Πάουριτς στο Onsports: «Θα πάει Μουντιάλ η Ελλάδα!» (photos+video)

Πάουριτς στο Onsports: «Θα πάει Μουντιάλ η Ελλάδα!» (photos+video)

Ο προπονητής του Λίχτενσταϊν, Ρενέ Πάουριτς, μιλάει στο Onsports για την τελευταία αναμέτρηση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Ελλάδα και εκφράζει τη σιγουριά του ότι η «γαλανόλευκη» θα καταφέρει να είναι στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Ο Αυστριακός τεχνικός της αντιπάλου της ομάδας του Φερνάντο Σάντος, την οποία έχει αναλάβει εδώ και έναν χρόνο και την έχει βοηθήσει να κάνει πιο αξιοπρεπείς εμφανίσεις, πιστεύει ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα ταξιδεύσει στη χώρα του καφέ για το μεγάλο ραντεβού του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που θα γίνει σε περίπου έναν χρόνο από τώρα.

Ο 49χρονος κόουτς που το διάστημα 2008-2012 δούλεψε στην ομάδα Κ-21 του Λιχτενστάιν μας τονίζει ότι η Ελλάδα είναι κορυφαίου επιπέδου ομάδα που αποτελεί παράδειγμα και για τη δική του για την πρόοδο που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και έχει αρκετούς ποιοτικούς παίκτες, όπως ο Κώστας Μήτρογλου, ο Γιώργος Σαμαράς και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

Ο Πάουριτς που υπήρξε και ποδοσφαιριστής από το 1984 μέχρι το 1997 έχει επίγνωση των δυσκολιών που έχει αυτό το ματς για το Λίχτενσταϊν, το οποίο έχει στόχο να κάνει μια καλή εμφάνιση και αν μπορέσει να αποσπάσει βαθμό ή βαθμούς από την Εθνική, ενώ μακροχρόνια προσβλέπει σε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο που θα του επιτρέψει να κάνει μια πορεία όπως η «γαλανόλευκη» στο ποδόσφαιρο.

Στο πρώτο παιχνίδι με την Ελλάδα στην έδρα σας προκαλέσατε προβλήματα στην ελληνική ομάδα και χάσατε στα τελευταία λεπτά. Αυτή τη φορά τι μπορείτε να κάνετε;

«Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε αρκετά δύσκολο έργο εναντίον της Ελλάδας, αφού η γηπεδούχος ομάδα χρειάζεται οπωσδήποτε τους τρεις βαθμούς για να πάει απευθείας στη Βραζιλία. Δεδομένου ότι θα έχει το κοινό με το μέρος της και την ποιότητα που έχει σαν ομάδα, θα είναι μια σπουδαία πρόκληση για τη μικρή μας χώρα όπως είναι το Λιχτενστάιν, να είναι ανταγωνιστικό στην Αθήνα. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε δυνατοί! Ωστόσο, οι οιωνοί δεν είναι καλοί, επειδή φτάσαμε με προβλήματα από τη Βοσνία στην Αθήνα. Με μόνο 11 επαγγελματίες στην ομάδα μας είναι βαρύ το φορτίο. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτούς τους παίκτες εξαιτίας έλλειψης ποσότητας».

Τι μάθατε από το πρώτο ματς εναντίον της Ελλάδας ώστε να είστε καλύτεροι στο δεύτερο;

«Στο πρώτο παιχνίδι τηρουμένων των αναλογιών κάναμε μια σχεδόν άρτια εμφάνιση από την οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Δυστυχώς, αυτή η δύναμη που δείξαμε δεν μας έδωσε βαθμούς. Το ματς στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με το πρώτο. Είναι ο τελευταίος αγώνας των προκριματικών και η Ελλάδα έχει μεγάλο κίνητρο. Πρέπει να έχουμε έξτρα ενέργεια».

Η αναμέτρηση με την Ελλάδα είναι το τελευταίο σας παιχνίδι σε αυτή τη διοργάνωση. Θα θέλατε να κλείσετε με μια καλή εμφάνιση, ίσως μια νίκη ακόμη και αν αυτό μοιάζει δύσκολο;

«Η σκέψη να πάμε στην Ελλάδα και να νικήσουμε εκεί τη γηπεδούχο ομάδα, που είναι με το ένα πόδι στη Βραζιλία, θα ήταν παράτολμη και μη ρεαλιστική. Ο στόχος μας είναι στο δεύτερο ματς να σεβαστούμε τον αντίπαλο και να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε για να πετύχουμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα και αν μπορέσουμε να πάρουμε έναν βαθμό θα είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να τον αποσπάσουμε από το νούμερο 11 του κόσμου».

Ποια είναι η γνώμη σας για την Ελλάδα;

«Η Ελλάδα είναι μια κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη, όπως μπορεί κανείς να δει από την παγκόσμια κατάταξη. Είναι καλοί στην τακτική πειθαρχεία, τη φυσική κατάσταση, την αποτελεσματικότητα και ζουν και αγαπούν το ποδόσφαιρο. Έχουν κρατήσει το δικό τους στιλ ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια που τους έχει φέρει στο τοπ επίπεδο».

Ο Κώστας Μήτρογλου έχει τέσσερα χατ - τρικ φέτος και σκόραρε και στο πρώτο μεταξύ σας ματς το νικητήριο τέρμα. Είναι ο Μήτρογλου ο παίκτης της Ελλάδας που πρέπει να προσέξετε περισσότερο;

«Νομίζω ότι ο Μήτρογλου είναι αυτή τη στιγμή ένας κορυφαίος επιθετικός και πολύ αποτελεσματικός! Στα σίγουρα, πρέπει να τον προσέξουμε. Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι μόνο αυτός που μπορεί να κρίνει ένα ματς! Στην ελληνική εθνική ομάδα υπάρχουν κάποιοι ποδοσφαιριστές που έχουν την ποιότητα να πάρουν ένα ματς μόνοι τους. Δύο από αυτούς είναι οι Σαμαράς και Σαλπιγγίδης που έλειπαν στο πρώτο παιχνίδι».

Μοιάζει ότι η ομάδα σας βελτιωνόταν όσο περνούσε η διοργάνωση. Τι αλλάξατε και παίζετε καλύτερα τώρα;

«Ανέλαβα την ομάδα στα προκριματικά και από τότε προσπαθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και να παίζουμε ποδόσφαιρο και όχι μόνο να αμυνόμαστε. Όπως μπορείτε να δείτε από τους πρόσφατους αγώνες μας, οι δυνατότητες υπάρχουν! Επίσης, είμαι πεπεισμένος ότι στο μοντέρνο στιλ παιχνιδιού δεν είναι ενδεδειγμένο να αμύνεσαι μόνο, αλλά πρέπει να προσπαθείς να βάζεις γκολ. Η ατομική κλάση ενός παίκτη είναι τόσο υψηλή που οι γραμμές άμυνας συνήθως σπάνε από ατομικές ενέργειες. Πρέπει να σέβεσαι τον αντίπαλο κατά τη διάρκεια του ματς και να παίζεις με την μπάλα και να κάνεις φιλόδοξες επιθέσεις ακόμη και αν είσαι μια μικρή ομάδα».

Βοσνία και Ελλάδα διεκδικούν μέσω της πρώτης θέσης μια θέση στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ποια ομάδα του γκρουπ θεωρείτε ότι θα προκριθεί στο παγκόσμιο Κύπελλο;

«Νομίζω ότι και οι δύο ομάδες (Βοσνία και Ελλάδα) θα προκριθούν από τον όμιλό μας στη Βραζιλία, αφού η ποιότητα και των δύο είναι πολύ υψηλή. Η μία θα πάει απευθείας σαν νικήτρια του γκρουπ και η άλλη έχει τη δύναμη να πάει μέσω των πλέι οφ στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Τι χρειάζεται για το Λίχτενσταϊν για να φτάσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο ποδοσφαίρου;

«Η μαγική λέξη είναι η εξατομίκευση. Με πληθυσμό μόλις 36.000 και επτά συλλόγους, έχουμε πολύ περιορισμένο αριθμό παικτών και αυτοί πρέπει να έχουν υποστήριξη για να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Σε αυτή τη φάση, θέλουμε να αναπτυχθούμε μέσα στα χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο έτσι ώστε να μην χάσουμε τη βελτίωση των διεθνών παικτών μας και να μείνουμε ανταγωνιστικοί. Αλλά έχουμε επίσης και κάποιους ερασιτέχνες στις τάξεις μας που δεν έγιναν ποτέ επαγγελματίες, αφού προτίμησαν να δώσουν βάση στη δουλειά και την εκπαίδευση. Πρέπει να προσέξουμε και αυτούς τους ποδοσφαιριστές και να τους προσφέρουμε ιδανικές συνθήκες για να συνδυάσουν τη δουλειά με το ποδόσφαιρο».

Στην προσπάθειά σας αυτή, έχετε σαν παράδειγμα την Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στο άθλημα;

«Οι σύλλογοί μας και οι ομάδες υποδομών είναι ενσωματωμένες στην ελβετική λίγκα και το εκμεταλλευόμαστε αυτό.  Παίρνουμε βοήθεια από την επιτυχημένη εθνική ομάδα της Ελβετίας και τους παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται στο υψηλότερο επίπεδο. Οι προπονητικές δυνατότητες της ελβετικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και η πρόκληση να αγωνιζόμαστε σαν μικρό έθνος εναντίον των μεγάλων ποδοσφαιριστών είναι κάτι μέσω του οποίου θα προσπαθήσουμε να έχουμε το ίδιο μονοπάτι όπως η Ελλάδα για να δημιουργήσουμε το δικό μας ποδόσφαιρο για τη μικρή μας χώρα».

Δείτε όλο το ματς σε βίντεο και φωτογραφίες με τον Πάουριτς:

Πάουριτς στο Onsports: «Θα πάει Μουντιάλ η Ελλάδα!» (photos+video)



Bundesliga: Το σήκωσε αήττητη η Λεβερκούζεν!
Bundesliga: Το σήκωσε αήττητη η Λεβερκούζεν!
ΑΕΚ - Ολυμπιακός 68-100: Πρόκριση στα ημιτελικά της Basket League πριν τη μάχη με τη Ρεάλ
ΑΕΚ - Ολυμπιακός 68-100: Πρόκριση στα ημιτελικά της Basket League πριν τη μάχη με τη Ρεάλ
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Χωρίς Ιωαννίδη στο ντέρμπι οι «πράσινοι»
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Χωρίς Ιωαννίδη στο ντέρμπι οι «πράσινοι»
Παναθηναϊκός AKTOR: Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο στέλνουν δύο φιλάθλους στο Final 4 του Βερολίνου!
Παναθηναϊκός AKTOR: Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο στέλνουν δύο φιλάθλους στο Final 4 του Βερολίνου!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved