ΕΠΟ: Η πρόταση Σαρρή για τους ύποπτους αγώνες

ΕΠΟ: Η πρόταση Σαρρή για τους ύποπτους αγώνες

Επιστολή στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Πολιτισμού έστειλε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, προτείνοντας δράσης αντιμετώπισης του φαινομένου των ύποπτων αγώνων.

Με επιστολή στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Πολιτισμού, κ.κ. Αθανασίου και Παναγιωτόπουλου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών» που διαμορφώνεται όταν κοινοποιούνται συμπεράσματα που έχουν βγει βάσει εκτιμήσεων στη στοιχηματική ροή, κάτι που επισημάνθηκε και στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Μώραλη.

Γι’ αυτό προτείνεται η σύσταση μιας επιτροπής που θα χειρίζεται ανάλογες περιπτώσεις και θα αποτελείται από ένα αρµόδιο εισαγγελέα, έναν εκπρόσωπο της ΕΠΟ, έναν της Super League, έναν της Football League και ένα ειδικό της UEFA σε θέµατα ανάλυσης και εκτίµησης στοιχηµατικής ροής.

Αναλυτικά η επιστολή του Γιώργου Σαρρή:

«Αξιότιµοι κύριοι Υπουργοί

Επικοινωνούµε µαζί σας για ένα κοµβικής σηµασίας ζήτηµα που απασχολεί το τελευταίο χρονικό διάστηµα το ελληνικό επαγγελµατικό ποδόσφαιρο και προκαλεί σηµαντικά προβλήµατα στο επίπεδο της δηµόσιας εικόνας του, µε σαφείς επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των πρωταθληµάτων.

Πρόκειται για την διαβίβαση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία από την εταιρεία Sport Radar, µέσω της UEFA µε την οποία η εταιρεία είναι συµβεβληµένη µε αντικείµενο την καθηµερινή και συνεχή παρακολούθηση της στοιχηµατικής πλευράς των αγώνων και την ενηµέρωση των εθνικών οµοσπονδιών, φακέλων, που αναφέρονται σε αγώνες των ελληνικών επαγγελµατικών πρωταθληµάτων και περιέχουν εκτιµήσεις της εταιρείας, στηριγµένες σε ειδικούς µαθηµατικούς τύπους για την ανάλυση της στοιχηµατικής ροής.

Οι εκτιµήσεις αυτές συνοδεύονται και από ένα «δια ταύτα», που αναφέρεται στις πιθανότητες ένας αγώνας να είναι, στον ένα ή στον άλλο βαθµό, «χειραγωγηµένος» κυρίως ως προς το αποτέλεσµα ή τις διακυµάνσεις του σκορ.

Η τακτική αυτή, πάντα µετά την ολοκλήρωση διεξαγωγής ενός αγώνα, διαµορφώνει, σε επικοινωνιακό συνήθως επίπεδο, µια δεδοµένη δηµόσια εικόνα ενός «κυνηγιού µαγισσών», που καταλήγει, σχεδόν πάντα, σε δηµόσιες αντιπαραθέσεις οµάδων και παραγόντων για ένα ζήτηµα εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο στην αντιµετώπισή του.

Για όλους τους λόγους που προανέφερα είναι ανάγκη να αντιµετωπιστεί άµεσα η πραγµατικότητα που έχει διαµορφωθεί.
 
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία προτείνει την άµεση αλλαγή της διαδικασίας που σήµερα ισχύει για την αντιµετώπιση του φαινοµένου και δεν έχει παράξει ουσιαστικά αποτελέσµατα.

Προτείνουµε, λοιπόν, τη θεσµοθέτηση, µε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, µιας Ειδικής Επιτροπής που θα έχει την ευθύνη να ελέγχει όλες τις ανάλογες περιπτώσεις και να προκαλεί, αν το κρίνει, ακόµη και την εισαγγελική παρέµβαση.

Η Επιτροπή αυτή µπορεί να αποτελείται από ένα αρµόδιο εισαγγελέα, από ένα εκπρόσωπο της Ε.Π.Ο., έναν της Super League, έναν της Football League και ένα ειδικό σε θέµατα ανάλυσης και εκτίµησης στοιχηµατικής ροής που µπορεί (έχουµε την διαβεβαίωση) να µας διαθέσει η UEFA.

Οι ειδικές αρµοδιότητες της Επιτροπής αυτής, πέρα από την διαβίβαση σε αυτή πλέον και όχι στην Ε.Π.Ο. των φακέλων των αγώνων και την κατά την κρίση της εξέλιξη της υπόθεσης σε δεύτερο επίπεδο ή την θέση της στο αρχείο, είναι ζήτηµα που αφορά στη νοµοθετική πρωτοβουλία.

Η Ε.Π.Ο. µπορεί να συνδράµει στην διατύπωση πιθανών αρµοδιοτήτων εάν κριθεί από την Κυβέρνηση ότι µπορεί να το πράξει.

Είµαστε βέβαιοι, πως η θεσµοθέτηση µιας τέτοιας Ειδικής Επιτροπής και ο εξοπλισµός της µε αυξηµένες αρµοδιότητες θα συµβάλλει αποφασιστικά στην ουσιαστική διερεύνηση των υποθέσεων που η εταιρεία διαβιβάζει στην Ε.Π.Ο. και θα στηρίξει αποφασιστικά την επιθυµία του ελληνικού ποδοσφαίρου να πάψει να είναι αντικείµενο ανάλογων ενεργειών.

Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση».

Δείτε αποκλειστικά βίντεο στο Onsports TVΒραζιλία: Αντιδρά για τα φαινόμενα ρατσισμού κατά παικτών της
Βραζιλία: Αντιδρά για τα φαινόμενα ρατσισμού κατά παικτών της
Ακρίβεια: Στα ύψη η τιμή στα κρέατα - Δυσβάσταχτο το κόστος του οικογενειακού τραπεζιού
Ακρίβεια: Στα ύψη η τιμή στα κρέατα - Δυσβάσταχτο το κόστος του οικογενειακού τραπεζιού
Παρίσι 2024: Αντίθετοι και οι Δανοί με τη συμμετοχή Ρώσων
Παρίσι 2024: Αντίθετοι και οι Δανοί με τη συμμετοχή Ρώσων
Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πώς τις τοποθετούμε στο όχημά μας - Χρήσιμες οδηγίες
Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πώς τις τοποθετούμε στο όχημά μας - Χρήσιμες οδηγίες