Ρεαλιστικά ίσως να μιλάμε για τη σεζόν του… θαύματος

Ρεαλιστικά ίσως να μιλάμε για τη σεζόν του… θαύματος

Το Conference League εμφανίζεται ως τεράστια ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό και τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες των Ευρωπαϊκών κυπέλλων.

Τα τελευταία αποτελέσματα των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, δεν ήταν καλά. Εξαίρεση ο ΠΑΟΚ που παρά την ισοπαλία του εξασφάλισε την πρόκριση και θα κυνηγήσει την πρωτιά στη Γερμανία. Οι άλλοι τρεις έχασαν. Ειδικά ο Παναθηναϊκός έκανε κακή εμφάνιση στη Γαλλία, με δεδομένο πως έπαιζε για πάνω από ένα ημίχρονο με παίκτη περισσότερο.

Το ιδεατό θα ήταν να συνεχίσουν όλοι στο Europa League (πλην ΠΑΟΚ φυσικά). Αλλά αν το κάνουν ως δεύτεροι, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις… υποβιβασμένες απ’ το Champions League ομάδες. Σκούρα τα πράγματα μην κοροϊδευόμαστε. Οπότε η 3η θέση των γκρουπ που λίγο-πολύ μοιάζουν το πιθανότερο σενάριο, φέρνουν ευρωπαϊκή συνέχεια αλλά συγχρόνως κι ελπίδα.

Όχι, δε θα πούμε πως μια χειρότερη διοργάνωση είναι το καλύτερο δυνατό. Προφανώς οι προκρίσεις στο Europa League θα ήταν επιτυχία. Απλά στο Conference League αν δούμε λίγο τις ομάδες και τα δεδομένα, θα καταλάβουμε πως ο στόχος μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια καλή παρουσία.

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του τα ματς με Βιγιαρεάλ και Μακάμπι Χάιφα. Ακόμη κι αν οι Ισραηλινοί κάνουν την έκπληξη και πάρουν κάτι στην Ισπανία (εξ αναβολής) ή με τη Ρεν στο ουδέτερο της Κύπρου, λογικά θα θέλουν αποτέλεσμα και στη Λεωφόρο. Οπότε το χειρότερο σενάριο για το «τριφύλλι», θα το βρει και πάλι φαβορί για την 3η θέση.

Αναφέρουμε τα δεδομένα των «πράσινων» επειδή αυτοί μας ενδιαφέρουν σε πρώτο πλάνο. Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για ΑΕΚ-Ολυμπιακό. Η Ένωση έχει… αέρα απ’ τον πολύ κακό Άγιαξ κι ας τον έχει εκτός έδρας. Ενώ ο Ολυμπιακός πρέπει να… αυτοκτονήσει για να απειληθεί απ’ την Τόπολα.

Συνέχει στο Conference League με υποβιβασμό μέσω 3ης θέσης, θα σημαίνει ενδιάμεσος γύρος. Εκεί και οι τρεις ελληνικές ομάδες που μπορεί να γίνουν τέσσερις αν ο ΠΑΟΚ τερματίσει δεύτερος, έχουν πολλές ελπίδες να συνεχίσουν. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά πως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ομάδες επιπέδου Σλόβαν Μπρατισλάβας, Αστάνα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μπόντο/Γκλιμτ, Φερεντσβάρος. Αυτές που πάνε για την 2η θέση των ομίλων του Conference League δηλαδή.

Αυτόματα λοιπόν, η συμμετοχή του Παναθηναϊκού και ταυτόχρονα των υπόλοιπων ελληνικών ομάδων στην φάση των «16» είναι πολύ πιθανή. Όταν έχεις βάσιμες ελπίδες το 1/4 των ομάδων που θα συνεχίσουν στη διοργάνωση να είναι ελληνικές, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε πως η όρεξη θα μεγαλώσει. Και γιατί να μη μεγαλώσει θα πούμε εμείς;

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο λόγω της κακής ευρωπαϊκής παρουσίας τα τελευταία χρόνια. Όμως αυτή τη φορά έχουμε διαπιστώσει όλοι, παρά την κακή τελευταία αγωνιστική, πως οι ελληνικές ομάδες έχουν το επίπεδο και την ποιότητα να σταθούν αξιοπρεπέστατα απέναντι σε ανώτερους αντιπάλους απ’ τα φαβορί του Conference League.

Για να καταλάβετε, στη συγκεκριμένη διοργάνωση οι «δυνατοί» που έχουν αξιώσεις να προχωρήσουν μέχρι τέλους, είναι ομάδες όπως η Λιλ, η Κλαμπ Μπριζ, η Άστον Βίλα, η Φιορεντίνα, η Φενέρμπαχτσε και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης την οποία έχει ο ΠΑΟΚ στον όμιλό του. Κανείς δεν υποτιμά κανέναν προφανώς, αλλά αν σας πουν να δείτε την ομάδα σας σε μια διοργάνωση με τα συγκεκριμένα φαβορί, θα χαρείτε προφανώς.

Ακόμη και τα κλαμπ που θα… υποβιβαστούν απ’ το Europa League, δεν τρομάζουν κανέναν. Υπολογίστε πως οι τρεις απ’ τις οκτώ αυτές θέσεις θα είναι πιθανότατα ελληνικές. Για τους υπόλοιπους, ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι να βρεθούν στα play offs του Conference League ομάδες όπως η Σπάρτα Πράγας, η Στουρμ Γκρατς, η Σεντ Ζιλουάζ, η Σερβέτ και η Μόλντε.

Λόγω του αριθμού των ελληνικών ομάδων που πιθανότατα θα συνεχίσουν στο Conference League, τη φετινή δυναμική και σοβαρότητά τους στην Ευρώπη, τότε ακόμη κι αυτό που μοιάζει με «θαύμα» μπορεί να θεωρηθεί απλά αισιόδοξο σενάριο. Εννοούμε φυσικά να συνεχίσει κάποια απ’ τις ελληνικές ομάδες μέχρι τα ημιτελικά και-γιατί όχι-μέχρι τον τελικό.

Επανερχόμενοι στον Παναθηναϊκό, για τη δική μας λογική και για το dna του «τριφυλλιού», θα λέγαμε πως η συγκεκριμένη προοπτική πρέπει να γίνει νούμερο ένα στόχος. Πάνω ακόμη κι απ’ το πρωτάθλημα. Να διασφαλιστεί αρχικά η 3η θέση καθώς οι δύο πρώτες ξέφυγαν. Εν συνεχεία και με την ενίσχυση που θα υπάρξει τον Ιανουάριο λόγω των τραυματισμών που ταλαιπωρούν την ομάδα, αλλά και τις λύσεις που έχει το ρόστερ αυτή τη σεζόν, η όρεξη πρέπει να είναι μεγάλη. Σε μια διοργάνωση χωρίς φόβητρο, χωρίς ομάδες που μοιάζουν ανίκητες και άτρωτες. Με 1-2 καλές κληρώσεις, ίσως να πας και ξεκούραστα μέχρι τα προημιτελικά. Μετά ποιος μπορεί να σε σταματήσει απ’ το να ονειρεύεσαι;

Δεν μπορεί να μην ιντριγκάρει η σκέψη και μόνο της πιθανότητας να φτάσεις κοντά σε ευρωπαϊκό τελικό. Τόσο τον Παναθηναϊκό όσο και τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες. Πραγματικά αν σκεφτούμε το… πακέτο των δεδομένων που αναλύσαμε, πραγματικά δεν ξέρουμε αν τα προσεχή χρόνια θα δοθεί τόσο μεγάλη ευρωπαϊκή ευκαιρία για τις ομάδες μας.


Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Live Streaming το Game 5 των τελικών της Volley League γυναικών
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Live Streaming το Game 5 των τελικών της Volley League γυναικών
Παναθηναϊκός AKTOR: Εκτός ο Χουάντσο, στην Ισπανία για εξετάσεις
Παναθηναϊκός AKTOR: Εκτός ο Χουάντσο, στην Ισπανία για εξετάσεις
Χάντμπολ: Στον τελικό του EHF European Cup ο Ολυμπιακός / Όμιλος Ξυνή - Ιστορική πρόκριση
Χάντμπολ: Στον τελικό του EHF European Cup ο Ολυμπιακός / Όμιλος Ξυνή - Ιστορική πρόκριση
Αρσεναλ: Ο Αρτέτα συμβουλεύθηκε τον Βενγκέρ
Αρσεναλ: Ο Αρτέτα συμβουλεύθηκε τον Βενγκέρ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved