Super League 2: Δεν είναι ψέμα! Αρχίζει το πρωτάθλημα

Super League 2: Δεν είναι ψέμα! Αρχίζει το πρωτάθλημα

Οι ομάδες της Super League 2 ετοιμάζονται να αγωνιστούν και το Onsports σας θυμίζει όσα… προηγήθηκαν.

Έτοιμο να αρχίσει είναι επιτέλους το πρωτάθλημα της Super League 2, στο οποίο η σέντρα καθυστερεί τα τελευταία χρόνια. Φέτος τα προβλήματα ήταν αρκετά, καθώς υπήρχαν πολλές αποφάσεις που το επηρέασαν και μεγάλη αύξηση των ομάδων. Οι διαδικασίες συμμετοχής των ΠΑΕ πήραν περισσότερο χρόνο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, ενώ το -μόνιμο- πρόβλημα των τηλεοπτικών συνεχίζει να ταλανίζει το πρωτάθλημα.

Μετά από έξι αναβολές και δύο κληρώσεις, η μπάλα ετοιμάζεται να… κυλήσει στα γήπεδα της Super League 2. Μέχρι να γίνει αυτό, το πρωτάθλημα προκάλεσε πολλές… συγκινήσεις σε δικαστικές κι άλλες αρένες.

Το Onsports επιχειρεί να σας υπενθυμίσει το ταραχώδες παρασκήνιο έως τη σέντρα.

Αναδιάρθρωση και ομάδες Β

Από την περασμένη σεζόν ήταν δρομολογημένες οι αλλαγές στη φετινή Super League 2. Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών, που ουσιαστικά αφορούσε τη συγχώνευση της περσινής Super League 2 με τη Football League ανακοινώθηκε πριν καν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, ενώ ψηφίστηκε στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου.

Παράλληλα, προστέθηκαν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, οι ομάδες Β, των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της Super League (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός). Οπότε από τον σχεδιασμό προέκυπτε μια κατηγορία 36 ομάδων, με τις 11 ομάδες της SL2, τη μια που υποβιβάστηκε από τη Super League, τις 16 από τη Football League, τις 4 που προβιβάστηκαν από τη Γ’ Εθνική και τις 4 ομάδες Β.

Ακόμα, αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούν οι ΠΑΕ για να μπορούν να συμμετέχουν στη νέα, αναβαθμισμένη, δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία. Η εγγυητική επιστολή αυξήθηκε στα 150.000 ευρώ, ενώ οι ΠΑΕ θα πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 350.000 ευρώ. Αυτά ήταν γνωστά από νωρίς.

Προβλήματα στις συμμετοχές και απόφαση κάλυψης των κενών

Από τις 36 ομάδες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής, προέκυψε νωρίς η πρώτη αποχώρηση, λόγω αδυναμίας. Αυτή ήταν της Παναχαϊκής, που επέλεξε τη Γ’ Εθνική αντί της Super League 2, ενώ ακολούθησε και η Σαντορίνη, αλλά και ο Ιάλυσος. Από τις ομάδες της Γ’ Εθνικής που κέρδισαν την άνοδο μέσω των μπαράζ, δεν δήλωσαν συμμετοχή στη Super League 2 οι Ορφέας Ξάνθης και Αχέρων Καναλακίου.

Αν και αρχικά είχε ειπωθεί ότι δεν θα καλυφθούν τυχόν κενά, μιας και ο στόχος (τριετίας) είναι να μειωθούν οι ομάδες στην κατηγορία σε 18, η ΕΠΟ με απόφασή της αποφασίστηκε να γίνουν προσπάθειες να συμπληρωθεί ο αριθμός των 36.

Τα κενά προέκυψαν στα μέσα Αυγούστου και η ΕΠΟ με τη διοίκηση της Super League 2 κάλεσαν, όπως προβλέπεται από τον ΚΑΠ, τις επόμενες ομάδες που συμμετείχαν στα μπαράζ της Γ’ Εθνικής. Πανιώνιος και Ζάκυνθος απάντησαν θετικά και ξεκίνησαν τις διαδικασίες για σύσταση ΠΑΕ και να καλύψουν τους όρους συμμετοχής.

Για να καλυφθούν κι άλλα κενά που προέκυψαν, βάσει ΚΑΠ, η διοργανώτρια αρχή έστειλε έγγραφο σε Αστέρα Βλαχιώτη και Απόλλωνα Πόντου. Οι δύο ομάδες είχαν υποβιβαστεί από τη Football League και τους δόθηκε προθεσμία έως τις 23/8 να απαντήσουν αν θέλουν να αγωνιστούν στη Super League 2. Και οι δύο απάντησαν θετικά.

Έλεγχοι ΕΕΑ, αδειοδοτήσεις και… αποσύρσεις

Ο Πανιώνιος δεν κατάφερε να βρει τον επενδυτή που ήθελε για να μπορέσει να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς η επάνοδος σε αυτές συνοδευόταν από τα παλιά του χρέη. Έτσι απέσυρε τη συμμετοχή του και επέλεξε να παίξει στη Γ’ Εθνική.

Προβλήματα προέκυψαν και κατά τον έλεγχο των φακέλων από την ΕΕΑ, με τις Δόξα Δράμας και Καβάλα να μην παίρνουν άδεια. Υπήρξαν και άλλες ομάδες που αρχικά δεν πήραν άδεια, αλλά με επανεξέταση των φακέλων τους, τους χορηγήθηκε (Ρόδος, Ηρόδοτος). Δόξα και Καβάλα δικαιώθηκαν στο Διοικητικό Εφετείο και ανέτρεψαν την αρνητική απόφαση της ΕΕΑ, με τη διαδικασία να τραβάει αρκετά χρονικά. Εν τω μεταξύ, δεν είχαν καταθέσει δελτία μεταγραφών στην ΕΠΟ έως και τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, μένοντας χωρίς ρόστερ! Η ΕΠΟ αρνήθηκε να δώσει παράταση μεταγραφών για αυτές τις ομάδες.

Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, δεν συμπεριλήφθηκαν στην κλήρωση της Super League 2, που διεξήχθη με 32 ομάδες στις 5/10.

Ο Ασπρόπυργος, μετά την απόσυρση του Πανιωνίου, ζήτησε από τη Super League 2 να συμμετέχει και έκανε όλες τις διαδικασίες, αλλά δεν κατάφερε να μπει στην κλήρωση, αντιμετωπίζοντας το ίδιο πρόβλημα με το ρόστερ που δεν έχει.

Η ξεχωριστή περίπτωση της Ζακύνθου

Η Ζάκυνθος δέχτηκε στα μέσα Αυγούστου να συμμετέχει στη Super League 2 και ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες. Αρχικά κατέθεσε την εγγυητική επιστολή των 150.000 ευρώ, ενώ αντιμετώπισε πρόβλημα στην κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου. Όσο όμως η ημερομηνία της σέντρας έπαιρνε… μετάθεση, τόσο οι νησιώτες ενέτειναν τις προσπάθειες τους και τελικά τα κατάφεραν. Η ΕΕΑ όμως δεν χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής στη Ζάκυνθο, η οποία ακολούθησε τον δρόμο του Διοικητικού Εφετείου για να δικαιωθεί.

Επόμενο εμπόδιο αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν είχε επαγγελματίες παίκτες στο ρόστερ της, έχοντας όμως ένα επιπλέον επιχείρημα σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Αυτό που ζητούσε η ομάδα του Ιονίου, και έφτασε μέχρι τη FIFA για να το πετύχει, ήταν να της επιτραπεί να κάνει επαγγελματίες, τους ερασιτέχνες παίκτες που είχε στο ρόστερ της.

Η ΕΠΟ αρνήθηκε, δίνοντας διαφορετική ερμηνεία στην απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Η Ζάκυνθος όμως προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο, τόσο κατά της Επιτροπής Ιδιότητας Μεταγραφών για τα δελτία, αλλά και κατά της Super League 2 που δεν την συμπεριέλαβε στην προκήρυξη και τις ομάδες που συμμετέχουν!

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου δικαίωσε στη Ζάκυνθο! Υποχρεώνει τη Super League 2 να συμπεριλάβει την ομάδα του Ιονίου στο πρωτάθλημα και μένει να διευκρινιστεί εάν θα της επιτραπεί να κάνει μεταγραφές για να καταφέρει ουσιαστικά να αγωνιστεί. Μάλιστα, η απόφαση αυτή βγήκε ώρες πριν την προγραμματισμένη σέντρα στις 30-31/10.

Η Super League 2 αποφάσισε 3 ώρες πριν τη σέντρα, την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος για μια εβδομάδα και τη διενέργεια νέας κλήρωσης, με τη συμμετοχή 34 ομάδων, όχι μόνο της Ζακύνθου, αλλά και της Καβάλας, που εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Με μια δεύτερη νίκη πέτυχε η Ζάκυνθος, όταν το Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πρέπει να της επιτραπεί να μετατρέψει τα δελτία των ερασιτεχνών παικτών.

Ωστόσο το ίδιο δεν πρόλαβε να κάνει η Καβάλα, καθώς η ΕΙΜ αρνήθηκε να της εκδώσει δελτία μεταγραφών και η ομάδα δεν πρόλαβε να καταθέσει έγκαιρα προσφυγή στο Διαιτητικό για να εκδικαστεί πριν από τη σέντρα, αλλά αυτό θα γίνει την προσεχή εβδομάδα.

Παράλληλα, το ΔΣ της διοργανώτριας δεν έκανε δεκτό το αίτημα των δύο ομάδων για αναβολή της πρεμιέρας, αλλά δεν θα διεξαχθούν τα παιχνίδια, με την τύχη τους να αποφασίζεται από τον αθλητικό δικαστή.

Τηλεοπτικά: Οι επαφές με την ΕΡΤ και οι έκτακτες μεταδόσεις της πρεμιέρας

Το όλο μπέρδεμα στη Super League 2 με το πόσες ομάδες τελικά θα συμμετέχουν καθυστέρησε τις συζητήσεις με την ΕΡΤ, την ώρα που το κρατικό κανάλι δεν είχε πρόθεση να ανεβάσει το ποσό, σε σχέση με τα όσα διέθεσε πέρυσι, ήτοι 4,3 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, το μπάχαλο που προηγήθηκε, το γεγονός ότι 30 ομάδες θα παλεύουν για μια θέση ανόδου, αλλά και τον μη ανταγωνιστικό ρόλο των ομάδων Β, εκτιμούν στην ΕΡΤ ότι δεν συνιστούν συνταγή επιτυχίας για ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα.

Παρά τις πιέσεις και τα πολλά ραντεβού, η ΕΡΤ δεν ανεβάζει την προσφορά της και ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία. Ωστόσο, κάποια παιχνίδια θα μεταδοθούν τηλεοπτικά ή διαδικτυακά. Η αρχή έγινε με το ONE Channel που θα μεταδώσει το ντέρμπι Ολυμπιακός Β-ΠΑΟΚ Β, και ακολούθησε η πρωτοβουλία της Λίγκας για μετάδοση δύο αγώνων έναν στον νότο (ΑΕΚ Β-Καλαμάτα) και έναν στον βορρά (Ολυμπιακός Βόλου-Πανσερραϊκός) μέσω youtube και σε παραγωγή της INA Productions.

Παράλληλα, επαναδραστηριοποιήθηκε η συνδρομητική πλατφόρμα InStat TV, που θα μεταδώσει τα Αναγέννηση Καρδίτσας-Θεσπρωτός και το Αιγάλεω-Χανιά, έναντι 6 ευρώ.

Οι εκκρεμότητες δεν τελειώνουν…

Εκτός από τη δικαστική μάχη της Καβάλας για να μπορέσει να βγάλει δελτία και να συμμετέχει κανονικά στο πρωτάθλημα, υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες. Πρόκειται για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των μετόχων των ΠΑΕ στη Super League από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, είδε ανακληθεί το πιστοποιητικό συμμετοχής του Διαγόρα, αλλά τελικά η ομάδα της Ρόδου εξασφάλισε προθεσμία για να καταθέσει νέα στοιχεία. Προθεσμία έλαβαν κι άλλες ΠΑΕ, όπως ο Πιερικός και ο Πανσερραϊκός, για να προσκομίσουν κι άλλα στοιχεία.

Το πρόβλημα είναι ότι η θητεία της σύνθεσης της ΕΕΑ έληξε και πρέπει να βρεθούν νέα μέλη, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Βόρειος όμιλος

Σάββατο 6/11
Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας, Ολυμπιακός Β – ΠΑΟΚ Β
Δημοτικό Γήπεδο Σερρών, Πανσερραϊκός – Ολυμπιακός Βόλου

Κυριακή 7/11
Γήπεδο Φιλιππούπολης, Απόλλων Λάρισας – Τρίκαλα
Δημοτικό Στάδιο Βέροιας, ΝΠΣ Βέροια – Αλμωπός Αριδαίας
Καυτανζόγλειο Στάδιο, Ηρακλής – Νίκη Βόλου
Γήπεδο ΑΣ Μακεδονικού, Απόλλων Πόντου – Καβάλα
Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, Αναγέννηση Καρδίτσας – Θεσπρωτός
Α ΔΑΚ Κατερίνης, Πιερικός – Α.Ο. Ξάνθη
Ρεπό: ΑΕΛ

Νότιος όμιλος

Σάββατο 6/11
Δημοτικό Στάδιο Ρόδου, Ρόδος – Εργοτέλης

Κυριακή 7/11
Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας, Καλλιθέα – Ζάκυνθος
Στ. Μαυροθαλασσίτης, Αιγάλεω – Χανιά
Παγκρήτιο Στάδιο, Ηρόδοτος – Διαγόρας
ΔΑΚ Γάλλου, Επισκοπή – Καραϊσκάκης Άρτας
Δημοτικό Γήπεδο Καισαριανής, Κηφισιά – Παναθηναϊκός Β
Δημοτικό Γήπεδο Λιβαδειάς, Λεβαδειακός – Αστέρας Βλαχιώτη
Δημοτικό Γήπεδο Σπάτων, ΑΕΚ Β΄- Καλαμάτα
Ρεπό: ΟΦ Ιεράπετρας



Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
Λαμία-ΠΑΟΚ 1-1: Πισωγύρισμα και ο τίτλος απομακρύνεται
Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
Ιστιοπλοΐα: Διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Β. Κοκκαλάνης, Λ. Τσορτανίδης
Ρόμα: Πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει αθλητική δραστηριότητα ξανά ο Εντικά
Ρόμα: Πήρε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει αθλητική δραστηριότητα ξανά ο Εντικά
Super League LIVE: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, Άρης – Ολυμπιακός και Λαμία – ΠΑΟΚ
Super League LIVE: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, Άρης – Ολυμπιακός και Λαμία – ΠΑΟΚ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved