Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Σκέψεις για ένσταση από τους «πράσινους»

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Σκέψεις για ένσταση από τους «πράσινους»

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: «Τρέχει» το ρεπορτάζ για το ντέρμπι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στο ΟΑΚΑ – Τι έλεγε ο Γερμανός στα αποδυτήρια, ποια απόφαση παίρνουν στο «τριφύλλι» και τι έγινε με τους συλληφθέντες!

Μια ημέρα μετά τη διακοπή στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» είναι σε… εγρήγορση έτσι ώστε να ετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή. Στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις έτσι ώστε να αποφασιστούν τα βήματα που θα ακολουθήσει η ομάδα από εδώ και πέρα. Οριστική απόφαση για το τι θα κάνουν δεν έχει υπάρξει, κυριαρχεί όμως η σκέψη να κατατεθεί ένσταση για αντικανονική διακοπή του παιχνιδιού. Το γεγονός ότι από τον Γερμανό διαιτητή δεν είχε ζητηθεί εκκένωση του γηπέδου και στη συνέχεια επικαλέστηκε την παρουσία κόσμου, το γεγονός ότι δεν είχε περάσει μια ώρα από τη διακοπή όπως προβλέπει ο ΚΑΠ αλλά και άλλα στοιχεία, έχουν βάλει σε σκέψεις τους «πράσινους» για το αν θα κάνουν τελικά ένσταση.

Για να παρθεί, πάντως, η απόφαση στον Παναθηναϊκό θα περιμένουν να έχουν όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα στα χέρια τους. Στο «τριφύλλι» θέλουν να δουν επακριβώς το φύλλο αγώνα και την έκθεση της αστυνομίας έτσι ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχει νομικό «πάτημα» για να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους…

Θα το διέκοπτε στο 5' ο Φριτζ

Με την σκόνη από το ντέρμπι του ΟΑΚΑ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, να έχει «κάτσει» έχει ενδιαφέρον να εστιάσουμε και στις αποφάσεις που πήρε ο Μάρκο Φριτζ. Τι ακριβώς έλεγε στα αποδυτήρια στις συζητήσεις με τους βοηθούς του και πως πήρε την τελική απόφαση για οριστική διακοπή στο 70';

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι το εξής. Πως ο Γερμανός ρέφερι είχε μείνει με το στόμα ανοιχτό. Προφανώς και δεν αντιμετώπισε ποτέ ξανά στην καριέρα του τέτοια θλιβερά σκηνικά που διαδραματίστηκαν στο ΟΑΚΑ.

Όπως έλεγε στους βοηθούς του, Ντομινίκ Σχάαλ και Μαρσέλ Πελγκρίμ για το πρώτο «ντου» στο 5' στον πάγκο του Ολυμπιακού: «Θα το διέκοπτα αμέσως εάν αυτό το ματς το σφύριζα στη Γερμανία». Δεν το έπραξε και έδωσε το χρονικό περιθώριο να επιβληθεί η τάξη και να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Και πράγματι όταν αυτό συνέβη το ντέρμπι επανεκκίνησε.

Πως φτάσαμε στην οριστική διακοπή

Με την ατμόσφαιρα στο γήπεδο από τη χρήση καπνογόνων να είναι αποπνικτική λόγω των επεισοδίων έξω από το ΟΑΚΑ, ο Φριτζ έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια στο 70'. Στον έλεγχο που έκανε όταν και βγήκε από τα αποδυτήρια είχε στο μυαλό του το εξής: «Κι αν μπουν και τρίτη φορά, τι θα κάνουμε; Το βλέπει όλος ο κόσμος, τι θα πουν στη Γερμανία για μένα;».

Κάπως έτσι πάρθηκε η απόφαση για οριστική διακοπή δίχως να εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο των 60 λεπτών βάσει κανονισμού. Ο Γερμανός έλεγε ότι δεν χρειαζόταν να εξαντλήσει το χρόνο της μίας ώρας και σε αυτό έπαιξε ρόλο το πρεστίζ του. Θεώρησε ότι εάν δεν το έκανε, έχοντας προηγηθεί και το πρώτο επεισόδιο στο 5' θα τον έβγαζαν... πρόγραμμα στην πατρίδα του. Ως αιτία, όπως περιγράφεται στο φύλλο αγώνα, της οριστικής διακοπής ήταν «η εισβολή οπαδών κινούμενων επιθετικά προς τον φιλοξενούμενο πάγκο».

Οι «καμπάνες» και τι θα κρίνει το -6

Από τις εκθέσεις των αξιωματούχων του αγώνα θα κριθεί και το τρίτο ημίχρονο στα πειθαρχικά όργανα. Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει με αφαίρεση έως και 6 βαθμών καθώς και με ποινή έδρας 2-4 αγωνιστικές.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το Άρθρο 15, παράγραφος 4 του Πειθαρχικού Κώδικα για την «είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου»:

β) Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ  (50.000) έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές, και εφόσον συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων επιβάλλεται επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών».

Εκεί θα κριθεί και το εάν ο Παναθηναϊκός θα τιμωρηθεί με -3 ή -6. Σε περίπτωση που δεν αποδειχθούν βιαιοπραγίες θα αφαιρεθούν τρεις βαθμοί.

Οι λόγοι που ο Ολυμπιακός ήθελε τη διακοπή

Μπορεί να υπήρξε διαρροή πως ο Ολυμπιακός ήθελε να ολοκληρωθεί το ντέρμπι, ωστόσο, από το ερυθρόλευκο περιβάλλον προκύπτει πως οι Πειραιώτες επιθυμούσαν την οριστική διακοπή. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα έλεγαν από τον Ολυμπιακό, ο Μάρκο Φριτζ είχε 8 λόγους για να πάρει την τελική απόφαση:

-Εισβολή των οπαδών στο 3ο λεπτό του αγώνα, με ρίψη δακρυγόνων και επίθεση με μαχαίρι στον πάγκο του Ολυμπιακού.

-Μετά το γκολ στο 53’ οπαδοί του «τριφυλλιού» εξήλθαν από τις θύρες 12 και 13 στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και συγκρούστηκαν με αστυνομικός δυνάμεις, ρίχνοντας βόμβες μολότοφ, καθώς και άλλα αντικείμενα (όπως πέτρες, μάρμαρα κ.α.).

-Εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και αφαίρεση των σημαιών του κόρνερ και σοβαρή φθορά και στις διαφημιστικές πινακίδες.

-Στη συνέχεια, η ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ έγινε αποπνικτική από τα χημικά, ενώ δεν κατέστη δυνατό να γίνει πλήρης εκκένωση του γηπέδου.

Όλα τα ανωτέρω συνέβαλαν στο ότι δεν υπήρχαν ασφαλείς συνθήκες για τη συνέχιση του αγώνα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο φύλλο αγώνα δεν αναγράφονται ούτε βιαιοπραγίες, αλλά ούτε και η ύπαρξη μαχαιριού κατά το ντου οπαδών στο 5'.

Ποινικές διώξεις στους συλληφθέντες

Οι συλληφθέντες για τα επεισόδια του ντέρμπι του ΟΑΚΑ, βρέθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο. Παράλληλα, εξέδωσε διάταξη σύμφωνα με το νέο νόμο, με την οποία τους απαγορεύει να βρεθούν σε οποιοδήποτε αγωνιστικό χώρο. Στους συλληφθέντες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών. Η εισαγγελία έχει εκδώσει αντίγραφα για σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος αγνώστων δραστών, για κακουργηματικές πράξεις.



Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Euroleague: Ισοφάρισε η Μονακό τη Φενέρμπαχτσε μετά από ντέρμπι
Η απονομή του χρυσού στον Λευτέρη Πετρούνια
Η απονομή του χρυσού στον Λευτέρη Πετρούνια
Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία
Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved