Αδερφός Μπεργκ στο Onsports: «Αυτός και ο Ιμπραΐμοβιτς!» (photos+videos)

Αδερφός Μπεργκ στο Onsports: «Αυτός και ο Ιμπραΐμοβιτς!» (photos+videos)

Ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος αδερφός του Μάρκους Μπεργκ, Γιόναταν, που είναι και αυτός ποδοσφαιριστής, εξηγεί στο Onsports γιατί ο επιθετικός του Παναθηναϊκού είναι ο… καλύτερος μαζί με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Ξεκίνησαν παρέα το ποδόσφαιρο και έμαθαν από κοινού τα μυστικά του, πριν χωριστούν το 2001 και ξανασμίξουν στην Γκέτεμποργκ το 2003. Εκεί, ο Μάρκους έκανε τη μεγάλη… έκρηξη όταν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 2007 χαρίζοντας στην ομάδα του τον τίτλο που ήταν ο πρώτος και μοναδικός για αυτόν, σε συλλογικό επίπεδο, πριν από την πρόσφατη κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό.

Από εκείνη τη χρονιά, τα δύο αδέρφια από τη Σουηδία δεν έχουν υπάρξει ξανά συμπαίκτες, αφού ο Γιόναταν έμεινε στη Γκέτεμποργκ, ενώ ο Μάρκους πήρε μεταγραφή για την ολλανδική Χρόνινγκεν, για να ακολουθήσουν διαφορετικές καριέρες. Σήμερα, ο Γιόναταν αγωνίζεται σε ομάδα της δεύτερης κατηγορίας του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Σουηδίας, τη Σίριους, η οποία όμως φέτος βρίσκεται κοντά σε μια πρωτοφανή επιτυχία. Να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου και να εξασφαλίσει το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ της ερχόμενης περιόδου.

Εκεί, δεν κρύβει ότι θα ήθελε να συναντήσει τον αδερφό του ως αντίπαλο με τον Παναθηναϊκό αν και του εύχεται να καταφέρει να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ μέσω των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας. Ο Γιόναταν είναι μέσος, μια θέση από την οποία ξεκίνησε ο Μάρκους πριν γίνει η… ανταλλαγή. Όταν ο δεύτερος άρχιζε να έχει… ερωτική σχέση με τα δίχτυα, οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ο πρώτος έγινε αυτός που τον… τάιζε! Τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους…

Πώς έχεις υποδεχθεί την πορεία του αδερφού σου στην Ελλάδα τη φετινή σεζόν; Είναι ο κορυφαίος σκόρερ του Παναθηναϊκού και αυτές τις μέρες ο πιο δημοφιλής ποδοσφαιριστής στη χώρα λόγω του χατ – τρικ που σημείωσε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

«Ναι, ναι, ναι. Είναι φανταστικό. Δεν παρακολούθησα όλο το ματς, αλλά είδα τα γκολ του και ήταν εκπληκτικά τέρματα. Θα ήταν καταπληκτική και η ατμόσφαιρα. Οπότε είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνον και για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού».

Έχει οδηγήσει ξανά μια ομάδα του σε τίτλο. Ήταν το 2007 όταν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην πρώτη κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος και χάρισε στην Γκέτεμποργκ το τρόπαιο με εσένα συμπαίκτη του. Μπορείς να θυμηθείς κάτι από τότε;

«Φυσικά και θυμάμαι. Ήμασταν μαζί στην Γκέτεμποργκ και βγήκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Έκανε μια φανταστική χρονιά που συνδυάστηκε με τον τίτλο. Μετά από αυτό πήγε στη Χρόνιγκεν, το καλοκαίρι. Πάντα ήταν καλός παίκτης. Δεν ήταν έκπληξη για εμένα που σκοράρει και πάλι και χαρίζει τρόπαια. Δεν είναι καθόλου έκπληξη γιατί τον έβλεπα να παίζει από πέντε χρονών. Είναι ωραίο που αποδίδει καλά, εκείνος και η ομάδα του, και έχει βάλει τόσα γκολ, κάτι που κάνει τα τελευταία 10 χρόνια. Είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνον».

Λαμβάνεις συγχαρητήρια στη Σουηδία για την επιτυχία που έχει στην Ελλάδα;

«Ναι. Γράφουν για αυτόν στις εφημερίδες και γίνονται σχόλια στην τηλεόραση, σε αθλητικά κανάλια. Μετά από το παιχνίδι, ήταν πρωτοσέλιδο. Γνωρίζουν εδώ ότι παίζει καλά και βρίσκει δίχτυα».

Οπότε να συμπεράνω ότι η οικογένειά σας είναι περήφανη;

«Ναι, φυσικά. Είναι πολύ χαρούμενοι, όπως και κοντινοί φίλοι. Γνωστοί μας από παντού, ακόμη και στη δική μου ομάδα, μάς λένε καλά λόγια και χαίρονται που είναι σε καλή κατάσταση και σκοράρει ξανά. Ίσως να μπορέσει να κάνει καλές εμφανίσεις και στην εθνική ομάδα επίσης».

Επέστρεψε φέτος στην εθνική Σουηδίας…

«Ναι, αγωνίστηκε με την Τουρκία για ένα ημίχρονο, αλλά η Σουηδία δεν έπαιξε καλά. Πάντως, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εθνική και αυτή τη στιγμή είναι αυτός και ο Ζλάταν (Ιμπραΐμοβιτς) που αποδίδουν πολύ καλά σε αυτό το επίπεδο. Εγώ απλά είμαι χαρούμενος που είναι και αυτός χαρούμενος και νιώθει άνετα στην Αθήνα και τον Παναθηναϊκό».

Πιστεύεις ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέλος της εθνικής Σουηδίας τα επόμενα χρόνια;

«Ναι, το πιστεύω. Η Σουηδία χρειάζεται κάποιον που να μπορεί να παίζει καθαρόαιμος επιθετικός. Τώρα έχουμε τον Ζλάταν, ο οποίος βγάζει και πάσες και γκολ. Οπότε, ίσως να ήταν καλό να είχαν ένα φορ που να είναι το νούμερο 9 και να βρίσκει δίχτυα όπως κάνει τώρα (ο Μάρκους Μπεργκ) στον Παναθηναϊκό. Δεν ξέρω όμως. Μπορώ μόνο να το ελπίζω, ότι θα είναι σημαντικός για την εθνική ομάδα. Πρέπει όμως να συνεχίσει να δουλεύει και αν κάνει αυτά που κάνει τώρα στον Παναθηναϊκό, τότε έχει πιθανότητες. Αν του δοθεί και η ευκαιρία, βέβαια».

Είχε κάποια προβλήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά φέτος εντυπωσιάζει σε μεγάλο βαθμό. Θεωρείς ότι «έσωσε» την καριέρα του με τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό;

«Ναι. Είχε κάποιους τραυματισμούς που του έκοψαν τον ρυθμό, αλλά πιστεύω ότι έχει να κάνει και με την αυτοπεποίθηση, την εμπιστοσύνη και την πίστη που του έχει δείξει ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό θέλουν να βλέπουν οι παίκτες: ότι είναι σημαντικοί για την ομάδα τους και επίσης να αρέσουν στον προπονητή για να παίρνουν αυτοπεποίθηση, όχι μόνο από τον εαυτό τους, αλλά και από αυτά που τους δείχνει ο προπονητής. Το νιώθει αυτό και από τους συμπαίκτες του».

Μιλάτε; Σου έχει πει κάτι για την παρουσία του στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό;

«Από τότε που πήγε στον Παναθηναϊκό είναι πολύ χαρούμενος με τις συνθήκες που έχει βρει: την ομάδα και τις πολύ καλές εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει φέτος μέχρι στιγμής. Θα θέλουν να παλέψουν για να κερδίσουν μια θέση και στο Τσάμπιονς Λιγκ, αντί για το Γιουρόπα Λιγκ. Οπότε, έχει κίνητρο για να κερδίσει αυτά τα πλέι οφ και να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ του χρόνου».

Ποια είναι η σχέση μεταξύ σας; Έχετε συχνή επικοινωνία;

«Ναι. Μιλήσαμε μάλιστα μετά από τον τελικό. Τού έστειλα μήνυμα ότι ήταν φοβερός και ότι ήταν μια ωραία νίκη με μια καλή εμφάνιση. Με ευχαρίστησε με ένα χαμόγελο (προσωπάκι). Οπότε, ήταν χαρούμενος και ικανοποιημένος».

Ξεκινήσατε το ποδόσφαιρο σχεδόν ταυτόχρονα στις ίδιες ομάδες. Πώς θυμάσαι αυτά τα χρόνια, που κάνατε τα πρώτα σας βήματα;

«Αρχίσαμε το ποδόσφαιρο όταν ήμασταν 4-5 ετών. Εγώ ήμουν 5 και εκείνος 4. Προπονούμασταν μαζί. Όταν έγινα 16 πήγα στην Γκέτεμποργκ και έναν χρόνο μετά ήρθε σε εμένα και μετακομίσαμε μαζί στο ίδιο διαμέρισμα. Αρχικά, ήταν στις υποδομές του συλλόγου. Το 2004/05 υπέγραψε συμβόλαιο με την πρώτη ομάδα και το 2007 είχε αυτή την επιτυχία. Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν 4-5 ετών και μέχρι το 2007 παίζαμε μαζί σχεδόν σε κάθε παιχνίδι».

Είσαι ένα χρόνο μεγαλύτερος από τον αδερφό σου. Υπάρχει κάτι που του έμαθες εσύ όλα αυτά τα χρόνια;

«Όχι (γέλια). Ήμασταν μικροί! Εξάλλου, παίζαμε και σε διαφορετικές θέσεις! Εγώ ήμουν επιθετικός και εκείνος μέσος! Μετά από κάποια χρόνια, το 2003 όταν ήρθε στην Γκέτεμποργκ, έγινε επιθετικός αφότου έπαιξε σαν μέσος κάποια ματς στην αρχή. Δοκίμασε να παίξει στην επίθεση, έβαζε γκολ και από το 2004 και μετά, συνέχισε σαν επιθετικός. Σκόραρε συνέχεια και εγώ ήμουν ο μέσος που δημιουργούσε το παιχνίδι για εκείνον. Τώρα συνεχίζει να βρίσκει δίχτυα ακόμη και χωρίς εμένα, οπότε μοιάζει ότι λειτουργεί και με αυτόν τον τρόπο επίσης!»

Ποια είναι η πιο «τρελή» στιγμή που έχετε ζήσει μαζί; Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία που θυμάσαι;

«Υπήρξε μία, τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά δεν μπορώ να το πω! Πάντως, όταν πήγα στην Γκέτεμποργκ το 2001 που ήταν η πρώτη φορά που χωριστήκαμε από τότε που γεννήθηκε, ήταν μια δύσκολη στιγμή. Μετά, το 2003 όταν ήρθε, ενωθήκαμε ξανά και ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για εκείνον, αφού προχώρησε και σκόραρε συνεχώς. Τρελές ιστορίες; Δεν ξέρω, δεν υπάρχουν πολλές. Απλά, όταν ήμασταν παιδιά, εκείνος ήταν λίγο τεμπέλης και δεν ήθελε να προπονηθεί όπως έκανα εγώ. Ήθελε να μένει σπίτι κάποιες φορές και να ηρεμεί. Να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ωστόσο, περίεργα πράγματα δεν έχουν συμβεί διότι είμαστε ήσυχοι άνθρωποι».

Μετά από την Γκέτεμποργκ χαθήκατε ποδοσφαιρικά. Εσύ φέτος είσαι στη Σίριους, η οποία αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Σουηδίας… Ποιος είναι ο στόχος σας;

«Τώρα παίζουμε τον σουηδικό ημιτελικό Κυπέλλου εναντίον μιας κορυφαίας ομάδας (Έλφσμποργκ). Και εμείς είμαστε όμως καλοί. Ανεβήκαμε πέρσι, αλλά είμαστε έμπειροι κάνοντας καλές εμφανίσεις στο Κύπελλο. Αν νικήσουμε την Τετάρτη (30/4) μπορεί να περάσουμε στο Γιουρόπα Λιγκ και ίσως παίξουμε εκεί με τον Παναθηναϊκό (γέλια)».

Πιστεύεις ότι μπορείτε να πετύχετε την άνοδο στην Άλσβενσκαν;

«Εξαρτάται. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο ξεκίνημα της χρονιάς και έχουμε πολλά ματς ακόμα. Δυστυχώς, χάσαμε κάποιους αγώνες και πρέπει να βρούμε τη σωστή τεχνική για να επιστρέψουμε στις νίκες. Αν το κάνουμε αυτό, τότε θα έχουμε καλές πιθανότητες να πλησιάσουμε τις κορυφαίες ομάδες. Για μια νέα ομάδα σε μια καινούρια κατηγορία είναι δύσκολο να μιλήσεις για άνοδο από την πρώτη σεζόν. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι κοντά και μετά έχει να κάνει με τη σκληρή δουλειά που κάνεις κάθε εβδομάδα στα παιχνίδια».

Είχες ποτέ πρόταση από την Ελλάδα; Από ελληνική ομάδα;

«Εγώ (γέλια); Όχι, δεν είχα ποτέ πρόταση από την Ελλάδα (γέλια)».

Ωστόσο, θα ενδιαφερόσουν να παίξεις ποδόσφαιρο στη χώρα μας για να είσαι μαζί με τον Μάρκους Μπεργκ;

«Ναι φυσικά. Θα ήταν ωραίο να είμαι κοντά στον αδερφό μου. Ωστόσο, δεν το σκέφτομαι αυτό αυτή τη στιγμή. Μου λείπει όμως η παρέα του. Είναι δύσκολο να είσαι οπαδός του από μακριά και να είμαστε χωριστά όταν ήμασταν κοντά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες με τον Γιόναταν Μπεργκ:

Αδερφός Μπεργκ στο Onsports: «Αυτός και ο Ιμπραΐμοβιτς!» (photos+videos)



Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ υπέρ Αταμάν για τις απειλές απ' τη Μακάμπι
Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ υπέρ Αταμάν για τις απειλές απ' τη Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: Επικό βίντεο από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ - «Ποιος; Εσύ!»
Παναθηναϊκός AKTOR: Επικό βίντεο από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ - «Ποιος; Εσύ!»
Ολυμπιακή Φλόγα: Στο Καλλιμάρμαρο η ξεχωριστή τελετή παράδοσης - Αναχωρεί με ιστιοφόρο για Μασσαλία
Ολυμπιακή Φλόγα: Στο Καλλιμάρμαρο η ξεχωριστή τελετή παράδοσης - Αναχωρεί με ιστιοφόρο για Μασσαλία
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved