Παναθηναϊκός: Το σκεπτικό της ποινής – Το βίντεο της επίθεσης και τα όρια ευθύνης

Παναθηναϊκός: Το σκεπτικό της ποινής – Το βίντεο της επίθεσης και τα όρια ευθύνης

Παναθηναϊκός: Το βίντεο που κυκλοφόρησε αποτέλεσε ουσιαστικά την αιτία της τιμωρίας του «τριφυλλιού»:

Ένα βίντεο με την επίθεση οπαδών σε αστυνομικούς και η ερμηνεία για τα όρια ευθύνης του Παναθηναϊκού, είναι ουσιαστικά αυτά που έκαψαν το «τριφύλλι» για το ματς με τον Ιωνικό.

Η πειθαρχική επιτροπή, όπως είναι γνωστό, επέβαλε ποινή δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και 70.000 ευρώ πρόστιμο. Στο σκεπτικό των εννέα σελίδων, γίνεται αναφορά σε βίντεο που ζήτησε και πήρε ο Πρωτοδίκης Αναστάσιος Δάτσκος, το οποίο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τη Δευτέρα και φαίνεται η επίθεση στους Αστυνομικούς έξω από τη Θύρα 14.

Στο σκεπτικό αναφέρεται:

«Στην προκείμενη περίπτωση, από την υπ’ αριθ. πρωτ. 23492/21-10-2021 πειθαρχική δίωξη του Υπεύθυνου άσκησης Πειθαρχικής Δίωξης Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων, την υπ’ αριθ. πρωτ. 4471/19-10-2021 έκθεση της Αστυνομίας, το βιντεοληπτικό υλικό, που απεστάλη με το υπ’ αρ. πρωτ. 1003/2/162/4-η’/ 21-10-2021 έγγραφο της Αστυνομίας (το οποίο περιλαμβάνει τα δεδομένα που κατέγραψε το Ηλεκτρονικό Σύστημα Εποπτείας του γηπέδου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ» και το οποίο ελήφθη νομίμως υπόψη από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 3 παρ. 2 ΠΚ της ΕΠΟ και 15 παρ. 8 ΚΑΠ της ΕΠΟ), από την ένορκη εξέταση του μάρτυρα της εγκαλουμένης Βλάχου Σπυρίδωνα, την υπ’ αριθ. 16120/21-10-2021 ένορκη βεβαίωση του Θεοδώρου Λίλλη, ενώπιον του συμβολαιογράφου Αθηνών Χρίστου Σπανόπουλου και από όλα ανεξαιρέτως τα έγγραφα, τα οποία επικαλείται και προσκομίζει η πειθαρχικώς εγκαλουμένη, αποδεικνύονται τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά:

Στις 16-10- 2021 και ώρα 20.30 στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής ημέρας του Πρωταθλήματος SUPER LEAGUE INTERWETTEN Ελλάδα της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022 διεξήχθη στην Αθήνα, στο γήπεδο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ», ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - Π.Α.Ε. ΙΩΝΙΚΟΣ, με γηπεδούχο την ομάδα της πρώτης από τις δύο διαγωνιζόμενες Π.Α.Ε. Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του εν λόγω ποδοσφαιρικού αγώνα συνέβησαν, σύμφωνα με την ως άνω έκθεση της Αστυνομίας, τα εξής πειθαρχικώς αξιόλογα και ελεγχόμενα περιστατικά: Πριν την έναρξη του αγώνα οπαδοί της εγκαλουμένης προκάλεσαν επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου, τα οποία συνδέονταν με βιαιοπραγίες κατά προσώπων.

Ειδικότερα, περί την ώρα 19:30 προσήλθαν ομαδικά από το κεντρικό σύνδεσμο επί της Λεωφ. Αλεξάνδρας περί τα 300 άτομα προκειμένου να εισέλθουν από την συμβολή των οδών Παναθηναϊκού και Λεωφ. Αλεξάνδρας, στις Θύρες 13 - 14 του γηπέδου.

Περί την ώρα 19.40 ώρα, μέρος των ως άνω φιλάθλων της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ προσπάθησαν να εισέλθουν ομαδικά, επιχειρώντας να διασπάσουν το φραγμό, απωθώντας το ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ και προβαίνοντας στη ρίψη αντικειμένων (μπουκάλια, καδρόνια και πέτρες), ενώ πραγματοποιήθηκε και παράλληλη ρίψη αντικειμένων από την κερκίδα (κάδοι απορριμμάτων). Επενέβη διμοιρία, η οποία και ανέκοψε τα άτομα, κάνοντας τα να οπισθοχωρήσουν και ο έλεγχος συνεχίστηκε.

Ακολούθως, την 19.50 ώρα, πραγματοποιήθηκε νέα προσπάθεια από τους ανωτέρω φιλάθλους να εισέλθουν ομαδικά και πάλι όμως με την επέμβαση της διμοιρίας οι οπαδοί οπισθοχώρησαν.

Την ώρα εκείνη, ήτοι μεταξύ 19:45 και 19:50 φίλαθλοι, που είχαν εισέλθει στη Θύρα 14, επιχείρησαν και με την βία έσπασαν την πόρτα, εξήλθαν και προέβησαν σε ρίψη αντικειμένων (πυρσούς - μπουκάλια – καδρόνια – πέτρες - 3 φωτοβολίδες ευθείας βολής) και παράλληλη ρίψη αντικειμένων από την κερκίδα (κάδοι απορριμμάτων και μεταλλικά αντικείμενα), οι όποιοι μετά από επέμβαση διμοιρίας εισήλθαν και πάλι εντός της Θύρας 14.

Κατά δε το χρόνο, που λάμβαναν χώρα τα ως άνω επεισόδια, οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν διατεθεί σύμφωνα με το Ενιαίο Σχέδιο Ασφαλείας Αθλητικών Εγκαταστάσεων στη Θύρα 14 για την συνδρομή στο ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, δέχτηκαν επίθεση, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο (2) αστυνομικοί, ο οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 ΓΣΝΑ.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του αγώνα και δη περί ώρα 21.05, διαπιστώθηκε ότι εθελοντές του Ε.Ε.Σ. μετέβησαν στη Θύρα 11- 12 και παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στο Θεόδωρο Λίλλη του Γεωργίου, υπάλληλο του ιδιωτικού προσωπικού, ο οποίος, κατά δήλωσή του, είχε τραυματισθεί κατόπιν επίθεσης από άτομα στη Θύρα 14 και ο οποίος μετέβη με ίδια μέσα στο Νοσοκομείο ΚΑΤ.

Η εγκαλούμενη συνομολογεί τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν περί την ώρα 19:40, ισχυριζόμενη μεταξύ άλλων, ότι η δίωξη ως προς αυτά είναι απαράδεκτη, καθόσον είχε ήδη γίνει σχετική μνεία στην έκθεση παρατηρητή του αγώνα και δεν ασκήθηκε δίωξη από το αρμόδιο Πειθαρχικό Όργανο. Ο προκείμενος ισχυρισμός τυγχάνει απορριπτέος ως νόμω αβάσιμος, διότι από τη γραμματική αλλά και τελεολογική ερμηνεία του άρθρου 25 του ΠΚ της ΕΠΟ ο Υπεύθυνος Άσκησης Πειθαρχικής Δίωξης είναι αρμόδιος να ασκεί πειθαρχική δίωξη για παράβαση των διατάξεων του Καταστατικού ή των Κανονισμών της Ε.Π.Ο. και να παραπέμπει τους παραβάτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να δικαστούν ενώπιον των αρμοδίων Επιτροπών για την τέλεση πειθαρχικών αδικημάτων, που δεν αναφέρονται σε φύλλο αγώνα και περιήλθαν σε γνώση του με τους ειδικότερα αναφερόμενους στην ως άνω διάταξη τρόπους και, ως εκ τούτου, δεν καθίσταται απαράδεκτη η άσκηση πειθαρχικής δίωξης εκ μέρους του, μόνο από το γεγονός ότι υπάρχει καταγραφή του συμβάντος στην έκθεση του παρατηρητή.

Περαιτέρω, η εγκαλούμενη ισχυρίζεται, ότι όλα τα εμπεριεχόμενα στην έκθεση της αστυνομίας συμβάντα έλαβαν χώρα εκτός του εν γένει χώρου του γηπέδου, ενώ συνομολογεί τη ρίψη αντικειμένων, τα οποία, ωστόσο, θεωρεί ως μη πρόσφορα να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκόμενου στον αγωνιστικό χώρο.

Ως προς τη ρίψη αντικειμένων, η διάταξη του άρθρου 15  παρ. 3 περ. ε’ του ΠΚ της ΕΠΟ προβλέπει την τέλεση του πειθαρχικού παραπτώματος της ρίψης αντικειμένων εντός του κυρίως χώρου του γηπέδου, και ειδικότερα στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να μην στοιχειοθετείται εν προκειμένω το πειθαρχικό αδίκημα της ρίψης, όπως τυποποιείται στο άρθρο 15 παρ. 3 περ. ε΄ του ΠΚ της ΕΠΟ.

Περαιτέρω, απαραίτητο είναι να προσδιορισθεί η έννοια του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου, λαμβανομένης υπόψη της χωροταξικής ιδιομορφίας κάθε γηπέδου. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το σχέδιο ασφαλείας του γηπέδου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ», το τελευταίο βρίσκεται στον αστικό ιστό της πόλης των Αθηνών και περιβάλλεται από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τις οδούς Παναθηναϊκού, Α. Τσόχα, και Π. Κυριακού. Δοθέντος ότι περιβάλλον χώρος, ως ο χώρος που χρησιμοποιείται από την ομάδα για τη στάθμευση αυτοκινήτων και/ή για την εκμετάλλευση εμπορικών δικαιωμάτων, δεν υφίσταται καθεαυτόν, κατά την διεξαγωγή αγώνων - σύμφωνα πάντα με το επιχειρησιακό σχέδιο - δημιουργούνται και λειτουργούν έξι σημεία προελέγχου, μεταξύ των οποίων και τα σημεία με στοιχείο (6) στην οδό Παναθηναϊκού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας και το σημείο με στοιχείο (1) μεταξύ των οδών Αμαρτωλών και Κλεφτών και Παναθηναϊκού.

Τα ως άνω σημεία αποκλείουν την είσοδο οποιουδήποτε ατόμου εντός αυτών των χώρων χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε έλεγχος σε αυτόν, με αποτέλεσμα τη νοητή επέκταση του περιβάλλοντος χώρου κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων στο συγκεκριμένο γήπεδο, καθώς υπάρχει φυσική εξουσία και έλεγχος της γηπεδούχου σε αυτόν το χώρο. Το ως άνω γεγονός, ήτοι της νοητής επέκτασης του περιβάλλοντος χώρου δεν προέκυπτε από την έκθεση του παρατηρητή, ο οποίος, καίτοι δεν ήταν παρών σε αυτά (σημεία), κατέγραψε μόνο, ότι τα γεγονότα έλαβαν χώρα στη συμβολή των οδών Παναθηναϊκού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ αυτά επεκτάθηκαν εξελισσόμενα σε βιαιοπραγίες και πέρα από τη συμβολή των ως άνω οδών, ήτοι εντός του ως άνω χώρου ανάμεσα στα σημεία ελέγχου και συγκεκριμένα έμπροσθεν της Θύρας 14, σημείο που λογίζεται ως περιβάλλον χώρος του γηπέδου, σύμφωνα με τις ανωτέρω παραδοχές.

Περαιτέρω, αποδεικνύεται, ότι στις 19:40 μέρος φιλάθλων που είχαν επιχειρήσει να εισέλθουν στις 19:30 στις Θύρες 13 και 14, επιχείρησαν ομαδικά να διασπάσουν το φραγμό, απωθώντας το ιδιωτικό προσωπικό και προβαίνοντας σε ρίψη αντικειμένων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Θεόδωρος Λίλλης.

Περαιτέρω, αποδεικνύεται ότι περί ώρα 19:50, φίλαθλοι που είχαν εισέλθει στην Θύρα 14, επιχείρησαν με βία να εξέλθουν από αυτή και στο χώρο ανάμεσα στην Θύρα 14 και στα τουρνικέ προέβησαν σε βιαιοπραγίες κατά τεσσάρων αστυνομικών, γρονθοκοπώντας τους όλοι μαζί με βάναυσο τρόπο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο (2) εξ αυτών (των αστυνομικών) και να μεταφερθούν στο 401 ΓΣΝΑ, καθώς επίσης μία ομάδα εξ αυτών έσπασαν την πόρτα εξόδου της ως άνω Θύρας, επιχειρώντας να την ανοίξουν με δύναμη και βία.

Τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά αποδεικνύονται ιδίως από το οπτικό υλικό και συγκεκριμένα από το video με αριθμό 004_R210918190000 (ώρα video 19:46:30 κ.ε.), που δείχνει ευκρινώς την ανωτέρω συμπλοκή που λαμβάνει χώρα εντός του εν γένει χώρου του γηπέδου και δη στο διάδρομο μεταξύ της Θύρας 14 και της εξόδου (τουρνικέ). Άλλωστε και η ίδια η εγκαλούμενη συνομολογεί τα γεγονότα αυτά, με την διαφορά ότι τα τοποθετεί γεωγραφικά εκτός του γηπέδου έμπροσθεν της Θύρας 14, σημείο το οποίο όμως θεωρείται κατά την κρίση της παρούσας Πειθαρχικής Επιτροπής ως περιβάλλον χώρος. Άλλωστε και η ανωτέρω έκθεση της αστυνομίας αναφέρει ρητώς τόσο το χώρο που έλαβαν χώρα τα γεγονότα, όσο και το χώρο του τραυματισμού των αστυνομικών, ως αποτέλεσμα της συμπλοκής στη Θύρα 14.

Επομένως, αποδεικνύεται ότι τα επεισόδια αυτά συνδέονται και με σημαντική φθορά ξένης ιδιοκτησίας και με βιαιοπραγίες κατά αστυνομικών, εκ των οποίων δύο τραυματίστηκαν, ενώ ο ισχυρισμός της εγκαλούμενης, ότι τα ως άνω συμβάντα δεν έλαβαν χώρα στο περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και ότι ούτε ο τραυματισμός των αστυνομικών έγινε εντός χώρου γηπέδου πρέπει να απορριφθεί ως ουσία αβάσιμος».



Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
ΠΑΟΚ: Αμφίβολος ο Ντεσπόντοφ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
ΠΑΟΚ: Αμφίβολος ο Ντεσπόντοφ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved