Έρευνα-ΣΟΚ: Από τον Ντουζόν στο Πέππο, τα αναβολικά σκοτώνουν! (videos+photos)

Έρευνα-ΣΟΚ: Από τον Ντουζόν στο Πέππο, τα αναβολικά σκοτώνουν! (videos+photos)

Αργά και σταθερά όσους κάνουν χρήση και σε μια στιγμή… όσους δεν κάνουν

Της Γεωργίας Λινάρδου

Ο άγριος ξυλοδαρμός του 31χρονου Β. Πέππου στη Μύκονο από έναν νεαρό σεκιουριτά ξύνει παλιές πληγές και ξυπνά άγριες μνήμες για ένα θέμα που η πολιτεία  το έχει αφήσει να σέρνεται εδώ και χρόνια!

Το 2008 ένας νεαρός από την Αυστραλία ο Ντουζόν Ζαμίτ βρήκε τραγικό θάνατο μετά από άγριο ξυλοδαρμό από μπράβους νυχτερινού κέντρου στη Μύκονο. Το καλοκαίρι του 2014 δύο νεαροί δολοφονήθηκαν με χρήση κυνηγετικών όπλων από δύο δεκαοκτάχρονους στη Μεσσηνία. Η έρευνα της υπόθεσης κατέληξε σε οικονομικές διαφορές σχετικές με εμπορία αναβολικών. Εδώ και λίγες ώρες, ένας 31χρονος βρίσκεται σε κώμα αφού ξυλοκοπήθηκε άγρια από έναν μπράβο νυχτερινού κέντρο στη Μύκονο.

Αυτές οι τρεις ιστορίες έχουν ένα κοινό στοιχείο: χρήση αναβολικών!

anabolika1

Αναβολικά όπως… ναρκωτικά!

Πέρα από τις υπόλοιπες σοβαρές βλάβες που προκαλεί η παρατεταμένη χρήση των αναβολικών στο ανθρώπινο σώμα (συκώτι, νεφρά κτλ), τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες ερευνούν σχολαστικά τις επιπτώσεις των αναβολικών στην ψυχική υγεία των χρηστών.

Η έρευνα των Σ.Τσιτσιλώνη και Δ.Περρέα του Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνει πως η χρήση των αναβολικών (παρατεταμένη χρήση και μεγάλες δόσεις) μπορεί να προκαλέσει εθισμό παρόμοιο με αυτόν του αλκοόλ και των διεγερτικών ναρκωτικών. Επιπλέον, όμως μπορεί να προκαλέσει «Διπολικές διαταραχές, αυξημένη επιθετικότητα, κρίσεις πανικού, συχνές συναισθηματικές μεταπτώσεις και σύνδρομο στέρησης είναι μερικές από τις πλέον συχνά συναντώμενες διαταραχές».

Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ USADA, η χρήση αναβολικών είναι υπεύθυνη και για: «Αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική ορμή. Μερικές φορές δύναται να οδηγήσει σε μη φυσιολογική σεξουαλική και εγκληματική συμπεριφορά, σύμπτωμα που αναφέρεται διεθνώς  Roid Rage». Επίσης σημαντικό, όμως, είναι ένα ακόμη στοιχεία της USADA που αναφέρει πως: «Η αποχή από αναβολικά στεροειδή ενδέχεται να συνδέεται με την κατάθλιψη και σε ορισμένες περιπτώσεις με την αυτοκτονία».

anabolika2

Η περίπτωση του Κρις Μπενουά

Το 2007 ο Παγκόσμιας Πρωταθλητής της πάλης Κρις Μπενουά από τον Καναδά, αφού προηγουμένως σκότωσε την γυναίκα και το παιδί του, αυτοκτόνησε. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως το αίμα του Μπενουά ήταν φουλ σε στεροειδή και άλλες ουσίες. Όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της ιατροδικής έρευνας, πολλοί ειδικοί απέδωσαν τις δολοφονίες και την αυτοκτονία του Μπενουά στο σύνδρομο Roid Rage.

Σε δηλώσεις του με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός ο Gary Wadler, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ειδικό σε θέματα Roid Rage (η οργή του θυροειδούς εξαιτίας αναβολικών στεροειδών) και ερευνητής του θέματος χρήσης των αναβολικών από τους αθλητές εξηγούσε πως: «Το σύνδρομο Roid Rage είναι μία μορφή απώλειας του ελέγχου και των παρορμήσεων. Προκαλεί υπερβολικές αντιδράσεις για κάτι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα προκαλούνταν».

Δείτε: Chris Benoit Files

Διαβάστε με προσοχή τι λέει ο καθηγητής Wadler: «Κάποιος σας λέει κάτι που δεν σας αρέσει κι εσείς τι κάνετε; Απαντάτε με γροθιές. Αυτό είναι μία υπερβολική αντίδραση. Είναι υπερβολική οργή που έχει προκληθεί από έναν εγκέφαλο επηρεασμένο από την χρήση των αναβολικών στεροειδών»!

Δείτε πόσο απλά μπορεί να συμβεί:

Η επιθετικότητα ενός ανθρώπου που είναι εκτεθειμένος στις ουσίες έχει διαβαθμίσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς:

-Πιο διεκδικητικοί

-Πιο επιθετικοί

-Πάσχοντες από το σύνδρομο Roid Rage, ένα ακραίο είδος συμπεριφοράς που αποδίδεται στα αναβολικά στεροειδή.

Δείτε:

Τα συχνά θύματα των αναβολικών

Σύμφωνα με έρευνα του ψυχίατρου Harrison Pope από το Νοσοκομείο McLean στη Μασαχουσέτη η χρήση στεροειδών έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα τα τελευταία χρόνια. «Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για μία κοινωνική ασθένεια που σχετίζεται με την χρήση βίας, την έντονη επιθετικότητα, τον άγριο ξυλοδαρμό γυναικών και την κακοποίηση παιδιών», υποστηρίζει ο καθηγητής.

Ο ειδικός αυτός έχει παραστεί στο παρελθόν ως εμπειρογνώμονας σε δίκες με δράστες εγκλημάτων με καθαρό ιστορικό και ποινικό μητρώο. Δράστες που είχαν ένα κοινό: την χρήση στεροειδών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 16χρονου νεαρού ο οποίος είχε δολοφονήσει την 14χρονη φίλη του. Σύμφωνα με τον H.Pope ο πιτσιρικάς δεν είχε εκδηλώσει βίαιη ή εγκληματική συμπεριφορά μέχρι την στιγμή που άρχισε να παίρνει στεροειδή.

anabolika3

Δυστυχώς η ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία είναι περιορισμένη γι’ αυτήν τη μάστιγα που στο πέρασμά της «τρώει» ανθρώπους. Καλά... ξυπνήματα με την ελπίδα να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. 

Έρευνα-ΣΟΚ: Από τον Ντουζόν στο Πέππο, τα αναβολικά σκοτώνουν! (videos+photos)



Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved