφαλείς, άνετοι και ωραίοι

Τέλος, σ’ ότι έχει να κάνει με την άθληση γυμνάζει άριστα τον οργανισμό προσφέροντας σωματική υγεία. Μαζί με το κολύμπι και το τρέξιμο, θεωρούνται τα πιο αερόβια αθλήματα. Μέσω αυτού γυμνάζεται κυρίως το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, καθώς και οι μυς των ποδιών κύρια αλλά και όχι μόνον. Μελέτη έδειξε ότι ακόμα και σε συνθήκες κυκλοφορίας σε μεγάλη πόλη (καυσαέρια, μποτιλιάρισμα) η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των ποδηλατιστών ήταν 10 φορές μικρότερη απ’ ότι σε επιβάτες και οδηγούς αυτοκινήτων.

14ba78c246d5e28a75ef71c44b79a2ea

Μπορεί να έχει τις δικές του απαιτήσεις (ειδικά σχεδιασμένες στολές, νάρθηκες προστασίας των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης , ανακλαστήρες, φώτα, τρόμπες, εφεδρικές σαμπρέλες, παγούρια και τσαντάκια με ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους και ίσως πάνω και πρώτ’ απ’ όλα το κράνος) για να γίνει η ποδηλασία πιο άνετη και ασφαλή αλλά και ο ποδηλάτης πιο σίγουρος και ικανός στην αντιμετώπιση οιονδήποτε προβλημάτων τύχουν κατά την διάρκεια της.

michael-jordan-concept-bicycle copy

Αλλά με γνώση ότι σχεδιασμός ενός ποδηλάτου γίνεται πλέον με βάση ανθρωπομετρικά στοιχεία και εμβιομηχανικές μελέτες ώστε να αποφεύγονται σύνδρομα υπερκαταπόνησης του αναβάτη, είναι πλέον δεδομένο ότι δεν αγοράζουμε ένα ποδήλατο γιατί μόνο μας αρέσει το χρώμα και η εμφάνισή του αλλά αναζητάμε εκείνο που είναι καλύτερα σχεδιασμένο στο σωματότυπό μας αλλά και στο είδος της ποδηλασίας που θέλουμε να κάνουμε (ομαλό ή ανώμαλο δρόμο, αποστάσεις μικρές ή μεγάλες, κλπ). Ακόμα και για εκείνους που δεν θέλουν ή δεν πρέπει να καταβάλλουν μεγάλες δυνάμεις κατά την ποδηλασία διατίθενται πλέον ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση από ενσωματωμένες μπαταρίες.

little-children-on-a-bicycle-mural

Αλλά ίσως πάνω απ’ όλα τα καλά του το ποδήλατο είναι ένα απολαυστικό ατομικό μέσο …έκφρασης σώματος και πνεύματος. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μας επιτρέπει να ξεφεύγουμε από εκείνα που μας καθηλώνουν και καταδιώκουν σε καθημερινή βάση. Μια γέφυρα ενότητας με την χαμένη παιδική μας ηλικία και χαρά. Να σπάσουμε τα δεσμά της πόλης, των κοινωνικών και περιβαλλοντικών περιορισμών. Να είμαστε λίγο για πάρτι μας (με την καλή έννοια του όρου).

20140412045016

Γιατί είναι ωραίο πράγμα να δίνουμε με κάθε ευκαιρία και στον … εαυτό μας το κάτι παραπάνω. Και η ζωή με το ποδήλατο είναι αναμφίβολα λιγότερο ζωή-ποδήλατο.


20 PHOTOS

Οι επίμαχες φάσεις του Απόλλων Σμύρνης-Λεβαδειακός (video)
Οι επίμαχες φάσεις του Απόλλων Σμύρνης-Λεβαδειακός (video)
ΠΑΟΚ: Η άμυνα των ρεκόρ
ΠΑΟΚ: Η άμυνα των ρεκόρ
Τρόμος στην άσφαλτο: 22 νεκροί και 37 τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση λεωφορείων
Τρόμος στην άσφαλτο: 22 νεκροί και 37 τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση λεωφορείων
Ολυμπιακός: Γκολ με κεφαλιά για Λάζαρο μετά από 11 χρόνια
Ολυμπιακός: Γκολ με κεφαλιά για Λάζαρο μετά από 11 χρόνια

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies